Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Algemene vragen hobbybrouwen => Topic gestart door: Jacques op 12-02-2005 20:23 u

Titel: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jacques op 12-02-2005 20:23 u
Afgelopen week heb weer eens gebrouwen. Dat kon omdat Ria mijn vrouw haar eerste chemokuur goed verdraagt.

Ik had dus weer eens bostel over. De laatste paar brouwsels laat ik de bostel eerst goed uitlekken in een oude emmerzeef voordat ik deze in de gft-afvalbak gooi. De bostel is dus nu behoorlijk droog. In het verleden deed ik de bostel in een grote zak van vliegengaas en kneep ik de bostel uit. Veel werk en het wort dat nog uit de zak kwam was vaak heel warm. Veel natter dan u verdween het in de afvalbak.
Ik weet dat sommige hobbybrouwers de bostel die ze over hebben aan de kippen geven, op een composthoop doen en zelfs er brood mee bakken.

Wat doe jij met de bostel, hoe zorg je er voor dat deze niet kletsnat is als je deze in een afvalbak doet? Geef je de bostel nog een nuttige toepassing?

Ik ben heel benieuwd.

 :degroeten: Jacques
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Johannes op 12-02-2005 20:32 u
Jacques,

:hoera: Gefeliciteerd met je 2000e posting   :hoera:


Mijn bostel gaat gewoon een vuilniszak in en vervolgens direct naar de vuilcontainer, ik ben ooit eens vergeten mijn spoelbox te legen (dat krijg je van brouwen in late uurtjes) en dan kom je een paar dagen later voor een onaangename verassing! :nut:

Johannes
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Eduard op 12-02-2005 20:50 u
Ik schep de bostel over in een plastic zak die ik in een emmer heb geplaatst. Dan kan ik mooi met emmer en al naar de afvalcontainer lopen en ter plekke de zak dichtknopen en deze in die container deponeren. Vaak heb ik aan twee emmers (tegelijk) voldoende. Bij de brouwclub gebruik ik emmers van 30 liter en vuilniszakken, maar het principe is hetzelfde. Brood bakken doe ik niet vaak maar ik heb al meerdere malen overwogen om wat bostel bij de meel te doen. Ik brouw alleen niet vaak genoeg...
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: SiriS op 12-02-2005 20:53 u
Nieuw in Nederland: Bierstengels, gemaakt van bierborstel en voor het eerst te proeven op de BierBrouwMarathon gehouden bij AWA85. Deze bierstengels zijn ontwikkeld door een levensmiddelen technoloog die al meerdere succesvolle producten voor diverse bakkerijen heeft ontwikkeld.

Groet, SiriS
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Hopmans op 12-02-2005 20:55 u
Hoi Jacques,

Gefeliciteerd!

Ik ook gooi helaas de bostel weg in een vuilniszak, en dan de zwarte bak in.
Moet het misschien toch eens aanbieden aan een kinderboerderij of zo.

Groetjes,

Hoppie
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Hopmans op 12-02-2005 20:58 u
Citaat
Nieuw in Nederland: Bierstengels, gemaakt van bierborstel en voor het eerst te proeven op de BierBrouwMarathon gehouden bij AWA85

Hoi Peter,

Dat is interresant!
Misschien wel leuk als snack op de gezamenlijke brouwdag!

Groetjes,

Hoppie
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: fritz op 13-02-2005 00:06 u
Bij mij gaat de bostel op de composthoop. Zo eentje die ik zelf met enkele paletten heb gemaakt.

 :degroeten:

fritz

ps: Wens Ria nog maar eens veel sterkte van me toe, Jacques!
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jacques op 13-02-2005 00:49 u
ps: Wens Ria nog maar eens veel sterkte van me toe, Jacques!

Dank je, heb ik overgebracht.

 :degroeten: Jacques
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Huub Krekels op 13-02-2005 11:27 u
Ik ben daar vrij gemakkelijk in. De Bostel gooi ik compleet in de GFT-bak of op mijn composthoop in de moestuin. Uit laten lekken doe ik nooit. Ik geef deze nooit aan mijn kippen omdat er volgens mij geen voedingstoffen meer in zitten. Mocht dit wel zo zijn dan hoor ik dat wel.

Gr.  :proost2:

Huub.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jacques op 13-02-2005 11:39 u
Hoi Huub,

Eťn ding is zeker in bostel zitten nog voedingstoffen. Bierbostel vindt gretig aftrek bij de producenten van diervoeders. Veel varkenshouders geven hun beesten zogenaamde brijvoer waarin bierbostel zit.
In het verleden gaf ik mijn overtollige bierbostel aan een kippenhouder. Vanwege het op en neer gerij doe ik dat niet meer.

 :degroeten: Jacques
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: J op 13-02-2005 15:11 u

Ik laat mijn bostel uitlekken in mijn filterkuip. Daarna gaat het in de compostbak. Een beetje warmte en vocht is heel goed voor de compost (zeker in de winter)

De hop (na de hopfiltering; ik gebruik bloemen) doe ik in de tuin als mulch.


J.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: MO op 13-02-2005 15:47 u
Bostel gaat bij mij tegenwoordig de groene bak in. De kippen van de buurman waren er na een paar keer toch niet zo dol op.

Heb tweemaal met bostel brood gebakken. 250 g witmeel en 250 g natte bostel. Helaas was het geen tarwebier-bostel en de gerstkorrelsjasjes (?) maken dat je een scherp brood krijgt. Letterlijk scherp: het prikt in de mond van de harde vliesjes. Mijn advies: gebruik niet meer dan 25% en het liefst bostel van een witbier. Bostel is, ook uitgelekt, nog erg nat, dus houd hier rekening mee met de hoeveelheid water. Reken maar dat bostel voor 50 gewichts% uit water bestaat.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Adrie op 13-02-2005 17:45 u
Helaas doen wij de bostel ook in de groenbak. De hoeveelheid is wellicht geschikt voor een kinderboerderij of zo (in ieder geval de hoeveelheid van de Vier Broeders installatie). Wellicht nemen we binnenkort eens contact op met de stadsboerderij, misschien kunnen zij er iets mee.

Ik heb wel gelezen dat je bostel in ieder geval niet aan paarden moet voeren, want voor die dieren zit er teveel eiwitten in.

Groeten,

A3
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Arend op 13-02-2005 18:04 u
Ik breng het bij de paarden van mijn schoonvader circa 20 meter van mij vandaan. Binnen enkele minuten op. Adrie in de hoeveelheid van een hobbybrouwer kan dit zeker geen kwaad [ 7 a 8 kilo] al zal het in de hoeveelheid van jouw wel iets anders zijn.


groet Arend :degroeten:
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Huub Krekels op 13-02-2005 19:09 u
Nou ik heb weer wat geleerd. Nu maar eens kijken wat mijn kippen ervan vinden.
 :brouwen:
Gr.

Huub
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Edgar op 13-02-2005 19:39 u
Ik ben altijd van plan om het naar de kippen van mijn schoonvader te brengen, maar het is er tot nu toe niet van gekomen. Ik weet hier in de buurt geen kinderboederij, anders ging het daarnaartoe.
Ik bak vaak brood, maar ik zou toch geen bostel in mijn brood doen. Die kafjes zijn bijna oneetbaar.

 :degroeten:
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Cisdevťsser op 13-02-2005 19:53 u
Ook mijn bostel gaat naar de kippetjes, die zijn er dol op, de geiten die er ook rondlopen vinden het minder......
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: wim op 14-02-2005 02:15 u
Ik knal het in ons kleine tuintje. In de hoek is een plek waar ik 1 keer per jaar de bladeren in veeg, wat een berg vormt die elk jaar weer verdwenen is. Die bostel kan daar goed bij. (er zitten wel veel vogels in onze tuin, en dat willen we graag want we missen de natuur al erg genoeg hier in Mokum. (ook klokhuizen van appels en andersoortig fruit verdwijnt in het hoekje.)

wij hebben geen kliko's of gescheiden afvalverwerking en met een vuilniszak vol nattige bostel naar de strat lopen (en eerst door het huis dat zie ik niet zo zitten)


:degroeten:

Wim
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: MaartenM op 14-02-2005 07:56 u
Mijn bostel gaat inderdaad naar de kippen! Die vinden er blijkbaar nog genoeg eetbaars tussen en het (zeer kleine) beetje wat achterblijft is mooie compost :)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Bas op 14-02-2005 07:59 u
Mijn bostel gaat gewoon de kliko in. Vroeger begraafde ik het nog wel in mijn tuin (prima bemesting, op die plekken groeit alles als kool), maar de inhoud van mijn hele tuin(tje) heeft ondertussen al te veel last van groepstuipingen, dus ik ben daar maar mee gestopt.

Grt, Bas H.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Arny op 15-02-2005 07:44 u
Bij ons gaat de kleffe bostel gewoon in een vuilniszak en dan bij de rest van het afval. Wel jammer maar ik ken niemand aan wie ik het zou kunnen geven. En om, nou te gaan leuren met een natte zak uitgekauwd graan...
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: John op 15-02-2005 18:05 u
Ik denk dat vissers ook graag bostel hebben om een zg. "lokvoer" te maken...

Groeten John
Nuenen
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Johannes op 07-03-2005 17:49 u
Je kunt het ook aan de eekhoorntjes voeren!
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Job op 11-03-2005 18:18 u
Geachte medeforumleden,

Sorry voor de late reactie, maar dit leek me belangrijk om ongelukken te voorkomen:

Citaat
Ik heb wel gelezen dat je bostel in ieder geval niet aan paarden moet voeren, want voor die dieren zit er teveel eiwitten in

Dit is zonder meer waar ! Voeding met teveel eiwitten kan een paard veel kwaad doen - er kan zgn. hoefbevangenheid optreden, en dat kan voor het paard fataal zijn. Een paard dat op een relatief eiwitarm dieet staat ( dat is feitelijk heel natuurlijk voor paarden ) kan zelfs al bevangen raken door verweiden naar een te "vette" wei. Ook de relatief eiwitrijke klaver is bijvoorbeeld een gevaar. Een paard is ook een enigszins afwijkende herbivoor, omdat het weliswaar een grazer maar gťťn herkauwer is. Het spijsverteringssysteem van een paard is feitelijk gespecialiseerd op steppevoer : grote hoeveelheden eiwitarm (!) en vezelrijk voedsel.

