Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hopscheuten, een delicatesse !

Gestart door Jacques, 22-12-2006 08:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Via Eugene Straver ontving ik vandaag het volgende bericht



(Met dank aan Peter van den Hurk)
 
Delicatesse erkend als Vlaams streekproduct 
Recordprijs voor hopscheuten
Het Volk, 22 december 2006   (Regio  Roeselare)    Bart CRABBE
ROESELARE/ POPERINGE - De eerste Poperingse hopscheuten werden voor
de recordprijs van 999 euro per kilogram geveild in de Roeselaarse
REO-veiling. De delicatessen liggen eerstdaags op de borden in een
Noord-Frans restaurant.

Het veilen van de eerste hopscheuten is altijd een speciaal moment in
de Roeselaarse veiling. Dit jaar werden recordprijzen genoteerd.

Gemiddeld betaalde men 759,5 euro per kilogram, een pak meer dan de
150 euro vorig jaar. Het allereerste kilogrammetje van vier dat door
De Lovie uit Poperinge werd aangeboden, ging voor 999 euro mee met
groothandelaar David Foulon uit Westouter die ze kocht in opdracht
van een Noord-Frans restaurant. Het tweede kistje was voor Legumex,
in opdracht van de groep Metro (Makro), die er 991 euro voor veil
had.

Al sinds 1984 veilt men hopscheuten in Roeselare. Ook naast dit
circuit kan met deze delicatesse kopen, maar vaak is de kwaliteit dan
ondermaats. Hopscheuten moeten namelijk op het juiste moment geoogst
worden. Te laat betekent wel een hogere productie maar ze zijn minder
knapperig en de smaak is minderwaardig. REO keurt de aanvoer op
zuiverheid, beschadiging, witheid, uitzicht, krokantheid en wijze van
oogsten en verzorgen.

De prijs van de primeurs kan een stimulans zijn voor de aanvoer in de
REO-veiling. Een bijkomende opsteker zou een Europese erkenning zijn
als streekproduct. In afwachting daarvan heeft het VLAM (Vlaams
Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing) alvast op Vlaams
gebied die erkenning gegeven. Voortaan staat de hopscheut, naast
onder andere de mattentaart en een reeks streekbieren, op het lijstje
van streekproduct.be. Met dat label is de consument zeker dat hij een
product koopt met traditie, vakmanschap, nostalgie en vooral
kwaliteit. Marktonderzoek heeft bewezen dat de koper bijzonder
gevoelig is voor deze vier aspecten.

jan G

In Nederland wordt er soms ook wel mee gewerkt in restaurants, ik heb er zelf ook wel eens mee gewerkt.

Drents Hopbier

Citaat van: jan G op 22-12-2006  10:55 uIn Nederland wordt er soms ook wel mee gewerkt in restaurants, ik heb er zelf ook wel eens mee gewerkt.

Ik vond de smaak wat tegenvallen (heb ze een aantal keren gegeten). De duurste, en waarschijnlijk de lekkerste, de op het land met de hand gestoken, vind je niet vaak in een restaurant. De meeste komen van geforceerde groei. Zie ook http://home.wanadoo.nl/jnaikema/hopscheuten.htm

Hopbier

Fons

Citaat van: Drents Hopbier op 22-12-2006  17:59 uI De duurste, en waarschijnlijk de lekkerste, de op het land met de hand gestoken
Volgens mij worden hopscheuten gewonnen door de hop aan het eind van het seizoen ( of voor het begin van het groeiseizoen) gedeeltelijk te rooien waarbij de gerooide wortels op een bed worden uitgespreid en afgedekt. Hierdoor groeien dan door de juiste omstandigheden na te bootsen de uitlopers die vervolgens heel gemakkelijk kunnen worden gerooid.

Drents Hopbier

Citaat van: Fons op 22-12-2006  23:09 uVolgens mij worden hopscheuten gewonnen door de hop aan het eind van het seizoen ( of voor het begin van het groeiseizoen) gedeeltelijk te rooien waarbij de gerooide wortels op een bed worden uitgespreid en afgedekt. Hierdoor groeien dan door de juiste omstandigheden na te bootsen de uitlopers die vervolgens heel gemakkelijk kunnen worden gerooid.

Aan het begin van het groeiseizoen, net zoals asperges. Maar zoals lof getrokken in een kas (misschien wel op water) minder smaakt dan lof van de koude grond, zo is dat volgens mij voor de hopscheuten ook. Vanwege het arbeidsintensieve, worden veel hopscheuten (in een kas) gekweekt bij De Lovie, een instelling voor minder (geestelijk) valide mensen. Zie http://www.delovie.be/cPoperinge.htm#Op_een_hopscheut

Hopbier

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.