Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: Sjoelen op 23-02-2021 16:47 u

Titel: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 23-02-2021 16:47 u
Hoi,

Ik ben een beginnend brouwer en ben voor mezelf aan het opschrijven wat de stappen zijn die ik moet doorlopen voor het brouwen van mijn eerste weizen biertje. Ik gebruik daarvoor het moutpakket van Braumarkt en natuurlijk mijn brouwset (zie onder). Om er zeker van te zijn dat ik het goed doe zou ik graag van jullie horen of de stappen die ik voor mezelf heb opgeschreven kloppen, of dat ik het wellicht simpeler kan doen. Naar mijn mening ben ik vaak aan het overhevelen, en ik hoop dat ik dit anders aan kan pakken zodat dit niet nodig is. Graag jullie advies.

Wat ik heb voor de onderstaande stappen is als volgt:
1x Arsegan moutpakket weizen 20 L
1x Schrootmolen
1x brouwemmer 25L met waterslot
1x brouwemmer 25L met waterslot en kraan
1x brouwpan 27L zonder kraan
1x Hevelfilter
1x Hydrometer met maatglas
1x Thermometer
1x hevelslang aanblaasbaar

stap 1: Mout schroten met Schrootmolen
stap 2: 20liter beslagwater in de pan op 46 graden
stap 3: Mout bij het beslagwater
stap 4: Maischen (volgens schema in de handleiding)
stap 5: Hevelfilter onderin de pan
stap 6: Water (78 graden) toevoegen tot een totaal van 24L
stap 6: 5 minuten laten rusten
stap 7: Hevelfilter aanzuigen en overhevelen in brouwemmer (kunnen deze tegen hitte?)
stap 8: Brouwpan goed schoonspoelen
stap 8: Wort overhevelen met hevelslang in de brouwpan
stap 9: Wort 90min koken
stap 10: whirlpoolen zodat eiwitvlokken in het midden van de pan op de bodem komen te liggen (waarom is dit nodig? haal je de vlokken eruit? Bij het verplaatsen van de pan naar de wasbak gaat dit toch weer schuiven?)
stap 10: Koelen van het wort in de pan naar 20 graden (bij gebrek aan spiraalkoeler in de wasbak met ijsklontjes)
stap 11: Gekoelde wort overhevelen met hevelslang naar vergistingsemmer met waterslot.

De volgende stappen kom ik wel uit, het is met name het proces tot hier waar ik denk dat ik efficienter kan werken.

Verder staat er in de beschrijving iets wat naar mijn idee haaks op elkaar staat. Er wordt namelijk gesproken dat je eeng giststarter moet maken 1 dag van te voren. Maar ook wordt er gezegd dat je de gistkorrels na het koelen over je wort kan strooien.
Er wordt ook niet gemeld hoe je een giststarter maakt, dus ik neem aan dat dit niet klopt en dat ik dus gewoon de korrels kan strooien?

Ik hoor graag jullie adviezen!  :biersmile:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20L
Bericht door: Gossi op 23-02-2021 18:02 u
Je vergeet de hop. In zakjes doen en volgens schema toevoegen. Na het koken even wachten en dan whirlpolen. Wachten tot het wort helder wordt.
Whirlpool zorgt er voor dat het uitgevlokte eiwit als een kegel in het midden gaat liggen waardoor je meer heldere wort kunt winnen.
Je hoeft geen giststarter te maken met droge korrelgist. Gewoon na koelen over het wort strooien.
De emmers kunnen de temperatuur hebben.
Brouw ze.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20L
Bericht door: Snelbier op 23-02-2021 23:41 u
....  stap 1: Mout schroten met Schrootmolen
stap 2: 20liter beslagwater in de pan op 46 graden
stap 3: Mout bij het beslagwater
stap 4: Maischen (volgens schema in de handleiding)
stap 5: Hevelfilter onderin de pan
stap 6: Water (78 graden) toevoegen tot een totaal van 24L Fout;
  Dit 'spoelwater' pas doen n stap-7.  Het is de bedpoeling RESTsuikers uit te spoelen.
  In principe zoveel spoelen tot er 24L in de plasttic emmer zit.

stap 6: 5 minuten laten rusten
stap 7: Hevelfilter aanzuigen en overhevelen in brouwemmer (kunnen deze tegen hitte?)
    Veel brouwemmers kunnen tegen hitte, zie opgave verkoper.  Toch kunnen ze wat slapjes worden, liever niet sjouwen met dat warme wort..
stap 8: Brouwpan goed schoonspoelen
stap 8: Wort overhevelen met hevelslang in de brouwpan
stap 9: Wort 90min koken Meestal is 60 min genoeg, maar kan weinig kwaad om wat langer te koken.
stap 10: whirlpoolen zodat eiwitvlokken in het midden van de pan op de bodem komen te liggen (waarom is dit nodig? haal je de vlokken eruit? Bij het verplaatsen van de pan naar de wasbak gaat dit toch weer schuiven?)
  Whirlpool doe je tijdens of NA het koelen.  Eiwitten gaan pas uitvlokken bij koelen, vandaar eerst koelen.
    Als je de pan moet verplaatsen naar de wasbak gaat dat neergeslagen prut inderdaad weer zweven. FOUT in je setup, NIET slepen met volle vaten  :police:
     Ik zie nu hoe je koelt, ijs in de wasbak dus.  Kan, maar ik zou dat persoonlijk niet met 20 liter willen doen..
      Alsnog eerst koelen, daarna pas whirlpoolen..

stap 10: Koelen van het wort in de pan naar 20 graden (bij gebrek aan spiraalkoeler in de wasbak met ijsklontjes)
stap 11: Gekoelde wort overhevelen met hevelslang naar vergistingsemmer met waterslot.

De volgende stappen kom ik wel uit, het is met name het proces tot hier waar ik denk dat ik efficienter kan werken.

Verder staat er in de beschrijving ....  dat je eeng giststarter moet maken 1 dag van te voren. Maar ook wordt er gezegd dat je de gistkorrels na het koelen over je wort kan strooien.
Er wordt ook niet gemeld hoe je een giststarter maakt, dus ik neem aan dat dit niet klopt en dat ik dus gewoon de korrels kan strooien?
  Korrelgist vereist GEEN giststarter.  Kan je zo op het wort strooien.  Meer wort, meer gist strooien. Simpel. Arsegan zal wel voldoende korrels hebben geleverd..
    Giststarter is voor gevorderden en NIET gebruikelijk bij korrelgist (al is het wel mogelijk).

Ik hoop dat je er wat mee kan..  Meer tips zullen ongetwijfeld volgen.  Proost, Snelbier.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20L
Bericht door: Sjoelen op 24-02-2021 08:11 u
Ik hoop dat je er wat mee kan..  Meer tips zullen ongetwijfeld volgen.  Proost, Snelbier.


Hier kan ik zeker wat mee, dank je!  :D


- Ik was zelf bang dat ik het filterbed zou verstoren bij het toevoegen van het spoelwater. Maar als ik dit voorzichtig doe kan dit dus geen kwaad?
- Dan hou ik het op 60 minuten koken als dat ook voldoende is.
- Ik ga dan denk ik toch een spiraalkoeler aanschaffen, bij mijn 6 liter ging het prima maar ik denk dat 20L koelen een stuk lastiger wordt.