Omdat je waarschijnlijk niet precies het resteiwitgehalte van je bostel weet : voer het alsjeblieft nůůit aan paarden, dat kan echt ernstig misgaan!

Bovendien zijn er plenty dieren die er wŤl prima mee om kunnen gaan, en het lijkt me ook een prima aanvulling op een eventuele composthoop - en gedroogd zou je het ook als mulch kunnen gebruiken.

Sorry voor het hoge "offtopic" gehalte maar als het een paard kan redden leek het me dat wel waard.....


vr. gr.

Job van Steenbergen
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Edgar op 11-03-2005 18:42 u
Sorry voor het hoge "offtopic" gehalte maar als het een paard kan redden leek het me dat wel waard.....

Ik vind er weinig off-topic aan Job! Het gaat weliswaar over 'Wat doe je niet met je bostel' maar dat is toch bijna hetzelfde. Goed om te weten!

 :degroeten:

Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Titus op 11-03-2005 22:45 u
Onze borstel gaat gewoon de gft bak in. We laten het zo veel mogelijk uitlekken. Ook de hopbloemen (als we die gebruiken) gaan na filtreren de GFT bak in.
Tijdens de laatste clubavond hadden we gastspreker die ergens in de buurt van Amersfoort een commerciŽle bierbrouwerij is gestart (ergens in een boerderij). Hij vertelde dat zijn borstel weer hergebruikt werd als voer voor de koeien. Wellicht dat kinderboerdeijen in je omgeving toch wel blij zijn met borstel...
 greetz, Titus.
 :proost2:
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Menno op 15-03-2005 16:50 u
Titus, is dat niet toevallig die meneer van http://www.valleibieren.nl/ ?

Menno† :biersmile:
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Hopmans op 29-05-2005 22:48 u
Jawel,

Toch nog wat geleerd bij Grolsch.

De eiwitten die na het koken opgevangen worden vermengen met de bostel voor een
eiwitrijkere maaltijd voor de dieren.  :weetbeter:

 :degroeten:
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Polleke op 30-05-2005 08:26 u
Wij gooien de bostel bij onze kippen en die smullen ervan!

Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Drents Hopbier op 14-06-2005 21:14 u
Hallo,

Mijn bostel gaat ook in de gft-bak (eens per jaar mogen we bij het bedrijf dat dit verwerkt gratis compost halen). Ik heb eens gehoord, maar nooit onderzocht, dat kippen ervan van de leg raken.
Jacques zegt:< Eťn ding is zeker in bostel zitten nog voedingstoffen. Bierbostel vindt gretig aftrek bij de producenten van diervoeders. Veel varkenshouders geven hun beesten zogenaamde brijvoer waarin bierbostel zit. <

Er zit wat eiwit in, maar veel meer ook niet. En ik heb gelezen dat koeien de bostel niet kunnen verteren. Maar koeien (en wsch. ook andere herkauwers) hebben ook onverteerbare stof in hun voedsel nodig (trouwens voor mensen is bruinbrood ook beter dan witbrood). In het artikel waarin stond dat koeien het niet kunnen verteren, stond de suggestie om naast de brouwerij een kwekerij van paddestoelen te beginnen. Deze kunnen de kafresten wel omzetten. Brood met gerstebostel vind ik niet te eten.

Hans
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jacques op 14-06-2005 22:51 u
Zie onder andere hier (http://www.beuker.nl/show.php3?language=nl&pid=25&parent=23) en hier (http://www.lei.dlo.nl/sites/verklaringvanwageningen/pdf/Hoeven.pdf).
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Crisis op 29-08-2005 01:48 u
Weet ik nog niet want ik moet nog beginnen met brouwen.
Maar ik heb wel een fles geplette en gepureerde bramen uit mijn tuin staan.
Daar hou ik ook wat van over. Ik wil altijd BIOGAS maken, vooral met een FUELcell er achter LIJKT me dat ideaal.
Maar ook dat zijn alleen ideeŽn. :denken:
Alhoewel ik 8 jaar geleden in mijn oude huis op het balkon stammetjes SHI-TAKE zwammen had staan.
Dus van mijn toekomstig overschot nog eens lekker OESTERZWAMMEN kweken lijkt me wel wat. Die houden van stro en zo.
Dan moet je je resten wel eerst goed Steriliseren anders gaan er ongewense schimmels zoals gist op zitten, want die wil je dan even niet.
Als het koud is mengen met 'broed' van de paddestoelenboer, in een zak doen, gaatjes er in prikken en op ongeveer 25 graden C laten 1-2 weken 'broeien' groeien.
Voor excate methodes kijk eens op het internet?
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Edgar op 16-10-2005 22:22 u
Gisteren aan het eind van de hobbybrouwen dag in Oss  kwam de bostelman nog even de bostel ophalen bij de Maaslandbrouwerij. Voor de paarden! Typisch geval van 'nooit problemen mee gehad' denk ik.  :-\
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: MO op 16-10-2005 22:36 u
Maar: niet van witbieren. Teveel tarwebostel schijnt weer niet goed te zijn voor de paarden. Alle bostel van de Maaslandbrouwerij gaat inderdaad naar een paardeman. EN dat zijn heel wat kilootjes elke week.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Wallie op 14-04-2012 18:48 u
De discussie is in 2005 niet meer verder gegaan..
Maar ben toch wel erg benieuwd.. Mijn zusje krijgt binnenkort kippen dus zou mooi zijn
als ik haar er blij mee kan maken..
Is het al bekend of het goed is voor kippen? En of ze het lusten?
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: NewLine op 14-04-2012 19:04 u
Is het al bekend of het goed is voor kippen? En of ze het lusten?

De mijne moeten er niet van weten (barnevelders).
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Raymond293 op 14-04-2012 19:35 u
Gewon voorschotelen en kijken wat ze ervan vinden :)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jacques op 14-04-2012 19:59 u
De mijne moeten er niet van weten (barnevelders).

Die van mijn buurman anders toch wel!
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Sil op 14-04-2012 20:01 u
Ik heb ook wel eens gehoord dat mensen de bostel verwerken in broodddeeg en zo " bierbrood" bakken.
De vraag is nu, kan dit en zo ja, hoe moet ik dat voor mij zien?
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jacques op 14-04-2012 20:11 u
Ik heb ook wel eens gehoord dat mensen de bostel verwerken in broodddeeg en zo " bierbrood" bakken.
De vraag is nu, kan dit en zo ja, hoe moet ik dat voor mij zien?

Met de zoekfunctie heb ik net gezocht naar "bostel brood".

En zo vond ik heel snel dit topic (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18800.msg284605.html#msg284605). Maar er zijn meerder topics.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Esterenbrouw op 15-04-2012 13:39 u
Mijn kippen eten wekelijks bostel, of van mij of van mijn brouwmaat, en leggen nog prima.
Geef ze de bostel gerust.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jaap op 15-04-2012 13:43 u
Hier ook.
Mijn krielkippen zijn er gek op.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Wallie op 15-04-2012 13:46 u
Okj, gaan we het gewoon proberen:)
Geef je ze alles tegelijk of in porties? Je kunt het wel bewaren toch?
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Esterenbrouw op 15-04-2012 22:47 u
Ik geef het in redelijke porties die de kippen in een dag opeten. Gooi je meer in de ren dan komen er andere vogels meesnoepen.
Je kunt de bostel niet erg lang bewaren ivm schimmelvorming (als je het simpel in een emmer bewaart).
Gewoon uitproberen.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: George81 op 16-04-2012 15:10 u
Na 3 emmers tussen de struiken gemikt te hebben begon het wel op te vallen.
Ik heb toen een GFT bak geregeld, alleen is die nu alweer te klein ::) (gaat hard met een kattenbak)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Bas_Pierik op 12-03-2013 16:06 u
Toch een leuk draadje om weer eens op te pakken.

Bierborstel is voedingsbron die rijk is aan eiwit. Bij veehouders wordt dit dus gebruikt als eiwitvervanger. Daardoor kunnen krachtvoerbrokken goedkoper worden aangekocht. Door de hoge voersnelheid van de bierborstel (Ī50 kilo daags) blijft het ook relatief lang goed. Mijn bierborstel wordt dus ook gevoerd aan ons melkvee wat 45 meter verderop in de stal staat. Doordat het ook erg zoet is voor een veevoeder, zal dit ook voerkwaliteit verbeteren.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: John op 12-03-2013 18:49 u
Ik kiep het in een gemeentevijver en hoop dat de vissen het opeten. Is wat lastiger als er ijs ligt  :huilen:

Wij moeten namelijk betalen per kliko die wordt opgehaald en ik kan in BrouwVisie geen kosten daarvoor invullen  :)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: heijligers op 12-03-2013 19:12 u
Ik kiep het in een gemeentevijver en hoop dat de vissen het opeten.
:police:

Ik weet niet hoe ver je precies van Geldrop woont, maar ik breng het altijd naar een hobbyboertje langs het EIndhovens kanaal die het aan de koeien voert.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: John op 12-03-2013 19:32 u
Stuur me maar een pm mst zijn adres als je wilt: als hij het kan gebruiken wil ik het daar best naartoe brengen hoewel het geen grote hoeveelheden zlen zijn.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: heijligers op 12-03-2013 19:45 u
Je hebt een e-mailtje.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Bas_Pierik op 12-03-2013 20:42 u
Eigenlijk kun je het bij elke boer kwijt. Als het niet wordt vervoerd, dan komt het wel op een mest-bult terecht. Als dat gebeurt, heeft het tenminste nog nut. Ik vind het dumpen in een gemeentevijver geen goed plan.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: GeBaxke op 12-03-2013 20:54 u
Ik bak er brood mee samen met wat gist slurry. Heerlijk.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: kleine Minstreel op 12-03-2013 21:02 u
Niet in de singel / vijver voor het huis maar aan de kant. binnen no time komen de eenden en waterkippetjes het opeten en meestal in een uurtje is alles weg.
Ik heb nu ook een recept gekregen voor brood baken met brood mix van de boerenbond. Ik heb geen broodbak machine dus het moet handwerk worden.
Iemand die mij hierin verder op weg kan helpen. De laatste keer dat we bij de Koningshoeve waren heb ik een bierbostel brood gekocht echt heerlijk dus ben benieuwd.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: bjorri op 12-03-2013 21:34 u
Ik heb wel een broodbakmachine. Nog niet met mout gebrouwen maar dat gaat binnen een maand of zo wel lukken denk ik.
Is er een broodrecept waar een substantieel deel bostel in zit?

