Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 11 D3 Quadrupel - Marc Pierlo

Gestart door pierlo, 31-05-2011 21:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

pierlo

Recept voor 14 l quadrupel

2500 g pilsmout        3ebc
  500 g tarwemout
  450 g caramout     50 ebc
  200 g special b    300 ebc
  500 g crystalmout 120 ebc
  500 g bruine kandijsuiker

  gist Brewferm top korrel

  hop Styrian Gold meteen mee koken  4,8% 26 g
          Tettnanger  laatste 10 min      4,4% 10 g
  koriander 5 g      laatste 10 min

Maischschema
  50  53  66  74  78 graden
  20  20  45  60    5 min

  8 L spoelwater

  SG 1090 begin
  SG 1018 eind

Met dit recept is de derde plek behaald op de ONK 2011 te Veenhuizen

William

Marc, nogmaals gefeliciteerd.

Een mooi recept met een mooie brede moutbasis  Volgens mij hebben we deze ook al eens op een clubavond van het MTG geproefd.
De Brewferm top doet het nog steeds goed ;)

peter.gelder

Pierlo, mooi hoor, maar hoeveel ebu heeft je winnende bier? Heb net iets gelezen over hoge SG en de invloed op EBU, vandaar...

Jacques

Citaat van: peter.gelder op 31-05-2011  21:41 uPierlo, mooi hoor, maar hoeveel ebu heeft je winnende bier? Heb net iets gelezen over hoge SG en de invloed op EBU, vandaar...

Niet iedereen gebruikt brouwsoftware. Dit jaar zijn er dat het geval met wat meer prijswinnaars dan we de laatste jaren gewend waren. Een bewijs dat je ook zonder dergelijke software een goed bier kunt brouwen, hoe handig die software ook is bij het ontwikkelen van een recept
Dus als je de EBU-waarde wilt weten zul je die zelf moeten berekenen.

peter.gelder

Ik kom op 15,9 ebu, niet echt bitter dus...

26/1,4 * 4,8 * 0,161= 14,3  (neem aan 60" koken)
10/1,4* 4,4 * 0,054=1,6
totaal 15,9

0bv ebu=gr/l*a%*DHR

Oscar

Citaat van: peter.gelder op 31-05-2011  21:41 uPierlo, mooi hoor, maar hoeveel ebu heeft je winnende bier?

Citaat van: Jacques op 31-05-2011  22:06 uNiet iedereen gebruikt brouwsoftware.

ff ingevoerd...

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMarc Pierlo's Quadrupel
KenmerkONK 11 D3 Quadrupel
Brouwdatum01-06-11
BiertypeQuadrupel
Aantal liters14
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement88,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater25,1 liter
Maischdikte4,1 l/kg
Maischwater17,0 liter
Spoelwater8,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur43 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC53,8 %2500 gr3 EBC
Tarwemout10,8 %500 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC9,7 %450 gr49 EBC
Special B4,3 %200 gr391 EBC
Crystal Malt10,8 %500 gr130 EBC
Kandijsuiker (bruin)10,8 %500 gr10 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding4,8 %26 gr90 minuten20 EBU
Tettnanger (D)4,4 %10 gr10 minuten2 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander5 gr10 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C20 minuten4,1 l/kg
253°C20 minuten4,1 l/kg
366°C45 minuten4,1 l/kg
474°C60 minuten4,1 l/kg
578°C5 minuten4,1 l/kg


MO

Mooi Marc. Nog even mezelf op de borst kloppen: je had het bier eerst ingezonden als vlaams bruin, op mijn advies heb je er een quadrupel van gemaakt. De organisatie heeft je snel nieuwe etiketten opgestuurd die ik er vervolgens op heb geplakt (want ik was inleveradres ondanks dat ik op vakantie in Kreta was). Misschien had de keurmeester het wel opgepikt, maar nu werd er in ieder geval meteen gekeurd ten opzichte van quadrupel.

peter.gelder

Blijkbaar de formule van Glenn niet begrepen. Zal nog eens doorlezen :-\

William

Citaat van: Oscar op 01-06-2011  00:49 uff ingevoerd...

Kijk Marc, dat is het leuke van dit forum. Je hebt direct jouw recept in een nette tabel staan ;D

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.