Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: 30cl op 20-01-2012 19:21 u

Titel: Dubbel
Bericht door: 30cl op 20-01-2012 19:21 u

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptExp. Dubbel
Kenmerk
Brouwdatum20-1-2012
BiertypeDubbel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1068 (7,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater34,9 liter
Maischdikte3,1 l/kg
Maischwater17,0 liter
Spoelwater17,9 liter
Kooktijd70 minuten
Berekende kleur77 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Special B2,1 %120 gr391 EBC
Münchnermout type 215,6 %910 gr22 EBC
Caramünch type 22,2 %130 gr110 EBC
Pale alemout15,4 %900 gr6 EBC
Kandijsuiker (bruin)6,0 %350 gr10 EBC
Pilsmout 3 EBC57,1 %3340 gr3 EBC
Chocolademout1,7 %100 gr900 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10,0 %16 gr70 minuten20 EBU
Saaz (CZ)4,0 %11 gr15 minuten3 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C40 minuten3,1 l/kg
274°C20 minuten3,1 l/kg
380°C5 minuten3,1 l/kg

Hmmmm Helaas te laat er achter gekomen dat mijn voorraad niet up to date was. Experimenteel dubbeltje voor mij. Eens kijken wat dit samenraapsel van restjes gaat doen!
Titel: Re: Dubbel
Bericht door: Oscar op 20-01-2012 21:57 u
Recept puur gebaseerd op restje ? Of heb je een reden om Saaz als bitterhop te gebruiken ?

Al een prima bier geven, maar geen slijvaste dubbel. Ach stijlen, als het bier maar smaakt. ;D
Titel: Re: Dubbel
Bericht door: 30cl op 20-01-2012 22:25 u
Ik gebruik normaal Hallertauer Mittelfruhmaar die is dus op. Heb nog wel wat Northern Brewer. Kan die ook als bitterhop deels inzetten. De mout is ook een samenraapsel. Vooral de Munchener was op. De gist is het grootste experiment. Deze komt uit de diepvries met glycerol. Hij is goed tot leven gekomen. Vergisting wil ik gecontrolleerd laten plaatsvinden op 20 graden, oplopend tot max. 22 graden.
Titel: Re: Dubbel
Bericht door: RobinB op 20-01-2012 23:12 u
Je zou inderdaad Northern brewer als bitterhop kunnen gebruiken. Veel gebruikt in Belgische bieren dacht ik. En dan een subtiele Saaz aromagift voor wat kruidigheid. :)
Titel: Re: Dubbel
Bericht door: 30cl op 21-01-2012 00:17 u
Ik zal morgen eens vogelen met de bittenheden. de Northern brewer is maar een paar gram. Wel 10% dus niet veel nodig.
Titel: Re: Dubbel
Bericht door: 30cl op 21-01-2012 12:00 u
Recept aangepast met 16 gr Northern Brewer op 70 min. kooktijd en 11 gram Saaz op 15 min. kooktijd.
Titel: Re: Dubbel
Bericht door: Oxhead op 21-01-2012 13:13 u
Citaat van: Oscar op 20-01-2012  21:57 uRecept puur gebaseerd op restje ? Of heb je een reden om Saaz als bitterhop te gebruiken ?

Al een prima bier geven, maar geen slijvaste dubbel. Ach stijlen, als het bier maar smaakt. ;D

Bij Westmalle wordt ook alleen maar aromahop als bitterhop gebruikt toch? :weetniet:
Titel: Re: Dubbel
Bericht door: Jacques op 21-01-2012 21:51 u
Citaat van: Oxhead op 21-01-2012  13:13 uBij Westmalle wordt ook alleen maar aromahop als bitterhop gebruikt toch? :weetniet:

Ja. Tenminste als dat niet inmiddels veranderd is.