Nah ja, op een brouwdag produceer je enkele kilo's bostel en meer dan een half kilo brood ga ik niet bakken, het overgrote deel zal toch in de tuin of vuilcontainer verdwijnen vrees ik.

Hoe is het met de oesterzwammen (van A3?) afgelopen?
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: heijligers op 12-03-2013 21:40 u
Hoe is het met de oesterzwammen (van A3?) afgelopen?
Die waren geloof ik beschimmeld.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Oscar op 12-03-2013 22:23 u
Ik heb nu ook een recept gekregen voor brood baken met brood mix van de boerenbond. Ik heb geen broodbak machine dus het moet handwerk worden.
Iemand die mij hierin verder op weg kan helpen.

Simpel, koop een pak broodmix in de Supermarkt (400 g meel) en voeg daar 100 gram bostel aan toe en volg de instructies op het pak... erg smakelijk... :)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: heijligers op 12-03-2013 22:25 u
Simpel, koop een pak broodmix in de Supermarkt (400 g meel) en voeg daar 100 gram bostel aan toe en volg de instructies op het pak....erg smakelijk..... :)
Daarbij wel iets minder water toevoegen, omdat er in de bostel ook nog veel water zit. Anders wordt het geheel te nat.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: hopiebier op 12-03-2013 22:46 u
Goed dan ben je 100 gram kwijt en wat doe je met de rest van ca 13 kilo?
Het blijft een probleem om nog iets leuks met het wort te doen.
Gr.  :weetniet:
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Oscar op 12-03-2013 22:49 u
Het blijft een probleem om nog iets leuks met het wort te doen

Ik gooi daar altijd gist bij, wordt meestal wel lekker bier dan... ;D ;D ;D
Titel: Bostelbrood
Bericht door: ThomasM op 08-05-2013 10:27 u
Ik hou na mijn brouwdag altijd redelijk wat bostel over. Een deel gooi ik in de tuin, maar een deel hou ik over om te kijken of ik er nog iets mee kan doen.
Nu heb ik deze week een aantal broden gebakken in de broodbakmachine, om een recept te formuleren waarmee ik het bostel kan gebruiken.

Een voorwaarde was dat ik het bostel niet hoefde te drogen/bakken in de oven en dat het vrij eenvoudig te formuleren is.
Hier het recept:

Doe in de volgende volgorde de ingrediŽnten in de kuip:

320 g Bostel, nat maar zonder het vocht,
2 el suiker,
6 el olie, (ik heb arachideolie gebruikt omdat ik daarmee mijn pannen bijhoud)
Een goeie snuf zout en peper,
320 g bloem, (of meel voor nog meer vezels)
Kruiden, (ik heb tijm en rozemarijn gebruikt)
1 pakje ŗ 7 gram gist.

10 cl water (nog niet erbij doen!)

Stel de machine in op de simpele stand, 750 gram en donker.
Wanneer de machine begint te kneden merk je dat het door een poeder aan het gaan is. Je hoort ook een schraap-geluid.
Doe er 5 cl water bij en kijk hoe het deeg samenkomt. Mocht het deeg nog niet nat genoeg zijn, dus als er nog droge stukken bij zitten, doe er de rest bij. 10 cl zou genoeg moeten zijn.
Voila, 3 uur later heb je je eigen bier brood.

Het recept kan nog verbeterd worden, aangezien het brood soms inzakt, dus waarschijnlijk gaat het gist te hard. Ik maak het na zaterdag nog wel een keer met ander bostel om te kijken wat het effect daarvan is en om te kijken wat minder gist doet.

Hier wat foto's van het proces en een brood dat ik met 10cl guiness heb gebrouwen dat ik over had van een stoofpot:

(http://i.imgur.com/KnMQyfP.jpg)
(http://i.imgur.com/GJSTkxZ.jpg)
(http://i.imgur.com/eZY8BDe.jpg)
(http://i.imgur.com/yzRZiZs.jpg)
(http://i.imgur.com/ffqD0om.jpg)
(http://i.imgur.com/mdSMFJs.jpg)
Zonder vocht
(http://i.imgur.com/xaL7eBL.jpg)
5 cl vocht
(http://i.imgur.com/JfRQI7v.jpg)
10 cl vocht
(http://i.imgur.com/u9e7maD.jpg)
Na even kneden
(http://i.imgur.com/pyD1cOW.jpg)
(http://i.imgur.com/pl46RVt.jpg)
Titel: Re: Bostelbrood
Bericht door: ciesvandekwis op 08-05-2013 10:51 u
Mijn ervaring is dat je betere resultaten bereikt met slechts max. 20-25% aan gewicht bostel en de rest meel. Anders zit je met teveel vliesjes in je brood, kauwt niet echt lekker, wordt een taaie hap.
Ik kneed het brood in de machine, en laat het dan nog 2-3u rijzen om het dan af te bakken in de oven, geeft veel lekkerder resultaat. Ook leuk is gebakken spekjes onder mengen.
Titel: Re: Bostelbrood
Bericht door: heijligers op 08-05-2013 10:57 u
Leuk, maar bostel is voor mij veevoer.
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/919183_301823819948932_1139934939_o.jpg)
Gebruik liever mout ipv bostel. Dat geeft een mooie smaak aan het brood en je kunt eindeloos varieren. Ik heb dit in het verleden een paar keer gedaan (voordat de broodmachine was overleden) en heb hier goede ervaringen mee.
Titel: Re: Bostelbrood
Bericht door: ThomasM op 08-05-2013 11:05 u
Mijn ervaring is dat je betere resultaten bereikt met slechts max. 20-25% aan gewicht bostel en de rest meel. Anders zit je met teveel vliesjes in je brood, kauwt niet echt lekker, wordt een taaie hap.
Ik snap dat je dat vind, maar voor mij gaat dat niet op. Ik hou wel van wat steviger brood (eet normaal altijd allison van de AH)
Ik zal eens kijken met jouw verhoudingen hoe het wordt.

Gebruik liever mout ipv bostel. Dat geeft een mooie smaak aan het brood en je kunt eindeloos varieren. Ik heb dit in het verleden een paar keer gedaan (voordat de broodmachine was overleden) en heb hier goede ervaringen mee.
Het mout is voor mij voor het bier en het bostel afval. Vandaar dat ik het hergebruik ipv dat ik het opgebruik in het brood.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: kleine Minstreel op 09-05-2013 10:43 u
Ik heb pas een klein experiment gedaan om te kijken hoelang je bostel kan bewaren om er dan nog brood van te kunnen bakken.
Ik heb zakjes van 500 gram ingesealed en vacuŁm getrokken. Daarna in de koelkast bewaren en portie voor portie gebruikt om brood te bakken. Na 4 weken gaat het vacuŁm zakje opbollen dus duidelijk groei van micro organismes dus toen weg gegooid.
Dit natuurlijk voor diegene die niet elke twee weken brouwen.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: GeBaxke op 09-05-2013 10:58 u
Het kan altijd dwazer, soms als ik geen bostel heb en zin heb in een bostelbrood maak ik bostel met wort. :P
http://einde.dse.nl/Granenbrood.htm (http://einde.dse.nl/Granenbrood.htm)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Robert S op 10-05-2013 00:36 u
Met draf afkomstig van gerookte mouten kun je leuke dingen doen. Heb dat ooit gemixt door wat beslag en pannenkoeken mee gemaakt. Heel lekker! Smaakt (niet) verassend net als pannenkoeken met gerookte spek, minus het spek :p
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Ger Welten op 10-05-2013 11:06 u
Bij mij gaat het bostel naar de kippen. 6 (stevige) kippen verwerken in 2 dagen 15 kg.
Eieren smaken prima. :brouwen:
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: dennisbier op 10-05-2013 11:47 u
Naar eigen kippen en naar het MEK in oosterhout. Ook naar de kippen en varkens. Is meestal tot 5 kilo.
Sommigen weten niet wat het is, bij anderen gaan de ogen stralen.  ;D 
De kippen gooien hun krop helemaal vol.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Wallie op 10-06-2013 13:55 u
Ergens volgens mij ooit een keer ergens gelezen dat het voor kippen niet goed is.. In ieder geval niet te veel...
Maar als ik bovenstaande lees kan het wel.. En zijn de kippen er dol op....
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: dennisbier op 10-06-2013 19:35 u
Dat krijgen ze toch niet elke dag. Als ze elke dag hetzelfde spul krijgen is het eenzijdige voeding.
Maar dat geldt voor alles.
Die oesterzwammen zijn ook een uitstekend idee!
Ik heb een website gevonden die diverse schimmelssporen aanbiedt die een echte dure delicatesse zijn.
Ik heb al een schaduwgebied in de tuin met afvaltakken van de herfst.
Je wilt niet weten wat daar allemaal leeft.
Het is leuk en leerzaam om wat ecologisch en zelfvoorzienend bezig te zijn. Misschien komt het nog van pas.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: speciaalbierfestivaltwent op 12-03-2014 15:19 u
Beste lezers,

ik ben opzoek naar een aantal kilo bostel, is er iemand die hier (eventueel periodiek) van af wilt?

groeten
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Biermagneet op 12-03-2014 18:21 u
Vermeld gelijk even waar je vandaan komt speciaal dat maakt het voor de mensen wat makkelijker om te reageren.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Oscar op 12-03-2014 18:38 u
Beste lezers,

ik ben opzoek naar een aantal kilo bostel, is er iemand die hier (eventueel periodiek) van af wilt?

