Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: Christiaan S op 16-06-2019 15:58 u

Titel: Suiker toevoegen tijdens kook, maar geen SG verhoging
Bericht door: Christiaan S op 16-06-2019 15:58 u
Ik wilde een Mosaic tripel maken met een halve kilo suikerstort tijdens het koken.
Metingen tijdens het proces kloppen. Na spoelen zit ik op het verwachte rendement.
Tijdens het koken voeg ik 500 g kristal suiker toe. Na koken en afkoelen kom ik veel te laag, 1.066 ipv 1.078 SG.
Het lijkt erop dat ik niks van die suiker terug kan vinden. Het SG klopt namelijk precies als ik geen suiker zou hebben toegevoegd.
Pak suiker even geproefd, dat smaakt naar suiker. Kan de suiker door de hop op een of andere manier opgenomen zijn?

Recept staat hier onder:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk76
Naam receptMosaic tripel
Brouwdatum30-05-2019
BierstijlTripel
Volume18,3 l
Begin SG1,078 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)72 IBU
Brouwzaalrendement74,5 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
22,00 lSwifterbants water
4,00 gCaSO4
3,00 mlMelkzuur
6,54 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
88 mg/l4 mg/l29 mg/l112 mg/l44 mg/l135 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,50 kgPale moutWeyermann6 EBC58,3 %
2,00 kgCara-pilsWeyermann4 EBC33,3 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gMosaicbellen11,4%60 min.27,1 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%20 min.16,4 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%15 min.13,5 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%10 min.9,8 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%5 min.5,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 gKveik Sigmund ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting38,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting39,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting38,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Titel: Re: Suiker toevoegen tijdens kook, maar geen SG verhoging
Bericht door: Jacques op 16-06-2019 16:32 u
Ga er maar van uit dat de suiker het SG verhoogd heeft.

Waarschijnlijk was je rendement voor het koken toch wat lager dan bedoeld was.