Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 05 D1 - Quadrupel - Jan Spoelstra

Gestart door Jacques, 07-06-2005 23:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Jan Spoelstra won tijdens het ONK 2005 de eerste prijs in de klasse D (133 inzendingen).

Van Jan Spoelstra ontving ik onlangs het volgende prijswinnende recept.



Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Jan Spoelstra
Bron van het recept: zelfontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: --

Naam brouwsel: Quadrupel
Biertype: Quadrupel
Begin SG: 1094
Eind SG: 1020
Kleur (berekend): 40 EBC
Berekende bitterheid: 17 EBU

Hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
2000 gram       54,6 %      pilsmout         3 EBC     
 750 gram        20,5%       munich      17 EBC     
 500 gram       13,6 %       cara 120         120 EBC     
  25 gram        0,7 %        Speciaal B      400 EBC     
   16 gram       0,4 %        chocolademout             
 375 gram       10,2 %       bruine kandijsuiker (toegevoegd na 45 minuten koken)     

Water
9,2 L maischwater
8 L spoelwater

Maischschema
10 min    37 gr C
15 min    45 gr C
20 min    52 gr C
45 min    67 gr C
15 min    72 gr C
  1 min    78 gr C

Hop
11 gram    Challenger  8 % alfa  bloemen     kooktijd 90 min
 7 gram    Saaz   4 % alfa          bloemen     kooktijd 10 min

Kruiden of andere toevoegingen
5 gram    naam koriander          kooktijd 5 min

Totale kooktijd wort: 90 min

Gist:  Wyeast Belgium Abbey II



Edgar

Er valt gelijk op dat dit bier veel minder bitter is dan je zou verwachten van een Quadrupel. Dan kijk je naar het maischschema, en dan blijkt dat dat een soort kruising is tussen een one-step maisch en een 'ouderwets' schema met lage inmaischtemperatuur, ferulazurrust, lange eiwitrust en géén echte beta-amylase rust. Wonderlijk! Heb je dit bier geproefd, Jacques?

Jacques

Hoi Edgar,

Ik heb dit bier niet geproefd.

Inderdaad een opmerkelijk recept. Gelet op de lage hopgift en hoog begin SG heeft dit bier weinig bitterheid.
Bij 67 graden C werken zowel alfa- als beta-amylase, vandaar dat deze temperatuur vaak in met name Engeland aangehouden wordt door hobbybrouwers.
Er leiden duidelijk meer wegen naar een eerste prijs. In klasse D waren maar liefst 133 bieren ingezonden, dit gegeven geeft dit recept nog meer glans!

Erwin1976

Lijkt me een leuk project,..
Ik ga hem een keertje proberen te brouwen....
Ik hou u op de hoogte
 :D

RobinB

Aub daarvoor een nieuw draadje openen. :)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.