Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: ppuk op 30-01-2018 21:35 u

Titel: Rook Dementor
Bericht door: ppuk op 30-01-2018 21:35 u
Dag allemaal,

Binnenkort wil ik onderstaand biertje gaan brouwen. Het recept is gebaseerd op de Dementor van George81 maar in mijn geval zou het een wat rokerige ris moeten gaan worden. Zie ik wat doms over het hoofd?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRook Dementor
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume20,0 l
Begin SG1,099 SG
Berekende kleur (Morey)111 EBC
Berekende bitterheid (Rager)88 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
32,99 lWater uit Voorburg
-3,71 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
42 mg/l9 mg/l61 mg/l184 mg/l53 mg/l47 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC30,8 %
2,00 kgRookmoutWeyermann6 EBC24,6 %
1,30 kgSwaen Munich DarkDe Swaen20 EBC16,0 %
0,65 kgGoldSwaen Munich DarkDe Swaen150 EBC8,0 %
0,65 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8,0 %
0,35 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC4,3 %
0,27 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC3,3 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust40,0 įC2 min.20 min.2,2 l/kg
Amylaserust63,0 įC2 min.20 min.3,9 l/kg
Uitmaischen66,0 įC2 min.60 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
75,0 gHallertau Perlepellets3,5%60 min.38,2 IBU
40,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%60 min.40,2 IBU
12,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%30 min.6,1 IBU
12,0 gCascade-6.9-Alphapellets6,9%15 min.3,2 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
6,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
3,00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafale American (US-05)bovengist

Titel: Re: Rook Dementor
Bericht door: beermenke op 30-01-2018 21:41 u
Wat weinig gist?  😄😄😄
Titel: Re: Rook Dementor
Bericht door: ppuk op 31-01-2018 21:43 u
O ja :-) Het is een korrelgist maar ik kweek hem wel op tot 1,5 liter, als dat gaat met korrels tenminste.
Titel: Re: Rook Dementor
Bericht door: beermenke op 31-01-2018 21:51 u
Ok duidelijk. Ik dacht wel dat het wel in orde was
Titel: Re: Rook Dementor
Bericht door: Jacques op 31-01-2018 22:59 u
O ja :-) Het is een korrelgist maar ik kweek hem wel op tot 1,5 liter, als dat gaat met korrels tenminste.

De reactie was volgens mij grappig bedoeld. Er staat nu dat je 0.0 g gebruikt. Dat krijg je niet opgekweekt.  :)

In plaats van opkweken kun je 2 zakjes US-05 gebruiken. Dat is net zo makkelijk.
Titel: Re: Rook Dementor
Bericht door: Adbrouwt op 01-02-2018 07:28 u
Ik zou korrelgist niet opkweken. De korrelgist is klaar om te gebruiken dat scheelt je weer tijd en extra spullen schoonmaken.
Titel: Re: Rook Dementor
Bericht door: ppuk op 01-02-2018 10:25 u
Bedankt voor de tip, dan moet ik nog eventjes een extra zakje bestellen. Wilde toch eerst nog een saison brouwen :biersmile:
Titel: Re: Rook Dementor
Bericht door: ppuk op 13-02-2018 19:29 u
De plannen voor de gist worden iets anders: ik heb nog een White Labs WLP099 High Gravity Ale yeast in de koelkast staan en die moet op. Dus die ga ik opkweken en hiervoor gebruiken. Of moet ik die vooral niet voor deze rookris gebruiken?
Titel: Re: Rook Dementor
Bericht door: Arjendv op 13-02-2018 21:27 u
De plannen voor de gist worden iets anders: ik heb nog een White Labs WLP099 High Gravity Ale yeast in de koelkast staan en die moet op. Dus die ga ik opkweken en hiervoor gebruiken. Of moet ik die vooral niet voor deze rookris gebruiken?

Wat ik zo aan info terug kan vinden is dat deze gist esters produceert die wel goed bij een Engelse ale passen. Dus op zich zou dat moeten kunnen.
Bij hogere percentages alcohol (deze gist schijnt de 25% te kunnen halen) gaat de smaak meer naar wijn neigen.

Ik ben ook benieuwd in hoeverre de rook waarneembaar wordt. Ik heb een "klassieke rook" staan waarin ik ook een dergelijk percentage rookmout zit.
Deze komt rond de 5% vermoedelijk en de smaak is mooi subtiel. Misschien dat de smaak in een zwaarder bier wat ondergeschikter wordt, maar misschien versterkt het ook wel.

Ik hoor het resultaat graag.
Titel: Re: Rook Dementor
Bericht door: ppuk op 13-02-2018 22:02 u
Misschien dat ik de uiteindelijke batch splits. Een deel zoals ie is en een deel op in turf whiskey geweekte eikenhouten snippers. Maar dat laatste is misschien wat teveel.