Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: mrbassman1974 op 22-01-2019 20:20 u

Titel: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: mrbassman1974 op 22-01-2019 20:20 u
Beste allemaal,

Ik wil bij mijn volgende brouwsel dat ik ga maken na het koken gaan whirlpoolen. Dit omdat ik de laatste keer problemen gehad heb met residu.

Nu maak ik voor het koelen gebruik bam een spiraalkoeler die ik in de hete wort laat zakken. De vraag is nu hoe ik beste die whirlpool toe kan passen. Ik moet de whirlpool starten met de hand met mijn roerstok. Hoe kan ik dit het beste doen?  -

-Na het koken meteen whirlpoolen en daarna de koeler erin?
-Na het koken eerst de koeler erin , afkoelen en daarna whirlpoolen?
-Whirlpoolen tijdens het afkoelen? EN in het geval dit het beste is in jullie ogen, wat is dan de goede techniek aangezien de koeler in de weg zit bij het roeren (langs de buitenzijde van de ketel)
-Iets anders?

Ben benieuwd naar jullie technieken!

Groeten,
Danny
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Gossi op 22-01-2019 21:06 u
Mijn methode: Koeler er uit en in het gesteriliseerde gistvat zetten.
Whirlpolen niet te heftig. 20 minuten laten staan.
Hopspider, zo'n grote tapse weet je wel, tegen de zijkant van de ketel in je wort laten zakken.
Overhevelen naar gistvat. s.g bepalen eventueel corrigeren.
Dan koelen.
Glashelder wort!!
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: brouwerwaldonk op 22-01-2019 22:54 u
Je moet je spiraalkoeler in het kookvat zetten terwijl het nog minstens 15 minuten moet koken. Na het koken stuur je koud water door de koeler en als je kan moet je roeren in het wort, dan koelt het veel sneller.

(https://myalbum.com/photo/1dWMKZx8xwqM/360.jpg)

Nadat het wort is afgekoeld haal je je koeler uit de ketel. Dan pas ga je whirlpoolen. Indien je met losse hopbloemen werkt kan je die nadien gebruiken als eiwit en trub filter en bekom je helder wort om over te hevelen naar het gistvat.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: knifeman op 25-01-2019 16:48 u
Zo doe ik het: 15 min voor einde spiraalkoeler erin. Tijdens afkoelen zet ik met de pomp en whirlpool arm het whirlpoolen al in gang om een snellere afkoeling te krijgen. Eens gekoeld spiraal eruit... nog 5 minuutjes whirlpoolen. Stoppen. Deksel erop en 15 min wachten. Laatste 2 keer ook een trubtrapper gebruikt om de trubkegel beter bij elkaar te houden
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: mrbassman1974 op 28-01-2019 07:47 u
Zo doe ik het: 15 min voor einde spiraalkoeler erin. Tijdens afkoelen zet ik met de pomp en whirlpool arm het whirlpoolen al in gang om een snellere afkoeling te krijgen. Eens gekoeld spiraal eruit... nog 5 minuutjes whirlpoolen. Stoppen. Deksel erop en 15 min wachten. Laatste 2 keer ook een trubtrapper gebruikt om de trubkegel beter bij elkaar te houden

Ik moet het doen zonder whirlpool arm, pomp  en trubtrapper (wat dat ook mag zijn  :) ) Ik ben aangewezen op mijn roerspaan, maar ik neem aan dat dat voor de uitwerking ongeveer hetzelfde is.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: brouwerwaldonk op 28-01-2019 08:43 u
Ja hoor met een roerspaan gaat het ook net zo goed. Het wort moet in beweging zijn rond de koelspiraal, om zodoende sneller warmteoverdracht te krijgen naar het water in de spiraal.   
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: mrbassman1974 op 28-01-2019 09:11 u
Ja hoor met een roerspaan gaat het ook net zo goed. Het wort moet in beweging zijn rond de koelspiraal, om zodoende sneller warmteoverdracht te krijgen naar het water in de spiraal.

