Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Adrie op 06-09-2008 20:16 u

Titel: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 06-09-2008 20:16 u
De Vier Broeders nemen volgende week zaterdag de roerstok weer eens ter hand.  :brouwen: :brouwen: :brouwen: :brouwen: En, aangestoken door de inspirerende boeken Radical Brewing en Brew Like a Monk, gaan we een hoppige tarwetripel brouwen.

Het idee is om een doordrinkbare, fruitige tripel te maken met iets weeïgs van tarwe dat weer gecompenseerd wordt door een behoorlijke dosis hopsmaak en -aroma. Hiervoor gebruik ik de iets citrusachtige E.K. Golding. De bitterheid wordt niet extreem, die moet wel bij het biertype tripel passen.
Een goed gebruik in een tripel is natuurlijk een flinke dosis suiker en voor dit bier wil ik gele basterdsuiker gebruiken omdat dit een subtiele extra complexiteit in het bier brengt dat ik wel kon waarderen in eerdere bieren met deze suiker. Als gist gebruik ik de Chimay, die nog steeds mijn favoriete trappistgist is. Het fenolige van Chimay past weer goed bij de tarwe.


BrouwHulp recept rapport

Naam bier: Hoppige Tarwetripel
Biertype: Tripel

==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================
Gepland volume: 120 liter
Geplande begindichtheid: 1075 g/l
Geplande kleur (Morey): 12 EBC
Geplande bitterheid (BrouwHulp): 32 IBU

==== Maischen =============================================================================================
Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3   14,856    45,3
Tarwemout                                  3    8,035    24,5
Munich mout 15                            16    4,985    15,2
Gele basterdsuiker                         6    4,919    15,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 18

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Eiwitrust               50     50        0     10    Infusie                  53       120,00         4,30
Beta-amylase            62     62       20     30    Directe verwarming        0       
Alfa-amylase            72     72       20     30    Directe verwarming        0       
Uitmaischen             78     78       15      5    Directe verwarming        0       

==== Filteren en spoelen ==================================================================================
Spoelwater:             40,87 liter
Temperatuur spoelwater: 78°C

==== Koken, hop en kruiden ================================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Challenger                 5,8           250,0          FWH         Hopbellen     26,0
E.K. Golding               4,0           250,0           15         Hopbellen      5,7
E.K. Golding               4,0           250,0            0         Hopbellen      1,2


==== Vergisting ===========================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Wyeast 1214 Belgian Ale
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      8,0 liter
Dichtheid giststarter:   1040 g/l
Starter belucht:         15 uur
Temperatuur giststarter: 20,0°C
Gistvoeding:             SiriS YeastVit
Hoeveelheid gistvoeding: 20,0 gram

Proost!


Deze week lekker aan de gang met de giststarter. Ik ga vier liter starter maken, deze na gisting laten bezinken en de slurry in een nieuwe starter van 4 liter doorkweken. De bezonken gist daarvan gaat mee naar Arnhem.
Conform de aanwijzingen in Brew Like a Monk (dat diep ingaat op hoe om te gaan met Belgische gisten) wil ik de gist enten bij 18 graden en de temperatuur van het bier gedurende de vergisting laten oplopen tot maximaal 28 graden.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: JWVG op 06-09-2008 22:53 u
Ik ben benieuwd, Adrie! Leuk dat je weer eens kunt brouwen! Tjonge, de Chimay gist op laten lopen tot maximaal 28 ºC? Ik hoop dat die Monkbrewer weet waar hij het over heeft. Ik loop even met een flinke boog om die gist heen vanwege mijn Bananarama ervaringen met mijn Blond en Tripel, en dat was op veel lagere temperaturen. Is het idee dat die smaken vooral in het begin van de vergisting gemaakt worden, en dat het later geen kwaad meer kan om op zo'n hoge temperatuur te vergisten? Of hou je gewoon erg van banaan?  ;)

 :degroeten: Jan Willem.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Jacques op 06-09-2008 23:00 u
Citaat van: JWVG op 06-09-2008  22:53 uTjonge, de Chimay gist op laten lopen tot maximaal 28 ºC? Ik hoop dat die Monkbrewer weet waar hij het over heeft.