Hier mijn geupdate stappenplan:

stap 1: Mout schroten met Schrootmolen
stap 2: 20liter beslagwater in de pan op 46 graden
stap 3: Mout bij het beslagwater
stap 4: Maischen (volgens schema in de handleiding)
stap 5: Hevelfilter onderin de pan
stap 6: 5 minuten laten rusten
stap 7: Hevelfilter aanzuigen en overhevelen in brouwemmer (kunnen deze tegen hitte?)
stap 8: Water (78 graden) toevoegen in de pan en opnieuw filteren met hevelfilter tot een totaal van 24L wort
stap 9: Brouwpan goed schoonspoelen
stap 10: Wort overhevelen met hevelslang in de brouwpan
stap 11: Wort 90min koken (na 15 min hopzakje 1, na 75min hopzakje 2 en na 80min ultramoss toevoegen)
stap 12: Koelen van het wort in de pan naar 20 graden (met spiraalkoeler)
stap 13: whirlpoolen zodat eiwitvlokken in het midden van de pan op de bodem komen te liggen.
stap 14: Gekoelde wort overhevelen met hevelslang naar vergistingsemmer met waterslot. (emmer zonder kraan omdat ik deze nodig heb bij het lageren)
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20L
Bericht door: JessyH op 24-02-2021 08:30 u
stap 14: Gekoelde wort overhevelen met hevelslang naar vergistingsemmer met waterslot. (emmer zonder kraan omdat ik deze nodig heb bij het lageren)

Waarvoor heb je de kraan nodig tijdens het lageren, als ik vragen mag?
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 24-02-2021 10:14 u
Waarvoor heb je de kraan nodig tijdens het lageren, als ik vragen mag?
Ik hevel het bier over naar een ander vat met kraan, dit zodat ik direct vanuit dit vat kan gaan bottelen.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 24-02-2021 10:45 u
Ik hevel het bier over naar een ander vat met kraan, dit zodat ik direct vanuit dit vat kan gaan bottelen.

Oke, als dat jouw voorkeur heeft dan is dat duidelijk. Heb je er rekening mee gehouden dat je dan de bottelsuiker direct in de flesjes moet doen i.p.v. toevoegen aan het bier in het bottelvat? (Omdat je in het lagervat natuurlijk niet wil gaan roeren om de suikertoevoeging te mengen)

Tenzij je dus een nauwkeurige manier hebt om telkens dezelfde hoeveelheid suiker per flesje toe te voegen, heb je dan kans op verschillende koolzuurgehaltes per flesje.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 24-02-2021 10:59 u
Oke, als dat jouw voorkeur heeft dan is dat duidelijk. Heb je er rekening mee gehouden dat je dan de bottelsuiker direct in de flesjes moet doen i.p.v. toevoegen aan het bier in het bottelvat? (Omdat je in het lagervat natuurlijk niet wil gaan roeren om de suikertoevoeging te mengen)

Tenzij je dus een nauwkeurige manier hebt om telkens dezelfde hoeveelheid suiker per flesje toe te voegen, heb je dan kans op verschillende koolzuurgehaltes per flesje.

Niet per se mijn voorkeur, maar ik dacht dat dit het makkelijkste zou zijn. Zou jij het zelf anders aanpakken?
Wellicht van het lagervat overhevelen naar een schoon bottelvat met kraan? Met als voordeel dat je dan het suiker in 1x kunt toevoegen en in dit vat ook mag roeren?

Top al deze hulp, ik leer enorm veel in een korte tijd!
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Snelbier op 24-02-2021 11:05 u
Je kunt ook vanuit het bottelvat (zonder kraan) hevelen naar de flesjes, dus wl 1x suiker in bottelvat gooien.
Kraantje vind ik wel makkelijk, maar blijft een extra infectie-bron, dus meer schoonmaken.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 24-02-2021 11:16 u
Uit jouw verhaal te lezen neem ik even aan dat je twee gistvaten hebt, waarvan 1 met kraan en 1 zonder kraan. Daarnaast wil je graag de overhevelen om het bier van een overmaat aan gist te scheiden (na de hoofdvergisting), zodat je eventuele smaakafwijkingen en een verminderde schuimhoudbaarheid kan voorkomen.

Ik zou het dan als volgt doen:
1. Begin met vergisten in het vat met het kraantje.
2. Hevel na de hoofdvergisting over naar het vat zonder kraantje.
3. Als de vergisting ten einde is en je wilt gaan bottelen hevel je terug naar het vat met kraantje (bottelvat).
4. Bottelsuiker los je op in water en laat je even koken om het te steriliseren.
5. Af laten koelen, toevoegen aan het bier in het bottelvat en rustig even roeren om het te mengen.
6. Bottelen.

Dit is hoe ik het zelf doe, al is mijn 2de vat dan een glazen mandfles. Dit is natuurlijk niet de enige of de beste manier, maar het is mijn manier. Iedere brouwer ontwikkeld uiteindelijk natuurlijk zijn eigen manier.

Ik adviseer je om (naast veel op dit forum te lezen, te zoeken en te vragen) een duidelijk boek voor beginnende brouwers te lezen. Bijvoorbeeld 'Verander water in Bier' of 'Bierbrouwen voor Dummies'.

Succes met brouwen!
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 24-02-2021 11:19 u
Ik merk nu trouwens op dat je een Weizen wil gaan maken en spreekt over lageren. Een Weizen hoef je niet te lageren, tenzij je een Kristal Weizen wilt maken. Dus na de nagisting lekker bottelen en binnen 2 weken op de fles zou het zomaar al een lekker biertje kunnen zijn.

Proost! :proost:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 24-02-2021 11:31 u
Ik merk nu trouwens op dat je een Weizen wil gaan maken en spreekt over lageren. Een Weizen hoef je niet te lageren, tenzij je een Kristal Weizen wilt maken. Dus na de nagisting lekker bottelen en binnen 2 weken op de fles zou het zomaar al een lekker biertje kunnen zijn.

Proost! :proost:
Super bedankt Jessy, ik ga je stappen en adviezen opvolgen!
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20L
Bericht door: Eric v B op 24-02-2021 12:33 u

stap 11: Wort 90min koken (na 15 min hopzakje 1, na 75min hopzakje 2 en na 80min ultramoss toevoegen)


Persoonlijk zou ik sowieso geen ultramoss toevoegen en zeker niet in een Weizen. Een Weizen is al troebel door de tarwe.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: lier op 24-02-2021 15:34 u
Bij het hevelen de eerste hoeveelheid terug in de maischpan tot het wort helder is
En ik zou investeren in een koeler dan wel zelf maken van een koperenpijp, langs de installateur om een platenkoeler uit een oude ketel of eentje kant en klaar kopen, hoe eerder je zo'n ding koopt hoe langer je er plezier van hebt
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20L
Bericht door: JanDeGraaff op 24-02-2021 15:46 u
- Ik was zelf bang dat ik het filterbed zou verstoren bij het toevoegen van het spoelwater. Maar als ik dit voorzichtig doe kan dit dus geen kwaad?
Op het gevaar af teveel informatie te geven: Het spoelen bij een bier met een hoog gehalte aan tarwemout, is ook nog wel een dingetje. Door de tarwemout kan het beslag erg dik worden en het filterbed verstoppen. Dus zeker niet te rustig spoelen en/of rijsthulzen gebruiken om het filterbed beter doorlaatbaar te maken. Een andere mogelijkheid is om het filterbed te 'snijden' als het dichtslibt.

