Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Amateurbierbrouwersvereniging Gouwestreek
« Laatste bericht door Fractus Gepost op Vandaag om 17:19 »
Je zou eens kunnen kijken bij het biergilde wat recent is opgericht in het groene hart, zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42196.0.html

Geen idee hoe actief ze zijn, de website geeft weinig informatie en ze zijn midden in de coronatijd gestart, dus misschien staat alles nog op een laag pitje...
2
Apparatuur / Re: Roerwerk in maishketel HERMS, zin of geen zin?
« Laatste bericht door CeesM Gepost op Vandaag om 16:36 »
Ik heb (nog) geen roerwerk in mijn brouwketel, maar heb wel ervaring met een hoger rendement met vaak even roeren.
Dus ik zeg ook dat je het zeker moet doen.
3
Apparatuur / Re: Mijn Ispindel is gezonken
« Laatste bericht door hopjesvla Gepost op Vandaag om 16:11 »
De'klik' komt toch doordat de deksel niet meer vaccum is gezogen? Dit heb je dus niet bij een dichte pot uit de fabriek, die wel vacuum gezogen is (vandaar dus geen klik). Zodra je hem open draait is het vacuüm weg: dus heb je de klik.

Dit zelfde krijg je natuurlijk ook als je de pot flink heet maakt en daarna af laat koelen: daarmee creëer je een vacuüm in de pot -> geen klik. (Zoals dus getest)

Geen klik: geeft aan dat op dat moment er geen luchtlek is, maar dat hoeft dus niet te betekenen dat als die klik er nog wel is, dat die lek is  ;) (alleen dus dat er geen vacuum meer in de pot is, maar hoeft dus niet te betekenen dat die lek is. Of je moet dit verhittingsexperiment elke keer herhalen voordat je de Ispindel wil gebruiken. Maar verhit je hem dan met of zonder Spindel? Want zonder, moet die dus daarna weer open..). Ik weet niet of ik dit geval een jampot deksel oid zou vertrouwen om heel vaak stevig dicht te draaien. Zou dan eerder aan een Petling in een petfles denken of zo (zo'n sapflesje met brede dop) als je een dubbele bescherming wil.
4
Grondstoffen / Re: Waterprofiel BrouwHulp obv Oasen rapportage
« Laatste bericht door Derp Gepost op Vandaag om 15:44 »
Je raad het niet, maar ik ga toevallig binnenkort buiten de deur brouwen bij iemand die uit precies dezelfde waterput z'n water krijgt. Bedankt voor de info, het was inderdaad erg gebrekkig op de website van Oasen.
Kijk, dan heb je nog eens wat aan zo'n topic.

Overigens vertrouw ik mijn eigen werk niet 100% hoor.. nog steeds geen tijd gehad hier echt goed in te verdiepen. Zit ze nu in brewfather in te vullen en daar is de notatie weer anders en ben ik weer lost.
5
Apparatuur / Re: Roerwerk in maishketel HERMS, zin of geen zin?
« Laatste bericht door PP Gepost op Vandaag om 14:54 »
Tijdens het maischen voer je een biochemische reactie uit in een mengsel bestaande uit vaste deeltjes en een vloeistof.
Actief mengen om de reactanten sneller op te lossen en met elkaar te laten reageren is een goede zaak.
Bovendien kun je lokale verschillen in temperatuur t.g.v. opwarmen sneller opheffen.
Mijn advies: altijd doen.

Groet, Paul   
6
Apparatuur / Re: Mijn Ispindel is gezonken
« Laatste bericht door beermenke Gepost op Vandaag om 14:45 »
Bedankt voor je info, klopt helemaal Jan. Ik draai pet goed dicht en stop geheel in potje. Ook dit is dicht.
Ik kan mooi de temperatuur en vergisting volgen en hij blijft mooi schoon.
Potje gaat in vaatwasser.
Wellicht overdreven en overbodig maar ik zie er alleen maar voordelen bij en blijf t zo gebruiken. Begin en eind sg blijf ik gewoon met hydrometer of refractometer doen. Brouwsels onderling vergelijken voegt voor mij niets toe. Stel ik start met 15 Plato en na 3 dagen op 5 en zakt nog in de week erna tot 4. Meer hoef ik niet te weten. Of zie ik iets over het hoofd? Ik bottel pas indien week stabiel. Normaliter zo tegen de 3 weken totaal
7
Apparatuur / Roerwerk in maishketel HERMS, zin of geen zin?
« Laatste bericht door P@sc@l Gepost op Vandaag om 14:28 »
Beste medebrouwers,