Ik denk het wel. Zie deze draad (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9225.msg111951.html#msg111951).
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: JWVG op 06-09-2008 23:03 u
Die kende ik, Jacques. Ik heb er zelfs in gepost  ;). Ik ben benieuwd hoe het afloopt met dit brouwsel.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: RobinB op 07-09-2008 18:22 u
Ik deel enigszins de zorgen van JW!
Mijn Chimay Blauw kloon was de eerste paar maanden ook veel te esterig (banaan), terwijl die op ca 22-24 ºC was vergist. Nu is dat op een of andere manier sterk afgenomen en lijkt hij vrij veel op het origineel.
De vergisting onder druk (cyko) schijnt overigens een aardige invloed te hebben op de estervorming (minder), dus wat dat betreft kan het waarschijnlijk ook wel koeler in de hobbysetting voor hetzelfde effect!
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Jacques op 07-09-2008 18:53 u
Dat de commerciële brouwers veel minder esters hebben in hun cilinderconische tanks klopt helemaal. Daarom zoekt men verschillende wegen om het esterprofiel te verhogen. Een hogere temperatuur zou inderdaad daarmee te maken kunnen hebben.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: JWVG op 07-09-2008 19:12 u
Het zou leuk zijn voor een experiment om te kijken of de grootte van de gistkoek nog invloed heeft op het ester profiel, en of hogere/lagere temperaturen elkaar gedeeltelijk kunnen compenseren voor estervorming. Daar hebben mensen op dit forum toch ook over gespeculeerd? Misschien ga ik me daar eens aan wagen. Maar eerst nog een paar andere brouwsels voor ik me weer aan deze gist waag!

 :degroeten: JW.

Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: RobinB op 07-09-2008 20:18 u
Vóór de Blauw-kloon heb ik met dezelfde gist een tripel (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8728.0.html) gebrouwen die vergist is op 18-19 ºC.
Deze was érg lekker en geen last van banaantjes gehad!
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Jacques op 07-09-2008 20:47 u
Citaat van: JWVG op 07-09-2008  19:12 uHet zou leuk zijn voor een experiment om te kijken of de grootte van de gistkoek nog invloed heeft op het ester profiel, en of hogere/lagere temperaturen elkaar gedeeltelijk kunnen compenseren voor estervorming. Daar hebben mensen op dit forum toch ook over gespeculeerd? Misschien ga ik me daar eens aan wagen. Maar eerst nog een paar andere brouwsels voor ik me weer aan deze gist waag!

Kijk, leuk! Langzaam gaan we warmlopen voor de november experimentenmaand.
Zelf heb ik vandaag een klein experimentje opgezet waarover jullie geïnformeerd worden als ik de resultaten heb.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: JWVG op 07-09-2008 20:49 u
Voor mij is elke maand experimentenmaand! Alleen heb ik het daar zo druk mee dat ik niet echt toe kom aan bier experimenten. En mijn standaard is onrealistisch hoog, waardoor ik me tot nu toe heb beperkt tot het kritiek leveren op andermans experimenten  :verbergen:. Nou ja, mijn Amerikaanse/Britse pale ale duo was een startje.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: MO op 07-09-2008 21:08 u
JW, ik wil je experimentendrif niet intomen, maar jouw schetsmatige proefopzet lijkt me nutteloos als je geen levende cellen gaat tellen.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Hopmans op 07-09-2008 21:18 u
CiteerLangzaam gaan we warmlopen voor de november experimentenmaand.
:neenee:

Now way.

Ik stop even met die ongein.
Een bier ga ik weer even met zekerheid brouwen.
Ik heb hier 3 kratten met explosieve wok-ale staan.

 :)
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 07-09-2008 21:21 u
Heren, nou niet afdwalen, hè.

