Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Productiedatum smackpack

Gestart door Simonius, 10-04-2021 09:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Simonius

Tegenwoordig staat er op een smackpack een 'best if used date'. Maar voor het berekenen van de enting is het belangrijk om te weten wat de productiedatum is.

Op het internet circuleert de theorie dat je 6 maanden eraf moet halen om op de productiedatum te komen, maar niemand die dit echt hard kan maken. Zelfs op de site van Wyeast is hier niets over te vinden.

Wie kan mij meer richting geven?

Jacques

Citaat van: Simonius op 10-04-2021  09:23 uTegenwoordig staat er op een smackpack een 'best if used date'. Maar voor het berekenen van de enting is het belangrijk om te weten wat de productiedatum is.

Op het internet circuleert de theorie dat je 6 maanden eraf moet halen om op de productiedatum te komen, maar niemand die dit echt hard kan maken. Zelfs op de site van Wyeast is hier niets over te vinden.

Wie kan mij meer richting geven?

Voor het gebruik van een calculator is het inderdaad handig als je weet wat de productiedatum is.
Misschien is het een idee om een mail naar Wyeast te sturen. Als meer hobbybrouwers dat doen dan komt misschien de productiedatum weer op de verpakking naast de adviesdatum voor het gebruik. Overigens kun je een oude verpakking meestal nog wel aan de praat krijgen. Je hebt dan meer tijd nodig.

Oscar

Leuk als je de productiedatum weet.... maar je weet niet hoe deze daarna bewaard is gebleven, ook niet tijdens transport... dus kun je alsnog weinig zeggen over de vitaliteit. Die calculators zijn alsnog dikke duim werk, een vage richtlijn. Gewoon ruim van te voren een starter maken.  :brouwen:

hansHalberstadt

Is het niet zo dat het aantal cellen na opbollen min of meer vast ligt in relatie tot de hoeveelheid voedingsstoffen en suiker in het smackpack? Dus als je nog maar weinig cellen hebt na een half jaar duurst het opbollen iets langer maar het je uiteindelijk evenveel cellen als bij een vers pak?

Toevallig vorige week een testje gedaan met gist met glycerol. 2 x 1 ml buisje met gist +glycerol. Eentje ingevroren en de andere niet. daarna beide aange├źnt in 20 ml wort en na gisting laten bezinken. Beide vrijwel evenveel gist, terwijl je mag verwachten dat bij het invriezen in het ene buisje de meeste gist verloren was gegaan. Dus conclusie: de hoeveelheid is bepaald door wat er in je starter zit en niet door het aantal cellen waarmee je begint.


Simonius

Dank Allen voor de toelichting. Hier kan ik wel wat mee. Ik ben weer brouwwijzer geworden.

Jacques

Citaat van: Oscar op 11-04-2021  01:10 uLeuk als je de productiedatum weet.... maar je weet niet hoe deze daarna bewaard is gebleven, ook niet tijdens transport... dus kun je alsnog weinig zeggen over de vitaliteit. Die calculators zijn alsnog dikke duim werk, een vage richtlijn. Gewoon ruim van te voren een starter maken.  :brouwen:

Klopt helemaal. Maar voor de datum "best for" geldt ook dat niet weet hoe de gist bewaard is geweest.

Tegenwoordig zijn we verwend en bollen de verpakkingen heel snel op. In het verleden kon je daar niet op vertrouwen en duurde het soms dagen voordat een verpakking begon te bollen. Er is tegenwoordig veel meer omzet in Wyeast dan zo'n 10 jaar geleden.

Bij een verse verpakking geven de calculators een goede indicatie maar helemaal zeker hoeveel gistcellen je hebt weet je als je gistcellen gaat tellen met een telkamer onder een microscoop. Dat is veel werk vandaar dat dit zelden gedaan wordt door hobbybrouwers.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 11-04-2021  05:36 uIs het niet zo dat het aantal cellen na opbollen min of meer vast ligt in relatie tot de hoeveelheid voedingsstoffen en suiker in het smackpack? Dus als je nog maar weinig cellen hebt na een half jaar duurst het opbollen iets langer maar het je uiteindelijk evenveel cellen als bij een vers pak?

Toevallig vorige week een testje gedaan met gist met glycerol. 2 x 1 ml buisje met gist +glycerol. Eentje ingevroren en de andere niet. daarna beide aange├źnt in 20 ml wort en na gisting laten bezinken. Beide vrijwel evenveel gist, terwijl je mag verwachten dat bij het invriezen in het ene buisje de meeste gist verloren was gegaan. Dus conclusie: de hoeveelheid is bepaald door wat er in je starter zit en niet door het aantal cellen waarmee je begint.De verhouding van het aantal vitale cellen en voeding is van belang voor de groeifactor volgens de brouwwetenschap. Als je met weinig gist start krijg je meer aangroei van gistcellen dan wanneer je veel veel gist ent. De groei wordt inderdaad geremd door het niet meer beschikbaar zijn van voeding. Vaak moeten delen van gistcellen heeft wel consequenties voor de levensvatbaarheid van de gist. Met name de hoeveelheid sterolen speelt een rol. Door uitgebreid te beluchten zorg je voor de aanmaak van onverzadigde vetzuren en sterolen. Ook moeten er voldoende mineralen en andere voedingstoffen voldoende aanwezig zijn voor een goede gistgroei en vitale gistcellen.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 11-04-2021  17:33 uDe verhouding van het aantal vitale cellen en voeding is van belang voor de groeifactor volgens de brouwwetenschap. Als je met weinig gist start krijg je meer aangroei van gistcellen dan wanneer je veel veel gist ent. De groei wordt inderdaad geremd door het niet meer beschikbaar zijn van voeding. Vaak moeten delen van gistcellen heeft wel consequenties voor de levensvatbaarheid van de gist. Met name de hoeveelheid sterolen speelt een rol. Door uitgebreid te beluchten zorg je voor de aanmaak van onverzadigde vetzuren en sterolen. Ook moeten er voldoende mineralen en andere voedingstoffen voldoende aanwezig zijn voor een goede gistgroei en vitale gistcellen.
Dus wat is dan jouw conclusie over de smackpack? Ben je het met mijn constatering eens?

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 11-04-2021  19:57 uDus wat is dan jouw conclusie over de smackpack? Ben je het met mijn constatering eens?

Ik ben het met je eens dat je nagenoeg evenveel biomassa krijgt (hoeveelheid gistcellen). Maar als er heel veel delingen zijn dan kan dat invloed hebben op de vergisting. Het is bekend dat als je weinig gist ent je veel eerder last kunt krijgen van een stokkende vergisting. Starten met niet te veel en ook niet te weinig gistcellen heeft zo zijn voordelen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.