Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Rauchbier

Gestart door Jacques, 03-10-2004 21:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Bieren waarbij een aanzienlijke hoeveelheid rookmout is toegevoegd.

Adrie

Naam brouwer: A3 (Serrebrouwerij Het Witte Paard)

Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1020.20.html

Naam brouwsel: Braamberger Rauchbier
Biertype: Rauchbier
Begin SG: 1058
Eind SG: 1010
Berekende kleur: 26 EBC
Berekende bitterheid: 30 EBU

Mout & suiker
650 gram   29,3 %   Münchener mout   15 EBC
1540 gram   69,0 %   Rookmout, Weyermann   8 EBC
40 gram   1,7 %   Carafa speciaal ontkaft I   900 EBC

Water
7 L maischwater
11,4 L spoelwater

maischschema
10 min   50 gr C
40 min   60 gr C
20 min   70 gr C

Hop
19,23 gram   Hallertauer   5,4 % alfa   pellets   kooktijd 75 min

Kruiden of andere toevoegingen
Geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist: Danstar Nottingham gedroogde gist

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 3 dagen bij 23 gr C
lagering 21 dagen bij 17 gr C

Bijzonderheden:
Lekker rokerig, maar niet teveel. Voor een beginnend roker is het een mild bier.

Jacques

Het onderstaande recept is van JvH (Hans)
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Vandaag heb ik samen met mijn brouwmaat Rauchbier gebrouwen. Helaas is daar weinig over bekend bij ons en hebben we het volgende recept gemaakt wat volgens Strangebrew in ieder geval binnen de stijl past wat alcohol, kleur en bitterheid betreft. Of de smaak dat ook is moeten we nog afwachten.

Recept voor 70 ltr:
7 kg pilsmout (3 EBC)
5 kg Bamberg rookmout (20 EBC)
750 gr Carapils (20 EBC)
2 kg CaraVienna (40 EBC)
500 gr Rijstvlokken
500 gr suiker

Maischschema :
(inmaischen met 53 ltr van 55°C => 50°C)
50°C 10 min
63°C 45 min
73°C 30 min
Mashout op 78°C.

Gespoeld met 40 ltr water.

90 min koken, na 30 minuten 80 gr Challenger (7% AA) toegevoegd en 10 minuten voor het einde nog 70 gr Saaz.

De begin SG was 1,058  :-*, terwijl 1,056 gepland was, dus voegen we de suiker niet meer toe.

De starter met Wyeast 2565 toegevoegd bij 20°C en 10 minuten belucht. Nu maar wachten tot de gisting voorbij is.

Rob van der Jagt

Heren forumianen,

Bij deze mijn winnende recepten in de B-klasse.
Ik gebruik geen Promash dus misschien wil iemand dit recept omzetten voor diegenen die dat wel doen.
Als je er meer over wilt weten hoor ik het graag.

Middelsluis Rauchlager – SG 1044/1010 – ca. 70 EBC – 30 EBU

25 liter brouwwater, 4 liter spoelwater
 
1400 gr   (32%)   Pilsmout 3 EBC
200 gr   (5%)   Cara 120 EBC
110 gr   (3%)   Zwartmout  1100 EBC
2600gr   (63%)   Rauchmout Weyermann 3 EBC
--------- +
4310 gr   (100%)   

22 gr Galena Hopbloemen (12% alfazuur) (berekend op 22 liter wort na koken)
Wyeast #2206 Bavarian Lager (ondergist)

maischschema
53 gr - 15 min, 63 gr - 40 min, 73 gr - 20 min, afmaischen bij 78 gr
opwarmtijd ca. 1,5 gr per min

Na spoelen ca. 25 liter
60 minuten koken, Early hopping (al voor het koken toegevoegd)
Na koken ca. 22 liter, eind SG 1044
 
In gistvat ca. 21 liter, gist zonder giststarter toegevoegd. Hoofdgisting onder waterslot 10 dagen bij 14 gr (slaapkamer)



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Adrie

Met onderstaand bier heb ik de tweede prijs op het OBBK 2009 gewonnen. Het bier kreeg 81 punten.


BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Robuuste Rookporter
Biertype: Robust Porter

==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =================================================

Gepland volume: 26 liter
Geplande begindichtheid: 1065 g/l
Gemeten begindichtheid: 1063 g/l
Gemeten einddichtheid: 1015 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 76,2%
Brouwzaalrendement: 81,7%
Geplande kleur (Morey): 84 EBC
Geplande bitterheid (BrouwHulp): 40 IBU


==== Maischen =====================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                   EBC      kg       %
Pale mout                             5    3,646    50,0
Aromamout (Amber 150)               150    1,021    14,0
Chocolademout (Mout roost 900)      900    0,219     3,0
Black De-bittered 1400             1456    0,219     3,0
Rauchmalz                             4    2,187    30,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 20

              Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam     begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Beta-amylase    62     62        0     30    Infusie                  66       30,00         4,11
Alfa-amylase    72     72       30     20    Directe verwarming        0      


==== Filteren en spoelen ==========================================================================

Spoelwater:  8,01 liter
Filtertijd:  00:26


==== Koken, hop en kruiden ========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort            %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Target             9,9            23,0           60         Hopbellen     19,7
Northern Brewer   11,2            21,0           60         Hopbellen     20,4


SG na koelen:          1063
Volume na koelen:      27 liter


==== Vergisting ===================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          US-05 en S-33
Gistvorm:                Droog
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Nee

Vergisting
Hoofdgisting 6 dagen bij 18°C, SG bij hevelen 1016.
Nagisting bij 21,5°C, SG bij bottelen 1015.


