Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: Gerard van De Tulp op 22-09-2020 21:11 u

Titel: OBBK 2019 V1 - schwarzwalder kirsch RIS - Gerard Maas
Bericht door: Gerard van De Tulp op 22-09-2020 21:11 u
Dit bier heb ik samen met Gildebroeder Roel gebrouwen.  Dit bier heeft OBBK 2019 vrije klasse gewonnen. Het is een Schwarzwalder kirsch RIS. N stevige jongen. Ik brouw mijn RISsen als parti-gyle omdat het dunbier nog zoveel suiker heeft dat er gemakkelijk een stout of BIPA van gemaakt kan worden.
De Schwarzwalder kirsch RIS vraagt behoorlijk wat voorbereiding.  Ik hoop dat jullie het recept kunnen gebruiken.  Succes.

Omdat het nogal veel werk is om het recept over te typen in het forum heb ik het als bijlage toegevoegd.
Ik krijg het niet goed uit word gekopieerd met behoud van de opmaak.  Omdat ik nogal oldschool ben heb ik geen brouwsoftware.
Titel: Re: OBBK 2019 V1 - schwarzwalder kirsch RIS - Gerard Maas
Bericht door: Jacques op 22-09-2020 22:02 u
Alsnog van harte gefeliciteerd.

Dank voor het delen van het recept.
Ik heb van jouw recept twee plaatjes gemaakt.

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/c45b3c0cf9cf7f06120f74a3dae883ce.png) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/c45b3c0cf9cf7f06120f74a3dae883ce.png)
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/89d6a160eea0b07f1fe71a687309efdb.png) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/89d6a160eea0b07f1fe71a687309efdb.png)
Titel: Re: OBBK 2019 V1 - schwarzwalder kirsch RIS - Gerard Maas
Bericht door: Alexander_H op 23-09-2020 08:02 u
Gefeliciteerd en wow, dat is een recept wat enige voorbereiding nodig heeft inderdaad!
Titel: Re: OBBK 2019 V1 - schwarzwalder kirsch RIS - Gerard Maas
Bericht door: basvo op 23-09-2020 09:09 u
Wat een super mooi recept! Gefeliciteerd! :)
Titel: Re: OBBK 2019 V1 - schwarzwalder kirsch RIS - Gerard Maas
Bericht door: Bvk1983 op 21-10-2020 09:11 u
Mooi recept! Heb je met de vergisting nog iets bijzonders gedaan om hem helemaal van 1114 naar 1018 te laten vergisten?
Titel: Re: OBBK 2019 V1 - schwarzwalder kirsch RIS - Gerard Maas
Bericht door: Laikea op 21-10-2020 09:34 u
Super goed! Gefeliciteerd :) Bedankt voor het delen  :biersmile:
Titel: Re: OBBK 2019 V1 - schwarzwalder kirsch RIS - Gerard Maas
Bericht door: Gerard van De Tulp op 15-11-2020 11:18 u
Mooi recept! Heb je met de vergisting nog iets bijzonders gedaan om hem helemaal van 1114 naar 1018 te laten vergisten?

WLP099 is een diastaticus gist.  Het enige wat je moet doen is lang genoeg wachten.  Bij een zwaar bier als dit duurt de navergisting wel een paar maanden.Geduld is hier belangrijk. Het laatste stuk gaat erg langzaam, bijna geen activiteit in het waterslot maar vergis je niet. Als je te snel bottelt zal het in de fles té lang doorgaan en kan je bommetjes krijgen. Ik heb wel RIS'sen gehad die met deze gist tot 1005 doorgingen. Bij deze is het eind SG hoger vanwege de lactose.