groeten

Waar woon je? En vanwaar je naam?  In Twente zijn voldoende brouwers. En als ik mijn bostel bij iemand kwijt kan, dan graag.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: sven op 13-03-2014 02:49 u
Naar de varkens.
Ivm oesterzwammen, lijkt me wat lastig, veel te veel restsuikers en dus risico op besmettingen. Oesters net als shii take groeien op houtstof, lignine als ik me niet vergis. En zijn niets met suikers, en eiwitten. Dol op stro, maiskolven, koffiedrap, hout en dergelijke
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: wilbertd op 13-03-2014 07:41 u
En voor de brouwer die ook wel een bakt:
Deze recepten van de Brooklyn Brewshop zijn aan te raden:

http://brooklynbrewshop.com/themash/category/spentgrainchef/ (http://brooklynbrewshop.com/themash/category/spentgrainchef/)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Hoppenbrouwers op 13-03-2014 08:07 u
Gisteren mijn bostel nog bij de kippen van de overbuurman gedeponeerd. Hij blij, ik ben er van af. Heb alleen het idee dat ze de gebrande mouten wat minder vinden.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: bolks op 13-03-2014 09:41 u
Mijn buurman had tot een paar jaar geleden ook kippen: de eerste paar keer aten ze alle bostel op die ik ze gaf, maar ze werden steeds minder enthousiast....
Geen idee, maar tegenwoordig gaat de bostel de kliko in. Jammer genoeg.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: speciaalbierfestivaltwent op 13-03-2014 10:19 u
Ik kom uit de regio Twente, Enschede/Hengelo.
Mocht er iemand graag van zijn bostel af willen en in de buurt van Enschede woont.
Mij maak je er heel blij mee.
groeten,
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: bjorri op 13-03-2014 19:35 u
Voor de winter eens bostel in de tuin gegooid voor de vogels. Helaas ligt het er nog... Het kost mij ook moeite om het in de kliko te doen maar het lijkt de enige reŽle oplossing.

Ik sta open voor betere ideeŽn natuurlijk.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: RobinB op 13-03-2014 19:53 u
Composthoop?
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Bart J op 13-03-2014 20:00 u
Als je een behoorlijke tuin hebt dan kun je het door de grond harken onder de planten, als een soort compost. Dit kan geen kwaad en geeft de grond meer structuur.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: dennisbier op 21-04-2014 14:24 u
Gisteren mijn bostel nog bij de kippen van de overbuurman gedeponeerd. Hij blij, ik ben er van af. Heb alleen het idee dat ze de gebrande mouten wat minder vinden.
Mijn kippen niet. Cara-hell, special-B en Carafa I gaan er met bakken tegelijk in.

Dus tuinafval, kippenpoep, overgebleven bostel, keukenafval  ===> Compost voor de HOP.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Marc0F op 22-04-2014 13:54 u
Ik zag dat iemand iets verteld over bierstengels maken?
Heeft iemand daar een idee van hoe het moet?
Nu gaat het regelmatig naar kippen van familie wanneer ik daar toevallig binnen korte tijd na het brouwen langskom. het is niet leuk om het lang te bewaren ;)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Eskil op 08-05-2016 20:12 u
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160508/76f03ca8d1e8e00b9f730915577e7659.jpg)

Zo voor een zak bostel en een fles bier zijn de kippen  weer  blij.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: wilbertd op 08-05-2016 20:34 u
(http://s32.postimg.org/viau7a29x/cows.jpg)

De koeien komen al op me af rennen als ik de deur van de bestel-bus open doe.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: RayVelcoro op 08-05-2016 21:26 u
De kinderboerderij.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: marc0871 op 08-05-2016 21:39 u
Ik heb het een keer bij de eendjes gebracht.
Daar heb ik 2 keer een waterkip in zien pikken, maar na een week lag het meeste er nog.
Nu gooi ik het in de kliko.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: ger debije op 09-05-2016 06:45 u
Ik voer het aan de paarden  vinden dit heerlijk volgens mij ruiken ze het al als ik aan het brouwen ben
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: beermenke op 09-05-2016 08:52 u
Paarden mag maar mondjesmaat. Er zitten eiwitten in.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: SanderH op 09-05-2016 10:31 u
Geachte medeforumleden,

Sorry voor de late reactie, maar dit leek me belangrijk om ongelukken te voorkomen:

Dit is zonder meer waar ! Voeding met teveel eiwitten kan een paard veel kwaad doen - er kan zgn. hoefbevangenheid optreden, en dat kan voor het paard fataal zijn. Een paard dat op een relatief eiwitarm dieet staat ( dat is feitelijk heel natuurlijk voor paarden ) kan zelfs al bevangen raken door verweiden naar een te "vette" wei. Ook de relatief eiwitrijke klaver is bijvoorbeeld een gevaar. Een paard is ook een enigszins afwijkende herbivoor, omdat het weliswaar een grazer maar gťťn herkauwer is. Het spijsverteringssysteem van een paard is feitelijk gespecialiseerd op steppevoer : grote hoeveelheden eiwitarm (!) en vezelrijk voedsel.

Omdat je waarschijnlijk niet precies het resteiwitgehalte van je bostel weet : voer het alsjeblieft nůůit aan paarden, dat kan echt ernstig misgaan!

Bovendien zijn er plenty dieren die er wŤl prima mee om kunnen gaan, en het lijkt me ook een prima aanvulling op een eventuele composthoop - en gedroogd zou je het ook als mulch kunnen gebruiken.

Sorry voor het hoge "offtopic" gehalte maar als het een paard kan redden leek het me dat wel waard.....


vr. gr.

Job van Steenbergen

Heb zelf twee paarden, die absoluut GEEN bostel krijgen. Het is inderdaad veel te eiwitrijk. Mijn varkentjes en de kippen vinden het heerlijk en de 10-12 kg per keer is zo op!
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Markiej87 op 09-05-2016 18:00 u
Ik zou er graag iets moois mee doen maar heb nog geen goeie bestemming in de buurt kunnen vinden.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Lincolnm3 op 09-05-2016 18:04 u
Kliko
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: broeder Paulus op 10-05-2016 18:22 u
Ik doe hier de bostel bij de kippen, en die zoeken daar voor hun het bruikbare nog wel uit.
 Het is wel zo ze eten er wel niet alles van op. De rest composteert ter plaatse.
groeten
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: monsieurmichiel op 10-05-2016 22:58 u
Wij bakken zelf ons brood en sinds ik bier brouw ook bostelbrood. Als je van stevig vezelrijk brood houdt -zoals wij- is het echt heel erg lekker!
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: DJ op 11-05-2016 05:26 u
Voor de vissers onder ons:

Zaterdagse vissessie:
1 kilo koekjes meel
1 kilo hennep
vermengen met de bostel en daar ter grote van een gehaktbal van maken.
leg deze in de vriezer.
elke (start maandag) dag 1 bol in het water gooien, karpers zijn er gek op.
op zaterdag 2 bollen met ongeveer 1 meter afstand van elkaar.
Je neemt een bollie op je hair en of zoals ik het doe een stuk kaas en je hoeft niet zoals de meeste te wachten.
Gezien de bal nog in bevroren staat is wacht je thuis nog een 2 tal uren.

En karpers... komen nooit alleen  8)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: wilbertd op 11-05-2016 09:50 u
Je neemt een bollie op je hair en of zoals ik het doe een stuk kaas en je hoeft niet zoals de meeste te wachten.


Uhh... ja... een bal op je hoofd, of anders een stuk kaas(?)
Daar wacht ik inderdaad ook niet op  ;D
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: marc0871 op 11-05-2016 12:33 u
Visserslatijn.
Daar zal ik wel nooit wijs uit worden
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: GeBaxke op 11-05-2016 13:09 u
 ;D leuk, visvoer van maken. Dat heb ik ook veel gedaan, met karpervissen.
Boilies zijn gekookte deegballetjes voor karpers, andere vissen krijgen deze niet kapot gebeten.
Van de bostel maakte ik boilies, soms aangevuld met gemalen hennep.

Daarnaast gebruik ik de bostel om brood mee te bakken.

Goede vangst DJ.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: tdp op 11-05-2016 13:09 u
Bij mij gaat ie het gewoon de ton in... Heb altijd wel ideeŽn wat er mee te doen, maar komt er toch niet van :)

Groet,
de TDP
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: leendert op 11-05-2016 13:13 u
hallo

Nog een aanvulling voor wbt kippen als je een grote hoeveelheid hebt staan (langer dan een of twee dagen) ontstaat er melkzuur in de bostel... daar kunnen zelf de kippen ziek van worden, als de bostel droog is gekookt/gebakken is dit niet het geval(dat doen ze ook bij de veevoer verwerking bij bostel)

Ik zet na het brouwen een bak met bostel bij de kippen en haal hem weer weg na een dag.

gr leen
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: renevw op 27-09-2016 14:10 u
Wat een leuke toepassingen allemaal.

Zelf heb ik nog maar 2 keer gebrouwen maar had wel direct zoiets van wat kan ik hier meer?

De eerste keer heb ik het aan mijn schoonvader mee gegeven voor de ezels. Die bleken het wel lekker te vinden. De tweede keer kwam het er niet van en heb ik het na het uitlekken buiten in de groenen kliko gegooid. Toch zonde...

Waarschijnlijk ga ik donderdag a.s. weer brouwen en breng ik het zelf is bij de ezels. Kijken hoe het bevalt. Het lijkt mij ook interessant er eens brood van te bakken.

Gr,
Rene
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: _M_M_ op 27-09-2016 14:21 u
Aan de varkens en koeien van een kennis
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Eelke op 27-09-2016 15:21 u
Wat een leuke toepassingen allemaal.

Zelf heb ik nog maar 2 keer gebrouwen maar had wel direct zoiets van wat kan ik hier meer?

De eerste keer heb ik het aan mijn schoonvader mee gegeven voor de ezels. Die bleken het wel lekker te vinden. De tweede keer kwam het er niet van en heb ik het na het uitlekken buiten in de groenen kliko gegooid. Toch zonde....

Waarschijnlijk ga ik donderdag a.s. weer brouwen en breng ik het zelf is bij de ezels. Kijken hoe het bevalt. Het lijkt mij ook interessant er eens brood van te bakken.

Gr,
Rene

Ik weet niet of het voor ezels wel goed is? Voor paarden is het in ieder geval erg slecht, volgens mij door de eiwitten.

