Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: Battum80 op 31-08-2015 20:22 u

Titel: Bottelsuiker versus Moutextract
Bericht door: Battum80 op 31-08-2015 20:22 u
Van mijn laatste 2 brouwsels heb ik het idee dat mijn jongbier beter smaakte dan het eindproduct. Het smaakt een beetje zoet-zurig. Ik gebruik kristalsuiker en los deze op in water, voeg het toe aan het bottelvat en daarna het bier erbij. Ik heb 3 weken gewacht tot ik ging proeven. Moet ik (nog) meer geduld hebben?

Ik zag ik BrouwHulp dat moutextract een alternatief kan zijn voor bottelsuiker, heeft iemand hier ervaring mee?

Alvast bedankt
Titel: Re: Bottelsuiker vs Moutextract
Bericht door: goom op 31-08-2015 20:27 u
Als het als alternatief beschouwd mag worden.... dan is het wel een heel duur alternatief.
Titel: Re: Bottelsuiker vs Moutextract
Bericht door: Brouwers op 31-08-2015 20:35 u
3 weken is nog redelijk vroeg, hoewel sommige bieren dan prima zijn. Bij mijn weizen proef ik dan vaak nog wat acetaldehyde (groene appel zuurtje). Hoelang je moet wachten ligt voornamelijk aan het type bier en gist. Meestal wordt als vuistregel 1 week per procent alcohol, maar zoals altijd is het de uitzondering die de regel bevestigt.

Heb geen ervaring met moutextract als alternatief, maar verwacht niet dat dit veel zal doen. Je voegt namelijk maar een paar SG punten aan suiker toe die ook nog eens volledig vergist wordt. Je zou het eens kunnen proberen door de helft van je flesjes met moutextract en de andere helft met suiker te bottelen. Wat voor bieren gaat het om?
Titel: Re: Bottelsuiker vs Moutextract
Bericht door: Battum80 op 31-08-2015 20:46 u
Je zou het eens kunnen proberen door de helft van je flesjes met moutextract en de andere helft met suiker te bottelen. Wat voor bieren gaat het om?

Goed idee, ik zal het eens proberen. Blond en een APA. Bij mijn eerste blikbrouwsel had ik het fris-zure groene appel smaakje ook, maar die tel ik niet mee. Ik vergist en lager alles op 20 graden overigens. Geen licht en temperatuurschommelingen
Titel: Re: Bottelsuiker vs Moutextract
Bericht door: homoeccentricus op 31-08-2015 21:08 u
Ik zou gewoon de suiker blijven gebruiken, en de brouwtechniek verder optimaliseren. Ik geloof nooit dat dat moutextract iets zal verbeteren.
Titel: Re: Bottelsuiker vs Moutextract
Bericht door: EvdBroek op 31-08-2015 21:19 u
Ik zou gewoon de suiker blijven gebruiken, en de brouwtechniek verder optimaliseren. Ik geloof nooit dat dat moutextract iets zal verbeteren.
Precies, dat heel klein beetje bottelsuiker kan nooit het verschil in smaak bepalen. Als het bier niet geweldig smaakt kun je inderdaad beter eerst de oorzaak ergens anders gaan zoeken.
Titel: Re: Bottelsuiker versus Moutextract
Bericht door: Gerb op 01-09-2015 11:50 u
Als je gaat kijken wat het verschil is tussen jongbier en het bier na 3 weken fles, zou je dan kunnen aangeven wat je wel/niet lekker vindt aan beide? Jongbier is over het algemeen iets zoeter, gistig en plat. Bier in de fles is wat verder uitgegist, dus minder zoet, waarschijnlijk helder en bevat koolzuur. De aanwezigheid van gist en afwezigheid van koolzuur zorgen voor een 'vollere' smaak en mondgevoel. De aanwezigheid van koolzuur in het gebottelde bier kan een indruk geven van een lichte zurigheid.