Estervorming geschiedt (boekenwijsheid) voor een groot deel in de lag-fase (de aanpassingsfase van de gist voordat de vergisting echt op gang komt) en het begin van de hoofdvergisting. Daarom is het belangrijk om bij lage temperatuur te beginnen. Het klopt dat cylindrokonische tanks de estervorming onderdrukken. Dit komt door de hogere (koolzuurgas)druk onderin de tank. Hoe hoger de koolzuurdruk, hoe lager de esterproductie. Sommige trappisten vullen de tanks niet helemaal om toch voldoende esters te krijgen.

Ik prefereer ook dat de gistingstemperatuur laag blijft, maar we hebben momenteel geen mogelijkheid om de vergistingstemperatuur te sturen. Het enige wat we kunnen doen is laag beginnen en dan maar afwachten. De ervaring leert echter dat de temperatuur alleen hoogzomer boven de 25 graden uitkomt, dus het zal wel loslopen. Daarnaast probeer ik deze keer meer gist te kweken dan anders (twee keer 4 liter starter in plaats van 1 keer) en een grotere hoeveelheid gist zorgt ook voor minder estervorming.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Hopmans op 07-09-2008 21:28 u
Citeeren een grotere hoeveelheid gist zorgt ook voor minder estervorming.
Volgens mij krijg je met teveel gist wel weer estervorming en andere ongein.
Door de gistexplosie is de temperatuur midden in het vat oncontroleerbaar hoog geworden.
Megastarters zijn dus niet goed.
Ik zie vaak foto's met watersloten vol met gist.
Dit is niet normaal.

Koop eens een zakje s-04 voor 25 liter bier, en kijk dan naar het schuim op het bier.
Dat is 2-4 cm dik, en zo hoort een normale vergisting te gaan.

 :lessmile:
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Jacques op 07-09-2008 22:31 u
Megastarters zijn prima als je de mogelijkheid hebt om te koelen. Heb je die mogelijkheid niet dan kan je inderdaad onbeheersbaar hoge vergistingstemperaturen krijgen.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: JWVG op 08-09-2008 07:44 u
O.K. O.K. Ik ga wel weer terug in mijn hok. Stelletje wijsneuzen...

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: EBC op 08-09-2008 08:17 u
Ik denk toch wel dat die broeders de gist gedurende de eerste uren flink in (temperatuur)toom houden. Pas daarna laten ze hem los.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Jacques op 08-09-2008 08:22 u
Ze houden hem in toom bij de gewenste vergistingstemperatuur.
Als je van boven af in de gisttanks kijkt zie je het jongbier bij wijze van spreken dansen in het vat. Het is jammer dat ik daar geen filmpje van heb. Het was zeer spectaculair om te zien.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 08-09-2008 09:37 u
Volgens Brew Like a Monk laten de broeders bij Westvleteren de temperatuur oplopen tot maximaal 29 graden. Bij Westmalle blijft ie altijd op maximaal 20 graden en bij Achel maximaal 24 graden. Al deze brouwerijen gebruiken de Westmalle gist. Ik heb afgelopen weekend de Achel blond en Westmalle tripel na elkaar gedronken en er was eigenlijk geen verschil in gistprofiel (esters en dergelijke).

Bij Chimay laten ze de temperatuur ook rustig oplopen. In onze gistingsvaten gaat het natuurlijk niet zo snel als in een vat van 2000 liter. Het oppervlak gistingsvat per volume bier is bij ons natuurlijk veel groter. Uit ervaring weet ik dat de temperatuur van het bier zelden hoger wordt dan 5 graden boven de omgevingstemperatuur. Aangezien de omgevingstemperatuur waar het bier straks staat nu ongeveer 18 tot 19 graden is, zal het gistende bier niet snel boven de 25 graden uitkomen.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 13-09-2008 11:52 u
Zo, het beslag staat te staan bij 62 graden en we hebben hier een leuke discussie over gerevitaliseerd water.  ;D