Ik heb het gebracht naar een boerderij hier in de buurt, met bos-varkens. Ik vond het een leuk idee, we hadden er al eens een vleespakket gekocht, en dan de gedachte dat het volgende pakket zou zijn van varkens die mijn bostel gegeten hebben...
Helaas heb ik er niets meer over terug gehoord, dus dan ontbreekt de motivatie wel een beetje om het weer eens langs te brengen...
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Gerlachus op 27-09-2016 16:42 u
Wekelijks heb ik zo'n 80 kilo bostel over (50 kilo mout en de rest vocht) en dat knikker ik in de GFT bak die gratis wordt geledigd. Maar dat is erg zonde natuurlijk.

In het verleden, toen de hoeveelheden een stuk kleiner waren, heb ik de bostel na het afkoelen over de borders van de tuin verdeeld en daarna door de grond geharkt. Onze wijk is gebouwd op kleigrond waar voorheen fruitbomen stonden en de grond is niet geschikt voor bloemen (al 40 jaar niet...) doordat het te hard is. Echter, door het mengen met de bostel is de grond een stuk losser geworden en na het rottingsproces is er een soort humus ontstaan.
Misschien een goed idee voor de tuiniers onder ons. Rotten op een composthoop zal ook wel goed werken, zeker als tussenlaag.

Ik heb het ook eens op Facebook gezet op van die dierenpagina's en gezegd dat men het gratis mocht afhalen voor bijvoorbeeld een kinderboerderij. Een hoop reacties maar niemand komt opdagen. Dat is best vervelend want als de GFT container vol zit, dan zit hij vol. En dan zit een 2e keer brouwen in een weekend er niet in (ik kan 't nog wel even in de ketel laten zitten, maar zoals gezegd riekt dat na een week niet aangenaam).

Mijn konijnen vreten het niet, in tegenstelling tot die op de foto hierboven. Kijken hoe ik ze anders nog vet krijg voor de kerst...  ;D
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Fermon op 27-09-2016 17:03 u
De kippen van mijn overbuurman vinden het heerlijk, dus daar gaat de bostel van mij heen.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: renevw op 27-09-2016 19:58 u
Ik weet niet of het voor ezels wel goed is? Voor paarden is het in ieder geval erg slecht, volgens mij door de eiwitten.

Ik heb het gebracht naar een boerderij hier in de buurt, met bos-varkens. Ik vond het een leuk idee, we hadden er al eens een vleespakket gekocht, en dan de gedachte dat het volgende pakket zou zijn van varkens die mijn bostel gegeten hebben...
Helaas heb ik er niets meer over terug gehoord, dus dan ontbreekt de motivatie wel een beetje om het weer eens langs te brengen...

Hmmz zal dat eerst nog is checken dan :).
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Eelke op 27-09-2016 20:50 u
Hmmz zal dat eerst nog is checken dan :).

Verstandig! Paarden zijn gevoelig met eten natuurlijk, een ezel lijkt me niet heel anders in elkaar steken, maar je weet nooit natuurlijk! Als ik snel google lees ik wel dat ze ook hoefbevangen kunnen raken, en als ik mij het goed herinner komt dat door te veel eiwitten in gras...
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: SanderH op 27-09-2016 20:52 u
Over ezels kan ik niets zinnigs zeggen, maar mijn paarden krijgen absoluut geen bostel! mijn varkens daarin tegen vreten de, om en nabij, 11 kilo zonder probleem in een keer op.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Fermon op 27-09-2016 21:22 u
Hmmz zal dat eerst nog is checken dan :).

Zie pagina 1 van dit topic... antwoord van Job
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Eelke op 27-09-2016 22:29 u
Zie pagina 1 van dit topic... antwoord van Job

Ja maar een ezel is geen paard...

Toch zou ik neigen naar beter niet doen.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Wijnckelr op 28-09-2016 11:10 u
Een deel voor de kippen van een kennis. Overgrote deel op de composthoop of gewoon los in de tuin strooien (altijd wel beestjes die er iets mee kunnen).
Ben sinds kort ook aan het experimenteren met bakken van brood en ik zie wel mogelijkheden om een bierbroodje te gaan bakken.
Als er iemand (in de buurt van Vlissingen) varkens houdt hoor ik dat ook graag, kom ik af en toe eens langs met een emmertje bostel.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Barreltje op 29-09-2016 01:57 u
Ik heb zelf nog niet vaak gebrouwen (bij brouwvrienden thuis).
Zij gooien het over het algemeen weg. Als ik erbij ben dan neem ik het mee voor naar de kinderboerderij.
De kippen en pauwen zijn er daar dol op!

Proost!  :proost:
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: MarinusHolkema op 29-09-2016 08:29 u
Ik heb wel eens geprobeerd iets van koekjes er mee te bakken. Dan koste echter te veel bier om het weg te spoelen :biersmile:
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Oscar op 29-09-2016 13:22 u
Ben sinds kort ook aan het experimenteren met bakken van brood en ik zie wel mogelijkheden om een bierbroodje te gaan bakken.

Dat kan prima bostelbrood is heel smakelijk... zelf ook een paar keer gedaan. Tot 20% bostel in je brood (t.o.v. je meel) is mogelijk en dan krijg je een heel zware structuur brood... Erg lekker en goed vullend  :)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: joenedu op 31-10-2016 17:00 u
Hier is een 2 minuten durend filmpje over het maken van brood van bostel...  :)
http://nos.nl/op3/artikel/2140251-broodje-bier-eet-smakelijk.html (http://nos.nl/op3/artikel/2140251-broodje-bier-eet-smakelijk.html)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Barreltje op 05-02-2017 17:08 u
Onlangs zowel brood en koekjes gebakken en de rest weer naar de kniderboerderij.
Lekker man! Heb je iets om bij je biertje te eten!

Proost!
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: jpt op 05-02-2017 22:36 u
Weet ik nog niet want ik moet nog beginnen met brouwen.
Maar ik heb wel een fles geplette en gepureerde bramen uit mijn tuin staan.
Daar hou ik ook wat van over. Ik wil altijd BIOGAS maken, vooral met een FUELcell er achter LIJKT me dat ideaal.
Maar ook dat zijn alleen ideeŽn. :denken:
Alhoewel ik 8 jaar geleden in mijn oude huis op het balkon stammetjes SHI-TAKE zwammen had staan.
Dus van mijn toekomstig overschot nog eens lekker OESTERZWAMMEN kweken lijkt me wel wat. Die houden van stro en zo.
Dan moet je je resten wel eerst goed Steriliseren anders gaan er ongewense schimmels zoals gist op zitten, want die wil je dan even niet.
Als het koud is mengen met 'broed' van de paddestoelenboer, in een zak doen, gaatjes er in prikken en op ongeveer 25 graden C laten 1-2 weken 'broeien' groeien.
Voor excate methodes kijk eens op het internet?
Een uitstekende vingeroefening om aan jezelf te bewijzen dat je schoon en gefocused kunt werken.  Het broed is niet heel dol op graansuikers, maar het werkt wel. En dat pasteuriseren valt uiteindelijk wel mee, zolang je het bostel bij max lauwe temperatuur in de vriezer zet, hoef je niet heel lang te klooien met een hogedrukpan e.d. De oesterzwammen op moutbroed zijn erg smakelijk.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: bjorri op 10-12-2017 10:55 u
Nog nooit heb ik een zinnige oplossing kunnen verzinnen voor de bostel.  Beesten heb ik niet, brood bakken zet geen zoden aan de dijk en in de tuin krijgt het wel prachtige kleuren maar dat ziet er ook niet fijn uit. Zelfs in de vullisbak stoor ik me aan het vocht.

Van de week had ik een brainwave die ik even wil checken voor ik het ten uitvoer breng. Ik brouw in de badkamer en daar staat ook een wc. Is het een idee om bostel door de wc te spoelen? Verstoppen ben ik niet zo bang voor maar geen idee wat de RWZI van dit plan vind? Iemand?
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Pimmels op 10-12-2017 11:00 u
Ik gooi het altijd in de compost bak in de tuin ( net als de hop) geeft prima zwarte aarde!
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Brambo op 10-12-2017 11:15 u
Dat kan prima bostelbrood is heel smakelijk...

Ook al gedaan met +-20% maar de kafjes in het brood zijn toch zeer ambetant om het te eten, kruipt overal tussen de tanden. Sindsdien niet meer gedaan
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: CeesM op 10-12-2017 13:12 u
Ik gooi het altijd in de compost bak in de tuin ( net als de hop) geeft prima zwarte aarde!
Ik heb er geen bak voor maar gaat rechtstreeks onder de aarde. Na een paar maanden is het een goede bodem om hop op te kweken. ;)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: beermenke op 10-12-2017 14:05 u
In de wc gooi je alleen waarvoor ie gemaakt is. Waterschapslasten zijn al hoog genoeg met al die verontreinigen. Bostel dient als veevoeder  behalve eenhoevigen of als compost.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: HarryL op 10-12-2017 20:28 u
De bostel welke ik overhoud gaat naar de kippen van mijn vader.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Richard3 op 10-12-2017 20:38 u
Nog nooit heb ik een zinnige oplossing kunnen verzinnen voor de bostel.  Beesten heb ik niet, brood bakken zet geen zoden aan de dijk en in de tuin krijgt het wel prachtige kleuren maar dat ziet er ook niet fijn uit. Zelfs in de vullisbak stoor ik me aan het vocht.

Van de week had ik een brainwave die ik even wil checken voor ik het ten uitvoer breng. Ik brouw in de badkamer en daar staat ook een wc. Is het een idee om bostel door de wc te spoelen? Verstoppen ben ik niet zo bang voor maar geen idee wat de RWZI van dit plan vind? Iemand?

Rwzi kunnen dit niet erg vinden, is juist voeding voor de zuivering, bevat veel organische bestandsdelen. Mooie tegenhanger om de andere stoffen af te breken.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: BrouwMark op 10-12-2017 20:43 u
Ik maakte er wel eens hondenkoekjes van voor mijn werkgever. Daar kreeg zijn hond een mooie glanzende vacht van blijkbaar.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: crazyjopje op 11-12-2017 13:18 u
Ik maakte er wel eens hondenkoekjes van voor mijn werkgever. Daar kreeg zijn hond een mooie glanzende vacht van blijkbaar.
Mag ik vragen hoe je dat doet? Misschien ga ik het dan ook eens proberen.