Ik weet niet hoe het bij het Arsegan moutpakket zit, maar ik had bij mijn Weizen van afgelopen zondag 50% tarwemout. Daar heb ik twee goeie handen rijsthulzen bij gedaan en dat ging prima.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 24-02-2021 17:41 u
Bij het hevelen de eerste hoeveelheid terug in de maischpan tot het wort helder is
En ik zou investeren in een koeler dan wel zelf maken van een koperenpijp, langs de installateur om een platenkoeler uit een oude ketel of eentje kant en klaar kopen, hoe eerder je zo'n ding koopt hoe langer je er plezier van hebt

Helemaal eens, en heb er vandaag 1 bestelt bij braumarkt: https://www.braumarkt.com/premium-wortkoeler-rvs-dompelmodel-voor-20-l
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 24-02-2021 19:12 u
Op het gevaar af teveel informatie te geven: Het spoelen bij een bier met een hoog gehalte aan tarwemout, is ook nog wel een dingetje. Door de tarwemout kan het beslag erg dik worden en het filterbed verstoppen. Dus zeker niet te rustig spoelen en/of rijsthulzen gebruiken om het filterbed beter doorlaatbaar te maken. Een andere mogelijkheid is om het filterbed te 'snijden' als het dichtslibt.

Ik weet niet hoe het bij het Arsegan moutpakket zit, maar ik had bij mijn Weizen van afgelopen zondag 50% tarwemout. Daar heb ik twee goeie handen rijsthulzen bij gedaan en dat ging prima.
Bedankt voor de info Jan, ik heb ook 50% tarwemout. Ik ga het proberen zonder rijsthulzen en eventueel het filterbed snijden als hij niet goed doorloopt.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: beermenke op 24-02-2021 19:20 u
Als ik tarwe gebruik dan gebruik ik een hevel, als ie dichtslibt dan blaas ik terug en dan loopt ie weer.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 24-02-2021 20:51 u
Als ik tarwe gebruik dan gebruik ik een hevel, als ie dichtslibt dan blaas ik terug en dan loopt ie weer.
Dank voor de tip, ga ik zeker proberen mocht hij toch dichtslibben!
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: chthon op 25-02-2021 11:58 u
stap 2: 20liter beslagwater in de pan op 46 graden

Blijkbaar heeft niemand hier een mening over? Ik hoop dat er ergens anders 64 C staat.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 25-02-2021 12:29 u
stap 2: 20liter beslagwater in de pan op 46 graden

Blijkbaar heeft niemand hier een mening over? Ik hoop dat er ergens anders 64 C staat.

Waarschijnlijk staat dit in het maischschema van het brouwpakket. Dit kan prima kloppen, mits het de bedoeling is een kruidnageltje in de Weizen te krijgen. Voorwaarde is dan wel dat er ook een gist bij zit die de ferulinezuur, dat gevormd wordt tussen de 40 en 44 C, omzet in 4-vinylguaiacol.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Eric v B op 25-02-2021 12:30 u
stap 2: 20liter beslagwater in de pan op 46 graden

Blijkbaar heeft niemand hier een mening over? Ik hoop dat er ergens anders 64 C staat.
Afhankelijk van hoe je het opvat: Beginnen op 46 C. Mout erbij waardoor temp. terug zakt naar 44 C. Dan 20 minuten op 44 C houden.  Dit is om een kruidnagelsmaakje aan je Weizen te krijgen (afhankelijk van de gebruikte gistsoort). Daarna weer naar het (gewone) maischschema.

Edit: zie ook de reactie van JessyH...
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 25-02-2021 12:32 u
Tegelijk geantwoord en ook nog eens (nagenoeg) een soortgelijk antwoord. ;D
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 25-02-2021 13:58 u
Gist dat erbij geleverd is: SafAle WB-06 (11,5 g)

Maischschema is als volgt:

44 graden - 10 min
50 graden - 15 min
60 graden - 25 min
74 graden - 25 min
78 graden - 5 min
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Heuvinger brouwerij op 25-02-2021 15:06 u
Gist dat erbij geleverd is: SafAle WB-06 (11,5 g)

Maischschema is als volgt:

44 graden - 10 min
50 graden - 15 min
60 graden - 25 min
74 graden - 25 min
78 graden - 5 min
Die 60 graden - 25 min, gaat niet wat worden, door de warme zomers ligt de verstijfselingstemperatuur hoger.
Ik hou van droge bieren, gebruikte graag een stap van 63 C, doch wordt nu bij mij een stap van 67 C.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 25-02-2021 15:27 u
Gist dat erbij geleverd is: SafAle WB-06 (11,5gr)

Dit is inderdaad een gist die zorgt voor de fenolen met kruidnagelaroma, dus kan je m.i. de stap op 44 graden erin houden (wellicht 15 minuten).

Wellicht dat iemand dit kan bevestigen of ontkrachten, maar na de 44 graden stap zou ik direct doorverwarmen naar 67 graden i.p.v. 50 en 60 graden. Hoe denken anderen daarover?
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Heuvinger brouwerij op 25-02-2021 16:36 u
Tjsa, ik heb een brouw maischautomaat.
Maw ik maisch in met water van 40 C, vervolgens laat ik door de automaat met 1800W, ca. 1 minuut/ C de temperatuur oplopen naar 67 C, wacht 60 minuten, dan 72 C, voor 20 minuten en dan spoelen.
Handmatig is wat lastiger, verwarmen en aldoor roeren.
Werkt voor mij goed, ik gebruik dan ook mout van een mouterij, Avangard malz.
Vorig jaar juni 200 kg gekocht en kom alweer krap te zitten in de Wiener malz.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JanDeGraaff op 25-02-2021 19:13 u
Die 60 graden - 25min, gaat niet wat worden, door de warme zomers ligt de verstijfsel temperatuur hoger.
Ik hou van droge bieren, gebruikte graag een stap van 63 C, doch wordt nu bij mij een stap van 67 C.
Met die 60C heb je gelijk; echter zit er nog wel een 74C stap in. Dan kun je wel prima een 64/65C stap doen. Die 67C is meer een compromis tussen 63C en 72C voor een eenstapsmaisch. De enzymen hebben geen thermometer en kijken niet naar exacte temperaturen ;)

Ik heb zelf afgelopen zondag dit schema aangehouden voor mijn Weizen:
1. verwarmen naar 45C en inmaischen
2. 20 minuten op 43C
3. 25 minuten op 64C
4. 30 minuten op 73C
5. Uitmaischen op 78C en spoelen met spoelwater van 80C

Ik had een rendement van circa 74%, dus helemaal niet slecht..
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Eric v B op 25-02-2021 21:00 u
Tegelijk geantwoord en ook nog eens (nagenoeg) een soortgelijk antwoord. ;D
Dan moet het wel waar zijn  ;)
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 26-02-2021 07:41 u
Allemaal weer bedankt voor de reacties, ik heb ze eens goed doorgenomen en mijn stappenplan erop aangepast.
Ik ga o.a. klam schroten en het maischschema is aangepast.
Ik ben erg benieuwd wat jullie van mijn huidige stappenplan vinden.