Zometeen doorstoken naar 72 en dan straks de overgebleven lappen vlees op de BBQ gooien. David had gisteravond een straatfeest en er is nog het een en ander over.  samenvol We zijn allemaal een beetje brak wegens kroegbezoeken en feestjes, maar koffie doet een hoop.  :ziek:
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 13-09-2008 12:35 u
Sh*t. Zojuist floept er een glas uit mijn bril in het beslag.  :echtboos: Hopelijk lost het "glas" (kunststof) niet op... Anders wordt het een heel speciale tripel. Dat wordt vissen straks in het bostel.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 13-09-2008 15:06 u
Het glas is terug! Je snapt dat het wel even duurde om het bostel van bijna 30 kg mout te doorzoeken na het filteren. Les: brilleglazen van kunststof kunnen tegen 78 graden.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: EBC op 13-09-2008 16:15 u
Citaat van: Adrie op 13-09-2008  15:06 uLes: brilleglazen van kunststof kunnen tegen 78 graden.

Of...het wordt brouwers aangeraden, om alle risico te vermijden, brillenglazen van echt glas te gebruiken.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: MO op 13-09-2008 16:19 u
Of deugdelijke brillen waarbij de glazen vastzitten. Is iedereen in de regen aan het brouwen vandaag?
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: JWVG op 13-09-2008 16:31 u
Ja, lekker fris  :dansen:. Het ergste was trouwens weer over toen William kwam en we startten.

 :degroeten: JW.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Oscar op 13-09-2008 19:32 u
Citaat van: MO op 13-09-2008  16:19 uOf deugdelijke brillen waarbij de glazen vastzitten.

Lenzen !!, maar als die uitvallen vindt je ze niet meer terug..

Citaat van: MO op 13-09-2008  16:19 uIs iedereen in de regen aan het brouwen vandaag?

Hier is het droog !!
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: René K op 13-09-2008 20:57 u
Hier in het noorden alleen maar zon gezien vandaag.
Gisteren ook geen spat regen gehad.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 15-09-2008 09:09 u
David had vrijdagavond een BBQ, dus er was een keurig zeil gespannen over het deel van de tuin waar wij altijd staan te brouwen. Zodoende stonden we de ochtend, toen er nog een paar spetters vielen, droog. De middag was heerlijk zonnig.

Wel, het brouwen verliep verder vlekkeloos. Het brilleglas was dus gered en door de opticien weer op zijn plek gezet met een nieuw schroefje. Zo te zien is het glas niet vervormd door de warmte; ik ben nog niet tegen een boom opgelopen.

Zoals eerder gemeld had ik de slurrie van een starter van 4 liter doorgestart in weer 4 liter starter en de slurrie daarvan (ongeveer 500-600 ml) gebruikt om het bier te enten. Nog dezelfde avond begon het bier al te schuimen. De eerste nacht is ie net niet uit het vat geschuimd en nu is ie alweer rustig. David gaat vandaag of morgen de suiker toevoegen en dan na een paar dagen overhevelen. Ik ben heel benieuwd waar ie dan zit met de dichtheid. Volgens David zijn de geuren uit het waterslot dermate goed, hij erg zijn best moest doen om een reden te verzinnen om ergens anders heen te gaan. Jammer, eigenlijk, want die heerlijke geuren zitten straks niet meer in het bier...

Heerlijk om weer eens gebrouwen te hebben. Geeft weer energie om flink door te klussen.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 15-09-2008 11:04 u
Oh ja, deze keer hebben we voor het eerst gekoeld met onze nieuwe platenkoeler. Deze is afkomstig van een verwarmingsinstallatie en die ons gedoneerd is door Bert (Albertus). De koeling ging beter (sneller) dan met onze oude tegenstroomkoeler, maar ook weer niet spectaculair. Alhoewel: nu koelden we tot 18 graden, terwijl we meestal boven de 20 zaten met de andere koeler. Het ding is natuurlijk veel compacter en werkt wat sneller, dus hij mag blijven. Maar om op ondergisttemperaturen te komen zullen we toch kunstgrepen moeten uithalen. In de toekomst kunnen we natuurlijk deze koeler koppelen met mijn tegenstroomkoeler (die het beter doet dan de Vier Broeders tegenstroomkoeler) en dan zal het nog beter gaan.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 09-11-2008 20:33 u
Eergisteravond hebben we de helft van dit bier gebotteld met een eind SG van 1008 (schijnbare vergistingsgraad van 89%).

