Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Etiketten van amateurbrouwers / Re: Hoe label jij je flesjes?
« Laatste bericht door Mark GA Gepost op Vandaag om 05:23 »


Wow! Dit zou ik graag onder de kerstboom vinden...
(Gevonden via: https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/diy-labeling-machine.570284/ )
2
Discussie over recepten / Re: Mirabellen fruitbiertje
« Laatste bericht door Duffie77 Gepost op Vandaag om 00:51 »
Even opletten dat pruimen heel veel pectine bevatten. Misschien wat pectinase gebruiken om de 'dikheid' te verminderen. Even goed invriezen is wel handig denk ik. Ook kunnen de pitten bij vergisten wat methanol in je bier brengen, ontpitten is denk ik wel beter. Leuk idee, laat maar weten hoe het wordt alsjeblieft!

Dat zijn dan al meteen twee gouden raden, waar ik niet aan zou gedacht hebben.. Bedankt!!! Ik laat zeker iets weten, binnen enkele maanden ;)
3
Discussie over recepten / Re: Mirabellen fruitbiertje
« Laatste bericht door Duffie77 Gepost op Vandaag om 00:48 »
Een lambiek met mirabellen.... :proost:

Daarvoor woon ik net iets te ver van de Zenne (45 km)  ;)
4
Prikbord / Re: 2 zelfbouw CCT's van mandfles
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 00:39 »
2011 alweer..7 jaar geleden.....het idee heeft het niet massaal gehaalt, maar nogmaals geniaal bedacht.... :groots: :groots:
5
Discussie over recepten / Re: Mirabellen fruitbiertje
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 00:37 »
Heeft iemand hier ervaring mee?

Een lambiek met mirabellen.... :proost:
6
Brouwproces / Re: Snel bottelen
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Vandaag om 00:17 »
Ik bottel vrijwel altijd binnen 15 dagen en met 4 gr/L

Ja, dat begreep ik al. Dat kan heel goed werken, maar is geen gouden regel.
7
Brouwproces / Re: Snel bottelen
« Laatste bericht door Brouwerij Hulzebos Gepost op Vandaag om 00:14 »
Mensen adviseren om (te) vroeg te bottelen en dan maar 'voor de zekerheid' 4 g/l te laten toevoegen vind ik veel teveel nattevingerwerk. Niet doen!
Ik bottel vrijwel altijd binnen 15 dagen en met 4 gr/L
8
Discussie over recepten / Re: Mirabellen fruitbiertje
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Vandaag om 00:09 »
Even opletten dat pruimen heel veel pectine bevatten. Misschien wat pectinase gebruiken om de 'dikheid' te verminderen. Even goed invriezen is wel handig denk ik. Ook kunnen de pitten bij vergisten wat methanol in je bier brengen, ontpitten is denk ik wel beter. Leuk idee, laat maar weten hoe het wordt alsjeblieft!
9
Discussie over recepten / Mirabellen fruitbiertje
« Laatste bericht door Duffie77 Gepost op Vandaag om 00:04 »
Hallo iedereen,

Ik heb in mijn tuin een boom staan met mirabellen (wit-gele pruimen) en aan het doorhangen van de takken te zien, was het een goed jaar ;-).

Jullie horen me waarschijnlijk al afkomen... ik zou dus graag een mirabellen-fruitbiertje maken. Heeft iemand hier ervaring mee?

Ik heb nog nooit een fruitbier gebrouwen en dus heb ik enkele vragen:
* witbier of blond bier (ik heb gezien dat de meeste fruitbieren met mirabellen op basis van witbier zijn)
* welke gist gebruiken
* hoeveel fruit toevoegen
* mirabellen in zijn geheel laten vergisten of in stukken snijden
* is fruit enkele weken invriezen voldoende om infectie te vermijden
* met of zonder de pit vergisten

Hopelijk kunnen jullie mij een beetje op weg helpen... Alvast bedankt!!!
10
Brouwproces / Re: Snel bottelen
« Laatste bericht door BrouwMark Gepost op Gisteren om 23:59 »
Doe eens ruig, bottel het bier gewoon nu met 4 gr/L suiker.
Vooral niet meer, want 4 gr/L levert je wat ruimte op, mocht het bier toch niet helemaal uit gegist zijn.
Je leest hier allerlei fantatische verhalen over 6 of 8 gr/L, gewoon niet doen, je krijgt ....

Ik blijf me toch enigszins verbazen dat je dat blijft zeggen, brij. Hulzebos. Het advies zou toch moeten zijn: zorg dat je bier in eerste instantie helemaal uitgegist is. Dat is ook voor de kwaliteit van je bier beter. Pas daarna kun je je gewenste carbonisatie bepalen. Voor een duvelachtig bier kun je dan zelfs tot 10g/l bottelsuiker gaan. 
Mensen adviseren om (te) vroeg te bottelen en dan maar 'voor de zekerheid' 4 g/l te laten toevoegen vind ik veel teveel nattevingerwerk. Niet doen!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10