Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Inkoopfout: te weinig gist voor 45 L

Gestart door Mark Mout, 10-04-2016 09:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mark Mout

Weer eens samen met mijn brouwmaatje gebrouwen, sterke blonde op het programma. Hij is even langs Jubbega gegaan en zelfde dag brouwen.
1 pak Wyeast Belgian ale gekocht... 45 liter... SG 1066 die berekening komt niet helemaal uit, zelfs niet als ik het laat berekenen door fiscalisten uit Panama.

Wat kan ik nu nog doen om 1 en ander te corrigeren?

EvdBroek

Diverse brouwshops versturen gist per brievenpost, ik zou nu even wat bijbestellen.
Of heb je nog andere gist liggen, die zou je er bij kunnen doen. Krijg je wel een wat ander bier

abroeders

Citaat van: Mark Mout op 10-04-2016  09:01 uWeer eens samen met mijn brouwmaatje gebrouwen, sterke blonde op het programma. Hij is even langs Jubbega gegaan en zelfde dag brouwen.
1 pak Wyeast Belgian ale gekocht... 45 liter... SG 1066 die berekening komt niet helemaal uit, zelfs niet als ik het laat berekenen door fiscalisten uit Panama.

Wat kan ik nu nog doen om 1 en ander te corrigeren?
Ik zou je willen adviseren om met vloeibare gisten altijd ruim van tevoren een starter te maken. Nu is het mosterd na de maaltijd, maar je voorkomt er veel mogelijke problemen mee. Zie ook de link in mijn handtekening. Heb je geen magneetroerder, ook geen probleem. Gewoon flink schudden zodat de starter goed schuimt. En dit regelmatig herhalen.

nembrionic

Citaat van: Mark Mout op 10-04-2016  09:01 uWeer eens samen met mijn brouwmaatje gebrouwen, sterke blonde op het programma. Hij is even langs Jubbega gegaan en zelfde dag brouwen.
1 pak Wyeast Belgian ale gekocht... 45 liter... SG 1066 die berekening komt niet helemaal uit, zelfs niet als ik het laat berekenen door fiscalisten uit Panama.

Wat kan ik nu nog doen om 1 en ander te corrigeren?

Ik zou me er geen zorgen over maken. Je vergisting komt misschien iets later op gang en *wellicht* vergist 'ie iets minder ver uit... maar het komt prima in orde. Op voorwaarde dat je schoon genoeg gewerkt hebt natuurlijk ;)

homoeccentricus

Ik zou mij wel zorgen maken. Volg deze methode:  http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=30145.msg460327.msg#460327 - maak een starter van anderhalve liter, doe de gist erbij, alles in een jerrycan van 5 liter (niet 2 liter, dan heeft dat schudden geen effect) en schudden tot je armen eraf vallen. Hoe meer schuim hoe beter. Morgen vroeg of vanavond heel laat, wanneer de gist op volle toeren werkt de hele starter bij je wort doen, niet laten bezinken. Schud maar de hele avond, veel harder dan je denkt dat nodig is, om zuurstof te introduceren. Jij mag buiten adem zijn, de gist niet.

EvdBroek

Citaat van: nembrionic op 10-04-2016  15:38 uIk zou me er geen zorgen over maken. Je vergisting komt misschien iets later op gang en *wellicht* vergist 'ie iets minder ver uit...maar het komt prima in orde. Op voorwaarde dat je schoon genoeg gewerkt hebt natuurlijk ;)
Ik zou me ook zorgen maken want dit is het recept voor een gestokte vergisting

Jacques

Citaat van: Mark Mout op 10-04-2016  09:01 uWat kan ik nu nog doen om 1 en ander te corrigeren?

Het wort goed beluchten om te zorgen voor de aanmaak van meer gistcellen...

Daarvoor is het overigens nu te laat voor. Maar als je dat gedaan had bij het enten van de gist was dat de methode geweest.

Mark Mout

Citaat van: Jacques op 10-04-2016  23:13 uHet wort goed beluchten om te zorgen voor de aanmaak van meer gistcellen...

Daarvoor is het overigens nu te laat voor. Maar als je dat gedaan had bij het enten van de gist was dat de methode geweest.
ja, ik heb enorm veel belucht. Ook heb ik een slurry van een eerder brouwsel opgestart en dezelfde avond erbij gedaan. Nu verloopt het klaarblijkelijk weer goed. Benieuwd naar de smaak!

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.