Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Discussie over recepten / Re: NEIPA poging
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:47 »
Overigens is oxidatie nog niet echt een probleem geweest bij mij, hopburn wel.

Dat kun je beperken door de pH tijdens het koken van het wort naar beneden te brengen naar 5,0 à 5,1.
Bij een hoge pH-waarde komt de hopbitterheid (ook die van niet geïsomeriseerde alfazuren) harder en onaangenamer over.

Houd er overigens rekening mee dat de pH-waarde van je bier hoger wordt door een stevige koudhopgift.
2
Apparatuur / Re: Van automaat naar pan?
« Laatste bericht door hobbyman Gepost op Gisteren om 23:37 »
SS brewtech heeft voor elke pan zijn eigen passende filterplaat
3
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Gist uit de vriezer
« Laatste bericht door Simonsj Gepost op Gisteren om 23:19 »
Dank voor de input. Ik ben hier zeker mee geholpen. Ik ga proberen om wat meer ml op te slaan en kijken of het effect heeft. Ook was ik niet op de hoogte van de 24 uur in de koeling staan.

Cheers
4
Discussie over recepten / Re: NEIPA poging
« Laatste bericht door Takkie83 Gepost op Gisteren om 22:59 »
Ik heb wel eens gehoord dat er pilsners zijn waarin in flesje van 30 cl meer vitamine C zit dan in een literspak sinaasappelsap...

Dus bier is brood én vitaminen!  :lekkerbier:

Overigens is oxidatie nog niet echt een probleem geweest bij mij, hopburn wel.

Ik heb trouwens toch maar besloten alle koudhop samen te voegen tot één grote gift van 100 g op 10 liter einde vergisting. Scheelt toch weer een zuurstofinslagmomentje
5
Ik zou me niet te druk maken over een grammetje meer of minder hop in je aromahopgift en ook niet in je moutstort. Het brouwproces, je hygiëne en vergistingstemperatuur zijn van veel significantere invloed op de smaak van je eindresultaat. Tot twee decimalen achter de komma je hopgift afwegen is echt zinloos. Dus 2,9 g = 3 g.

Bij bitterhopgiften kan een gram verschil met name bij kleine batches (zoals bij jou) en hoge alfazuurpercentages wel een merkbaar verschil in bitterheid opleveren.

Wat je met je recept doet als het geen 30 maar 7 liter is, is je recept door 30 delen en dan vermenigvuldigen met 7. Dit doe je voor alle ingrediënten.

Om te compenseren voor het verschil in alfazuurpercentages vermenigvuldig je vervolgens het nieuwe gewicht van de hop maal het alfazuurpercentage uit je recept. Dat getal deel je vervolgens door het alfazuurpercentage van jouw hop. Je weet nu hoeveel gram je moet hebben.

Wat betreft het brouwzaalrendement doe je hetzelfde voor de moutstort. Geeft het recept een rendement van 75% aan maar haal jij rond de 60? Moutstort (nadat je het hebt gedeeld door 30 en vermenigvuldigd met 7) vermenigvuldigen maal 75 en delen door 60.

En ook bij die moutstort niet muggenziften met decimalen. Op tientallen grammen nauwkeurig is prima.

Tot slot: smaakafwijkingen ontstaan niet door iets teveel of te weinig hop of mout, hooguit een iets ander bier. Afwijkingen ontstaan door infecties, oxidatie of verkeerde vergistingstemperaturen.

Succes en vooral lekker genieten van het brouwen!  :biersmile:

6
Brouwsoftware / Re: Help! Ik kan alleen percentages invullen op BrouwHulp
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Gisteren om 21:45 »
Bedankt! Wat stom dat ik dat over het hoofd heb gezien  :o

 :proost:
7
Brouwsoftware / Re: Help! Ik kan alleen percentages invullen op BrouwHulp
« Laatste bericht door LAM Gepost op Gisteren om 21:28 »
Onder je recept "Reken met percentages" uitvinken.
Bedankt! Wat stom dat ik dat over het hoofd heb gezien  :o
8
Discussie over recepten / Re: NEIPA poging
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Gisteren om 21:17 »

Ik heb wel eens gehoord dat er pilsners zijn waarin in flesje van 30 cl meer vitamine C zit dan in een literspak sinaasappelsap...


Sinaasappelsap gaat eigenlijk niet hoger dan 50 mg vitamine C per 100 ml, is dus 500 mg (0,5gram) per liter. Dat ga je proeven in je bier als er nog meer in zou zitten.
9
Brouwsoftware / Re: Help! Ik kan alleen percentages invullen op BrouwHulp
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Gisteren om 21:12 »
Onder je recept "Reken met percentages" uitvinken.
10
Brouwsoftware / Help! Ik kan alleen percentages invullen op BrouwHulp
« Laatste bericht door LAM Gepost op Gisteren om 20:53 »
Goedenavond!
Ik ben bezig met het maken van een IPA recept. Alleen heb ik denk ik iets fout gedaan. Ik kan bij het toevoegen van mouten alleen nog percentages invullen op BrouwHulp in plaats van het gewicht dat ik nodig heb. Heeft iemand een idee hoe ik dit aan kan passen naar zoals ik het had? Ik heb het bij al mijn recepten en alleen bij de regels met mout, niet bij hop e.d.
Groetjes!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10