Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: MaartenM op 20-06-2021 00:12 u

Titel: Overcarbonisatie
Bericht door: MaartenM op 20-06-2021 00:12 u
Hoi allen,

Bij mijn laatste 2 brouwsels heb ik de vergisting gevolgd met de ispindel en gewacht tot de vergisting meer dan een week op hetzelfde SG bleef. Ik heb beide met 4.25 g suiker per liter gebotteld. De ene met safale-s04 (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43052.0.html) en de ander met Wyeast 1968 (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43465.0.html). Met beide heb ik naar verloop van tijd gushers. Hopcreep lijkt me niet want geen koudhop; beide diastatische gisten? Of klopt de ispindel niet? Irritant probleem…
Titel: Re: Overcarbonisatie
Bericht door: CeesM op 20-06-2021 10:59 u
Tja, buiten een i-spendel of refractometer is het handiger om je SG met een hydrometer te meten. Een gestokte vergisting met een vermoedelijk hoog SG blijft na een week ook onveranderd.
Titel: Re: Overcarbonisatie
Bericht door: Snelbier op 20-06-2021 16:12 u
Over 'Engelse' gisten (ook S04 en LondonESB) lopen recente draadjes..
Vaker meldingen van vergisting die onverwacht doorgaat na bottelen, dus gushers.
We lijken er niet achter te komen wat er nu gebeurt en/of fout gaat.
De laatste:  https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43579.msg655224.html#msg655224
Zoals al gezegd is het altijd raadzaam SG voor bottelen te meten met SG-meter; iSpindel kan teveel afwijken door vervuiling.
Neemt niet weg dat sommigen (ik met S04-gist) bottelen met stabiel SG-end en dat vrij snel de flessen VER doorgisten.
Diastatici zijn het niet, volgens fabrikanten.  Als dat wel zo was hadden we dat gedrag allang onderkend en op ingespeeld.
Sterkte,  Snelbier
Titel: Re: Overcarbonisatie
Bericht door: MaartenM op 20-06-2021 20:19 u
Ik gebruik altijd beide en de ispindel lijkt vrij goed overeen te komen met de hydrometer. In mijn beleving had ik het probleem vroeger minder vaak maar misschien is het pech… de stout doet het pas na een hele tijd maar de ipa al meteen. Hij heeft vrij lang gestaan dus blijft raar. Dank voor de reacties!
Titel: Re: Overcarbonisatie
Bericht door: Jacques op 20-06-2021 22:51 u
Ik gebruik altijd beide en de ispindel lijkt vrij goed overeen te komen met de hydrometer. In mijn beleving had ik het probleem vroeger minder vaak maar misschien is het pech… de stout doet het pas na een hele tijd maar de ipa al meteen. Hij heeft vrij lang gestaan dus blijft raar. Dank voor de reacties!

Een mogelijkheid kan zijn dat er een wilde gist zich genesteld heeft in je bottelapparatuur dan wel de aftapkraan van je gistvat. Grondig reinigen met Enzybrew 10 is een effectieve methode om ingekapselde micro-organismen kwijt te raken.
Titel: Re: Overcarbonisatie
Bericht door: MaartenM op 21-06-2021 13:01 u
Dank voor de suggestie, ga ik doen Jacques!