Vandaag het hier onderstaande recept gebrouwen.
Het wordt een bovengistende haverbock.
Geen kruiden of suiker. Een bier in de Duitse traditie maar dan wel met havermout. Moet kunnen wat het is mout...
Het brouwen verliep niet geheel vlekkeloos. Het beslag was zeer troebel tijdens het maischen. Filteren verliep zeer moeizaam. Zowel het beslag als het gekookte wort. En eerlijk gezegd is het opgevangen wort niet echt helder.
Het rendement was ook wat lager dan wat bij mij gebruikelijk is. Vandaar dat het een bockje geworden is in plaats van een wat stevigere bock.
BasisOmschrijving | Waarde | Naam recept | haverbock |
Brouwdatum | 23-1-2010 |
Biertype | Haverbock |
Aantal liters | 32 |
Gewenst begin SG | 1060 (6,5 vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 69.0% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal brouwwater | 49.66 liter |
Maischdikte | 3.50 l/kilo |
Maischwater | 35,0 liter |
Spoelwater | 14,7 liter |
Kooktijd | 60 min. |
Berekende kleur | 14 EBC (BrouwVisie) |
Berekende bitterheid | 26 EBU (Glenn Tinseth) |
MoutMoutnaam | % stort | Massa | Kleur | Havermout Fawcett UK | 50,0 % | 5000 gram | 4 EBC |
Tarwemout | 25,0 % | 2500 gram | 3 EBC |
Pilsener 3 - Bavaria | 12,5 % | 1250 gram | 2 EBC |
Munich mout 15 EBC | 12,5 % | 1250 gram | 16 EBC |
HopHopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Saaz (CZ) | 3,4 % | 20 gram | FWH | 5 EBU |
Saaz (CZ) | 3,4 % | 40 gram | 60 min. | 11 EBU |
Saaz (CZ) | 3,4 % | 25 gram | 10 min. | 2 EBU |
Cascade | 6,0 % | 15 gram | 60 min. | 7 EBU |
Cascade | 6,0 % | 20 gram | 10 min. | 4 EBU |
GistOmschrijving | Waarde | Gist soort | Cooper's Ale |
Gist toegevoegd als | Giststarter |
Volume giststarter | 500 ml |
Beluchtingstijd | Inline beluchting |
Temperatuur giststarter | 20°C |
Gist voeding | Wyeast |
Hoeveelheid | 3 gram |
MaischschemaStap nr | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 58°C | 5 minuten | 3,5 l/kg |
2 | 62°C | 50 minuten | 3,5 l/kg |
3 | 72°C | 45 minuten | 3,5 l/kg |
4 | 75°C | 5 minuten | 3,5 l/kg |
Dit brouwsel maakt onderdeel van een experiment.
Ik heb de Coopers gist opgekweekt op de manier waarop ik Wyeast gist opkweekt. Ik heb eerst 0,6 g gedroogde gist opgekweekt in 600 ml moutextractoplossing. Deze moutextractoplossing was aangerijkt met Wyeast gistvoeding en fosforzuur. Vervolgens doorgekweekt met 2400 ml moutexractoplossing. De tweede starter op de magneetroerder gezet.
Van het brouwsel heb ik 1,5 liter apart in een fles gedaan met een inhoud van 2 liter. Aan deze wort heb ik 1,5 gram gedroogde gist toegevoegd. Deze gist is zo in de fles gegoten en was dus niet gehydrateerd. Ik ben benieuwd of ik bij beide bieren een korrelgistsmaakje ga krijgen of dat de opgekweekte gist (en daarmee in een betere conditie gebrachte gist) een beter smakend bier oplevert.
Het hoofdbrouwsel zit in mijn cilinderconisch gistvat in mijn koelkast en de fles staat er naast...
De ingestelde temperatuur is ± 18,5 ºC (bijverwarming met een gloeilamp - mocht de temperatuur te hoog worden dan gaat de koeling werken).
Bij Duitse traditie en bock, denk ik eerder aan ondergisting, maar da's mierenxxken. Ik was zelf overigens van zins een haverpils te brouwen, dus dat kan leuk vergelijkingsmateriaal opleveren ;)
Citaat van: Herman op 24-01-2010 23:08 uBij Duitse traditie en bock, denk ik eerder aan ondergisting, maar da's mierenxxken.
Ja, aan een ondergister had ik ook gedacht alleen had ik geen gedroogde ondergist in huis. En ik wou graag een vergelijking met gedroogde gist doen.
Overigens is haver bij mijn weten ook geen graan dat toegepast wordt bij Duitse bockbieren. Dus met die Duitse traditie valt het wel mee.
Het is echter geen bier met kruiden, suiker en dergelijke. Maar wel een echte volmouter met drie verschillende granen.
Citaat van: Herman op 24-01-2010 23:08 uIk was zelf overigens van zins een haverpils te brouwen, dus dat kan leuk vergelijkingsmateriaal opleveren ;)
Een haverpils! Kijk dat is nou eens creatief. Ga je voor 100% havermout? Met mijn manier van filteren is dat een ramp. Hoe schroot jij je havermout? Mijn niet verstelbare Maltmill kan ik daarvoor niet gebruiken. De korrels vallen heel door de molen.
Citaat van: Jacques op 25-01-2010 07:09 uGa je voor 100% havermout? Voor mijn manier van filteren is dat een ramp. Hoe schroot jij je havermout? Mijn niet verstelbare Maltmill kan ik daarvoor niet gebruiken. De korrels vallen heel door de molen.
Weet ik nog niet. Ik moet helaas mijn antieke wandkorenmolen hiervoor afstoffen. Die lijkt op zo'n normale schijfmolen. Mijn JSP kan ook niet met de havermout overweg.
Citaat van: Jacques op 25-01-2010 07:09 uOverigens is haver bij mijn weten ook geen graan dat toegepast wordt bij Duitse bockbieren.
Sterker nog: alleen gerstemout en tarwemout toch, volgens het Reinheitsgebot? En dan die laatste alleen in bovengistend bier. Niet dat ik die discussie weer wil opstarten, maar ter bevestiging.
In een Duits boek over brouwen kwam ik tegen dat de belastingwetten niet toestaan dat er tarwemout in ondergisters wordt gebruikt. Vraag me niet waarom, maar er bestaan in Duitsland inderdaad geen ondergistende bieren die tarwe bevatten. Hetzelfde zou ook wel eens voor haver kunnen gelden.
Bert
Vandaag mijn Haverbock(je) gebotteld. Het eind SG was niet erg laag: 1018. Vergistingsgraad 71,4%.
De smaak is heerlijk fris.
Het vergelijkingsbier ook gebotteld. Hiervan heb ik niet kunnen proeven omdat na het bottelen van 5 flesjes er niets meer overbleef.