Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Enos op 14-10-2017 22:30 u

Titel: Suikers toevoegen?
Bericht door: Enos op 14-10-2017 22:30 u
Ik ben op zoek naar  advies.

Ik wil een quadrupel brouwen met een eind sg van 1088 ongeveer, de gist die ik ga gebruiken is 1762 Belgian Abbey ll

Maar in het recept  staat kandijsuiker toevoegen in mijn geval 600 gram.
Als ik de suiker weglaat kom ik op een sg van  ong 1072.

Om niet de gist te stressen dacht ik dat het beter was om de suiker toe te voegen NA de HOOFDvergisting  en dan toe te voegen en verder te laten vergisten.
Of hebben de ervaren brouwers daar een andere mening over?
Titel: Re: suikers toevoegen ??????
Bericht door: Tjardo op 14-10-2017 22:38 u
Is beide mogelijk natuurlijk, inderdaad is het grote voordeel van toevoegen na hoofdvergisting dat de gist minder stress ondervindt tijdens hoofdvergisting. Ik kook de suiker 5 minuten mee en ent ruim voldoende gist.
Titel: Re: suikers toevoegen ??????
Bericht door: hansHalberstadt op 14-10-2017 22:43 u
Ik voeg de suiker vaak pas toe als de hoofdgisting bijna ia afgelopen en vaak ook nog in 2 stappen. Je ziet dan dat een half uurtje na toevoegen de gisting weer een stuk sneller gaat. 
Titel: Re: suikers toevoegen ??????
Bericht door: Koen S op 14-10-2017 23:00 u
Ik voeg de suiker vaak pas toe als de hoofdgisting bijna ia afgelopen en vaak ook nog in 2 stappen. Je ziet dan dat een half uurtje na toevoegen de gisting weer een stuk sneller gaat.
Inderdaad een heel goeie werkwijze. Suiker na de hoofdgisting 5 minuten koken in wat water,  afkoelen en dan toevoegen. De gist heeft dan zijn best gedaan, ook met de moeilijke suikers, en de suikeroplossing krijgt ie dan als dessert.
Titel: Re: suikers toevoegen ??????
Bericht door: beermenke op 14-10-2017 23:04 u
Voor mijn gevoel maakt het niet uit. Vroeger had ik een grote gistkast en suikerde bij na de hoofdvergisting maar nu heb ik een fastferment en daar heb ik weinig ruimte en kan moeilijker bijsuikeren. Ik doe het nu op eind koken. Voldoende gist en gisten maar.
Titel: Re: Suikers toevoegen?
Bericht door: Jacques op 14-10-2017 23:19 u
Voor een bier met een begin SG van 1088 is het nog niet nodig om een late suikergift te doen. Pas bij 1090 en hoger is dit echt aan te bevelen. Maar er is niets op tegen om dit ook bij dit bier te doen.

Tests uitgevoerd door meerdere forumleden hebben in ieder geval laten zien dat je een hogere vergistingsgraad haalt als je een late suikergift doet. Bij minder zware bieren is dit aanzienlijk kleiner dan bij minder zware bieren.
Titel: Re: Suikers toevoegen?
Bericht door: Oxhead op 15-10-2017 00:55 u
Vergeet vooral niet om een giststarter te maken. :brouwen: En ik denk dat je een begin SG van 1088 wil bereiken. :)
Titel: Re: Suikers toevoegen?
Bericht door: chthon op 15-10-2017 10:01 u
Voor een bier met een begin SG van 1088 is het nog niet nodig om een late suikergift te doen. Pas bij 1090 en hoger is dit echt aan te bevelen. Maar er is niets op tegen om dit ook bij dit bier te doen.

Tests uitgevoerd door meerdere forumleden hebben in ieder geval laten zien dat je een hogere vergistingsgraad haalt als je een late suikergift doet. Bij minder zware bieren is dit aanzienlijk kleiner dan bij minder zware bieren.

Waarschijnlijk:
Citaat
Bij minder zware bieren is dit aanzienlijk minder dan bij zwaardere bieren.
?
Titel: Re: Suikers toevoegen?
Bericht door: hansHalberstadt op 15-10-2017 10:19 u
Voor een bier met een begin SG van 1088 is het nog niet nodig om een late suikergift te doen. Pas bij 1090 en hoger is dit echt aan te bevelen. Maar er is niets op tegen om dit ook bij dit bier te doen.

Tests uitgevoerd door meerdere forumleden hebben in ieder geval laten zien dat je een hogere vergistingsgraad haalt als je een late suikergift doet. Bij minder zware bieren is dit aanzienlijk kleiner dan bij minder zware bieren.
Het is dan welliswaar niet nodig voor lagere begin SG bieren, maar als je streeft naar een hogere vergistinggraad is het dus eigenlijk wel nodig. Verder verwacht ik ook een betere smaak omdat de gist minder hard hoeft te werken, maar of dat zo is zou je moeten proeven. Wel weer leuk voor een experiment op kleine schaal. Ik denk dat ik hier maar eens een vaste opstelling voor ga maken met 2 gistingsflessen van een liter met roermagneetjes die bv elke 15 minuten even de gist opwolken en temperatuurgeregeld. zo maak je dezelfde omstandigheden als in een groot brouwsel (veel weveling) en kun je toch snel allerlei effecten bestuderen.
via de weegmethode kun je goed het SG volgen  http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35076.msg531167.html#msg531167 (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35076.msg531167.html#msg531167) 
Titel: Re: Suikers toevoegen?
Bericht door: Jacques op 15-10-2017 12:19 u
Voor een bier met een begin SG van 1088 is het nog niet nodig om een late suikergift te doen. Pas bij 1090 en hoger is dit echt aan te bevelen. Maar er is niets op tegen om dit ook bij dit bier te doen.

Tests uitgevoerd door meerdere forumleden hebben in ieder geval laten zien dat je een hogere vergistingsgraad haalt als je een late suikergift doet. Bij minder zware bieren is dit aanzienlijk kleiner dan bij minder zware bieren.

Waarschijnlijk:
Citaat
Bij minder zware bieren is dit aanzienlijk minder dan bij zwaardere bieren.
?

Ik bedoelde te schrijven dat het verschil in SG door een late suikergift in plaats van een suikergift bij het koken veel kleiner is bij minder zware bieren. Hoe zwaarder het bier hoe meer het zin heeft een late suikergift te doen.
Titel: Re: Suikers toevoegen?
Bericht door: PDGRRR op 13-02-2018 20:06 u
Ik neem aan dat de suiker in zo min mogelijk water opgelost dient te worden, welke verhouding is gangbaar?
Titel: Re: Suikers toevoegen?
Bericht door: dirk op 13-02-2018 20:11 u
Ik neem aan dat de suiker in zo min mogelijk water opgelost dient te worden, welke verhouding is gangbaar?

Net als bij bottelen 1:1 of 1:2
Titel: Re: Suikers toevoegen?
Bericht door: PDGRRR op 13-02-2018 20:29 u
Net als bij bottelen 1:1 of 1:2

Oké, bedankt voor je reactie  :biersmile:
Titel: Re: Suikers toevoegen?
Bericht door: Jacques op 13-02-2018 21:23 u
Net als bij bottelen 1:1 of 1:2

Voor een goede vermenging is 1:2 aan te raden. Dat wil zeggen 1 gewichtsdeel suiker op twee gewichtsdelen water.