stap 1: Mout klam schroten met schrootmolen (15 ml water per kg mout)
stap 2: 20 liter beslagwater in de pan op 46 graden
stap 3: Mout bij het beslagwater
stap 4: Maischen
45 ˚C      10 min.
53 ˚C      10 min.
63 ˚C      30 min.
72 ˚C      20 min.
78 ˚C      5   min.
stap 5: Hevelfilter onderin de pan
stap 6: 5 minuten laten rusten
stap 7: Hevelfilter aanzuigen en overhevelen in brouwemmer (zonder kraan)
stap 8: Water (78 graden) toevoegen in de pan en opnieuw filteren met hevelfilter tot een totaal van 24 L wort
stap 9: Brouwpan goed schoonspoelen
stap 10: Wort overhevelen met hevelslang in de brouwpan
stap 11: Wort 90 min koken (na 15 min hopzakje 1, na 75 min hopzakje 2 en na 80 min ultramoss toevoegen)
stap 12: Koelen van het wort in de pan naar 20 graden (met spiraalkoeler)
stap 13: Dichtheid meten
stap 14: whirlpoolen zodat eiwitvlokken in het midden van de pan op de bodem komen te liggen.
stap 15: Gekoelde wort overhevelen met hevelslang naar vergistingsemmer met waterslot met kraan.
stap 16: Gist toevoegen
stap 17: Na 7 tot 10 dagen dichtheid opnieuw meten
stap 18: Bottelsuiker (7 g per liter) oplossen in kokend water en toevoegen en vervolgens laten afkoelen
stap 19: Suiker toevoegen aan bier
stap 20: Bottelen!
stap 21: Nagisting op 20-23 graden (10 dagen)
stap 22: Wegzetten op koele plaats (koelkast of beter in de kelder? en hoe lang)
stap 23: Proeven!  :biersmile:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 26-02-2021 08:51 u
Klinkt al als een goed plan en een goed plan is het halve werk. Dat moet vast een lekker biertje worden :biersmile:

Er is niet maar n manier, dus vat het niet bot op of als enige waarheid (Juist niet, want er zijn talloze verschillende manieren om een goed biertje te brouwen. Iedereen ontwikkelt uiteindelijk zijn/haar eigen manier.), maar ik wil je toch nog een paar kleine tips uit eigen ervaring meegeven:

stap 4: Maischen
45 ˚C      10 min.
53 ˚C      10 min.
Ik zou de 53 ˚C schrappen en gewoon 15 20 minuten op 44 ˚C maischen. Daarna direct doorverwarmen naar 64 ˚C en jouw huidige maischschema verder volgen. De mouten zijn tegenwoordig beter bereid door de mouterij en de 52/53 ˚C stap is eerder schadelijk voor de schuimstabiliteit dan dat het echt kwaliteit toevoegt.

stap 7: Hevelfilter aanzuigen en overhevelen in brouwemmer (zonder kraan)
stap 8: Water (78 graden) toevoegen in de pan en opnieuw filteren met hevelfilter tot een totaal van 24 L wort
Je gaat overhevelen zonder kraan. In mijn ervaring gaat het hevelen dan te snel. Het spoelwater moet even de tijd krijgen om restsuikers op te nemen. Langzamer spoelen geeft dus uiteindelijk een hoger rendement. Wellicht is het een idee om de slang van je hevelfilter(als deze erop zit) te knijpen met een slangenklipje of iets dergelijks.

... na 80 min ultramoss toevoegen)
Een Weizen wordt doorgaans omschreven als een troebel bier. Ultramoss zorgt dat eiwitten in het bier snel neerslaan, wat dus zal zorgen voor een helder bier. Dus tenzij je een heldere weizen wil brouwen, zou ik het achterwege laten.

stap 17: Na 7 tot 10 dagen dichtheid opnieuw meten
Laat je niet leiden door het aantal dagen zoals aangegeven op het recept, maar houdt goed je waterslot in de gaten. De gist bepaalt uiteindelijk grotendeels jouw planning en mijn ervaring is dat gist zich niet gemakkelijk laat voorspellen.

stap 21: Nagisting op 20-23 graden (10 dagen)
stap 22: Wegzetten op koele plaats (koelkast of beter in de kelder? en hoe lang)
Na het bottelen heet het geen nagisten maar hergisten. De gisting wordt namelijk herstart door de toevoeging van bottelsuiker, ofwel hergisting. ;)
Vaak na twee weken op fles is een Weizen al goed te drinken en laat de Weizen vooral niet te lang staan. Hij is snel op smaak, maar relatief gezien ook sneller over zijn optimale smaak heen.

Doe er mee wat je wilt, succes!! :proost:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 26-02-2021 09:17 u
Hi Jessy,

Bedankt weer, zie hieronder mijn opmerkingen.

Klinkt al als een goed plan en een goed plan is het halve werk. Dat moet vast een lekker biertje worden :biersmile:

Er is niet maar n manier, dus vat het niet bot op of als enige waarheid (Juist niet, want er zijn talloze verschillende manieren om een goed biertje te brouwen. Iedereen ontwikkelt uiteindelijk zijn/haar eigen manier.), maar ik wil je toch nog een paar kleine tips uit eigen ervaring meegeven:

Ik zou de 53 ˚C schrappen en gewoon 15 20 minuten op 44 ˚C maischen. Daarna direct doorverwarmen naar 64 ˚C en jouw huidige maischschema verder volgen. De mouten zijn tegenwoordig beter bereid door de mouterij en de 52/53 ˚C stap is eerder schadelijk voor de schuimstabiliteit dan dat het echt kwaliteit toevoegt.
Ik zat de 53 graden stap schrappen, klinkt logisch zoals je het vertelt. Het doorverwarmen dient dat zoals mijn handleiding aangeeft met 1 graden per minuut te worden verhoogd, of mag dit gerust sneller?

Je gaat overhevelen zonder kraan. In mijn ervaring gaat het hevelen dan te snel. Het spoelwater moet even de tijd krijgen om restsuikers op te nemen. Langzamer spoelen geeft dus uiteindelijk een hoger rendement. Wellicht is het een idee om de slang van je hevelfilter(als deze erop zit) te knijpen met een slangenklipje of iets dergelijks.
Goede tip, er zit een slang aan en ik zal deze knijpen

Een Weizen wordt doorgaans omschreven als een troebel bier. Ultramoss zorgt dat eiwitten in het bier snel neerslaan, wat dus zal zorgen voor een helder bier. Dus tenzij je een heldere weizen wil maken, zou ik het achterwege laten.
Ik hou zelf ook meer van een troebele weizen, dus dan laat ik de ultramoss achterwege!

Laat je niet leiden door het aantal dagen zoals aangegeven op het recept, maar houdt goed je waterslot in de gaten. De gist bepaald uiteindelijk grotendeels jouw planning en mijn ervaring is dat gist zich niet gemakkelijk laat voorspellen.
Duidelijk, wanneer het waterslot geen activiteit meer vertoont zal ik de einddichtheid gaan meten

Na het bottelen heet het geen nagisten maar hergisten. De gisting wordt namelijk herstart door de toevoeging van bottelsuiker, ofwel hergisting. ;)
Vaak na twee weken op fles is een Weizen al goed te drinken en laat de Weizen vooral niet te lang staan. Hij is snel op smaak, maar relatief gezien ook sneller over zijn optimale smaak heen.
Ah weer wat geleerd, die ga ik onthouden!