Even een quizvraag voor jullie: wat voor bier krijg je als je een tripel brouwt met een kwart tarwe in de stort, een behoorlijke bitterheid, flink wat hopsmaken en -aroma's van EK Golding en die mooi ver is doorgegist?

Nounounou?

Antwoord in het volgende bericht.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 09-11-2008 20:37 u
Toen ik dit bier proefde bij het bottelen deed het me heel sterk aan een Moinette denken, de sterke saison van Dupont (antwoord dus: Sterke Saison). De wat fenolische Chimay-gist, de droge nasmaak, de stevige bitterheid en vooral de Golding maken dit bier meer tot dat biertype dan tot een tripel. Hmmmm. Laat de Moinette nou een van mijn favorieten zijn.

Het gekke is dat dit bier veel bitterder overkomt dan de berekende 37 IBU, het is ook een vrij ruwe, stroeve bitterheid. Hopelijk trekt het nog wat bij. Afgezien daarvan belooft het veel goeds.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: MO op 09-11-2008 20:39 u
Ik geloof nog steeds niets van de combinatie tarwe en lekker veel hop. Maar voor de dupont bieren mag je me altijd wakker maken.  Ik kom dit bier snel eens proeven.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Edgar op 09-11-2008 20:49 u
In een Belgische bovengister kan het wel zou ik denken. Hoewel de één z'n 'lekker' niet dat van d'ander is natuurlijk.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 10-11-2008 11:09 u
Citaat van: MO op 09-11-2008  20:39 uIk kom dit bier snel eens proeven.

Je bent natuurlijk altijd welkom, maar het lijkt me beter om dit bier nog een maand of twee rijpingstijd te geven.


Overigens heeft het me verbaasd hoe ver dit  bier is uitgegist, omdat hij al die tijd vrij koud heeft gestaan. Bij het bottelen was het bier 14 graden, maar blijkbaar heeft ie toch nog een beetje gegist. Bij het overhevelen was ie namelijk 1014. Jammer genoeg weet ik niet hoe warm het bier op zijn top was, maar gezien de omgevingstemperatuur vermoed ik dat hij niet boven de 22 graden is geweest.
Door de tarwe is hij trouwens behoorlijk troebel (bij 14 graden). De troebelheid verdween bij opwarmen naar 20 graden voor de dichtheidsmeting. Na de hergisting gaat hij de kelder in waar de temperatuur nu lekker aan het zakken is richting de 10 graden en dan kan hij daar verder rijpen en helder trekken. Dan is ie op dronk bij de jaarwisseling.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 25-11-2008 16:07 u
Hmmm. Dit bier (afgelopen weekend geproefd, twee weken op fles) ontwikkelt zich toch als een tripel. Helaas zat er nog (veel) te weinig koolzuur in het bier voor een goede evaluatie, maar misschien wordt dit wel de beste tripel tot nu toe in de brouwcarrière van De Vier Broeders. Dankzij de wat koelere vergistingstemperaturen lijkt het gistprofiel veel meer op die van Westmalle dan die van Chimay. Het zou me niet verbazen als het van oorsprong dezelfde gist is geweest. Ik snap nu ook dat in de top 3 van de Westmalle dubbel kloonwedstrijd van het ONK in 2006 de Chimay gist twee keer voorkwam.

