Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Wat mag ik verwachten van de US-05 bij een RIS op 19C
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Vandaag om 10:08 »
Zoals al 2346x eerder gevraagd bij soortgelijke topics: hoe heb je het SG gemeten?
2
Prikbord / Brouwketel 33l met kraan en thermometer
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Vandaag om 09:44 »
RVS brouwketel met inhoud van 33 l in goede staat inclusief thermometer (kan gekalibreerd worden), kogelkraan en RVS knietje. Pan is niet geschikt voor inductie.

https://link.marktplaats.nl/m1779684795
3
Prikbord / Re: Complete brouwset inclusief 21 l RVS brouwketel
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Vandaag om 09:41 »
Ik zoek kleine set om te starten. Kan je met deze ketel ook kleinere batches maken. 7-10 Ltr ?

Ja dat gaat prima, sterker nog daar is dit formaat ideaal voor. Ik gebruikte hem voor batches van 6-15 liter.
4
Brouwproces / Re: Rendement verhogen
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 02:24 »
Ik............ optimaliseren...
klopt. Ben heel benieuwd naar jouw resultaten.
5
Brouwproces / Re: Gestokte gisting
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:51 »
Je hebt een vergistingsgraad gehaald van 70%. Dat is niet slecht voor een bier met veel donkere mouten een een extreem hoog begin SG...

Je zit overigens al op zo'n 10% vol alcohol. Gebruik een bottelgist voor de hergisting. Door de hergisting krijgt je bier nog eens 0,5% alcohol.

Voor dit soort hele zware bieren is het gebruik van suiker aan te bevelen. Je krijgt hierdoor een hogere vergistingsgraad en je bier wordt er een stuk beter doordrinkbaar van.
6
Discussie over recepten / Re: Belgian Brown Abbey
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:35 »
Ik kan dit wel beamen.. Paar weken een tripel gebrouwen met voor het eerst de Be256 en deze vergiste van 1088 door naar 1000! Later kwam ik erachter dat mijn Tilt niet perfect gekallibreerd was dus het zal eerder iets van 1004 zijn geweest, maar daar schrok ik wel van. Dit was de eerste keer dat een bier van mij onder de 1010 schoot, al kan dat misschien ook te maken hebben dat ik voor het eerst brouwzouten heb toegevoegd tijdens de maisch.

Heeft helemaal niets veel met brouwzouten te maken, maar wel met een hoge vergistingsgraad van de gist.

Brouwzouten verlagen de pH maar dat kun je ook met bijvoorbeeld melkzuur bereiken.
7
Apparatuur / Re: Arsegan Easybrew 30
« Laatste bericht door beermenke Gepost op Gisteren om 22:35 »
Ik ook niet. De vloeistof buiten de moutkorf doet gewoon mee. Ook daar zitten (opgelost) zetmeel en enzymen.
Ik heb iets over me afgeroepen en zal bij een volgend brouwsel gaan meten en geef gelijk toe als ik het mis heb. Nu zie ik het zo.
Stel mijn binnenketel is 40 cm hoog.
Er staat 30 cm wort in. De buitenkant staat het water vanaf start opwarmen op nagenoeg gelijke hoogte. Als ik ga pompen dan wordt het water onder de ketel en een paar cm van de zijkant afgezogen en rondgepompt. Dat water dat hoger staat tussen de binnen en buitenpan mengt toch niet? Ik schat een hoogte van 20 cm. Nogmaals een volgend brouwsel tap ik dit af en meet of er SG verschil is. Omdat ik de ketel niet leeg zuig is er volgens mij geen of weinig vermenging maar ik kan het mis hebben. Praktijk zegt mij altijd veel meer dan boeken of beweringen. Dus na meten zal ik het pas weten.
8
Tips / Re: Modificaties Grainfather G30
« Laatste bericht door Arjendv Gepost op Gisteren om 22:31 »
Geen last van aanbranden tijdens koken of vis je plaat er van te voren uit?

Nee hoor, ik laat de plaat mooi zitten. En geen last van aanbranden.
9
Brouwproces / Re: Rendement verhogen
« Laatste bericht door beermenke Gepost op Gisteren om 22:20 »
Eigenbouw elektrische ketel met binnenpan. In de bodem heel veel sleufjes van 1 mm x 3 cm
Nu afgekeken van de G40 erbij gemaakt.
Rondom bijna aan de bodem 10 sleufjes van ca 1 mm x 1 cm aan de zijkant dus rondom verticaal. Daarbij 1 cm hoger dan de lagere ring tussen de onderliggende sleufjes ook weer iets hoger 10 sleufjes van 1 mm x 1cm verticaal. Verspringend voor stevigheid en het wort kan dus aan de zijkant door het filterbed er uit. Doel, betere doorstroming. Dat heb ik bereikt en brouw ca 15 liter met redelijk rendement omdat ik volle doorstroming heb en kan roeren.  Wil je je ketel niet vernachelen loop eens bij een oudijzerboer en snuffel in RVS stapel. Ik heb met Dremel en leuk muziekje op de achtergrond sleufjes gemaakt. Gat dichten? 2 RVS ringen of plaatjes met RVS boutje en moertje. Het hoeft maar functioneel te zijn en niet gebouwd als een Zwitsers horloge. Na gedane arbeid een eigen biertje natuurlijk.
10
Prikbord / Re: Complete brouwset inclusief 21 l RVS brouwketel
« Laatste bericht door alstro Gepost op Gisteren om 22:15 »
Ik zoek kleine set om te starten. Kan je met deze ketel ook kleinere batches maken. 7-10 Ltr ?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10