Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: William op 16-01-2008 21:58 u

Titel: Partieel maischen
Bericht door: William op 16-01-2008 21:58 u
Als je echt een partial mash bier wilt maken vervang je de basismout door moutextract en behoud je de speciaal-mouten, maak het niet moeilijker als het al is ;).

Caspar herinnert mij via bovenstaand onderwerp aan een vraag die een tijdje geleden bij me opkwam.

Als je naar recepten op amerikaanse fora kijkt dan zie je dat ze vaak de zogenaamde partial mash gebruiken. Daarbij wordt zowel moutextract als mout gebruikt. Soms worden beiden tijdens het maischen gebruikt maar meestal worden mouten gemaischt en het extract toegevoegd bij het wortkoken.

Als je dan toch gaat maischen waarom dan niet gewoon all-grain?
Titel: Re: Partieel maischen
Bericht door: bob op 16-01-2008 22:02 u
Om toch op het juist SG uit te komen, of voor high gravity brouwen misschien.
Titel: Re: Partieel maischen
Bericht door: William op 16-01-2008 22:05 u
Om toch op het juist SG uit te komen, of voor high gravity brouwen misschien.

Voor een juist SG zou je beter suiker kunnen toevoegen tenzij het bier niet te leeg mag worden, maar dan zou je ook gewoon meer mout kunnen gebruiken.
Titel: Re: Partieel maischen
Bericht door: Oscar op 16-01-2008 22:14 u
Zoals Caspar het vermeld begrijp ik het ook niet helemaal. Als je je basismout vervangt door moutpoeder en dus gaat maischen met alleen je speciaal
mout dan mis je ook veel enzymen en valt er dan nog wel suiker te winnen uit die mouten? Of is het dan gewoon wat kleur en andere smaak stoffen
extraheren? In dat geval is het hele maischschema volledig ondergeschikt.
Titel: Re: Partieel maischen
Bericht door: Edgar op 16-01-2008 22:29 u
Of is het dan gewoon wat kleur en andere smaak stoffen
extraheren ? In dat geval is het hele maischschema volledig ondergeschikt.

Ik heb het idee dat het vooral het 'uitspoelen' van de smaken is. Dat doen ze veel met caramouten, omdat die gemakkelijk oplossen. Als niet-versuikerde mouten worden gebruikt, moet er toch 'gemaischt' worden om extractie te krijgen en niet teveel zetmeel in het wort.

Het 'voordeel?' is natuurlijk dat het vrij snel gaat en je niet hoeft te filteren. Er wordt ook kort gekookt in het algemeen, geloof ik. Ik vind het een rare methode.
Titel: Re: Partieel maischen
Bericht door: William op 16-01-2008 22:34 u
Het 'voordeel?' is natuurlijk dat het vrij snel gaat en je niet hoeft te filteren.

.... Ik vind het een rare methode.

Waarom hoef je niet te filtreren? Er wordt toch nog steeds mout gebruikt. Het filteren zal korten duren omdat je misschien niet zo uitgebreid hoeft te spoelen en het filterbed is dunner.

Rare mensen die Amerikanen.
Titel: Re: Partieel maischen
Bericht door: bob op 16-01-2008 22:39 u
is het niet high gravity brouwen net zoals hierhttp://home.deds.nl/~illegaalbiertje/brouwen.html (http://home.deds.nl/~illegaalbiertje/brouwen.html)
daar gooien ze ook moutpoeder erbij met koken om later weer te verdunnen met koud water zodat je gelijk op de goede gisttemperatuur zit.
Titel: Re: Partieel maischen
Bericht door: Edgar op 16-01-2008 22:45 u
Waarom hoef je niet te filtreren? Er wordt toch nog steeds mout gebruikt. Het filteren zal korten duren omdat je misschien niet zo uitgebreid hoeft te spoelen en het filterbed is dunner.

Die partial mashes worden toch meestal in zo'n theezak gehangen? Dus de granen in een doek en 'soaken' in het moutextract.
Titel: Re: Partieel maischen
Bericht door: Edgar op 16-01-2008 22:47 u
Hier (http://media.libsyn.com/media/basicbrewing/bbv10-10-07amarilloale.mp4) een videovoorbeeld van Basicbrewing.
Titel: Re: Partieel maischen
Bericht door: William op 16-01-2008 22:50 u
Die partial mashes worden toch meestal in zo'n theezak gehangen? Dus de granen in een doek en 'soaken' in het moutextract.

Ach so, dus toch luie brouwers

is het niet high gravity brouwen net zoals hierhttp://home.deds.nl/~illegaalbiertje/brouwen.html (http://home.deds.nl/~illegaalbiertje/brouwen.html)
daar gooien ze ook moutpoeder erbij met koken om later weer te verdunnen met koud water zodat je gelijk op de goede gisttemperatuur zit.

Nog luier.....