Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Glashelder witbier... maar ik wil het mooi troebel!
« Laatste bericht door oneman Gepost op Vandaag om 00:04 »
De titel zegt het al, mijn witbier wordt mooi helder en dat wil ik niet. (Dat, terwijl mijn Vienna steeds maar weer troebel wordt (chill haze), maar da's een ander verhaal).

Ik maak een witbier van ongeveer 50% pilsmout, 40% tarwevlokken en 10% havervlokken. Da's vrij standaard. Ik gebruik een maischschema voor veel ongemout: 40-50-65-72. Dat geeft een mooi rendement van 70%. Tot zover geen probleem, maar dan wordt mijn witbier zo helder als een pilsje...

Voorheen deed ik gewoon heel simpel 65-72 als schema, minder rendement, maar wel lekker troebel.

Mijn conclusie is nu dat het komt door de 50 stap; alle eiwitten worden opgegeten met als resultaat glashelder bier. Klopt dat? Zo ja, wat zou ik kunnen doen om wel een leuk rendement te halen, maar toch die lekkere (vind ik) troebelheid te behouden? De 50 stap korter maken? Die is nu 25 minuten... Of zelfs helemaal weglaten?

Ik overweeg de volgende keer maar gewoon van 40 meteen naar 65 te gaan... wat denken jullie?

oneman
2
Apparatuur / Re: Klarstein tegenstroomkoeler
« Laatste bericht door JanDeGraaff Gepost op Gisteren om 23:21 »
Volgens mij heb je het goed beschreven, Rinus.
Het koelwater gaat onder op de haakse aansluiting erin en er boven op de haakse weer eruit.
Het hete wort gaat er boven op de rechte aansluiting in en onder uit.
Andersom zou betekenen dat het wort buiten de RVS buis in de PVC buis zou stromen.
Als je het koelwater en hete wort aan dezelfde kant erin zou laten gaan (bijvoorbeeld beiden er bovenin in en onderaan uit) is het geen tegenstroomkoeler meer, maar een meestroomkoeler. Hierover is al voldoende geschreven.

De buitenste, PVC buis zal als het heet wordt wel zacht worden. Maar als je de stroomsnelheid van je koelwater goed houdt, zal dat best meevallen. Ik ga 'm aansluiten op een pomp die water uit mijn regenton circuleert. Het zou mij verbazen als het uitstromende koelwater warmer is dan 75C. Dat moet PVC goed aankunnen.

Mijn pomp (Klarstein Brauheld 15L) kan 140C aan, dus ik zit goed.

Ik ga 'm medio september proberen, dan zal ik mijn ervaringen posten.
3
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Bottelen in Jampot (twist off)
« Laatste bericht door Derp Gepost op Gisteren om 21:45 »
Je kan er zo uit drinken, maar ik bedacht me ook wel dat er gist onderin zal liggen.. niet echt een voordeel.
4
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: te veel koolzuur in keg
« Laatste bericht door Dirtbag Gepost op Gisteren om 20:30 »
Dank voor al jullie reacties.
Volgende keer alleen suiker en CO2 gebruiken om te tappen.
Ik ga proberen de overdruk te verminderen door zoals aangegeven eerst warm weg te zetten en langzaam via ontluchting de overdruk te verminderen.

Als je ook verzadigd met koolzuur en geen suiker gebruikt krijg je minder bezinksel onderin de fust.

db
5
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Bottelen in Jampot (twist off)
« Laatste bericht door MvR18 Gepost op Gisteren om 20:03 »
Beste allen,

Dank voor jullie mooie en ophelderende berichten.

Ik wil dit graag om anders te zijn dan anderen, daarnaast is een jampot makkelijker schoon te maken en kun je er rechtstreeks uit drinken;)

Dat jampotten vacum trekken en bier het tegenovergestelde doet had ik nog niet aan gedacht. Dan is het toch beter om voor beugelflessen te kiezen. Ik kan natuurlijk zoals jullie voorstellen een paar proberen en eens zien hoe het gaat. Helaas zijn de bruine potten alleen leverbaar per 40 stuks. Maar doorzichtige donker plaatsen kan ook geen kwaad voor een experiment.