Is dat niet lastig met de koelspiraal in de ketel? Er omheen roeren gaat eigenlijk niet goed vanwege de wateraansluitingen van de spiraal en voor een goed whirlpool-effect moet je volgens mij toch je spaan in het wort houden?
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: brouwerwaldonk op 28-01-2019 09:37 u
Tijdens het koelen is het essentieel dat er beweging van het wort is ten opzichte van de stilstaande koeler.
Na het koelen haal je de koeler uit de ketel en kan je perfect whirlpoolen met je roerspaan en komt alles naar het midden op een afgeplatte berg.
Als je dit doet met de ketel een beetje schuin dan is de berg hoger en ligt die aan de zijkant. Als je daar je hevelbuis met droesemkapje zet voor het whirlpoolen kan je helderder wort overhevelen.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Roelof op 28-01-2019 11:34 u
Tijdens het koelen beweeg ik de spiraalkoeler rustig heen en weer. 40 liter wort koel ik in ongeveer 12 minuten terug naar 20 0C. Ik heb wel een dubbele koeler. Na het koelen gebruik ik de koeler als roerspaan om het wort te whirlpolen. Heb ik ook geen kans op besmettingsgevaar door middel van een geÔnfecteerde roerspaan. 
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: mrbassman1974 op 28-01-2019 20:36 u
Tijdens het koelen is het essentieel dat er beweging van het wort is ten opzichte van de stilstaande koeler.
Na het koelen haal je de koeler uit de ketel en kan je perfect whirlpoolen met je roerspaan en komt alles naar het midden op een afgeplatte berg.
Als je dit doet met de ketel een beetje schuin dan is de berg hoger en ligt die aan de zijkant. Als je daar je hevelbuis met droesemkapje zet voor het whirlpoolen kan je helderder wort overhevelen.

Walter,
Die beweging tijdens het koelen is toch puur voor snellere afkoeling?
Als je na het koelen prima kan whirlpoolen om de boel te scheiden, zou ik dan tijdens het koelen binnen de spiraal van koeler kunnen roeren om alles in beweging te houden? Stomme vraag misschien maar ik stel hem toch maar :)

Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: knifeman op 28-01-2019 23:13 u
Het meest efficiente is om de koeler zelf traagjes rond te bewegen, telkens een paar rond je naar de ene kant, dan naar de andere kant. Whirlpoolen kan je achteraf nog.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: brouwerwaldonk op 29-01-2019 07:00 u
Walter,
Die beweging tijdens het koelen is toch puur voor snellere afkoeling?
Als je na het koelen prima kan whirlpoolen om de boel te scheiden, zou ik dan tijdens het koelen binnen de spiraal van koeler kunnen roeren om alles in beweging te houden? Stomme vraag misschien maar ik stel hem toch maar :)
Het bewegen eender hoe, is inderdaad voor het efficiŽnte koelen. Tijdens het koelen kan je niet efficiŽnt whirlpoolen want de koeler is dan een storend element, daarom eerst koelen daarna whirlpoolen zonder koeler in de ketel, en voor maximale helderheid de ketel schuin zetten en terwijl het nog draait de hevelbuis met droesemkapje op het laagste punt. Dan een kwartiertje wachten tot alles bezonken is op het bergje hopbloemen.

(https://myalbum.com/photo/n7A5nE1JRh4Y/540.jpg)

Als alles goed zit bij (maischen, filteren, koken en pH waarden) zou je dit (het begin van de scheiding van de eiwitvlokken) moeten zien als het draaien/whirlpoolen bijna stil staat.

(https://myalbum.com/photo/NFEbFu829UP0/540.jpg)

Laat je niet misleiden door mijn foto van de ketel met spiraalkoeler en roerblad in de spiraal. Die wordt enkel gebruikt tijdens het koelen. Na het koelen demonteer ik de motor met roerblad en haal ik de koeler uit de ketel. Dan whirlpool ik met een grote schuimspaan om het wort te doen ronddraaien.   
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: FransHilly op 12-02-2019 08:11 u
Waarom whirlpoolen na het afkoelen? Ik ben bang op meer infectiegevaar als ik dat doe.
Is er een nadelig effect aan whirlpoolen en je hete wort 20 min te laten staan?
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: NaahedetleJ op 12-02-2019 09:00 u
Zou ik ook zeggen. Na kook whirlpool en dan afkoelen.
Of wanneer je nog een hopgift doet: koelen tot 80 graden en dan whirlpool met eventueel vlamuit/whirlpool hopgift?
daarna verder koelen.

