Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: Superbeun op 03-08-2012 17:27 u

Titel: Gist mengen?
Bericht door: Superbeun op 03-08-2012 17:27 u
Ik loop al een tijdje met de vraag of je ook meerdere gistsoorten kunt mengen.
Bij het samenstellen van een recept combineren we moutsoorten om een bepaalde smaak te krijgen.
Echter de gebruikte gist bepaalt ook voor een groot gedeelte de smaak.
Is er iemand die zijn bier wel eens heeft vergist met 2 of meerdere soorten gist?  :gistsmile:

Titel: Re: Gist mengen ?
Bericht door: segtom op 03-08-2012 17:29 u
Gaat perfect. Je moet het boek yeast er maar eens op naslaan. Er staat in hoe je het kan aanpakken met verschillende stammen.

Wat ik mij meen te herinneren:

2 stammen in het begin van de gisting om van beide de smaakprofielen te kunnen profiteren.

1 voor hoofdgisting en 1 bij doen bij nagisting om hogere vergisting te krijgen.

Titel: Re: Gist mengen ?
Bericht door: toon van den broek op 03-08-2012 18:24 u
Hallo Segtom/Superbeun,

Het is inderdaad op allerlei manieren mogelijk om met meerdere gisten te werken in één bier.
Bijvoorbeeld hoofd- en nagisting met een gist en een andere bottelgist.
Of verschillende gistingen na elkaar bijvoorbeeld bij de gemengde gisting van VlaamsBruin: eerst een 'gewone' gisting en daarna een melkzuregisting.
Of menggisten van verschillende stammen die tegelijk actief zijn bij de vergisting.
Of hele complexe vergistingen die je ziet bij bv de lambiekgisting (spontaan).

Maar het wordt er niet makkelijker op om deze gistingen uit te voeren, want je hebt met nog meer factoren rekening te houden dan bij een gewone gisting met maar één giststam.

Wat ook een goede mogelijkheid is: verschillende brouwsels -met verschillende gisten gemaakt mengen (steken) tot de smaak die je het meeste bevalt.

Er zijn dus eindeloze mogelijkheden, maar het wordt er zeker ingewikkelder van. Niet om mee te beginnen dus.

Groetjes, Toon.
 
Titel: Re: Gist mengen ?
Bericht door: BierHenk op 03-08-2012 18:33 u
gaat perfect ,  je moet het boek yeast er maar eens op naslaan . er staat in hoe je het kan aanpakken met verschillende stammen.

wat ik mij meen te herinneren:

2 stammen in het begin van de gisting om van beide de smaakprofielen te kunnen profiteren.

1 voor hoofdgisting en 1 bij doen bij nagisting om hogere vergisting te krijgen
Je krijgt alleen de gist van de hoofdvergisting er niet uit. Daar hebben wij de middelen niet voor. Dus de na- en/of hergisting zal per defenitie met 2 of meer gisten verlopen. Naan het resultaat is het gis(s)(t)en.
Titel: Re: Gist mengen ?
Bericht door: RobinB op 03-08-2012 22:11 u
Je kunt het uiteraard altijd doen, maar meestal is het toch 1 gist die de boventoon voert.
Titel: Re: Gist mengen?
Bericht door: De-Geert op 04-08-2012 09:21 u
Het kan wel voordelen hebben, bijvoorbeeld als een bepaalde gist moeilijk uitgist. Dan kan je door 2 stammen te gebruiken smaak en goede uitgisting combineren. White labs heeft dat heel lang (misschien nog steeds?) voor een bepaalde saison stam van hun geadviseerd.
Daarom maken zij ook blends, volgens mij doet Wyeast dat niet (behalve Roeselare en Lambiek-blends, maar dat zijn niet alleen gisten).

Titel: Re: Gist mengen?
Bericht door: Albertus op 04-08-2012 09:32 u
volgens mij doet Wyeast dat niet (behalve Roeselare en Lambiek-blends, maar dat zijn niet alleen gisten).

Wyeast maakt de 3056 - Bavarian Wheat Blend, twee giststammen.

Bert
Titel: Re: Gist mengen?
Bericht door: Jacques op 04-08-2012 11:58 u
Giststammen mengen kan natuurlijk altijd.

Het probleem is dat je niet weet welke gist de overhand heeft gehad. Daarnaast kan het mengsel bij een iets andere temperatuur anders van samenstelling worden. Iedere gist heeft een optimale temperatuur. Een beetje warmer of kouder kan er voor zorgen dat de ene of de ander gist gaat overheersen.

Maar het is wel leuk om het eens te doen. Zelf heb ik het ook een paar keer gedaan.Het laatst zo'n jaar geleden.
Titel: Re: Gist mengen?
Bericht door: RobinB op 04-08-2012 12:25 u
Het probleem is dat je niet weet welke gist de overhand heeft gehad. Daarnaast kan het mengsel bij een iets andere temperatuur anders van samenstelling worden. Iedere gist heeft een optimale temperatuur. Een beetje warmer of kouder kan er voor zorgen dat de ene of de ander gist gaat overheersen.

Dat maakt je "gist" ook onbetrouwbaar/onvoorspelbaar bij hergebruik en/of bij gebruik in een ander bier. :)
Titel: Re: Gist mengen?
Bericht door: Superbeun op 04-08-2012 14:13 u
Maar het is wel leuk om het eens te doen. Zelf heb ik het ook een paar keer gedaan.Het laatst zo'n jaar geleden.
Lijkt mij ook een leuk om eens te proberen.
Hoe was de smaak, merkte je hier wat van ?
Titel: Re: Gist mengen?
Bericht door: De-Geert op 04-08-2012 14:15 u
Wyeast maakt de 3056 - Bavarian Wheat Blend, twee giststammen.

Bert
Ah, dan toch. :)

Titel: Re: Gist mengen?
Bericht door: De-Geert op 04-08-2012 14:24 u
Dat maakt je "gist" ook onbetrouwbaar/onvoorspelbaar bij hergebruik en/of bij gebruik in een ander bier. :)
Och, is dat zo erg? Het gemiddelde hobbywort is nou ook niet echt een constante factor, fermentatiecondities ook niet. Het "reproduceerbaarheids-argument" wordt naar mijn mening iets te vaak gebruikt.
Daarnaast, als je 2 individuele starters maakt, valt dat best te reproduceren.

Titel: Re: Gist mengen?
Bericht door: Jacques op 04-08-2012 15:05 u
Lijkt mij ook een leuk om eens te proberen.
Hoe was de smaak, merkte je hier wat van ?

Ik proefde dat beide gisten invloed hadden gehad op de smaak.
Titel: Re: Gist mengen?
Bericht door: RobinB op 04-08-2012 16:00 u
Och, is dat zo erg? Het gemiddelde hobbywort is nou ook niet echt een constante factor, fermentatiecondities ook niet. Het "reproduceerbaarheids-argument" wordt naar mijn mening iets te vaak gebruikt.
Daarnaast, als je 2 individuele starters maakt, valt dat best te reproduceren.

Nee, niks is erg natuurlijk in een hobby. ;)
Ik gaf slechts de beperkingen aan voor hergebruik vd gist(slurry). Is niet bedoeld om iemand tegen te houden, slechts een waarschuwing om teleurstelling te voorkomen.

Met altijd 2 aparte starters omzeil je dat.

Met verschillende bieren en vergistingstemperaturen kan het wel zo zijn dat een combinatie een ander resultaat geeft dan je verwacht had obv een eerder bier. Ook niet erg, maar wat moeilijker om op te anticiperen. Elk nieuw recept vereist dan eerst een of meer proefbrouwsels.