Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


APA: hevelen voor dry hop of bottelen?

Gestart door Lord McAle, 21-10-2013 10:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lord McAle

Hallo,

Zoals ik al eerder gepost heb, staat het volgende recept (15 minute Cascade Pale Ale) nu al een dikke week te gisten:
http://www.homebrewtalk.com/f66/15-minute-Cascade-pale-ale-210253/
 
Heb trouwens Safale 05 gist gebruikt. Ik heb eergisteravond even een SG meting gedaan, hij zit nu ongeveer op het eind SG. Hij smaakte ook al lekker, VEEL hop smaak en aroma. Nu ben ik aan het denken wat ik ga doen:
- nog 1 week laten staan, dan 1 week de dry hop er bij in het gistingsvat (dus niet overhevelen) en dan bottelen vanuit het gistingsvat
- nog 1 week laten staan, overhevelen naar 2de vat, daar de dry hop in (1 week) en vandaar uit bottelen
- nog 1 week laten staan, dry hop er bij (1 week) , en dan hevelen om te bottelen.
 
Ik lees dat alle manieren worden toegepast. In feite zou ik NIET willen hevelen (omdat ik lees dat het eigenlijk weinig oplevert). Kan ik ook een relatief helder bier krijgen zonder te hevelen? Waarom zou ik hevelen VOOR het bottelen? (als ik vul vanuit mijn gistingsvat blijft het onderste deel gewoon achter in het vat..?)

Ik kan me voorstellen dat er in feite geen 'verkeerde' manier is, maar graag had ik jullie advies.

BVD!

michielr

Hoe voeg je de bottel suiker toe? Ik meng altijd de suiker door het jongbier voordat het de fles in gaat. Dit kan niet als je direct uit je gistvat gaat bottelen omdat je dan te veel gist in de fles zal krijgen.
Persoonlijk zou ik voor optie 3 gaan, één keer hevelen vanuit je gistvat naar je bottelvat. Gist  en hopresten blijven dan achter in je gistvat.


Lord McAle

Hoi,

Vorige keer heb ik gewoon in elke fles een theelepeltje suiker (2 gram) gedaan alvorens te bottelen. Werkt op zich prima.
Maar wat jij zegt is inderdaad ook een goede optie. Hevelen, de onderste laag in het gistvat laten zitten en dan suiker mengen in het bottelvat.

ciesvandekwis

Voordeel van je suiker in het bottelvat mengen is dat je in verschillende formaten kan bottelen en je bier overeen exact evenveel nagistingssuiker heeft. Ik bottel altijd wel 1/3 in champagneflessen, altijd leuk bij bezoek of als cadeau.

Remy

Ik zou voor optie 3 gaan maar dan geen week wachten maar nu gelijk hevelen dan 1 week wachten en dan dryhoppen, dan weer hevelen en bottelen.
Je eerste vergisting is duidelijk voorbij dus door naar de tweede ;-)

Herman

Persoonlijk zou ik gaan voor optie 4. Hevelen en daar koudhop aan toevoegen en na ca een week bottelen. Voordeel is dat het bier helderder wordt en m.i. zuiverder smaakt, cq eerder bevrijd is van gistsmaak. Ik hevel overigens nooit voor bottelen, maar bottel rechtstreeks uit het vat/fles, suikerdosage in flesjes gebeurt bij mij met een injectiespuitje.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.