Maar wellicht zijn hier nog andere ideeŽn over?
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: brouwerwaldonk op 12-02-2019 10:35 u
Waarom whirlpoolen na het afkoelen? Ik ben bang op meer infectiegevaar als ik dat doe.
Is er een nadelig effect aan whirlpoolen en je hete wort 20 min te laten staan?
In heet wort whirlpoolen heeft weinig zin.
Na het koelen zweven de hopbloemen doorheen het wort. Door het whirlpoolen dwing je die naar het midden waarna ze bezinken. Als je in een zuiver lokaal werkt is er geen direct infectie gevaar. Als je tijdens het draaien van het wort de ketel schuin zet en een hevelbuis voorzien van een droesemkapje op het laagste punt in de ketel plaats, dan verzamelen de hopbloemen zich als een bergje bovenop het droesemkapje (ze komen er niet in).
De hopbloemen liggen dakpangewijs en vormen de beste eiwitfilter die je u kan voorstellen om helder wort uit de ketel te hevelen. 
Tijdens het hevelen het deksel op de ketel zo ben je gerustgesteld voor infectiegevaar. 
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Jacques op 12-02-2019 22:04 u
In heet wort whirlpoolen heeft weinig zin.

Daar denken professionele brouwers anders over...


Een paar voorbeelden die ik snel kon vinden.

Palm
(https://www.palm.be/uploads/brouwerijen/Palm/BrouwprocesHogeGisting.jpg)


Een traditionele Duitse brouwerij
(http://users.telenet.be/ronann/biologie/brouwproces.jpg)

Een nieuwe Chinese installatie
(https://sc02.alicdn.com/kf/HTB1BCodRVXXXXa_aXXXq6xXFXXXX/230758264/HTB1BCodRVXXXXa_aXXXq6xXFXXXX.jpg_.webp)

Een whirlpool wordt gebruikt om hete trub te verwijderen.
Dit neemt niet weg dat het ook kan kan met afgekoelde wort. Het risico op infectie is dan wel een stuk groter...
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: brouwerwaldonk op 12-02-2019 22:40 u
Je kan een lepel (of wat dan ook) die het wort rond draait in een ketel (whirlpoolen) langs geen kanten vergelijken met een brouwerij centrifuge (whirlpool) om hete trub te verwijderen. Hier sla je de bal wel fameus mis.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Jacques op 12-02-2019 22:53 u
Je kan een lepel (of wat dan ook) die het wort rond draait in een ketel (whirlpoolen) langs geen kanten vergelijken met een brouwerij centrifuge (whirlpool) om hete trub te verwijderen. Hier sla je de bal wel fameus mis.

Het gaat op deze tekeningen niet om een centrifuge...

Bij de professionele whirlpools wordt hete wort langs de zijkant in de whirlpool gebracht zodat het wort ronddraait en in het midden zich verzamelt. Pas daarna wordt het wort gekoeld.
Het effect van de professionele whirlpools is hetzelfde als het rondzwieren van het wort met een grote lepel in de hobbysfeer.

Bij een centrifuge worden de vaste deeltjes naar buiten geslingerd. Zie https://www.thebruery.com/expansion-update-2-clarified-but-never-filtered-craft-beer
Dat is een heel ander systeem. Ook die kom je tegen in professionele brouwerijen zij het dat je steeds minder vaak ziet.

Op de onderstaande foto zie je een centrifuge. Dat is een heel ander apparaat dan een whirlpool.
(https://kytecentrifuge.com/wp-content/uploads/2017/06/GSE200-3.jpg)

Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Roelof op 12-02-2019 23:26 u
De beste man heeft een spiraalkoeler. Om dan eerst te gaan whirlpoolen zodat je een mooie kegel krijgt en dan weer met je spiraalkoeler de boel te verstoren heeft mijns inziens geen enkel nut. Dus, ik zeg eerst koelen en dan whirlpoolen. Als je een spiraalkoeler gebruikt, bij een platenkoeler ligt het anders.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Jacques op 12-02-2019 23:38 u
De beste man heeft een spiraalkoeler. Om dan eerst te gaan whirlpoolen zodat je een mooie kegel krijgt en dan weer met je spiraalkoeler de boel te verstoren heeft mijns inziens geen enkel nut. Dus, ik zeg eerst koelen en dan whirlpoolen. Als je een spiraalkoeler gebruikt, bij een platenkoeler ligt het anders.