==== Bottelen =====================================================================================

Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0°C
Alcoholpercentage: 6,3vol.%

Proost!


Op het forum is HIER over het recept gediscussieerd.

Batavier

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRachbier
KenmerkBRN11-05
Brouwdatum23-10-2011
Aantal liters18
Gewenst begin SG1054 (5,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28,9 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater18,0 liter
Spoelwater10,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur61 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid24 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Munich mout 15 EBC40,0 %1796 gr16 EBC
Rauchmalz35,0 %1572 gr4 EBC
Caramunich (cara120)21,0 %943 gr123 EBC
Carafa special ontkaft II4,0 %180 gr837 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10,0 %15 gr90 minuten25 EBU
Spalter Select (D)6,1 %10 gr5 minuten2 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager W-34/70
Gist toegevoegd als
OpmerkingenGist gedehydrateerd

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153°C15 minuten4,0 l/kg
263°C40 minuten4,0 l/kg
373°C10 minuten4,0 l/kg
478°C5 minuten4,0 l/kg

Opmerking van de keurmeester:
- Mooie presentatie
- Fijne geur maar weinig gerookt.
  Mag iets meer zijn voor echt rauchbier
- In de smaak mooie balans tussen moutbitter, gebrand en rook.


Ton Jansen
(Batavier)



Voor discussie over dit recept zie hier.

cuillin

Met onderstaand recept hebben Patrick Adriaans en Vincent Werner de eerste prijs
behaald in de vrije klasse OBBK 2012 met 93 punten.

Recept ontwikkeld door: Vincent Werner


Commentaar keurmeester:
"Mooi schuim / subtiele rooksmaak waarneembaar, niet overheersend /
smaak complex, maar in balans / interessant 'hybride' type /
Goed bier, doordrinkbaar, uitnodigend / Uitstekend experiment!"
Visueel: 15 van 15 punten
Geur: 23 van 25 punten
Smaak: 14 van 15 punten
Vrije klasse: 23 (9 + 14) van 25 (10 + 15) punten
Mondgevoel: 5 van 5 punten
Nasmaak: 13 van 15 punten


Voor 21 l:

Begin SG: 1051
Eind SG: 1010
EBC: 30,6 (berekend met Beersmith)
IBU: 15,5 (berekend met Beersmith)

Kooktijd: 120 minuten

De gerookte tarwemouten heb ik zelf gemaakt door licht tarwemout (3 EBC) op een BBQ met (voor iedere soort apart)
appel-, kersen- en pecan-aromahout te roken gedurende (ieder) 30 minuten. EBC's van deze mouten zijn geschat.


Ingrediënten:
1,00 kg       Pilsner (2 Row) Bel (3,0 EBC)                          21,51 %       
0,90 kg       Munich Malt (15,0 EBC)                                   19,35 %       
0,87 kg       Wheat Malt, Bel (3,0 EBC)                               18,71 %       
0,60 kg       Cherry Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)           12,90 %       
0,50 kg       Wheat Malt, Dark (15,0 EBC)                           10,75 %       
0,28 kg       Apple Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)               6,02 %       
0,20 kg       Cara-Kristal (120,0 EBC)                                   4,30 %       
0,15 kg       Crystal Wheat Malt (150,0 EBC)                        3,23 %       
0,10 kg       Pecan Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)              2,15 %       
0,05 kg       Carafa Special III (Weyermann) (1400,0 EBCG) 1,08 %       
22,50 g    Tettnang [3,80 %]  (120 min)                        10,2 IBU     
10,00 g    Tettnang [3,80 %]  (60 min)                            4,2 IBU       
  5,00 g    Tettnang [3,80 %]  (15 min)                            1,1 IBU       
2,00 tsp      Yeast Nutrient (Boil 10,0 min)                                 
1 Pkgs         Wyeast #3638 Bavarian Wheat (Activator); starter 0,75 l                 


Maischschema: dubbele decoctie
Voor beide decocties is 1/3 dikke deel van de maisch genomen.

- Inmaischen met 16 L water op 39 ºC  (foutje; had eigenlijk 37 ºC  moeten zijn).
- Verwarmen met 1,0 ºC /min naar 45 ºC , 10 min. rusten.
- Verwarmen met 0,5 ºC /min naar 50 ºC , 15 min rusten.
- Verwarmen met 0,5 ºC /min naar 53 ºC

- 1e Decoctie (dik): 1/3e deel, rest (2/3) maisch rust bij 53 ºC .
    - Verwarmen met 1,0 ºC /min tot 70 ºC , 10 min. rusten, jod. test: negatief
    - Met 1,0 ºC /min aan de kook brengen, 40 min. koken

- Decoctie bij rest gevoegd, gecombineerde temperatuur 61 ºC, bijverwarmd tot
  64 ºC, 15 min. rusten

- 2e Decoctie (dik): 1/3e deel, rest (2/3) maisch blijft rusten bij 64 ºC.
    - Verwarmen met 1,0 ºC /min tot 70 ºC, 20 min. rusten, jod. test: negatief
    - Met 1,0 ºC /min aan de kook brengen, 30 min. koken

- Decoctie bij rest gevoegd, gecombineerde temperatuur 67 ºC , bijverwarmd tot
  70 ºC , 30 min. rusten, jod. test: negatief.

- Afmaischen 10 min. bij 78 ºC.

- Gespoeld met 23 L water 78 ºC.


Het wort is na koelen en vóór toevoeging van de giststarter belucht met pure zuurstof uit een blik via
een beluchtingsteentje gedurende 30 sec.

Vergist op 20 ºC.



Voor de discussie over dit recept zie hier.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.