Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste brouwsel klaar voor bottelen.. hoe nu te werk gaan

Gestart door Jurpar, 04-10-2020 08:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jurpar

Beste brouwers,

Ik zit met een vraag in mijn hoofd en maak me wat zorgen :)

2 weken geleden mijn eerste Tripel gebrouwen, in een Brew Monk cct gezet om te vergisten. Alles volgend plan gelopen. Ik kreeg vorige week de tip mijn CCT in de koeling te zetten om te laten "klaren"zodat het mooi helder is vooraleer ik ga bottelen. Dit bottelen staat vanavond normaal om de planning maar ik vraag me af als het wel wel goed gaat komen. Mijn plan was bottelen vanaf mijn aftapkraantje aan de cct, gewoon kristal suiker in het flesje voor de hergisting op fles, dop erop en klaar. Maar ik vroeg me nu af als dit wel kan? Waarom? Wel omdat de gist die nog in mijn jongbier zit nu paar dagen koude heeft gehad, en het is toch bovengist, welke normaal toch alleen bij warmere temperaturen werkt? Gaat de hergisting wel op gang komen als ik de flesjes warm wegzet of niet? Gaat er nog actieve gist zijn in mijn jongbier? Hulp gevraagd... Ik twijfel nu effe..

brouwerwaldonk

Citaat van: Jurpar op 04-10-2020  08:45 uIk zit met een vraag in mijn hoofd en maak me wat zorgen :)

Mijn plan was bottelen vanaf mijn aftapkraantje aan de cct, gewoon kristal suiker in het flesje voor de hergisting op fles, dop erop en klaar. Maar ik vroeg me nu af als dit wel kan?

Gaat er nog actieve gist zijn in mijn jongbier? Hulp gevraagd... Ik twijfel nu effe..
Zomaar vanaf de kraan in de flessen laten lopen is geen goed idee, zo krijgt het bier veel zuurstof met oxidatie tot gevolg. Heel waarschijnlijk zit er na 2 weken gebrouwen te hebben nog voldoende actieve gist in het bier, dat komt wel goed.
Om de oxidatie te vermijden zet je aan de kraan een slangetje wat tot de bodem van je fles komt, zodat het bier onder vloeistofoppervlak in de fles komt.
De suiker die in de flessen wil doen heel correct afwegen, tijdens het hergisten af en toe met de flessen walsen, niet heftig schudden. 

GeBaxke

Maak je geen zorgen, die gist is nog prima normaal, na 2 weken. Werken met een bottelpijpje wat je aan je kraantje koppelt met een stukje siliconenslang werkt prima.

Suiker in het flesje en bottelen maar.

En dan komt het moeilijkste van het hele brouwen.
Weken wachten tot je bier goed is  :D

D.R.K.

Voor suiker toevoegen kan je ook onderstaande hanteren, heb het zelf niet bedacht maar destijds wel overgenomen van iemand op dit forum.

Voor het geval je geen software gebruikt: 65 ml water met 60 g suiker geeft 100 ml suikerwater.          
Bij 6 g/l suiker voeg je dan aan 30 cl 3 ml toe met een injectiespuitje. 50 cl zit dan op 5 ml.   

succes :biersmile:

Snelbier

CCT heb je.. Dus gist-droesem kan je aftappen, precies waar dat ding voor is bedoeld.  En dan blijft er helder bier in je CCT, zou ik zeggen.
Bottelsuiker door de cct roeren, en leegtappen?  :weetniet:  Of zie ik iets over het hoofd.
Heb zelf geen cct, dus geen practische ervaring.. Maar deze manier van werken zou voor mij een argument zijn om er 1 aan te schaffen.
Als het zo niét werkt vlgs gebruiks-ervaringen blijf ik bij de plastic bottel-emmer.
Groet, Snelbier.

middelaersch

Citaat van: Snelbier op 04-10-2020  16:13 uCCT heb je.. Dus gist-droesem kan je aftappen, precies waar dat ding voor is bedoeld.  En dan blijft er helder bier in je CCT, zou ik zeggen.
Bottelsuiker door de cct roeren, en leegtappen?  :weetniet:  Of zie ik iets over het hoofd.
Heb zelf geen cct, dus geen practische ervaring.. Maar deze manier van werken zou voor mij een argument zijn om er 1 aan te schaffen.
Als het zo niét werkt vlgs gebruiks-ervaringen blijf ik bij de plastic bottel-emmer.
Groet, Snelbier.

Voor het bottelen roeren in je CCT is niet aan te raden. Daar zit, ondanks gist aflaten, nog zoveel gist in dat je dan veel te veel gist mee neemt je flesjes in.

Hier nog een draadje daarover.....

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=31756.0

beermenke

Citaat van: middelaersch op 04-10-2020  17:32 uVoor het bottelen roeren in je CCT is niet aan te raden. Daar zit, ondanks gist aflaten, nog zoveel gist in dat je dan veel te veel gist mee neemt je flesjes in.
Niet met mijn Fastferment. Bol eraf en alles boven de kraan gaat de flesjes in. Of rechtstreeks of via de bottelemmer.

André de Laat

Citaat van: beermenke op 04-10-2020  18:51 uNiet met mijn Fastferment. Bol eraf en alles boven de kraan gaat de flesjes in. Of rechtstreeks of via de bottelemmer.

Hoe voeg jij de bottelsuiker toe dan?

beermenke

Traditioneel in bottelemmer of gewoon mengen in fastferment en dan vanuit fastferment in flesjes.
Al het jongbier gaat toch in bottelemmer dus maakt niet uit of ik meng in bottelemmer en dan bottel of ik meng in fastferment en dan direct bottelen in flesjes.
Misschien wat vreemd maar Fastferment staat in tuinhuisje. Is buitentemp rond de 20 graden dan bottel ik in tuinhuisje. Is het beduidend koeler dan draag ik mijn bottelemmer naar de garage. Warmer voor mij en voor hergisting.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.