MVg jochem
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: bjorri op 11-12-2017 14:51 u
Rwzi kunnen dit niet erg vinden, is juist voeding voor de zuivering, bevat veel organische bestandsdelen. Mooie tegenhanger om de andere stoffen af te breken.
Je hebt gelijk. Ik verzon vanmorgen opeens dat ik een zuiveringtechnoloog in mijn netwerk heb zitten en heb je antwoord laten bevestigen. Voor de rioolzuivering is het geen enkel probleem. Wel oppassen dat je wc niet verstopt raakt. Daar ben ik echter niet zo bang voor. Het spul klontert niet erg. In porties is het met een paar keer spoelen is het zo weg. Verzin nu net dat het koelwater er wel achter aan kan door de wc, dan is het riool weer leeg van binnen.

Scheelt een hoop gezeul door huis en schimmel in de vuilcontainer.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: BrouwMark op 11-12-2017 15:04 u
Mag ik vragen hoe je dat doet? Misschien ga ik het dan ook eens proberen.

MVg jochem

Het ging een beetje uit de losse pols, maar ongeveer:
200 gram bierbostel
100 gram bloem
1 ei
Runder- of kippenbouillon (Ī 70 ml geloof ik)
Knoflookpoeder
Scheutje olijfolie

Stevig deegje van maken, koekjes vormen en 20 minuten bakken op 180-200įc tot ze behoorlijk hard zijn. Knoflook is blijkbaar ook goed voor ze.

Is redelijk lang houdbaar in een luchtdichte trommel en zijn honden waren er dol op!

Edit/extra: hij nam het ook wel eens mee naar huis om door het natvoer van de honden te roeren, dat scheelde weer blikken kopen. Niet teveel neem ik aan.

Mark.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: crazyjopje op 11-12-2017 15:19 u
Het ging een beetje uit de losse pols, maar ongeveer:
200 gram bierbostel
100 gram bloem
1 ei
Runder- of kippenbouillon (Ī 70 ml geloof ik)
Knoflookpoeder
Scheutje olijfolie

Stevig deegje van maken, koekjes vormen en 20 minuten bakken op 180-200įc tot ze behoorlijk hard zijn. Knoflook is blijkbaar ook goed voor ze.

Is redelijk lang houdbaar in een luchtdichte trommel en zijn honden waren er dol op!

Mark.
Bedankt ga het eens proberen!
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: jaapz op 11-12-2017 15:30 u
Het ging een beetje uit de losse pols, maar ongeveer:
200 gram bierbostel
100 gram bloem
1 ei
Runder- of kippenbouillon (Ī 70 ml geloof ik)
Knoflookpoeder
Scheutje olijfolie

Stevig deegje van maken, koekjes vormen en 20 minuten bakken op 180-200įc tot ze behoorlijk hard zijn. Knoflook is blijkbaar ook goed voor ze.

Is redelijk lang houdbaar in een luchtdichte trommel en zijn honden waren er dol op!

Mark.

Dit recept doe ik ook ongeveer, maar dan vaak zonder ei, bouillon, en ipv de olijfolie doe ik vaak zonnebloemolie. Ook voeg ik een of twee kopjes pindakaas toe, zorg er wel voor dat je pindakaas zonder xylitol gebruikt. Van die "pure pinda" meuk werkt ook. Onze hond zou een moord plegen voor deze koekjes.

Als je er voor zorgt dat de koekjes goed dun zijn kan je ze eerst 20 a 30 minuten bakken op 180C, en daarna nog 2 uur bakken op 110C om ze goed droog te krijgen, dan gaan ze heel lang mee. Als je die laatste stap niet doet blijven ze te nat en gaan ze na een dag of 5 schimmelen (ik spreek uit ervaring).

Verder probeer ik al een tijdje een goed brood te maken van natte bierbostel, maar tot op heden is dat nog niet gelukt, ik heb de juiste hoeveelheden nog niet gevonden om tot een mooi deeg te komen. In plaats daarvan droog ik het bostel in de oven (4 a 5 uur op 80C bovenin de oven, regelmatig even doorscheppen, daarna goed malen in een staafmixer oid). Dan vervang ik een deel van het meel met evenveel aan droog bostel. Dat geeft altijd een mooi brood.

Met deze twee dingen lukt het me altijd om toch zeker de helft van mijn bostel te hergebruiken.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Rich op 11-12-2017 15:32 u
Ik heb hier een growkit staan van 'Rotterzwam (https://www.rotterzwam.nl/page/rotterzwam-growkit)', daar moet koffiedik in, zou denk ik ook perfect gaan met bostel. Je moet bij die hoeveelheden dan wel erg van paddenstoelen houden :)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: brouwerwaldonk op 11-12-2017 15:41 u
Vroeger deed ik een bakschaal vol met een laag van 5 cm bostel in de oven op 150 įC tot die helemaal droog is.
Dan door een graanmolen fijnmalen, is daarna heel lang houdbaar in glazen bokalen. Bij het broodbakken deed ik 2 ŗ 3 grote soeplepels in 3 kg bloem en bakte zo wekelijks mijn broden. Prima voor de stoelgang, en het zou misschien ook cholesterol verlagend werken.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: DJ op 15-12-2017 13:18 u
Ik geef het aan de lokale sportvissers die op karper vissen, die zijn er dol op en ze worden er behoorlijk dik en zwaar van.
ze mengen het met hennep of andere zaden en zitten niet zolang als andere vissers het vangen gaat behoorlijk snel.

Maar dat brood bakken lijkt me ook wel wat.
ga het toch eens proberen.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: jackodb op 07-10-2018 20:03 u
Zojuist met 1 kg bostel ongeveer 50 koekjes gemaakt. Heerlijk.

Met dit recept:
 https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/bierbostelkoekjes-bibi-boom/ (https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/bierbostelkoekjes-bibi-boom/)

Helaas waren de extra ingrediŽnten daarna op. De overige 4 kg in de vriezer voor later.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: joenedu op 07-10-2018 20:36 u
Zojuist met 1 kg bostel ongeveer 50 koekjes gemaakt. Heerlijk.

Moet het bostel eerst nog in de blender of heb je het zo gebruikt?
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: MartijnNOP op 07-10-2018 21:07 u
Ik geef het aan de lokale sportvissers die op karper vissen, die zijn er dol op en ze worden er behoorlijk dik en zwaar van.

Prachtig. De vissen zelf krijgen ook nog wat?  ;)

Hier gaat het naar de 6 krielkipjes
Titel: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: jackodb op 07-10-2018 22:41 u
Moet het bostel eerst nog in de blender of heb je het zo gebruikt?

Ik heb Ďt niet in de blender gedaan. De koekjes lijken dan nog het meest op een soort extra grof volkoren koekjes.

De baktijd is wel belangrijk. De bostel is vochtig. Iets te kort, en het worden zompige koekjes. Iets te lang, en ze worden zwart.
In tegenstelling tot het recept bak ik ze op 200 graden.

Het recept spreekt over bolletjes maken en plat drukken, maar ik krijg niks anders dan een soort papje. Ofwel, met een lepel heb ik porties pap (ongeveer een halve lepel) op een bakvel gelegd.
Dat ziet er niet echt lekker uit? Maar het meeste vocht wordt er toch wel uitgebakken.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: hansHalberstadt op 07-10-2018 22:59 u
Wij maken er thuis soms bostelbrood van.
15-20% bostel, 80-85% bloem, gist en wat Bruschetta kruidenmix van de Xenos.
Niet teveel bostel tov bloem, anders wordt het klef.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: joenedu op 08-10-2018 12:55 u
Ik heb Ďt niet in de blender gedaan. De koekjes lijken dan nog het meest op een soort extra grof volkoren koekjes.

De baktijd is wel belangrijk. De bostel is vochtig. Iets te kort, en het worden zompige koekjes. Iets te lang, en ze worden zwart.
In tegenstelling tot het recept bak ik ze op 200 graden.

Het recept spreekt over bolletjes maken en plat drukken, maar ik krijg niks anders dan een soort papje. Ofwel, met een lepel heb ik porties pap (ongeveer een halve lepel) op een bakvel gelegd.
Dat ziet er niet echt lekker uit? Maar het meeste vocht wordt er toch wel uitgebakken.

Bedankt, binnenkort maar eens proberen!
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: beermenke op 14-10-2019 21:44 u
Een bevriende bakker waar ik soms samen mee brouw neemt de bostel mee en bakt er brood van. Hij is momenteel op vakantie.
Ik wil de bostel bewaren voor hem en heb de bostel ingeweckt. Glazen potten gevuld en verhit tot 90 graden. Gewoon geprobeerd als experiment. Ik ben benieuwd
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Borre op 19-10-2019 21:37 u
Ik heb altijd moeite met het weggooien. Dus vaak maal ik het bostel in de keukenmachine extra fijn en verpak ik het in porties van 400/500 gram in de vriezer. Ik bak er brood mee (verhouding 1 op 2 met meel), maak er grenola van voor in mijn ontbijtyogurt en dochterlief heeft eens een prijs gewonnen op school met suikerarme, circulaire grenolabars.  :) Recept was gemalen bostel met gehakte rauwe noten en granberries en honing.

Dat werkt voor mijn kleine brouwsels (ik brouw vaak 4 liter), maar voor de grote brouwsels heb je echt te veel graan om zelf weg te krijgen. Soms is de tuin er blij mee, soms de compostbak van kennissen.

Het brood is altijd lekker bij b.v barbequeís of met kruidenboter vooraf. Als echt brood mis je de suiker wel een beetje.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Johan_vL op 27-10-2019 17:16 u
Afgelopen weekend 120 L pale ale gebrouwen, de bostel is naar een vriend van mij gegaan, die het aan de kippen en varkens voert. Ben heel blij met deze bestemming :-)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Rinus op 27-10-2019 17:51 u
Ik heb altijd moeite met het weggooien. Dus vaak maal ik het bostel in de keukenmachine extra fijn en verpak ik het in porties van 400/500 gram in de vriezer. Ik bak er brood mee (verhouding 1 op 2 met meel), maak er grenola van voor in mijn ontbijtyogurt en dochterlief heeft eens een prijs gewonnen op school met suikerarme, circulaire grenolabars.  :) Recept was gemalen bostel met gehakte rauwe noten en granberries en honing.