 :biersmile:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 26-02-2021 10:09 u
Het doorverwarmen dient dat zoals mijn handleiding aangeeft met 1 graden per minuut te worden verhoogd, of mag dit gerust sneller?

Veelal wordt aangeraden om toch de 1 graden per minuut aan te houden. Dit is om meerdere redenen, waarvan ik er drie kan vertellen.
Ten eerste wordt het aangeraden om niet sneller te verwarmen om karameliseren te voorkomen.
Ten tweede heb ik ooit gelezen dat je bij een snellere verwarming kans hebt op denaturatie van enzymen. Dit is een onomkeerbaar proces dat in principe de werking van het enzym uitschakelt.
Ten derde wordt het aangeraden om niet te snel te verwarmen om een gelijkere temperatuurverdeling in je beslag te behouden. Als je bijvoorbeeld zo snel verwarmt dat de temperatuur met roeren niet meer gelijk te verdelen is, kan het onderste gedeelte van je beslag aanzienlijk warmer zijn dan het bovenste gedeelte.

Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JanEric op 26-02-2021 12:08 u
Zoals lier hierboven ook schreef, bij stap 7:
Bij het hevelen de eerste hoeveelheid terug in de maischpan tot het wort helder is
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 26-02-2021 12:10 u
Zoals lier hierboven ook schreef, bij stap 7:
Bij het hevelen de eerste hoeveelheid terug in de maischpan tot het wort helder is
Ja dat is mij bekend, stond niet bij de stap vermeld inderdaad, maar zal dit zeker zo uitvoeren. Bedankt!
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 26-02-2021 12:26 u
Veelal wordt aangeraden om toch de 1 graden per minuut aan te houden. Dit is om meerdere redenen, waarvan ik er drie kan vertellen.
Ten eerste wordt het aangeraden om niet sneller te verwarmen om karameliseren te voorkomen.
Ten tweede heb ik ooit gelezen dat je bij een snellere verwarming kans hebt op denaturatie van enzymen. Dit is een onomkeerbaar proces dat in principe de werking van het enzym uitschakelt.
Ten derde wordt het aangeraden om niet te snel te verwarmen om een gelijkere temperatuurverdeling in je beslag te behouden. Als je bijvoorbeeld zo snel verwarmt dat de temperatuur met roeren niet meer gelijk te verdelen is, kan het onderste gedeelte van je beslag aanzienlijk warmer zijn dan het bovenste gedeelte.

Duidelijk, dan ga ik ook langzaam verwarmen. Maar dan toch nog 1 vraag hoe ik dit aanpak in mijn maischschema.
Begintemperatuur is natuurlijk duidelijk, maar dan...

Moet ik 20 min maischen op 44 graden, of verwarm ik in die 20 minuten direct langzaam naar de volgende stap van 64 graden?

stap 4: Maischen
44 ˚C      20 min.
64 ˚C      30 min.
72 ˚C      20 min.
78 ˚C      5   min.

PS: Sorry voor de vele vragen. Ik bestel het boek 'Verander water in bier' binnenkort, dus ik verwacht bij mijn volgende brouwsel een stuk minder hulp van jullie nodig te hebben.  :degroeten:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 26-02-2021 12:48 u
Moet ik 20 min maischen op 44 graden, of verwarm ik in die 20 minuten direct lanzaam naar de volgende stap van 64 graden?

De tijden die altijd bij de maischschema's gegeven worden, zijn de 'rusttijden' van die stap. Dit betekent dat voor de gegeven tijd de temperatuur van deze stap behouden moet worden, ofwel 20 minuten op 44 ˚C. Als die tijd om is ga je verwarmen naar de volgende temperatuur, in jouw geval 64 ˚C. De tijd die nodig is om van stap naar stap te verwarmen wordt haast nooit gegeven, mede omdat dit natuurlijk voor ieder systeem anders is ivm het verwarmingsvermogen.

Je hoeft je niet te excuseren voor het stellen van vragen hoor, want ook na het lezen van dat boek zal je ongetwijfeld een aantal andere vragen hebben. Het boek biedt vooral de belangrijke basis voor het brouwen van bier. ^-^
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 26-02-2021 13:16 u
De tijden die altijd bij de maischschema's gegeven worden, zijn de 'rusttijden' van die stap. Dit betekent dat voor de gegeven tijd de temperatuur van deze stap behouden moet worden, ofwel 20 minuten op 44 ˚C. Als die tijd om is ga je verwarmen naar de volgende temperatuur, in jouw geval 64 ˚C. De tijd die nodig is om van stap naar stap te verwarmen wordt haast nooit gegeven, mede omdat dit natuurlijk voor ieder systeem anders is ivm het verwarmingsvermogen.

Je hoeft je niet te excuseren voor het stellen van vragen hoor, want ook na het lezen van dat boek zal je ongetwijfeld een aantal andere vragen hebben. Het boek biedt vooral de belangrijke basis voor het brouwen van bier. ^-^

Weer helemaal duidelijk Jessy! :groots:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 28-02-2021 17:14 u
Vandaag gebrouwen, ging erg goed maar wellicht heb ik mijn mout wat te grof geschroot? Ik kom uit op een SG van 1030 terwijl mijn gebruiksaanwijzing aangeeft dat dit 1050 tot 1100 moet zou moeten zijn... Heb de gist erbij gedaan en hopen dat dit goed gaat komen! Ik heb gemeten op 20 graden.

Lees dat je ook suiker kan/moet toevoegen bij een te laag SG?

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210228/e02d7ddcbd2ebcaeee61f6ddec59e673.jpg)
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JanDeGraaff op 28-02-2021 20:06 u
2 dingen vallen op:
Een Weizen met een SG van tussen de 1,050 en 1,100?? Zeker de laatste is veel teveel voor een Weizen. Typisch zit je rond de 1,050, misschien 1,060. Mijn Weizen van vorige week zondag kwam uit op 1,047; verwacht SG was 1,053. Maar, mijn SVG is nu al veel hoger (volgens iSpindel) dan verwacht, dus trekt de ABV bij

1,030 is inderdaad erg laag. Weet je zeker dat je dobber goed geijkt is? Ik zou er niet gauw suiker bijgooien; dat komt over het algemeen de smaak van je Weizen niet ten goede (nogal leeg en alcoholisch). Misschien kun je dat ongestraft doen voor een paar SG punten, maar niet om 20 punten "goed te maken".
Neem het als leermoment en kijk waar het fout gaat in je proces vooropgesteld dat je dobber goed geijkt was en je echt op 1,030 uitgekomen bent.

Overigens is een laag alcoholische Weizen ook niet echt verkeerd in de zomer. Dus als de smaak goed is...
Ik zou mijn dobber checken en kijken wat er gaat gebeuren. De gist zit erbij, dus dat gaat wel door.
En als je dobber toch goed is, even goed nagaan waar het tijdens het maischen verkeerd gegaan zou kunnen zijn..

[Edit] Hier de BKG kenmerken (https://www.bierkeurmeestersgilde.nl/p-httpd/multimedia/upload_ajaxVIlhLU.pdf) voor een Weizen (10A):
Technische kenmerken
Begin SG 1046 1057
SVG 78 84%
Alcoholpercentage 4,5 5,9 Vol%
Kleur 6 25 EBC
Bitterheid 10 20 EBU
Koolzuurgehalte 5,5 7,5 gr/ltr
Voorbeelden Schneider Original, Paulaner, Weihenstephan, Michael Plank
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: t.g.breukink op 28-02-2021 20:50 u
Ik merk nu trouwens op dat je een Weizen wil gaan maken en spreekt over lageren. Een Weizen hoef je niet te lageren, tenzij je een Kristal Weizen wilt maken. Dus na de nagisting lekker bottelen en binnen 2 weken op de fles zou het zomaar al een lekker biertje kunnen zijn.