ik ben al een tijdje in het bezet van een zelfgemaakte HERMS installatie, hierover ben ik zeer tevreden.
Nu wil gaan upgraden door bijvoorbeeld een roerwerk te maken in de maishketel, echter vraag ik me af of dit wel zin heeft.
wat zijn jullie ervaringen?

gr. Pascal
8
Apparatuur / Re: Mijn Ispindel is gezonken
« Laatste bericht door JanDeGraaff Gepost op Vandaag om 14:24 »
Daar heb je een punt, door de iSpindel in de pet te laten zitten heb je een dubbele bescherming.
Alleen als je er vanuit gaat dat de PET goed dichtgedraaid is, anders is het nog steeds enkelvoudige bescherming....

Maar, als de PET goed dichtgedraaid is, waarom heb je dan een extra bescherming nodig? Hij is immers goed dichtgedraaid.. >:D

Als je de bescherming van een aspergepotje meer vertrouwt dan die van de PETling, wat op zich kan, dan zou ik de iSpindel uit de PETling halen en goed monteren in het Aspergepotje. Dan die combinatie kalibreren. Op die manier kun je prima je iSpindel in Aspergepotje gebruiken voor accurate metingen. Dan kan een glazen bouillonpotje ook uitkomst bieden; die is wat kleiner/handzamer wellicht.

Je kunt een glazen pot met deksel eenvoudig zelf laten vertellen of ie goed is afgesloten door de 'Klik' in het deksel te gebruiken. Dat is de 'Klik' die aangeeft of de inhoud van het potje nog te vertrouwen is; Als je in het midden van het deksel drukt en je hoort een klik-geluid, dan is het potje lek en is de inhoud niet meer te vertrouwen.. Zo kun je ook checken of het potje met je iSpindel erin waterdicht (want luchtdicht) afgesloten is. Als de deksel klikt, dan is het potje lek..

Je doet dat als volgt – ik heb het net getest met een lege jampot. Ik heb de pot, zonder deksel, met behulp van Siri een minuut lang in kokend water gehouden – zo ver onder dat er net geen kokend water in het potje liep. Na een minuut de pot uit het water gehaald en de deksel er stijf opgedraaid (pas op, potje is heet!). Dan af laten koelen en de 'Klik' is uit de deksel. Dat betekent dat de pot nu luchtdicht – en dus ook waterdicht – is afgesloten.
Bij het weer openen werd ook duidelijk een heleboel lucht aangezogen, dus hij was echt goed dicht.

Meer zekerheid krijg je niet, denk ik...
9
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Stout Barrel Agen in eiken vat tips?
« Laatste bericht door lupulus Gepost op Vandaag om 14:01 »
Ik heb nu zo'n 4 jaar ervaring met het rijpen op nieuwe eiken vat van 20 liter. Ik heb deze gekocht bij Tas Boomkwekerij. Hele goede resultaten mee behaald en geen penetrante tannine of houtsmaak. Ik ben gegaan voor een eiken vat van 20 liter heavy toasted (https://www.tasboomkwekerij.nl/mini-vaten/eiken-vaten-15-tm-100-liter/)
Eerste keer heb ik met een lambik gist afgevuld waardoor het bier in het vat vergist met blowoff slang. Ieder jaar is het een traditie om het vat te bottelen, te spoelen en weer opnieuw te vullen met jonge wort. Alles in een enkele dag omdat het vat nooit droog mag komen te staan (schimmels). Er zit nu een barleywine in dat er maart 2020 is ingegaan. Altijd de vraag wat het wordt voor bier maar dat is ook het mooie van houtgerijpt denk ik.
10
Prikbord / Re: Moutmolen
« Laatste bericht door Timdehart Gepost op Vandaag om 13:51 »
PM gestuurd
Pagina's: [1] 2 3 ... 10