Dat werkt voor mijn kleine brouwsels (ik brouw vaak 4 liter), maar voor de grote brouwsels heb je echt te veel graan om zelf weg te krijgen. Soms is de tuin er blij mee, soms de compostbak van kennissen.

Het brood is altijd lekker bij b.v barbequeís of met kruidenboter vooraf. Als echt brood mis je de suiker wel een beetje.

Ik heb brood al regelmatig geprobeerd te bakken, in een broodmachine maar het is nog nooit echt een succes geworden. Een goed recept en werkwijze is meer dan welkom.
Ook het recept van de grenola bar ben ik benieuwd naar....

Overigens heb je maar weinig nodig voor brood oid, de rest gaat bij mij ook altijd naar de kippen die zijn er zo mee weg.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: beermenke op 27-10-2019 18:09 u
Ingeweckt om te bewaren geen succes!
Ik had enkele glazen potjes gevuld en dit 10 min op 90 graden ingeweckt.
Was mooi vacuum doch is toch gaan gisten
Deksel staat bol en na openen met veel gesis een vrij aangename geur waarneembaar
Blijkbaar toch gaan gisten doch niet zuur of zo
Toch maar weggegooid
Bewaren in de toekomst dus toch maar weer in de diepvries zoals de bakker t doet die t normaal krijgt
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Martijn0172 op 27-10-2019 19:58 u
Ik breng het bostel naar een vriend van mij met een 8 tal kippen. Ik flikker de volledige 20 kilo er bij en het is binnen een paar dagen op. Hiervoor deden we het in kleine porties en gooide we het uiteindelijk op de composthoop. Maar de kippen waren er zo gek op dat ze de composthoop volledig omspitte om alles er uit te halen
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: hansHalberstadt op 27-10-2019 22:23 u
Ingeweckt om te bewaren geen succes!
Ik had enkele glazen potjes gevuld en dit 10 min op 90 graden ingeweckt.

Na 10 minuten is de kerntemperatuur nog niet hoog genoeg waarschijnlijk. In weckrecepten zie je bij 90 graden minimaal wel een half uur. 
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: beermenke op 28-10-2019 09:43 u
Na 10 minuten is de kerntemperatuur nog niet hoog genoeg waarschijnlijk. In weckrecepten zie je bij 90 graden minimaal wel een half uur. 
Ja klopt volkomen ik heb jarenlang zelf appelsap gemaakt en ingeweckt dus had beter moeten weten.
Ik ging er vanuit dat gedurende het maischproces al veel richting pasteuriseertemperatuur zou gaan
Niet dus, geen ramp wel weer n leermoment
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Gerlachus op 31-10-2019 11:11 u
Bostel mag je in geen geval gebruiken om brood te bakken voor commerciŽle doeleinden. De bostel zit vol rommel zoals stro, steentjes en ongedierte en dat wil je niet verkopen.

Maar je mag wel zelf genieten van brood. Heel eenvoudig:

- Broodmix van Koopmans 500g
- 150 - 200 g bostel
- 10 - 15% minder water dan op de verpakking staat (bostel is nogal nat)

Knikker dat in de broodbakmachine en zet 'm op groot recept (800 - 850 gram) en de machine doet de rest. Het resultaat is een mooi brood dat rijk is aan vezels en lekker smaakt. Wegspoelen met een biertje verdient zeker aanbeveling.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: P@sc@l op 04-11-2019 16:07 u
Mijn bostel gaat altijd naar de kippen en geiten, vinden ze heerlijk  :)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Davester op 04-11-2019 16:25 u
Yep, de kippen hier in de wijk zijn er dol op :P
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Kiekeboe op 04-11-2019 18:26 u
Ik kieper de bostel (15 tot 45 liter) gewoon over de draad (zonder toestemming van betrokken boer) aan de achterkant van de tuin van het flatgebouw waar ik bier brouw in een appartementje. Dat is een wei waar er regelmatig (niet altijd) koeien zitten te grazen. In zoverre ik heb kunnen observeren zijn de koeien wel tuk op die bostel. Tenminste als die nog vers is. Het gebeurt dat die koeien ergens op een andere wei zitten of op stal staan, in geval de bostel er al een week of langer ligt, zijn ze niet meer geÔnteresseerd. Dan dient die gewoon als compost en groeit het gras er na korte tijd weer doorheen.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: deFriesePilsbaas op 05-11-2019 15:46 u
Laatst ook voor het eerst met mout gebrouwen. De borstel hadden we laten afkoelen en hierna uitgelekt aan de koeien gevoerd. De beesten hebben er van genoten. Nu maar hopen dat het vlees er ook beter van gaat smaken :biersmile:.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Drents Hopbier op 05-11-2019 17:22 u
Laatst ook voor het eerst met mout gebrouwen. De borstel hadden we laten afkoelen en hierna uitgelekt aan de koeien gevoerd. De beesten hebben er van genoten. Nu maar hopen dat het vlees er ook beter van gaat smaken :biersmile:.

Met wat jij gevoerd hebt gaan alleen de haartjes mooi zitten. Het is bostel wat ze graag lusten, vooral van hobbybrouwers want die laten er meer suiker in zitten dan grote brouwerijen.

HHopbier
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jacques op 05-11-2019 21:45 u
Met wat jij gevoerd hebt gaan alleen de haartjes mooi zitten.

Zien ze er in ieder geval beter uit.  :lol: :lol: :lol:
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Erwin Warners op 10-11-2019 22:29 u
Meestal gaat het bij het groen afval, maar ik heb er wel eens brood mee gebakken en ook wel eens wat weggegeven aan iemand met een paar varkens.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: brouwpost op 11-11-2019 10:21 u
Ik voer er mijn vissen mee in de vijver en mijn schoonvader gebruikt het als lokvoermee bij het vissen.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Rinus op 11-11-2019 18:23 u
Afgelopen weekend eindelijk een perfect en heerlijk brood gebakken met verse bostel, het recept:
Het is gebaseerd op de methode waarbij je een (gietijzeren) pan in de oven zet. Google maar eens op "brot im topf ohne kneten" daarom ga ik verder alleen in op de gebruikte ingrediŽnten....

- 2 Bekers bloem
- 1 Beker Bostel (ik gebruikte verse en dan voordat deze gespoeld is en dus lekker warm)
- 1/2 Beker warm water uit de kraan ~60 graden
- 1 theelepel gist (dus geen heel zakje!)
- 1~2 theetepels zout ;-)
- in een kom met de hand door roeren (kom niet in de verleiding water toe te voegen)
- 30 minuten in bakpapier in de pan (eerst met een mes een snede in de bovenkant maken) let op! Deksel op de pan
- Na 30 minuten alleen de deksel eraf halen (dus niet zoals de meeste het deeg eruit halen enz...) gewoon alleen de deksel eraf halen en terug in de oven voor nog eens 30 minuten

Ik had een perfect brood met een knisperende korst heerlijk! Hetzelfde recept had ik tegelijkertijd met de broodbakmachine gedaan, dat was qua smaak ok, maar uit de oven, wouw! En geen schoonmaakwerk want de pan blijft helemaal schoon! Dat is bij de broodbakmachine anders...
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: beermenke op 11-11-2019 19:35 u
Ik voer er mijn vissen mee in de vijver en mijn schoonvader gebruikt het als lokvoermee bij het vissen.

Serieus hoor maar dan moet je de gistslurry ook eens gebruiken in t lokvoer
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Hai op 12-11-2019 12:17 u
Afgelopen weekend eindelijk een perfect en heerlijk brood gebakken met verse bostel, het recept:
Het is gebaseerd op de methode waarbij je een (gietijzeren) pan in de oven zet. Google maar eens op "brot im topf ohne kneten" daarom ga ik verder alleen in op de gebruikte ingrediŽnten....

- 2 Bekers bloem
- 1 Beker Bostel (ik gebruikte verse en dan voordat deze gespoeld is en dus lekker warm)
- 1/2 Beker warm water uit de kraan ~60 graden
- 1 theelepel gist (dus geen heel zakje!)
- 1~2 theetepels zout ;-)
- in een kom met de hand door roeren (kom niet in de verleiding water toe te voegen)
- 30 minuten in bakpapier in de pan (eerst met een mes een snede in de bovenkant maken) let op! Deksel op de pan
- Na 30 minuten alleen de deksel eraf halen (dus niet zoals de meeste het deeg eruit halen enz...) gewoon alleen de deksel eraf halen en terug in de oven voor nog eens 30 minuten

Ik had een perfect brood met een knisperende korst heerlijk! Hetzelfde recept had ik tegelijkertijd met de broodbakmachine gedaan, dat was qua smaak ok, maar uit de oven, wouw! En geen schoonmaakwerk want de pan blijft helemaal schoon! Dat is bij de broodbakmachine anders...
Als je de bostel fijn maalt dan wordt het nog beter, geen taaie sliertjes.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Knobby op 15-11-2019 22:32 u
Als je de bostel fijn maalt dan wordt het nog beter, geen taaie sliertjes.
Daarvoor hoef je niet te malen. Gewoon de bostel in de vriezer gooien, dan zijn de taaie scherpe sliertjes lekker zacht geworden (nadat je weer ontdooit natuurlijk!). Bijkomend voordeel is dat je de bostel niet direct hoeft te gebruiken.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Mascleta op 09-01-2020 22:15 u
Ik voer er mijn vissen mee in de vijver en mijn schoonvader gebruikt het als lokvoermee bij het vissen.

