Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vraagje... Wat is het en wat kan ik er mee?

Gestart door Boxem, 01-05-2021 20:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Boxem

Vorig jaar via internet een paar ketels gekocht voor het brouwen.
Onderstaande ketel zat daar ook bij.

Weet iemand wat dit precies is?
Inhoud is zo'n 40 liter.
Zit 1 kraantje bovenop met een buisje tot bijna op de bodem, ander kant een gat voor denk ik een waterslot.
Drukventiel en drukmeter ook aanwezig evenals een temperatuurmeter.
Onderaan in het midden een aftapkraan.

Waar is dit origineel voor bedoeld?
En wat kan ik er mee?
Iemand ideeën ?





Ztefan

Vergisten onder druk denk ik. Dan zal het gat niet voor een waterslot zijn. Is de bodem toevallig niet plat maar een beetje conisch?

Jacques

Het lijkt op het eerste oog een vergistingsvat.

Kun je ook foto's plaatsen van de binnenkant en de onderkant?

Boxem


Opaslof

Lijkt op een voormalig boilervat, geschikt gemaakt om in te vergisten.
Mooi omhulsel van hout trouwens!

Jacques

Sluit het vat goed af? Als dat zo is, is het een prima gistvat.

Boxem

Snap ik , dat hij te gebruiken is als " gewoon " gistvat.

Maar daarvoor is hij niet uitgerust met een overdrukventiel en drukmeter.
Ik denk ook voor "vergisten onder druk"
Buiten de koelkast..

Ik heb 3 ketels die bij elkaar horen.
Kookketel, maischketel en gistvat
Maischketel en gistvat zijn beide met hout afgewerkt
Het zijn al oude ketels en ze zijn waarschijnlijk gemaakt in Duitsland.

Ik vraag me dus af hoe ze het gistvat gebruikt hebben. ( zonder koolzuurpatronen o.i.d. en zonder temperatuurregeling waarschijnlijk... )


Jacques

Citaat van: Boxem op 02-05-2021  22:00 uIk vraag me dus af hoe ze het gistvat gebruikt hebben. (Zonder koolzuurpatronen o.i.d. en zonder temperatuurregeling waarschijnlijk... )

Door de gisting wordt er koolzuur gevormd. Daar heb je geen koolzuurpatronen voor nodig.

Het gistvat kun je natuurlijk in een gekoelde ruimte zetten. Veel hobbybrouwers gebruiken een grote koelkast waarin ze hun gistvat zetten.

Boxem

Ik wil, zodra de temperaturen wat hoger zijn, dit vat gebruiken om eens 20 liter te vergisten.
Ik wil dit proberen zonder waterslot om druk te creëren.
Iemand die dit al wel eens op deze manier gedaan heeft?
En misschien weet wat de maximale druk mag zijn? I.v.m. instellen overdrukventiel.
Ik wil er graag iets meer over weten...

seed7

Helderbiertank, carbonisatie tank? Gezien de onderuitloop. Isolatie, al is het een paar cm hout, om een gistvat is niet handig.
Is niet echt netjes onder inert gas gelast.

Ingo

Hop meneer

Citaat van: Boxem op 19-05-2021  23:22 uIk wil, zodra de temperaturen wat hoger zijn, dit vat gebruiken om eens 20 liter te vergisten.
Ik wil dit proberen zonder waterslot om druk te creëren.
Iemand die dit al wel eens op deze manier gedaan heeft?
En misschien weet wat de maximale druk mag zijn? I.v.m. instellen overdrukventiel.
Ik wil er graag iets meer over weten..

Dat is een sjiek vat!

De hoofdvergisting laat ik gewoon via een waterslot lopen want daar wordt zoveel koolzuur geproduceerd dat je vat dat nooit gaat houden. Daarnaast heb ik weleens gelezen dat gist minder presteert als je onder grote druk gaan vergisten. Daar ben ik nog nooit helemaal ingedoken dus als iemand daar meer van weet?

Mijn vergisting in een fermzilla in een koelkast.




Hoofdvergisting: waterslot/blowoff

Zodra het doel SG op een enkel puntje is benaderd haal ik het waterslot er af en zet er een "spunding valve" op. Deze stel ik in op 0.2 bar omdat een klein beetje overdruk al voldoende is om zuurstof buiten te houden en ik de vergisting niet wil verstoren.

Ook al zakt het SG niet veel meer, koolzuur wordt er nog volop geproduceerd en de druk vliegt zo naar 1+ bar als je niet oplet.

Na 3 dagen een stabiel SG, zet ik de temperatuur naar de volgende stap (ligt aan het bier, rond de 10 of soms naar 1) en sluit de CO2 cilinder aan om te zorgen dat er geen zuurstof naar binnen wordt gezogen tijdens het afkoelen van het wort.

Boxem

Citaat van: seed7 op 20-05-2021  07:36 uHelderbiertank, carbonisatie tank? Gezien de onderuitloop. Isolatie, al is het een paar cm hout, om een gistvat is niet handig.
Is niet echt netjes onder inert gas gelast.

Ingo

Dat is dus nog steeds mijn vraag eigenlijk...
Waar is het van oorsprong voor bedoeld.
Vaatje is " af-fabriek " zo gemaakt.

CeesM

Citaat van: Boxem op 20-05-2021  09:32 uDat is dus nog steeds mijn vraag eigenlijk...
Waar is het van oorsprong voor bedoeld.
Vaatje is " af-fabriek " zo gemaakt.
Als je de bovenkant bekijkt lijkt het een oud tapvat. Lijkt ook omgebouwd tot gistvat. Gezien de laskwaliteit van de poten lijkt het niet zo af fabriek te komen.

jwf

Ik zou zeggen dat het oorspronkelijk een 10 gallon Cornelius keg is waar een handige klusser een houten mantel omheen heeft gemaakt en een matige lasser pootjes onder heeft gelast. Ik zou zeggen (net als de mensen hierboven) dat het als gistvat gebruikt is.

Boxem

Citaat van: jwf op 20-05-2021  13:00 uIk zou zeggen dat het oorspronkelijk een 10 gallon Cornelius keg is waar een handige klusser een houten mantel omheen heeft gemaakt en een matige lasser pootjes onder heeft gelast. Ik zou zeggen (net als de mensen hierboven) dat het als gistvat gebruikt is.

Zou je wel zeggen..
Maar het vat hoort bij een set van 3,
Alle 3 dezelfde poten, maischketel en gistvat beide met hout.
Daarom denk ik dat het " af-fabriek " is.
Wel is mogelijk dat de poten er es een keer opnieuw aangezet zijn.


CeesM

Citaat van: Boxem op 20-05-2021  15:16 uZou je wel zeggen..
Maar het vat hoort bij een set van 3,
Alle 3 dezelfde poten, maischketel en gistvat beide met hout.
Daarom denk ik dat het " af-fabriek " is.
Wel is mogelijk dat de poten er es een keer opnieuw aangezet zijn.
Als handige klusser zou ik ook iets maken dat qua uiterlijk op een setje gaat lijken. ;)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.