Proost! :proost:

Mijn gister gebrouwen Weizen borrelt er nu lekker op los. Begin sg van 1058 (volgens recept 1055). Naast overkoken en te weinig spoelwater ben ik erg tevreden over mijn eerste brouw dag.

(https://www.breukink.nu/bubbels.gif)

Ik zit te twijfelen over de volgende stap. Volgens het recept:
- gisten op 20 graden,
- overhevelen,
- lageren voor 3 weken op 7 graden
- bottlesuiker
- bottelen en 6 weken wachten.
- genieten

Geduld is een van de basis ingredinten welke ik maar weinig heb :-)

Wat bedoel je met nagisten? Is dat hetzelfde als de lageren stap in het recept?

Tnx voor de tips.

Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 28-02-2021 21:16 u
2 dingen vallen op:
Een Weizen met een SG van tussen de 1,050 en 1,100?? Zeker de laatste is veel teveel voor een Weizen. Typisch zit je rond de 1,050, misschien 1,060. Mijn Weizen van vorige week zondag kwam uit op 1,047; verwacht SG was 1,053. Maar, mijn SVG is nu al veel hoger (volgens iSpindel) dan verwacht, dus trekt de ABV bij

1,030 is inderdaad erg laag. Weet je zeker dat je dobber goed geijkt is? Ik zou er niet gauw suiker bijgooien; dat komt over het algemeen de smaak van je Weizen niet ten goede (nogal leeg en alcoholisch). Misschien kun je dat ongestraft doen voor een paar SG punten, maar niet om 20 punten "goed te maken".
Neem het als leermoment en kijk waar het fout gaat in je proces vooropgesteld dat je dobber goed geijkt was en je echt op 1,030 uitgekomen bent.

Overigens is een laag alcoholische Weizen ook niet echt verkeerd in de zomer. Dus als de smaak goed is...
Ik zou mijn dobber checken en kijken wat er gaat gebeuren. De gist zit erbij, dus dat gaat wel door.
En als je dobber toch goed is, even goed nagaan waar het tijdens het maischen verkeerd gegaan zou kunnen zijn..

[Edit] Hier de BKG kenmerken (https://www.bierkeurmeestersgilde.nl/p-httpd/multimedia/upload_ajaxVIlhLU.pdf) voor een Weizen (10A):
Technische kenmerken
Begin SG 1046 1057
SVG 78 84%
Alcoholpercentage 4,5 5,9 Vol%
Kleur 6 25 EBC
Bitterheid 10 20 EBU
Koolzuurgehalte 5,5 7,5 gr/ltr
Voorbeelden Schneider Original, Paulaner, Weihenstephan, Michael Plank

Hi Jan,

Goed om te horen dat je aangeeft dat het begin SG op de gebruiksaanwijzing niet lijkt te kloppen. Ik moet zeggen dat ik veel fouten heb ontdenkt in de handleiding, en dat ik daarom de volgende keer zelf mijn biertje ga samenstellen i.p.v. te kiezen voor een moutpakket. Wel zo leuk ook!

Mijn hydrometer zou moeten werken volgens degene waarvan ik hem gekocht heb. Maar volgens mij heb ik nog een tweede, zal daar morgen eens een test mee gaan uitvoeren.

Maar ik verwacht dat het lage SG te maken heeft met het schroten van de mout, sommige mout was niet gebroken. Ik dacht namelijk dat je alleen het vliesje moest beschadigen en dat het niet per se nodig was om de mout te breken. bij sommige mout was zelfs het vliesje niet gebroken kwam ik later achter. Beginnersfoutje dus, volgende keer beter!

Bedankt weer voor je heldere uitleg en advies! :groots:

Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 28-02-2021 21:17 u
Hier nog een foto van de geschrote mout, niet heel duidelijk  maar zo krijgen jullie een idee!
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210228/b44551acd39c4bbd221ec880524a48db.jpg)
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 28-02-2021 22:27 u
Ik zit te twijfelen over de volgende stap. Volgens het recept:
- gisten op 20 graden,
- overhevelen,
- lageren voor 3 weken op 7 graden
- bottlesuiker
- bottelen en 6 weken wachten.
- genieten

Wat bedoel je met nagisten? Is dat hetzelfde als de lageren stap in het recept?

Zoals ik in n van mijn vorige posts al zei, is het lageren van een Weizen helemaal niet nodig. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur, maar in mijn beleving hoort een weizen troebel te zijn. Een kristal weizen daarentegen is wel helder.

Gewoon uit laten gisten en SG checken. Als stelregel neem ik: 3 dagen hetzelfde SG en je kunt in principe dan gaan bottelen.

Nagisten is niet hetzelfde als lageren. Tijdens de vergisting worden eerst alle snelle en makkelijke suikers door de gist opgesnoept en omgezet in alcohol. Dit heet de hoofdvergisting en bij dit proces is de vergisting het heftigste, want deze suikers worden sneller verwerkt dan de langere en moeilijkere suikerketens.

Na de hoofdgisting komt de nagisting. Tijdens de nagisting worden de moeilijkere suikers verwerkt en dit gaat een stuk langzamer.

Na de nagisting komt eventueel de lagering. Lageren is kort gezegd het laten rusten van bier voor het bottelen. En van de dingen die gebeurt tijdens de lagering is het helder worden van het bier, omdat gisten en eiwitten naar de bodem zakken.

Zoek eens hier op het forum of op google. Er zijn talloze topics te vinden over nagisting, lageren en dergelijke.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 28-02-2021 22:29 u
Hier nog een foto van de geschrote mout, niet heel duidelijk  maar zo krijgen jullie een idee! (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210228/b44551acd39c4bbd221ec880524a48db.jpg)

Het is inderdaad niet heel goed te zien, maar het lijkt wel alsof er een hoop hele korrels tussen zitten. Dat kan natuurlijk dan de oorzaak zijn van een lager begin SG
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JanDeGraaff op 28-02-2021 22:51 u
Mijn hydrometer zou moeten werken volgens degene waarvan ik hem gekocht heb. Maar volgens mij heb ik nog een tweede, zal daar morgen eens een test mee gaan uitvoeren.
In principe moet een hydrometer in kraanwater van 20C een SG van 1,000 aangeven. Als je dobber iets anders aangeeft dan moet je 'm opnieuw ijken. Of, als ie systematisch te hoog of te laag aangeeft, zul je dat moeten verwerken in je meetresultaten.

Vergelijken met een andere dobber zegt niet heel veel, want de tweede kan een foutieve waarde aangeven. Beter is het om een bekende hoeveelheid water met afgepaste hoeveelheden sucrose te gebruiken om je dobber te controleren; dan weet je namelijk wat het (berekende) SG van de oplossing is en dus wat je dobber zou moeten aangeven.

