Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Geen hergisting
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:50 »
5 g bottelsuiker per liter bier is niet zo heel veel. Je hebt daardoor sowieso niet zo heel veel koolzuur in je bier.
Omdat je schrijft dat je bier zoetig smaakt is het vermoedelijk een kwestie van geduld hebben.

Hoe lang geleden is het bier gebotteld?
Bij welke temperatuur heeft het bier gestaan na het bottelen?
Bij welke temperatuur heeft de nagisting (de langzame vergisting van je bier direct aansluitend aan de hoofdgisting) plaatsgevonden?


2
Ach Jacques. Taal is een levend ding en Anglicismen hoor je meer en meer. Heel tenenkrommend, men maakt tegenwoordig beslissingen in plaats van dat men ze neemt.

Zoals ik al schreef maken we tegenwoordig alles...

Heel opvallend vind ik dat Engelstaligen het hebben over het maken van bier en het brouwen van koffie...
Het zal nog heel lang duren voordat ik het brouwen van koffie over een lippen krijg...  ;D
3
Brouwproces / Re: geen hergisting
« Laatste bericht door Snelbier Gepost op Gisteren om 23:26 »
Mijn Old Speckled Hen-kloon is niet gelukt. Tijdens het brouwen en vergisten ging alles zoals verwacht, de waarden waren goed en het rook ook goed. We zijn ruim twee maanden na de brouwdag en al een paar weken maak ik steeds een flesje open om te proeven, maar het bier is niet op druk.
Ik heb na de vergisting een week gewacht met bottelen en 5 g suiker per liter toegevoegd omdat ik niet te veel koolzuur wil. Nu is er nauwelijks koolzuur en het bier smaakt niet droog maar een beetje zoetig. Het lijkt alsof er geen hergisting is geweest. Kan het aan de gist liggen? Ik heb Lallemand Windsor Ale gebruikt, 1 zakje op 15 liter.
Het was mijn dertiende brouwsel maar gelukkig ben ik niet bijgelovig. Ik ga het gewoon opnieuw proberen. Misschien met een andere (wel Engelse) gist.
Gist lijkt ruim voldoende, zou het niet aan moeten liggen.
- Na vergisting koud gelagerd? Kan zoveel gist neerslaan dat hertgisting moeizaam gaat.
- Staan de flessen niet te koud? Hergisting gaat vlotter met wat extra warmte.
==============
Als warmer zetten niet helpt kan je altijd nog bottelgist in de flessen doseren, kan een willekeurige gist als S33 zijn..
Beetje gist hydrateren in ruim water.  Flessen goed koelen.
Dop eraf, paar ml gist-oplossing met pipet erin en fles weer cappen. Moet binnen 2 weken bubbels geven.
opnieuw brouwen kan altijd nog.  Succes,  Snelbier.
4
Overigens wel jammer dat hij het steeds heeft over het maken van bier. Je kunt vanalles maken, maar bier brouw je.

Ach Jacques. Taal is een levend ding en Anglicismen hoor je meer en meer. Heel tenenkrommend, men maakt tegenwoordig beslissingen in plaats van dat men ze neemt. En, natuurlijk, ben je beslissingen nodig in plaats van dat je beslissingen nodig hebt, bij het maken van het bier dat je brouwt.

Ingo
5
Brouwproces / Re: Zure tripel
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:25 »
Goeiemorgen, zeg... Een plastic kraantje (waarschijnlijk op een plastic vergistingsvat) vervangen door een vlinderklepkraan per definitie tri-clamp is nogal wat. Niet alleen kwa kosten maar ook om het goed passend te krijgen...  Een vlag op een modderschuit staat beter.

Ik zou zelf eerder een overstap naar een RVS vergistingsvat met bijbehorende RVS kranen adviseren. Die zijn prima schoon te houden en mocht je dan verder willen gaan is een overstap naar tri-clamp en vlinderklepkranen makkelijker te maken en beter verdedigbaar...

Mijn opmerking was meer bedoeld om aan te geven dat je kranen en kranen hebt. Op een plastic vergistingsemmer ga je niet snel een vlinderklepkraan  plaatsen. Zo'n kraan is behoorlijk prijzig. Je hebt gelijk dat dit een vlag op een moderschuit.
Maar op een rvs gistvat is het te overwegen een eenvoudige rvs kogelkraan te vervangen door door een vlinderklepkraan. Er zijn overigens ook vlinderklepkranen met schroefdraad.En er zijn ook plastic vlinderklepkranen, maar rvs heeft de voorkeur.


6
Al meer dan 40 jaar ben ik er trots op dat ik een hobbybrouwer ben en geen hobbymaker...  :)

Dat is een mooie lijfspreuk Jacques, ik heb de movie gevonden en ga hem zeker bekijken.
7
Brouwproces / Re: Zure tripel
« Laatste bericht door chthon Gepost op Gisteren om 21:50 »
Zulke plastic kraantjes altijd direct doorspoelen na gebruik, en laten weken. Bij het bottelen emmer vullen met Oxi en laten doorspoelen, en twee keer in een jaar laten weken in een NaOH oplossing. Ik heb een aantal van die kraantjes die ik al vijf jaar heb, en nog nooit problemen mee gehad.
8
Brouwproces / Re: Zure tripel
« Laatste bericht door Jackkiej Gepost op Gisteren om 21:39 »
Wij maken niet schoon met schuursponsjes maar met een fijne doek, en eerste biertje was wel gelukt (vriend waarvan ik de spullen overnam had dus wel alles incl kraantje schoongemaakt). Als het volgende biertje weer mislukt dan koop ik direct een ander vat.
9
Brouwproces / Re: Zure tripel
« Laatste bericht door JanDeGraaff Gepost op Gisteren om 21:25 »
Als je plastic gebruikt wat prima kan moet je wel voorzichtig zijn met schoonmaken. Plastic krast relatief snel (schuursponsjes e.d.) en in paar diepere van die krassen kan zich een universum aan micro-organismen vormen nog groter dan de wereldbevolking. In een paar dagen tijd. Dus, de juiste middelen gebruiken en met beleid schoonmaken.

We hebben het in dit topic nou wel over het de kranen die wellicht jullie probleem veroorzaakt hebben, maar het kan net zo goed het vergistingsvat zelf zijn...
10
Stel je voor / Re: Even voorstellen Pascal
« Laatste bericht door Pascaldo Gepost op Gisteren om 20:38 »
Toch maar even de goede raad opgevolgd en een 17 liter pan aangeschaft om te beginnen met biab. De meeste spullen zijn onderweg vanuit China (of opslagloods van Ali Europa) naar mijn huis toe. Voor de laatste paar spullen morgen naar Uni-brew Beek en Donk toe (lijstje met de benodigdheden heb ik bij me) en op de terugweg meteen langs SBI om wat granen op te halen.
Hopelijk kan ik dan begin juni beginnen met mijn 1e batch, wat hoe lastig het ook zal worden, een (hopelijk) lekkere stout te brouwen.

Verder zoek ik nog ideen om (waarschijnlijk) een plastic gistvat van 10-15 liter te kunnen koelen zonder koelkast (Inkbird en warmtedeken(dat 25 Watt)) zijn ook onderweg, als ook een dompelpomp die ik in ieder geval wil gebruiken voor het wort te koelen.
Gezien sommige Amerikaanse YouTube kanalen zou dat moeten lukken met een koelbox. in ieder geval het proberen waard.

Grt
Pagina's: [1] 2 3 ... 10