Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoegaarden witbier

Gestart door Kokkebil, 18-04-2017 17:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kokkebil

Ik heb een ( Amerikaans) recept van internet van een Hoegaardekloon geplukt.

Hierin wordt East Kent Goldings en Saaz gebruikt.
Nu hoeft het voor mij niet per se een Hoegaardekloon te worden en zit ik te denken om deze hopsoorten te vervangen door Simcoe en Citra ivm de citrus.
Goed plan of niet aan beginnen?

jpt

Probeer het uit.  Voor wat hoppen betreft, denk ik dat een hoop berust op persoonlijke voorkeur.  East kent goldings is een bewezen prettige citrushop.
Als je een globaal idee wilt hebben wat binnen dezelfde categorie zou kunnen passen, kijk dan eens hier: http://www.thehappybrewer.com/useful-information/hop-substitution-chart/

Koen S

Ik heb zelf onlangs een witbier met een(lemon) twist gebrouwen: moutstorting zoals in een klassiek witbier zoals Hoegaarden, maar met Amerikaanse hoppen: Simcoe, Cascade, de helft gekoudhopt met Citra, de andere helft met Amarillo. Beide versies zijn super lekker, de Citra is iets zachter, lijkt zoeter en heeft meer citrus, de amarillo lijkt iets droger en bitterder. Ze zijn wel flink bitterder dan een klassiek witbier, maar toch mooi in balans.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2017-01
Naam receptWezzel
Brouwdatum07-02-2017
BierstijlWhite IPA
Volume21,2
Begin SG1,056 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,1%
Alcoholgehalte5,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement77,8 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Diest, België
4,00 gNutrivit
0,50 gCaCl2
1,10 gCaSO4
5,00 mlMelkzuur
12,05 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l5 mg/l94 mg/l180 mg/l40 mg/l76 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC49,2 %
2,00 kgTarwevlokkenHomebrewshop4 EBC39,4 %
0,50 kgHavervlokken Everyday (havermout ) ColruytSupermarkt2 EBC9,8 %
0,08 kgMoutextract Poeder TARWEHomebrewshop8 EBC1,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase62,0 °C1 min.30 min.3,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,6 gSimcoebellen13,1%60 min.24,8 IBU
20,0 gCascadebellen6,9%20 min.9,5 IBU
40,0 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
40,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,8 l starterBelgian Wheat Yeast (3942)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,7%
Temp. nagisting21,0 °C
Start lagering26-02-2017
Temp. lagering15,0 °C


Vergelijkbare Topics (7)

22528

Reacties: 12
Gelezen: 5449

29375

Reacties: 25
Gelezen: 8645

5699

Reacties: 6
Gelezen: 3445

43360

Reacties: 1
Gelezen: 883

19012

Reacties: 33
Gelezen: 10093


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.