Ik ga toch maar voor de traditionele beugelflessen en bottel een paar jampotten erbij om toch eens te proberen.

Dank allen en ik hou jullie op de hoogte met het jampot verhaal.
6
Apparatuur / Re: Aanpassen SilverCrest inmaakketel (Lidl)
« Laatste bericht door ray81 Gepost op Gisteren om 19:43 »
Als ik dit zo lees heb ik eigenlijk maar 1 tip: gebruik een SSR als relais. Die heeft geen bewegende delen is sowieso veiliger dan een standaard relais. Voor kleine amperages maakt dat niet uit, maar voor dit werk wel.
Toch nog een ander idee: een zekering toevoegen zodat er niet teveel stroom gebruikt kan worden?
7
Algemeen / Re: Kegger meister koelkast tap
« Laatste bericht door Derp Gepost op Gisteren om 19:30 »
Beste allemaal

Ik heb recent een kegger meister biertap koelkast aangeschaft om tijdens de weekend sportwedstrijden een lekker pilsje te kunnen tappen.
Iemand ervaring met deze tap?

Ik ben nu een week bezig en krijg alleen maar schuim. Koolzuur hoog en laag geprobeerd zonder resultaat.
Ben benieuwd of iemand onder jullie dit heeft meegemaakt en opgelost heeft, ben aardig gefrustreerd aan het raken.

Bedabkt
Hoe lang is de slang die aan je vat zit en wat voor materiaal en binnendiameter is deze?

Schuim is meestal:
- te hoge druk ingesteld (verzadigingsdruk bij 7 graden is normaal gesproken ~ 1 bar voor veel bieren met 2.5 vol koolzuur
- te korte slang en daardoor teveel druk bij de tap. Bij 0.8 bar en 5mm binnendiameter heb je al snel 3-4 meter nodig
- warme tap. Die keggerators hebben vaak een tapkolom en kraan waar het bier in opwarmt. Warm bier schuimt.
8
Apparatuur / Re: Kegerator bouwvraagje
« Laatste bericht door Derp Gepost op Gisteren om 19:24 »
Soortgelijk probleem hier, maar dan met een Speidel-30-gistvat wat ik in een tafelmodel (85cm hoog) koelkast kwijt wil.
Die 'bobbel' (compressorvat, motor etc) blijft je nekken, gaat van bodemvolume af. GEEN lage koelkastjes gevonden die het met minder doen, het komt uit de lengte of de breedte.
Stop met zoeken, Je moet aan een iets hogere kast, als de 4e keg er bij moet.
Of je moet een minder ganbare kast weten te vinden die dieper is dan de standaard 60cm, maar dan steekt deze mogelijk buiten je werkblad of meubel.
Succes, Snelbier
Bedankt voor je ervaring. Ik dacht dat het zou bestaan aangezien het merk keggerator het blijkbaar wel kan. Zal toch aan een hogere moeten dan, dat gooit wel roet in het eten voor de plannen die in had, maargoed.
9
Brouwproces / Re: De slag om Engeland
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Gisteren om 18:19 »
Blijft de vraag hoe we dit beestje moeten behandelen en temmen.

Op basis van methoden in het Engelse brouwen zou ik twee dingen proberen. Op het moment dat er een dun laagje schuim ontstaat (of na ca. 12 uur), beginnen met roeren en even kort beluchten. Blijven roeren tot uitgegist.

Ingo
10
Algemeen / Kegger meister koelkast tap
« Laatste bericht door Marco123 Gepost op Gisteren om 18:10 »
Beste allemaal

Ik heb recent een kegger meister biertap koelkast aangeschaft om tijdens de weekend sportwedstrijden een lekker pilsje te kunnen tappen.
Iemand ervaring met deze tap?

Ik ben nu een week bezig en krijg alleen maar schuim. Koolzuur hoog en laag geprobeerd zonder resultaat.
Ben benieuwd of iemand onder jullie dit heeft meegemaakt en opgelost heeft, ben aardig gefrustreerd aan het raken.

Bedabkt
Pagina's: [1] 2 3 ... 10