Je kunt zo inderdaad werken zoals ik ook al schreef. Je hebt dan wel een groter risico op infecties. Omdat te voorkomen wordt dit in professionele brouwerijen niet gedaan.

Het ronddraaien van afgekoelde wort is iets wat hobbybrouwers doen. Dit neemt niet weg dat je ook als hobbybrouwer heet kunt whirlpoolen. Het is niet zo dat je per se koud moet whirlpoolen zoals Walter schreef. Het is een keuze. Zo zou je na de whirlpoolen het wort kunnen overhevelen naar je gistvat. Vervolgens kun je het wort met een spiraal-/dompelkoeler koelen in het gistvat. Er zijn meerdere wegen...
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Roelof op 12-02-2019 23:53 u
Zo zou je na de whirlpoolen het wort kunnen overhevelen naar je gistvat. Vervolgens kun je het wort met een spiraal-/dompelkoeler koelen in het gistvat. Er zijn meerdere wegen...
En dat verkleint het risico op infectie???
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: springerke op 13-02-2019 00:13 u
Als je niet mag koud whirpoolen wegens gevaar van infectie , dan neem ik aan dat je ook niet meer je wort mag beluchten ????
Titel: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: FransHilly op 13-02-2019 06:53 u
Als je niet mag koud whirpoolen wegens gevaar van infectie , dan neem ik aan dat je ook niet meer je wort mag beluchten ????

Jacques zegt niet dat niks mag. Alleen dat er meerdere wegen zijn.
Daarom stelde ik mijn vraag.
Toevallig heb ik dezelfde opzet als de starter van dit topic.

Opties zoals ik ze nu lees:

Koud whrilpoolen:
Koken - koelen - whirlpoolen (pan schuinzetten) - met hevelpomp met droesemkap naar gistvat

Heet whirlpoolen
Koken - dompelkoeler uit kookpan, in steriel gistvat - whirlpoolen - overhevelen naar gistvat - koelen

Waar ik in mijn vraag op zoek naar ben: zijn er cruciale redenen in het proces waarom je absoluut niet heet zou whirlpoolen? Omdat dat er dan bijvoorbeeld nog geen eiwittrub neer slaat?
Dat geeft brouwerijwaldonk aan, maar volgens Jacques doen professionele brouwerijen het ook. Ik weet nu alleen niet of de professionele brouwerijen speciale apparatuur hebben waardoor je wel heet kan whirlpoolen (omdat hun apparatuur wťl hete eiwittrub kan filteren)?
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: brouwerwaldonk op 13-02-2019 08:13 u
Jacques zegt niet dat niks mag. Alleen dat er meerdere wegen zijn.

Waar ik in mijn vraag op zoek naar ben: zijn er cruciale redenen in het proces waarom je absoluut niet heet zou whirlpoolen? Omdat dat er dan bijvoorbeeld nog geen eiwittrub neer slaat?
Dat geeft brouwerijwaldonk aan, maar volgens Jacques doen professionele brouwerijen het ook. Ik weet nu alleen niet of de professionele brouwerijen speciale apparatuur hebben waardoor je wel heet kan whirlpoolen (omdat hun apparatuur wťl hete eiwittrub kan filteren)?
Wat Jacques aanhaalt als heet whirlpoolen doen brouwerijen om in heet wort de zwevende eiwitten uit het wort zo goed als volledig verwijderen met een heel speciaal toestel.

Ik ken die dingen, om fijne zwevende deeltjes te scheiden uit een mengsel, van mijn werk. Hier een mengsel van plastiek korrels, stof en lucht.
Ik werkte in de petrochemie waar ze plastiek korrels maken, de grondstof waarmee ze allerlei plastiek voorwerpen mee maken. Die korrels worden met via een heel snelle luchtstroom getransporteerd van de productie naar grote opvang silo's via buizen, in die buizen onstaat fijn stof tijdens het transport. In die silo's mag absoluut geen stof tussen de korrels meer aanwezig zijn. Dat stof wordt met een heel speciale whirlpool techniek gescheiden van de korrels en de transportlucht. De transportlucht gaat aan hoge snelheid aan de zijkant in een conische buis, het stof wordt naar het midden gedwongen en valt er onderaan uit, de gezuiverde lucht verlaat de conische buis bovenaan.