Hij is mooi bitter, moutig, niet overdreven hoppig en droog in de nasmaak. Veel tripels zijn veel te zoet door een gebrekkige vergisting, maar daar heeft deze absoluut geen last van. Benieuwd hoe hij zich ontwikkelt. En dan te bedenken dat er nog 50 liter van dit godenvocht gebotteld moet worden...
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Henielma op 25-11-2008 20:39 u
Adrie,

Kan je een inschatting maken van het temperatuursverloop van de vergisting? Ik lees dat het in de ruimte 18 .. 19 ºC was bij het enten van de gist en dat bij het bottelen het jongbier 14 ºC was. Wat denk je dat de temperatuur van het jongbier was op het hoogtepunt van de vergisting?

In Brew like a Monk heb ik ook gelezen over de lage temperatuur van het enten en de hoge temperaturen tijdens de vergisting. De druk tijdens de vergisting is daar wel hoger doordat er een aantal meter wort op drukt. Hierdoor schijnen deze bier minder esters te krijgen dan dat wij zouden krijgen bij deze hoge temperaturen.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 26-11-2008 08:57 u
Zoals gezegd stond het bier te gisten bij David en die is niet zo noteerderig of onthouderig. Ik weet het dus gewoon niet. Ik vermoed dat de temperatuur van het bier niet boven de 22 graden is geweest.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 21-12-2008 19:56 u
Gisteravond hebben de Broeders weer lekker een paar potten Risk gespeeld onder het genot van eigen en commercieel bier.  :proost2: Een van de bieren die we geproefd hebben was onze eigen tarwetripel die ondertussen mooi op druk was.

Hij heeft een prachtige, stevige en fijne schuimkraag, is lichtgeel van kleur maar heeft nog wel een beetje tweeschijn. De geur is een beetje fruitig (klein banaantje), een beetje oplosmiddel (à la Westmalle) en de hop komt mooi door. In de smaak eerst een lekker pilsmoutigheid (zoetig), daarna de fruitigheid en oplosmiddel, vervolgens bitter en droog. In de smaak en geur is de tarwemout een beetje te ontdekken, maar is zeker niet overheersend. De nasmaak is vooral bitter en droog. De body is perfect voor een tripel. Hij drinkt heel lekker weg.

Al met al is dit denk ik de beste tripel die we tot nu toe hebben gebrouwen, met name omdat ie zo mooi droog eindigt. De makke van veel tripels is toch dat ze te zoet zijn. De smaak houdt een beetje het midden tussen Westmalle en Chimay Wit.

 :verbergen: Sorry voor deze schaamteloze eigenpijperij, maar we waren echt heel blij met het resultaat.  :pan:
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Oscar op 21-12-2008 20:10 u
Citaat van: Adrie op 21-12-2008  19:56 uschaamteloze eigenpijperij,

Rare term... :P  Maar je mag best wel trots zijn op je eigen bieren... ben ik ook  :proost2:
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Jacques op 04-01-2009 21:06 u
Hoi Adrie,

Ben je nog steeds zo tevreden over dit bier?
Zo ja, zou je dan het recept willen plaatsen in Rebie met daaraan gekoppeld het BrouwHulpbestand en een xml-bestand.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 05-01-2009 09:10 u
De tripel wordt steeds beter. Ik zal een dezer dagen het recept in rebie zetten, Jacques.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Jacques op 05-01-2009 09:29 u
Citaat van: Adrie op 05-01-2009  09:10 uDe tripel wordt steeds beter. Ik zal een dezer dagen het recept in rebie zetten, Jacques.

Ok, dank je.
Titel: Re: Hoppige Tarwetripel
Bericht door: Adrie op 07-01-2009 20:52 u
En zo ziet ie er uit:

(https://www.hobbybrouwen.nl/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fxs135.xs.to%2Fxs135%2F09023%2Fvb039_tripel905.jpg&hash=6ab97900c446daaf6a1bb4a755f0d6f0f56cd3f4) (http://xs.to)

In 't echie is ie wat lichter dan op de foto.