Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: Arsegan easybrew 30
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:20 »
Mankeert er wat aan de temperatuursensor van de machine dan?
Die stelt zichzelf toch continu bij?
Zie er het nut niet zo van in.

Isolatie kan zorgen dat je een rollende kook krijgt in de wintermaanden. Daarnaast spaart het energie uit zo Emiel terecht opmerkt.
2
Apparatuur / Re: iemand ervaring met hervullen van 20l fust van Kroon?
« Laatste bericht door toon van den broek Gepost op Vandaag om 22:05 »
Gebruikte wegwerpvaten zijn weer te gebruiken, maar de kwaliteit van de materialen (aansluiting) is natuurlijk niet gemaakt om vele malen te gebruiken.
Je kunt de lege vaten spoelen met een tapkop waarvan je de koolzuuraansluiting wat uit moet boren (8mm?).
Doe je dat niet dan loopt de spoelvloeistof er bijna niet uit.
Ook moet je het vat op de kop houden. Je spoelt dus omgekeerd: door water /reinigingsmiddel door tapslang van onder tot boven te spuiten en via de koolzuuraansluiting dit weer af te voeren.
Als je bv desinfecteert met StarSan moet je lang spoelen (4-5x) om alle schuim goed kwijt te zijn.
Dus het gaat wel, maar kost aardig veel tijd. Nieuw kosten ze plm 12,50 excl.
O ja, en pas ook op met nagisting op fust, want ze zijn natuurlijk lang niet zo sterk als rvs-vaten!

Groetjes, Toon
3
Apparatuur / Re: Super goedkope STC 1000 ....?
« Laatste bericht door Snotje Gepost op Vandaag om 21:59 »
Dat is zeker een mooie optie.

Ik moet het nog eens goed bekijken
4
Apparatuur / Re: iemand ervaring met hervullen van 20l fust van Kroon?
« Laatste bericht door Snotje Gepost op Vandaag om 21:49 »
Lijken mij plastic vaten. Klopt dit?

Er staat dat ze gemaakt zijn van 100% recycled pvc.
5
Brouwproces / Re: Eerste keer brouwen met mout, enkele vragen
« Laatste bericht door Erwtje Gepost op Vandaag om 21:42 »
Dank voor de antwoorden!

De trub met de eiwitten zie je pas na het koelen, ook als je wort pikzwart is. Best is na het koelen nog een uur of zo te wachten (onder gesloten deksel) en dan pas te hevelen: dan is de trub zeker goed uitgezakt.  :duimop:

Goede tip, zal ik de volgende keer aan denken. Nu maar hopen dat de eiwitten goed uitzakken tijdens het gisten en dat ik ze kan achterlaten bij het lageren.

Roer je wort rond in tegengestelde richting van de koelspiraal en roer met je koelspiraal ook door de pan om zo veel mogelijk (tegenstromend) contact tussen warm wort en koude koelspiraal te krijgen. Als je hem gewoon laat staan krijg je een kleine koude laag wort tegen je spiraal aan en blijft de rest relatief heet. Voel maar eens (voorzichtig) aan de uitgaande kant, die wordt heet als je roert en blijft lauw als je dat niet doet.

Ik merkte inderdaad een aardig verschil in de temperatuur. Dichter bij de spiraal koud, maar ook dieper een koudere wort. Roeren klinkt als een mooie oplossing, maar kan dat zomaar ongestraft? Geen problemen met zuurstof of infecties in je bier?
6
Brouwproces / Re: Kaarsvet?
« Laatste bericht door Jeukstaardt Gepost op Vandaag om 21:25 »

Volgende keer de drops eens vervangen door normale suiker.

Nog eens een stuk voordeliger ook ;)
7
Apparatuur / Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Laatste bericht door Neetje Gepost op Vandaag om 21:18 »
Ik was eigenlijk wel benieuwd wat je begintemperatuur was; dat stond er niet bij.

Ik overweeg zelf om een koelbox om te toveren tot mash tun. Vandaar deze reactie op een oud onderwerp.

Ik lees wel eens dat een Action koelbox van Ç 8,95 ook voldoet. Maar die zijn niet ge´soleerd dus vraag me af of dat een vereiste is?
Tevens meteen de vraag: als een koelbox een dubbele wand heeft en je zaagt daar een gat in: moet je dat gat dan eerst verstevigen alvorens een stuk pijp in te draaien?
En hoe hoog moet dat gat komen, er van uitgaande dat ik zelf een hevelfilter van pvc wil bevestigen?

Gebruik hier ook regelmatig een kleine koelbox voor proefbrouwsels (met hevelfilter). Start dan met een begintemperatuur van zo'n 71/72 graden vˇˇr storten.
Temperatuur valt na storten terug tot 66 Ó 67 graden.

Het hoeft allemaal niet zo spannend als sommige denken. Zie post Markiej87.

Maischen kan je al in een gewone huishoudemmer. Ik heb een 10 liter keg van een kraantje voorzien (met ingebouwd sleuven-ring- filter) en gebruik deze ook regelmatig.
In het koude seizoen steek ik er soms even een dompelelement in, indien ik zwaarder bier wil en daardoor geen warm water kan toevoegen.
8
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Berekenen toevoegen suiker voor koolzuurdeken?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 21:14 »
Ik blijf me er over verbazen hoe vaak ik deze opmerking overal op het internet tegen kom terwijl het probleem niet het overhevelen is maar de methode. Het gebruik van de 'verkeerde' methode wordt zelfs als argument tegen overhevelen gebruikt.

Vlak voor het overhevelen kun je het ontvangende vat spoelen met CO2, zeker als je een Dame Jeanne gebruikt gaat dat uitstekend. Daarmee reduceer je de zuurstofinslag enorm.

Ingo

Het is niet zo vreemd dat je deze opmerking zo vaak tegenkomt. Niet iedere hobbybrouwer heeft een koolzuurcilinder in huis. Maar ook als je je mandfles vult met koolzuurgas is dat nog geen garantie dat er geen oxidatie kan plaatsvinden. Met de juiste methodiek kan het wel beperkt worden.
9
Apparatuur / Re: iemand ervaring met hervullen van 20l fust van Kroon?
« Laatste bericht door beermenke Gepost op Vandaag om 20:58 »
Ik zag in mijn zoektocht naar fusten dit ding van Kroon: https://www.kroonbier.nl/bierfust-20-liter-pils-vat.html
Omdat deze statiegeld vrij zijn, lijkt het me wel handig.

Zou ik deze kunnen hervullen? Iemand dat wel eens geprobeerd?

Zijn er andere merken van 20l die in ieder geval te gebruiken zijn?

bedankt!
Lijken mij plastic vaten. Klopt dit?
10
Discussie over recepten / Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Laatste bericht door MaartenM Gepost op Vandaag om 20:56 »
Had ik inderdaad al gedaan en netjes in BrouwVisie ingeklost :D intussen was het bier inderdaad via het waterslot al uitgeschuimd. Ik heb de deksel en het vat intussen schoon gemaakt en ontsmet...
Pagina's: [1] 2 3 ... 10