Dit systeem van mengsels scheiden werkt ook met vloeistoffen, en dat is wat in de brouwerijen gebeurt met heet wort.
Die snelheden kunnen wij nooit bereiken in onze simpele rechte kookketels. 

Wij kunnen uit heet wort de zwevende eiwitten nooit scheiden door eventjes in een ketel te roeren met een lepel, dat gaat gewoon niet.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: pappa-m op 13-02-2019 09:39 u
Kleine tip. Je kan je koeler voorverwarmen om te voorkomen dat de kook even stilvalt als je een koude dompelkoeler, tbv van sterilisatie, in de kokende wort laat zakken. Bijvoorbeeld door hem te spoelen met heet water, of hem 10min bovenop de ketel in de hete dampen te leggen.

Ik gebruik de methode van koken-koelen-whirpoolen en dat werkt goed.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: FransHilly op 13-02-2019 20:19 u
Wat Jacques aanhaalt als heet whirlpoolen doen brouwerijen om in heet wort de zwevende eiwitten uit het wort zo goed als volledig verwijderen met een heel speciaal toestel.

Ik ken die dingen, om fijne zwevende deeltjes te scheiden uit een mengsel, van mijn werk. Hier een mengsel van plastiek korrels, stof en lucht.
Ik werkte in de petrochemie waar ze plastiek korrels maken, de grondstof waarmee ze allerlei plastiek voorwerpen mee maken. Die korrels worden met via een heel snelle luchtstroom getransporteerd van de productie naar grote opvang silo's via buizen, in die buizen onstaat fijn stof tijdens het transport. In die silo's mag absoluut geen stof tussen de korrels meer aanwezig zijn. Dat stof wordt met een heel speciale whirlpool techniek gescheiden van de korrels en de transportlucht. De transportlucht gaat aan hoge snelheid aan de zijkant in een conische buis, het stof wordt naar het midden gedwongen en valt er onderaan uit, de gezuiverde lucht verlaat de conische buis bovenaan.

Dit systeem van mengsels scheiden werkt ook met vloeistoffen, en dat is wat in de brouwerijen gebeurt met heet wort.
Die snelheden kunnen wij nooit bereiken in onze simpele rechte kookketels. 

Wij kunnen uit heet wort de zwevende eiwitten nooit scheiden door eventjes in een ketel te roeren met een lepel, dat gaat gewoon niet.

Dank voor je volledige antwoord. Dan toch maar steriel werken en koud whirlpoolen.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Heuvinger brouwerij op 13-02-2019 20:32 u
Dank voor je volledige antwoord. Dan toch maar steriel werken en koud whirlpoolen.
Ik doe helemaal niet aan whirlpoolen.
Wort koken in een gamel en afkoelen met een dompelkoeler.
Een half uurtje staan en dan schep ik de heldere wort, circa 80%, er af met een zogenaamde graan en beslagschep af.
De rest gaat in het vat met stookwijn, dat wordt dan misschien wel straks een hele lekkere whisky!
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: beermenke op 13-02-2019 20:43 u
Ik doe helemaal niet aan whirlpoolen.
Wort koken in een gamel en afkoelen met een dompelkoeler.
'N half uurtje staan en dan schep ik de heldere wort, circa 80%, er af met een zogenaamde graan en beslagschep af.
De rest gaat in het vat met stookwijn, dat wordt dan misschien wel straks een hele lekkere whisky!
Waarom niet hevelen of ivm hoogte met een klein pompje afhevelen? Ik denk dat je dan meer helder wort overhoudt doch je whiskyoptie lijkt me ook wel wat
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Jacques op 13-02-2019 21:50 u
Wat Jacques aanhaalt als heet whirlpoolen doen brouwerijen om in heet wort de zwevende eiwitten uit het wort zo goed als volledig verwijderen met een heel speciaal toestel.

Ik ken die dingen, om fijne zwevende deeltjes te scheiden uit een mengsel, van mijn werk. Hier een mengsel van plastiek korrels, stof en lucht.
Ik werkte in de petrochemie waar ze plastiek korrels maken, de grondstof waarmee ze allerlei plastiek voorwerpen mee maken. Die korrels worden met via een heel snelle luchtstroom getransporteerd van de productie naar grote opvang silo's via buizen, in die buizen onstaat fijn stof tijdens het transport. In die silo's mag absoluut geen stof tussen de korrels meer aanwezig zijn. Dat stof wordt met een heel speciale whirlpool techniek gescheiden van de korrels en de transportlucht. De transportlucht gaat aan hoge snelheid aan de zijkant in een conische buis, het stof wordt naar het midden gedwongen en valt er onderaan uit, de gezuiverde lucht verlaat de conische buis bovenaan.

