Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: JOhtheo op 14-12-2017 19:53 u

Titel: Maximaal koolzuur
Bericht door: JOhtheo op 14-12-2017 19:53 u
Hoi,

Hoe krijg je maximaal koolzuur uit je suikertoevoeging in je fles.

Benieuwd, groet, Johan
Titel: Re: maximaal koolzuur
Bericht door: stiaanke op 14-12-2017 20:58 u
Suiker die je toevoegt vergist volledig tot koolzuur en alcohol.
Titel: Re: maximaal koolzuur
Bericht door: Chris71 op 14-12-2017 23:42 u
Afstemmen op biertype...
Titel: Re: maximaal koolzuur
Bericht door: Oscar op 14-12-2017 23:43 u
Hoe krijg je maximaal koolzuur uit je suikertoevoeging in je fles.

Dat krijg je vrijwel altijd!  :brouwen:
Titel: Re: Maximaal koolzuur
Bericht door: JOhtheo op 15-12-2017 22:36 u
Ha, ha
Dank je mannen,

Nee, ik dacht dat jullie wel aan een half woord genoeg zouden hebben,
maar ik bedoel dat ik met 1 en hetzelfde recept de ene keer meer koolzuur in mijn bier heb dan een andere.
Kan ik met mijn vergistingstemp. ook nog iets er aan beinvloeden?

Ook lijken de zware bieren los van genoemd effect fijner koolzuur te hebben als de minder zware

Hej, en als jullie het gewoon niet weten, is dat ook ok,
Titel: Re: Maximaal koolzuur
Bericht door: BrouwMark op 15-12-2017 23:02 u
De heren hebben gelijk! Het kan wel zijn dat de ene keer je bier nog niet helemaal uitgegist was en de andere keer wel. Dan heb je de ene keer meer koolzuur dan de andere keer, want meer suikers voor de hergisting.
Ook de temperatuur waarop je bottelt scheelt, koud bier bevat meer opgelost koolzuur dan warmer bier, en heeft dus alvast een 'voorsprong' qua prik.

Verder heb ik het idee dat hoe 'dikker' het bier is, hoe langzamer de belletjes opstijgen en zo minder prikkeling geven. Maar dat is mijn perceptie....

 :biersmile:

Mark.
Titel: Re: Maximaal koolzuur
Bericht door: Kristof.Anthonis op 16-12-2017 14:20 u
Aansluitend bij dit topic..

Net zoals zovelen onder jullie ben ik onlangs begonnen met brouwen samen met een aantal vrienden.
Over ons eerste brouwsel zijn we qua smaak tevreden maar het is erg flets, niet genoeg koolzuur dus.

We hebben het 2 weken op kamertemperatuur laten hergisten en vervolgens kouder gezet (ong. 5C), nu een drietal weken.
Wat zouden de oorzaak/oorzaken hiervan kunnen zijn? Kwestie dat we dit kunnen vermijden want flets bier presenteert natuurlijk niet..

Alvast bedankt voor de reacties ;-)
Titel: Re: Maximaal koolzuur
Bericht door: TeVeHa op 16-12-2017 16:22 u
En van de meest gestelde vragen, eerst even dit, identiek hetzelfde recept na brouwen dient onder identiek dezelfde omstandigheden te gebeuren, niet evident voor een hobbybrouwer, wij kennen het recept noch de omstandigheden niet maar oorzaken van weinig koolzuur kunnen oa zijn, te weinig bottelsuiker, te weinig gist of een verstokte vergisting, een deel van de benodigde info kan je zelf bekomen door een SG meting.
mvg