Lusten vissen dit serieus? Ik heb een vijver in de tuin met een tiental goudvissen. Voorgaande bostel is de klikobak in gegaan, maar als de vissen het lusten zal ik ze volgende keer eens wat geven.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: hobbybob op 10-01-2020 14:57 u
Lusten vissen dit serieus? Ik heb een vijver in de tuin met een tiental goudvissen. Voorgaande bostel is de klikobak in gegaan, maar als de vissen het lusten zal ik ze volgende keer eens wat geven.
Ze vinden het heerlijk, hier wordt het veel gebruikt als grondvoer voor brasem- en karpervissen.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: HuygenMeester op 10-01-2020 19:35 u
Mijn bostel gaat naar de kinderboerderij; scheelt ze weer wat kosten voor voer.
  :degroeten:
Huygenmeester
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jurre op 10-01-2020 20:15 u
Mijn bierbostel gaat naar de achterbuurman, die voert er zijn duiven mee.
Komend voorjaar is mijn garage (met brouwplek) en kippenren ernaast klaar dus dan wordt het kippenvoer.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: GekkeGwuido op 11-01-2020 11:03 u
dan wordt het kippenvoer.
Hoe lang bewaart het bostel zich voor kippenvoer?
Ga het hun volgende keer ook eens voeren, maar de dames zijn maar met 2 en een kilo of 8 ineens lijkt me wat veel
Nu gaat het de composthoop op
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jurre op 11-01-2020 15:27 u
Hoe lang bewaart het bostel zich voor kippenvoer?
Ga het hun volgende keer ook eens voeren, maar de dames zijn maar met 2 en een kilo of 8 ineens lijkt me wat veel
Nu gaat het de composthoop op

Durf ik je niet te zeggen... Kunt het anders wel gewoon invriezen!
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Rinus op 12-01-2020 10:54 u
Hoe lang bewaart het bostel zich voor kippenvoer?
Ga het hun volgende keer ook eens voeren, maar de dames zijn maar met 2 en een kilo of 8 ineens lijkt me wat veel
Nu gaat het de composthoop op

Mijn ervaring is dat dit afhankelijk is van de buitentemp (waar het meestal staat).
In de zomer na een dag of 3 begint het echt flink te 'stinken' en erger nog; de wespen en vliegen zijn er ook erg dol op en de zak of emmer afsluiten is ook geen goed idee ivm broeien.
In de winter als het goed koud is (<5  ļC) kan je het een paar dagen langer laten staan mits het goed kan afkoelen.
Ik dump alles altijd in een vuilniszak maar dan kan het niet goed koelen, dus gaat broeien en stinken.
De zak buiten laten staan is ook geen goed idee want kennelijk heeft een van onze katten ontdekt hoe lekker bostel is. (Ook houdt hij van jongbier wat vaak nog uit de moutpijp lekt als hij buiten staat  :weetniet:)

Overigens als je het meteen bij de kippen op de grond stort dan is er niets aan de hand (kan namelijk goed koelen en ademen).
Ik heb ook ergens ooit een filmpje gezien van een boer die de bostel in een verticaal geplaatste pijp deed. Geplaatst op een paar stenen komt er onderin steeds een kleine hoeveelheid uitlopen waar de kippen van kunnen eten.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: GekkeGwuido op 12-01-2020 13:31 u
Ik heb ook ergens ooit een filmpje gezien van een boer die de bostel in een verticaal geplaatste pijp deed. Geplaatst op een paar stenen komt er onderin steeds een kleine hoeveelheid uitlopen waar de kippen van kunnen eten.
Dat idee ga ik eens proberen, met wat pvc buis van 110 diameter kom je al wel een stuk.
Beetje kippengaas aan de bovenkant erop om de meeuwen en kraaien er vanaf te houden...
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Rinus op 12-01-2020 14:10 u
Dat idee ga ik eens proberen, met wat pvc buis van 110 diameter kom je al wel een stuk.
Beetje kippengaas aan de bovenkant erop om de meeuwen en kraaien er vanaf te houden...

Yep, gevonden! https://www.youtube.com/watch?v=VG-H7wzXjw8

BrouwTV aflevering 20 kijk maar eens vanaf 5 minuten (of helemaal  :degroeten:)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Kiekeboe op 12-01-2020 17:02 u
Die bostel lijkt me brandbaar materiaal als die gedroogd wordt. Is er nooit een hobbybrouwer op het idee van gekomen om er blokjes van te persen die dan als brandstof kunnen dienen voor de brouwketel of zo?

Wat doen de grote brouwerijen met hun bostel?
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Rinus op 12-01-2020 17:06 u
Die bostel lijkt me brandbaar materiaal als die gedroogd wordt. Is er nooit een hobbybrouwer op het idee van gekomen om er blokjes van te persen die dan als brandstof kunnen dienen voor de brouwketel of zo?

Wat doen de grote brouwerijen met hun bostel?

Goed idee! Dan zal je wel al het vocht er uit moeten persen, dit kan je dan eventueel mengen met papiersnippers of bijvoorbeeld blaadjes van de bomen (dat is pas duurzaam).
De brouwerij erop stoken lijkt mij niet zo'n goed plan.

Volgens mij gaat het bostel van de grote jongens echt wel direct naar het vee hoor.... (of een klein gedeelte wordt gebruikt om brood te bakken, maar dat is maar relatief weinig wat je daarvoor kan gebruiken)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Wanskever op 12-01-2020 17:21 u
Hier gaat de helft naar de kippen (bij ons en de buren), de rest gaat op de composthoop en groenbak.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jacques op 12-01-2020 21:45 u
Wat doen de grote brouwerijen met hun bostel?

Dat gaat naar de mengvoederindustie en wordt gebruikt als brijvoer voor varkens. Ook gistrestanten gaat naar varkens.

https://www.pigbusiness.nl/artikel/195472-varkens-ruimen-al-veel-op-maar-het-kan-en-moet-meer/
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Zambezi Special op 13-01-2020 07:35 u
Dat van mij gaat naar de kippen en geiten...
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: bierinjisp op 13-01-2020 16:28 u
Dat gaat naar de mengvoederindustie en wordt gebruikt als brijvoer voor varkens. Ook gistrestanten gaat naar varkens.


De bostel moet dan wel aan een hoop voorwaarden voldoen. Ook dient het bedrijf GMP+ te hebben. Dit omdat je het terug de voedselketen inbrengt.
Als commerciŽle brouwerij is het ook niet zonder meer toegestaan om de lokale kinderboerderij te voorzien van je bostel. Je bent dan formeel bedrijfsafval aan het dumpen. Uiteraard is het wel mogelijk maar dan dien je ook hier aan een aantal regels te voldoen.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Kiekeboe op 14-01-2020 19:18 u
Je kan ook zeep maken van bostel.

https://www.youtube.com/watch?v=P067JYV3xcI
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Rinus op 14-01-2020 19:36 u
Je kan ook zeep maken van bostel.

https://www.youtube.com/watch?v=P067JYV3xcI
Interessant filmpje! Alleen hoe zouden ze toch dat plastic maken? Overigens die zeep scrub, daarvoor moetje wel je bostel drogen, dat zal wel de enige energie kosten...

 
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Jacques op 14-01-2020 22:35 u
De bostel moet dan wel aan een hoop voorwaarden voldoen. Ook dient het bedrijf GMP+ te hebben. Dit omdat je het terug de voedselketen inbrengt.
Als commerciŽle brouwerij is het ook niet zonder meer toegestaan om de lokale kinderboerderij te voorzien van je bostel. Je bent dan formeel bedrijfsafval aan het dumpen. Uiteraard is het wel mogelijk maar dan dien je ook hier aan een aantal regels te voldoen.

Natuurlijk zijn hiervoor regels. Afvalbeheer is een serieuze zaak en de voedselveiligheid moet worden gegarandeerd.
Omdat bostel nog veel voedingswaarde wordt nagenoeg alle bostel van grote brouwerijen ingezet als diervoeder. Hiervoor wordt zelfs betaald. Overigens wil dat niet zeggen dat het geen afvalstof is. Volgens Europese regels is elke stof waarvan je je moet ontdoen een afvalstof ongeacht het feit dat een ander ervoor wilt betalen...
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Miss Beertje op 22-05-2021 19:29 u
Pannekoeken van bakken!
Een paar grote scheppen bij het beslag (bloem, melk, zout, ei).
Heeerlijk!

De rest naar de kipjes en op de composthoop.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Johan_D op 30-05-2021 19:17 u
Zag gister op tv dat je het moet drogen op 100 graden, dan heel fijn malen. Gebruik een deel naar believen met bloem, veel boter en bak er soort van koekjes of scones van.
Gedroogd is het eeuwig te bewaren.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Woeka op 30-05-2021 20:33 u
Hier wordt het varken Kip er altijd erg blij van :)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Johan_vL op 31-05-2021 18:22 u
Dit topic had ik nog niet gezien, maar mijn bostel gaat naar een achter- achterneef, die 2 kamelen bezit en die kamelen zijn er dol op :-)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: HarryL op 01-06-2021 08:54 u
Onlangs de kippen blij gemaakt met de bostel van afgelopen zondag :-)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: JanDeGraaff op 01-06-2021 21:34 u
die kamelen zijn er dol op :-)
Eerlijk is eerlijk, die kamelen zag ik niet aankomen. Kippen en allerhande kleinvee wel. En dan toch, opeens, net als je het niet meer verwacht, dan kommen die Kamelen, mit die groŖe Bulten.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Freggel op 05-06-2021 13:37 u
Ik bak er regelmatig een of twee broden van. Altijd lekker met wat smeersels erop :)
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Hopfenfox op 05-06-2021 13:47 u
Eerlijk is eerlijk, die kamelen zag ik niet aankomen. Kippen en allerhande kleinvee wel. En dan toch, opeens, net als je het niet meer verwacht, dan kommen die Kamelen, mit die groŖe Bulten.

Pure bultvulling.

Hier gaat het in een brood, naar de kippen, de geit van de achterburen en koekjes voor de hond. Die laatste laat er vreselijke scheten van, dus dat doen we niet meer altijd om de lucht in huis nog enigszins inadembaar te houden.
Titel: Re: Wat doe je met je bostel?
Bericht door: Johan_vL op 14-06-2021 19:38 u
Eerlijk is eerlijk, die kamelen zag ik niet aankomen. Kippen en allerhande kleinvee wel. En dan toch, opeens, net als je het niet meer verwacht, dan kommen die Kamelen, mit die groŖe Bulten.

Tja, ik moet er zelf ook om grinneken als ik weer met een zak bostel aankom, maar als de kamelen er blij mee zijn dan is het mooi. Bovendien is 1 van de kamelen zwanger, dus ik moet meer bostel gaan produceren :-)