Dit systeem van mengsels scheiden werkt ook met vloeistoffen, en dat is wat in de brouwerijen gebeurt met heet wort.
Die snelheden kunnen wij nooit bereiken in onze simpele rechte kookketels. 

Wat jij bedoelt is een cycloon.

Een whirlpool in een professionele brouwerij is niet veel anders dan een grote kuip waarbij het wort aan de zijkant ingebracht wordt. Door het instromen gaat het wort draaien in de kuip.
Afgelopen zaterdag heb ik dit nog gezien bij de Naeckte Brouwers in Amstelveen. Ik heb toen foto's gemaakt, maar niet van de whirlpool.



Wij kunnen uit heet wort de zwevende eiwitten nooit scheiden door eventjes in een ketel te roeren met een lepel, dat gaat gewoon niet.

Tijdens het koken vormen zich als het goed is eiwitvlokken. Deze zakken uit.

Op de onderstaande foto kun je dat ook zien. Bij dit brouwsel heb ik geen whirlpool uitgevoerd. Dat is ook niet nodig omdat ik niet vanaf de bodem het wort aflaat maar net er boven. Daarvoor heb ik een knietje zoals je dat op de foto kunt zien.
(https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/39036864_1350200695112179_3438954715902115840_o.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent-ams3-1.xx&oh=301d0f39adb4dfd644cdd686aa74b6a9&oe=5CEF3E6D)


Nog even een andere foto waarop je kunt zien dat het om flinke eiwitvlokken gaat.
(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/d86810b6e9cdfab6f031410a0e352784.JPG) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/d86810b6e9cdfab6f031410a0e352784.JPG)

Door te roeren komen deze vlokken onder op de bodem van het ketel te liggen. Het is jammer dat ik geen fimpje heb van een whirlpool bij een professionele brouwerij in werking. De snelheid waarmee het wort rond gaat is niet erg hoog.


[edit]
Toch nog een fimpje gevonden. Kijk vanaf 50 seconden. Je ziet dan dat het wort in de whirlpool wordt gebracht en dat het niet op hoge snelheid uitgevoerd wordt.
https://www.youtube.com/watch?v=cOA4tXvjC5s


Ook in een brouwerij gaat het om een rechte ketel...
Zie http://www.sprinkman.com/products/brewing-systems/tanks-and-vessels/whirlpool
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Martijn0172 op 13-02-2019 22:04 u
Jacques, kun je me vertellen welk knietje je gebruikt, of dit er ergens te vinden op het forum
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Heuvinger brouwerij op 13-02-2019 22:07 u
Waarom niet hevelen of ivm hoogte met een klein pompje afhevelen? Ik denk dat je dan meer helder wort overhoudt
Ik heb er over gedacht met een pompje, echter aanschaf, schoonmaken en vooral schoonmaken/zuiver houden.
Dan is die schep wat gemakkelijker en zeker met het afgekoelde wort beluchten.
Citaat
doch je whiskyoptie lijkt me ook wel wat
Ik wil er graag over verhalen, echter dat is een ander forum.
Iets met een waterdestillateur van Ali voor Ä65,- incl.
Kortom iets bij het brouwen weggooien, is een grondstof voor een andere hobby!
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Jacques op 13-02-2019 22:12 u
Citaat
Zo zou je na de whirlpoolen het wort kunnen overhevelen naar je gistvat. Vervolgens kun je het wort met een spiraal-/dompelkoeler koelen in het gistvat. Er zijn meerdere wegen...

En dat verkleint het risico op infectie???

Nee. Dat geeft net zo veel risico op infectie dan eerst het wort koelen en dan whrilpoolen.

