Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Inentings percentage voor starter met gistslurrie
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 21:12 »
Ja even koken blijf ik dan doen, maar hoe zie je aan je starter dat er ergens al een besmetting heeft plaatsgevonden?
Ik ben zelf nogal bezorgd over die gistslurrie die ik 6 weken bewaard heb ik een Petfles .. en niet zo fris meer ruikte.
De Petfles is weliswaar ontsmet en in de koelkast bewaard... maar ziet er toch niet fris uit.



Ik neem aan dat je gistachtig, zwavelig en vleesachtig en misschien een beetje verband rubber waargenomen hebt. Dat zijn kenmerkende aroma's van autolyse.
2
Kloonbrouwsels / Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 20:56 »
Uit veiligheidsoogpunt heb ik nooit binnen de 2 weken gebotteld, vandaar. En als ik overhevel kan ik de slurry weer gebruiken voor de tripel die op het programma staat.

Een hogere vergistingstemperatuur zorgt voor een veel snellere hoofd- en nagisting. Dat betekent dat de tijden die je normaal aanhoudt anders zijn. Als het gaat om het brouwen van bier is het goed de vergisting te volgen en afhankelijk daarvan te handelen. Maar een paar dagen langer bij 20 ºC laten staan voordat je naar een lagere temperatuur gaat voor het bevorderen van het uitzakken van de gist kan geen kwaad. In die paar dagen bij 20 ºC kan het bier helemaal uitgisten. 
3
Brouwproces / Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Laatste bericht door leo.baltus Gepost op Vandaag om 20:04 »
Bedoel je weizen of echt alle bieren?


Er zijn genoeg  donkere zware bieren die op een hoger eind SG zitten.
Het eind SG is namelijk sterk afhankelijk van het begin SG. Een hoog begin SG zorgt ook voor een hoog eind SG.

Voor een lijst met eind SG's  gerelateerd aan bierstijlen zie https://www.brewersassociation.org/edu/brewers-association-beer-style-guidelines/
Als je de lijst bekijkt dan zie dat er heel wat bierstijlen zijn met een hoger eind SG dan 1012.

ok, alle bier was een beetje kort door de bocht :)

Maar er zijn veel bieren, onafhankelijk van alcohol gehalte, die een eind-sg hebben van 1012.

Heb er net nog een brand bock en brand ipa bij gepakt. Smakelijk maar ik merk dat die karamel me te veel wordt. densiteit: 1018
Ieder zijn ding natuurlijk. Daar gaat het me niet om.

Maar bijv. brand zwaar blond: 1012 (hallo Jaques, lekker bier!)

Mijn punt is dat mijn Weizen te droog is in vergelijking met een commerciele en het eind-sg gelijk is aan dat van mij maar dus zoeter/voller.
Gezien mijn ervaringen met caramouten concludeer ik dat als je een eind-sg van 1012 wil, niet veel cara-mout moet gebruiken. Dan is er dus 'iets' dat wel zoetigheid geeft zonder de densiteit te verhogen. Ik wil graag begrijpen wat dat is en hoe je dat kunt veroorzaken. Zoals lier opmerkt is een Irish Red Ale (heerlijk!) vaak zoetig, geldt ook voor de meeste Bitters. Ook hier laag eind-sg, toch vol/zoetig. En: ik krijg het niet voor elkaar.

Ik heb vandaag een nieuwe weizen gemaakt, zelfde ingredienten. Heb toch maar besloten de vergistingstemperatuur niet te verhogen maar een 62C/30min en een 73C/30 stap te gebruiken. In mijn originele post was dat een uur op 68C, een dwaling van mijn kant denk ik, nu ik eens door mijn oude recepten ben gegaan.

 
4
Brouwproces / Re: Eindkleur giststarter gemaakt met moutextract poeder dark
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Vandaag om 19:27 »
Ja die 2 heftige schuim periodes zijn herkenbaar.
5
Apparatuur / Re: Ispindel verbinden alternatief voor ubidots
« Laatste bericht door beermenke Gepost op Vandaag om 19:08 »
Met gratis brewspy kun je ook de vergisting volgen maar dat is heel summier
6
Brouwproces / Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Vandaag om 18:51 »
Hoe lang vergist je (hoofd-, navergisting en lagering)? Wat voor zwavelsmaak?

Zonder de antwoorden te hebben: Bij mijn eerste weizen (Munich Classic Als gist) was de vergisting na 2 dagen klaar, 6 dagen navergisting zonder activiteit. En toen gebotteld: rook en smaakte toen behoorlijk naar verbrande lucifers. Is na 10 weken in de fles nog goed gekomen, maar het liefste drink je een weizen lekker vers.

De keren erna een week extra laten staan, dus na 2 weken gebotteld: geen zwavelsmaak en -geur meer. Het is redelijke vluchtig en verdampt dus uit de vloeistof.
7
Brouwproces / Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Vandaag om 18:44 »
We komen er zo niet uit. Er zijn teveel variabelen.

Wegstrepen dus. Laten we met het SG beginnen,
Hoe gemeten en gecorrigeerd?

Hoeveel maakt een eind SG van 1009 uit tov 1012? Brouw eens beide bieren en vergist ze zonder hop of andere toevoegingen. Vergelijk. Het verschil zal klein zijn, misschien wel marginaal. Reden, de zoeter smakende suikers zijn allang op bij die SG's. Alleen lange veel minder zoet smakende suiker zijn nog over.

De vraag van de OP is met een conclusie begonnen, maar is die wel terecht?

Om een idee van zoetmakers te geven: Maltose heeft een index die de helft is van suiker, de maltose is op. Maltodextrines hebben een zoetheidsindex van 0,1 tov suiker.
Glycerol heeft een index van 0.8 en wordt door de gist gemaakt. Hoeveelheid is afhankelijk van de stam en temperatuur.
Ethanol smaak zoetig, maar proefpanels bij wijn en mede laten zien dat het ethanolgehalte niet van invloed is op de zoetheidsbeleving van het product.

Ingo
8
Prikbord / Glazen 5 liter flessen met oor
« Laatste bericht door thepsych Gepost op Vandaag om 17:23 »
"gratis" op te halen in Rosmalen, 3 stuks, 5 liter. Voor elke fles één van je lekkerste biertjes, evt met recept!!
Op de foto op het forum ziet de fles er wat vreemd uit maar als je er op klikt dan zie je de ware proporties.

9
Brouwproces / Re: Ik wil een zoeter bier met een eind-sg van 1.012
« Laatste bericht door Gossi Gepost op Vandaag om 17:03 »
We komen er zo niet uit. Er zijn teveel variabelen.
Als je je eigen bier niet lekker vindt??
Je brouwt veel te veel in één keer. En dan zit je met die grote hoeveelheid niet lekker bier. Voor experimenten is 10 liter veel beter.
En zoals gezegd is een weizen erg moeilijk te brouwen.
Tip: Welk bier dat je ooit hebt gebrouwen vond je wel lekker? Probeer dat nog eens te maken.
Brouw ze.
10
Brouwproces / Re: Zwavelsmaak, waar gaat het mis?
« Laatste bericht door Gossi Gepost op Vandaag om 16:43 »
Het zou kunnen komen door dat je gistvat niet meer echt schoon is. Plastic?
Vat goed laten intrekken met chloorhoudend reinigingsmiddel. Daarna spoelen en napoetsen met afwassop.
Vat minstens een week laten drogen aan de buitenlucht.
Voor gebruik ontsmetten met Oxi of iets dergelijks.
Brouw ze.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10