Maar eerst maar eens kijken of ze een SG van 1,000 aangeven bij water van 20C. Dat zegt al veel.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 01-03-2021 08:08 u
Beter is het om een bekende hoeveelheid water met afgepaste hoeveelheden sucrose te gebruiken om je dobber te controleren; dan weet je namelijk wat het (berekende) SG van de oplossing is en dus wat je dobber zou moeten aangeven.

Maar eerst maar eens kijken of ze een SG van 1,000 aangeven bij water van 20C. Dat zegt al veel.

Als hij dan op 20C een SG van 1,000 aangeeft, probeer dan eens een suikerwater oplossing te maken met een SG van 1,040. Dit kan je doen door 104 gram suiker toe te voegen aan 1 L water (Of natuurlijk 10,4 gram suiker op 100 mL). Kijk dan ook eens wat je hydrometer aangeeft.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 01-03-2021 08:37 u
Ik heb mijn hydrometer uitvoerig getest en deze geeft de goede SG waarde aan.

Kraanwater: 1000
1 L kraanwater + 104 g suiker: 1040

Conclusie, te grof geschroot. Die fout maak ik de volgende keer in ieder geval niet weer!
Ik had al zo'n vermoeden tijdens het brouwen, dit omdat het filteren wel erg soepel ging.
Dit terwijl er hier werd aangegeven dat je filterlaag wel eens dicht zou kunnen slibben met een weizen.

Voor de rest is het hele proces vlekkeloos verlopen en ondertussen borrelt het waterslot er op los.

Erg benieuwd naar het eindproduct, een lichte weizen die prima van smaak is kan ik ook waarderen!  :biersmile:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JanDeGraaff op 01-03-2021 08:51 u
Als je het van een afstandje bekijkt is het een best mooi resultaat, toch?
Ten eerste heb je je hydrometers geijkt, dus weet je 100% zeker dat ze een betrouwbare meting geven; altijd fijn als je op je gereedschap kunt vertrouwen. En ten tweede heb je je brouwproces verbeterd want ervaring hoe je niet moet schroten. Als dan ook nog eens je weizen goed van smaak is, dan kun je hele gebeuren het zelfs succesvol noemen!
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe je je lichte weizen vind smaken en waar je op uitgekomen bent (SG/SVG/ABV), dus hou ons op de hoogte!
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Snelbier op 01-03-2021 08:59 u
WB06 is een 'diastaticus', zie ook https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-wb-06/
Maakt zelf een enzym aan dat weer moeilijke suikers afbreekt, dus gist de laatste puntjes heel langzaam door.
Bij hogere temperatuur gaat dat proces wat sneller, zeker NIET te snel temperatuur laten zakken.
Deze moet echt goed uitgisten, anders gaat de gist na warme hergisting alsnog aan de slag en heb je spuiters.
Succes,  Snelbier
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 01-03-2021 09:14 u
Als je het van een afstandje bekijkt is het een best mooi resultaat, toch?
Ten eerste heb je je hydrometers geijkt, dus weet je 100% zeker dat ze een betrouwbare meting geven; altijd fijn als je op je gereedschap kunt vertrouwen. En ten tweede heb je je brouwproces verbeterd want ervaring hoe je niet moet schroten. Als dan ook nog eens je weizen goed van smaak is, dan kun je hele gebeuren het zelfs succesvol noemen!
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe je je lichte weizen vind smaken en waar je op uitgekomen bent (SG/SVG/ABV), dus hou ons op de hoogte!

Dat is eigenlijk wel een goede manier om het te stellen en ik sluit me er wel bij aan. Ook ik ben trouwens benieuwd naar hoe je jouw Weizen vind smaken. Over een aantal weken wil ook een Weizen gaan brouwen om op een zonnige dag in de tuin lekker weg te tutteren. :biersmile:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 01-03-2021 09:23 u
Ja eigenlijk ben ik ook wel blij met het resultaat en de learnings!
Ik houd jullie via hier zeker op de hoogte van het proces tot aan het proeven!

Nu maar eens na gaan denken over mijn volgende biertje die ik volledig zelf wil samenstellen, ik denk dat ik voor een tripel ga!
Hoe maken/komen jullie aan jullie eigen recepten? Halen jullie deze van dit forum of gebruiken jullie daar andere sites/apps voor? Kom maar door met die tips! :groots:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Snelbier op 01-03-2021 09:34 u
De afdeling 'Discussie over recepten' https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,4.0.html is een goede leerschool.
Daarin worden ook veel 'Bewezen recepten' https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,5.0.html  behandeld..
Bewezen recepten is overigens een eregallerij.  Bij vragen over bewezen recept graag een nieuw topic aanmaken.
Forum-zoeken op Tripel levert natuurlijk honderden hits, beetje lastiger te vinden wat je zoekt.
Succes,  Snelbier
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: JessyH op 01-03-2021 09:43 u
Er zijn meerdere manieren om tot een recept te komen. Ik probeer eerst altijd een soort bier te kiezen dat ik wil gaan brouwen, in jouw geval geef je aan een tripel te willen maken.
Ik vind het prettig om te brouwen volgens de BKG biertypengids, dus de omschrijving van de tripel ga ik dan eens goed bestuderen. De meeste beschrijvingen geven uiteindelijk een richting naar welke ingredinten je zou kunnen kijken en hoe het bier tot stand komt.

Daarnaast zijn or op dit forum meerdere boards vernoemd naar recepten, zoals Snelbier al aangeeft. Hier zoek ik altijd naar recepten van het soort bier dat ik wil maken en probeer ik een voorstelling te maken hoe ik mijn tripel zou willen hebben en wat ik dan aan ingredinten en proces toe zou moeten voegen.

Ik beoog altijd om veel verschillende dingen uit te proberen, zodat ik mijn productkennis uitbreidt.

Succes!
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 04-03-2021 21:58 u
Even een update. We zijn nu 4 dagen verder en SG zit nu op ongeveer 1013. Het waterslot is inmiddels een stuk minder actief. Ook maar even geproefd, en het begint al echt naar een weizen te smaken. Alleen nog een beetje waterig van smaak Ben benieuwd hoe het over een aantal dagen zal zijn!
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210304/e4d27a87b70ea5b357109e0b1df8a77f.jpg)
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 08-03-2021 21:45 u
Hoi!

Weer een vraagje nu ik bijna klaar ben om te gaan bottelen.

Ik heb net even de deksel eraf gehaald en ik zie nog wel wat viezigheid aan het oppervlakte. Is dit gist? Moet dit nog worden verwijderd of is het niet erg wanneer dit in de flesjes terecht komt?

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210308/88abb71f19db1876b609eb78d18cdf3b.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210308/30c6f48c46d3938f17128fefa362c4e5.jpg)
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Jacques op 08-03-2021 23:08 u
Ziet er uit als gist.

Sinds wanneer is er geen daling meer van het SG? Het ziet er namelijk naar uit dat er nog steeds activiteit is. (Kleur en koolzuurbelletjes op het bier...)
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 09-03-2021 07:27 u
Ik zal hem vandaag nog eens gaan meten, maar ik heb het waterslot al 24u niet meer gehoord.
Maar ik vermoed dat hij dan toch nog lanzaam aan het gisten is, zoals ook al eerder werd gemeld over het type gist (WB06) dat ik gebruik.
Bedankt voor de snelle reactie, ik wacht nog maar even met bottelen dan!
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 09-03-2021 10:54 u
Bedankt voor je reactie Jacques!