Waar het mij om dat is dat je niet per se eerst hoeft te koelen voordat je gaat whirlpoolen zoals Walter (brouwerwaldonk) schrijft. Je hebt een keuze.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: VanDenBerge op 20-02-2019 15:00 u
Na het lezen van dit topic wil ik de volgende keer ook gaan whirlpoolen. Ik vraag me alleen af waarom je geen oxidatie hierdoor krijgt? Wellicht dat dit heel logisch is, maar het lijkt me dat je hierdoor veel contact met de lucht en dus kans op oxidatie krijgt.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Jaap W op 20-02-2019 15:51 u
Ik doe direct na het koken altijd de whirlpool. Als alles goed ronddraait doe ik het deksel op de pan en laat het hele zaakje 15 tot 20 minuten staan. De drab of drub of hoe je ook wilt noemen, komt dan mooi in het midden op de bodem van de ketel.

Dan pomp ik het wort, via een uitloop onderin mijn ketel en via een platenkoeler het gistingsvat in.

(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/.jpg) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/.jpg)

Ik heb bovenstaande uitloop onderin mijn ketel zitten en die zit op ongeveer een halve tot 1 cm van de bodem.  :brouwen: :proost:
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Jaap W op 20-02-2019 15:54 u
Ik wilde een foto uploaden, maar dat ging dus mooi mis. Probeer het hieronder nog een keer.

(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/.jpg) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/.jpg)
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Jaap W op 20-02-2019 15:57 u
ik weet niet wat ik verkeerd doe, maar het lukt niet. Jammer dan, volgende keer beter. :verbergen: :pan:
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Wildor op 20-02-2019 15:58 u
Foto mag niet groter zijn dan 2 Mb.
Wellicht is dat het probleem.

William
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: brouwerwaldonk op 20-02-2019 16:14 u
Na het lezen van dit topic wil ik de volgende keer ook gaan whirlpoolen. Ik vraag me alleen af waarom je geen oxidatie hierdoor krijgt? Wellicht dat dit heel logisch is, maar het lijkt me dat je hierdoor veel contact met de lucht en dus kans op oxidatie krijgt.
Na het koelen en vůůr het gisten moet er zoveel mogelijk zuurstof opgelost zijn in het wort. De gist zal alle zuurstof verbruiken bij het aanmaken van nieuwe gistcellen. Dus er is geen enkel gevaar voor oxidatie. Wel proper werken want een infectie is iets helemaal anders dan oxidatie.
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Jaap W op 20-02-2019 16:19 u
Was inderdaad te groot, 2,6 MB. Terug gebracht naar 145 kB. Zou nu dus goed moeten gaan.

(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/0cc5e1eafdf6aaa6f460e7ae09c7c6bb.jpg) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/#0cc5e1eafdf6aaa6f460e7ae09c7c6bb.jpg)
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: BrouwMark op 20-02-2019 19:08 u
Ik kook elektrisch en ik merk dat het element nog lang heet blijft na uitschakelen. Als ik vlak na de kook whirlpool, gaan daarna de convectiestromen in het wort nog een tijd door, waardoor de whirlpool (ik opteer voor het woord kolk) niet zo effectief is. Trub en hopresten dwarrelen zo weer door het wort heen.

Mijn manier van doen is, eerst koelen, en daarna een kolk roeren met mijn roerstok. Daarna een half tot een heel uur laten staan, en dan het wort door het kraantje weg laten lopen. Ik hou zo eigenlijk altijd een mooi 'eiland' van troep over, en er komt zeer weinig prut mee het gistingsvat in. Het wort is dan ook mooi 'bijna helder'...
Titel: Re: Whirlpool in combinatie met spiraal/dompelkoeler
Bericht door: Jacques op 20-02-2019 21:29 u
Na het lezen van dit topic wil ik de volgende keer ook gaan whirlpoolen. Ik vraag me alleen af waarom je geen oxidatie hierdoor krijgt? Wellicht dat dit heel logisch is, maar het lijkt me dat je hierdoor veel contact met de lucht en dus kans op oxidatie krijgt.

Het is niet voor niets dat het ronddraaien bij de commerciŽle brouwerijen vrij langzaam gaat.


Als je eerst koelt en dan gaat whirlpoolen/kolken dan hoef je inderdaad niet bang te zijn voor oxidatie zoals Walter schrijft.
De voornaamste reden dat bij commerciŽle brouwerijen gekolkt wordt voor het afkoelen is dat zij veel trub kwijt willen voordat het wort gekoeld wordt met een platenkoeler. Hierdoor werkt de platenkoeler beter en raakt deze minder snel verstopt.
Dit topic gaat echter over de combinatie kolken en platenkoeler maar over kolken en spiraalkoeler.