Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Takkie83 op 23-04-2021 18:03 u

Titel: Italiaanse pils met ma´s (Menabrea-like)
Bericht door: Takkie83 op 23-04-2021 18:03 u
Vorig jaar tussen de eerste en tweede golf heb ik mooie herinneringen opgedaan tijdens mijn reis door ItaliŰ en een koude Menabrea Bionda was daar geregeld onderdeel van 8) Wat mij betreft het lekkerste pils onder de Italiaanse zon, dus ik dacht hem eens na te brouwen met de volgende informatie op zak: ma´s in de stort, Hallertau Magnum hop, lagergist, 4,8% alcohol, 20/22 IBU en 7 EBC. Dus ik kom uit op het volgende. Lekker simpel receptje en gewoon het hele zakje gist erover uitstrooien, heerlijk! Vergisten doe ik maar niet te enthousiast, denk dat ik hem op 12 graden zet, de laatste dagen even boost naar 16 en dan een weekje koud lager voor ik hem bottel.

Kritiek en suggesties zijn welkom, want misschien brouw ik hem morgen al  :brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptItalian Sunrise
Brouwdatum24-04-2021
BierstijlPils(ener)
Volume11,0 l
Begin SG1,044 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŰnt
13,00 lWater uit Katwijk
1,14 mlFosforzuur
3,32 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l8 mg/l57 mg/l171 mg/l53 mg/l48 mg/l


Vergistbare ingrediŰnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC90,9 %
0,20 kgMa´svlokkenBrewferm3 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps67,0 ░C1 min.60 min.5,9 l/kg
Uitmaisch78,0 ░C10 min.5 min.5,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,0 gMagnumpellets10,5%60 min.21,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafLager German Lager (S-189)ondergist


Titel: Re: Italiaanse pils met ma´s (Menabrea-like)
Bericht door: beun op 23-04-2021 20:59 u
Wat de gist betreft, ik heb de S189 nu al een aantal keer gebruikt en zelfs tot 15 ║C ermee vergist.
Het is echt een favoriete gist van mij, geeft een heel mooi pils!

Titel: Re: Italiaanse pils met ma´s (Menabrea-like)
Bericht door: beun op 23-04-2021 21:01 u
Ik houd voor mijn pilsener ook een 1 staps maisch aan maar dan 50 min. Op 64 en nog een klein stapje op 72.
Titel: Re: Italiaanse pils met ma´s (Menabrea-like)
Bericht door: vanderhoeve op 23-04-2021 22:12 u
Ik heb pas geleden een pils gebrouwen met 25% ma´s en mexican lager van wlp
Ook een aanrader ;)
Titel: Re: Italiaanse pils met ma´s (Menabrea-like)
Bericht door: Takkie83 op 23-04-2021 22:45 u
Wat de gist betreft, ik heb de S189 nu al een aantal keer gebruikt en zelfs tot 15 ║C ermee vergist.
Het is echt een favoriete gist van mij, geeft een heel mooi pils!

Ah top! Fijn om te horen!  :biersmile:

Citaat
Ik houd voor mijn pilsener ook een 1 staps maisch aan maar dan 50 min. Op 64 en nog een klein stapje op 72.

Want je wilt hem zo droog mogelijk? Snap ik op zich wel maar in mijn herinnering is Menabrea wat zoetig dus ik ga een beetje in het midden zitten. Kan natuurlijk ook het effect van de ma´s zijn, maar daar heb ik nog niet eerder mee gebrouwen dus het wordt voor mij ook een primeurtje, evenals de gist trouwens.

Ik heb pas geleden een pils gebrouwen met 25%ma´s en mexican lager van wlp
Ook een aanrader ;)

Klinkt goed! Was het een kloonpoging? Van Corona Extra oid? Ik had begrepen dat ma´svlokken tot 10% in de stort kunnen dus ik ben wat voorzichtig, maar als jij er met 25% geen problemen mee hebt gehad is het goed te weten dat 'ie eventueel nog omhoog kan  :brouwen:
Titel: Re: Italiaanse pils met ma´s (Menabrea-like)
Bericht door: Takkie83 op 25-04-2021 00:37 u
Vandaag (gisteren) gebrouwen. Iets hoger uitgekomen met het begin SG (1,048) maar dat vind ik prima. Ik ga nu inclusief bottelsuiker ergens tussen de 5 en 5,5% alcohol uitkomen. Ik heb toch maar 90 minuten gekookt ipv 60 ivm DMS reductie en daarom een halve liter water extra toegevoegd, misschien had het toch iets meer moeten zijn.

Staat inmiddels in ieder geval al rustig te pruttelen op 12 graden  :)