SG is nu minimaal 24u op 1010, en het waterslot is niet meer actief. Ook zijn de koolzuurbelletjes grotendeels verdwenen.
Ik hou het nog even in de gaten tot vanavond, bij geen verandering ga ik vanavond bottelen.

Ik heb mijn bier nu nog in de emmer zitten waarin de hoofdvergisting heeft plaatsgevonden, er zit dus een hele laag gist op de bodem.
Ik ben van plan het bier over te hevelen naar een schone emmer (met kraan) en in deze emmer de afgekoelde suikeroplossing toe te voegen.
Dien ik nog rekening te houden met oxidatie of andere zaken? Ik neem aan dat ik beter kan overhevelen dan het overgieten d.m.v. het gebruiken van de kraan?

 :biersmile:
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Hopfenfox op 09-03-2021 10:59 u
Activiteit in het waterslot is niet zaligmakend. Als er ergens iets niet helemaal dicht zit gaat het CO2er daar uit. Zelf wel eens gehad dat het kraantje niet helemaal goed aangedraaid was. Er liep geen wort uit maar daar verloor ik CO2, terwijl ik op basis van waterslot dacht dat de vergisting maar niet wilde starten. Zelf hanteer ik gewoon voor de zekerheid een termijn van 2 weken voor de meeste bieren, en voor de wat zwaardere 3 weken. De iSpindel laat zien dat dat aardig klopt. Liever te lang wachten dan te vroeg bottelen. Geduld.

Ik hevel ook naar een schone emmer met suikeroplossing en bottel vanuit die emmer met een bottelpijpje. Gaat prima en mijn bieren lijken weinig tot geen oxidatie te hebben. De enige waar dat wel zo was is een IPA met erg veel koudhop, die was bij bottelen mooi warmgeel troebel en uit de fles IPA bruin. Dat type is er gevoelig voor en ik heb niet de middelen dat te bevechten. Alle andere bieren: gewoon doen!
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Jacques op 09-03-2021 20:54 u
Bedankt voor je reactie Jacques!

SG is nu minimaal 24u op 1010, en het waterslot is niet meer actief. Ook zijn de koolzuurbelletjes grotendeels verdwenen.
Ik hou het nog even in de gaten tot vanavond, bij geen verandering ga ik vanavond bottelen.

Ik heb mijn bier nu nog in de emmer zitten waarin de hoofdvergisting heeft plaatsgevonden, er zit dus een hele laag gist op de bodem.
Ik ben van plan het bier over te hevelen naar een schone emmer (met kraan) en in deze emmer de afgekoelde suikeroplossing toe te voegen.
Dien ik nog rekening te houden met oxidatie of andere zaken? Ik neem aan dat ik beter kan overhevelen dan het overgieten d.m.v. het gebruiken van de kraan?

 :biersmile:

Ik ben bang dat ik te laat reageer en je bier al gebotteld is...

24 uur wachten met bottelen na einde vergisting is te kort. Beter is het 4 tot 7 dagen te wachten. Je weet dan zeker dat het bier is uitgegist en de gist heeft dan de gelegenheid gekregen om uit te zakken. Je hebt zo minder gist in je flesjes waardoor je minder last hebt van autolyse van die gist.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 09-03-2021 21:09 u
Ik ben bang dat ik te laat reageer en je bier al gebotteld is...

24 uur wachten met bottelen na einde vergisting is te kort. Beter is het 4 tot 7 dagen te wachten. Je weet dan zeker dat het bier is uitgegist en de gist heeft dan de gelegenheid gekregen om uit te zakken. Je hebt zo minder gist in je flesjes waardoor je minder last hebt van autolyse van die gist.
Je bent nog op tijd, ik heb voor de zekerheid nog even gewacht met bottelen. Na het lezen van jouw reactie heb ik besloten aankomend weekend pas te gaan bottelen. Bedankt voor je advies Jacques!
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Jacques op 09-03-2021 22:43 u
Je bent nog op tijd, ik heb voor de zekerheid nog even gewacht met bottelen. Na het lezen van jouw reactie heb ik besloten aankomend weekend pas te gaan bottelen. Bedankt voor je advies Jacques!

Verstandige beslissing.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 29-05-2021 20:24 u
Even een update na lange tijd. De Weizen was lekker fris van smaak. Ik proefde zeker wat citrus terug. Helaas was hij wel wat waterig van smaakt. Dit omdat het het begin SG niet gehaald had. Dat lag uiteindelijk toch aan het te grof schroten van de Mout. Desalniettemin heb ik zeker genoten van het biertje.

Inmiddels een herkansing gestart en gekozen voor de '21 century Weizen' (moutpakket Arsegan).
De omschrijving van het biertje klonk me namelijk als muziek in de oren.

'Duitse traditie ontmoet de 21ste eeuw, dit is een hoppige weizen met heerlijk fruitige accenten afkomstig van de nieuwste Duitse hopsoorten. Perfect voor een mooie lentedag!'

Hij staat nu een weekje te gisten, een paar dagen geleden de dry hop erbij gedaan en binnenkort bottelen!
Het hele proces verliep dit keer een stuk soepeler. De mout wat fijner geschroot waardoor ik precies op 1045 SG uit ben gekomen, dit stond ook als doel in het recept.

2 dagen terug de dry hop erbij gedaan, dit is nog nieuw voor me. Na hoeveel dagen halen jullie de dry hop normaliter eruit?

Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Jacques op 29-05-2021 21:40 u
2 dagen terug de dry hop erbij gedaan, dit is nog nieuw voor me. Na hoeveel dagen halen jullie de dry hop normaliter eruit?

Onderzoeken hebben laten zien dat de aromastoffen van de hop snel worden opgenomen door het bier.
De optimale contacttijd is afhankelijk van de temperatuur tijdens het koudhoppen. Bij een lage temperatuur duurt dat langer dan bij een hoger temperatuur. In de regel volstaat 2 tot 4 dagen bij temperaturen tussen de 15 en 20 C.

Overigens heb ik bij tests die ik heb uitgevoerd gemerkt dat een lange contacttijd minder negatief uitwerkt op de smaak van je bier dan wel eens geschreven wordt. Anders gezegd de "groene smaak" die een lange contacttijd zou geven is voor mij niet zo heel prominent aanwezig. Maar het kan zijn dat dat de smaakdrempel voor deze smaak bij mij hoog ligt.
Titel: Re: Stappenplan Weizen 20 L
Bericht door: Sjoelen op 02-06-2021 06:41 u
Onderzoeken hebben laten zien dat de aromastoffen van de hop snel worden opgenomen door het bier.
De optimale contacttijd is afhankelijk van de temperatuur tijdens het koudhoppen. Bij een lage temperatuur duurt dat langer dan bij een hoger temperatuur. In de regel volstaat 2 tot 4 dagen bij temperaturen tussen de 15 en 20 C.

Overigens heb ik bij tests die ik heb uitgevoerd gemerkt dat een lange contacttijd minder negatief uitwerkt op de smaak van je bier dan wel eens geschreven wordt. Anders gezegd de "groene smaak" die een lange contacttijd zou geven is voor mij niet zo heel prominent aanwezig. Maar het kan zijn dat dat de smaakdrempel voor deze smaak bij mij hoog ligt.
Bedankt Jacques! Ik heb 3 dagen aangehouden bij 20 graden. Ben erg benieuwd naar het eindresultaat, maar heb hoge verwachtingen!