Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: brouwerij de Stier op 04-10-2020 18:53 u

Titel: Gagel
Bericht door: brouwerij de Stier op 04-10-2020 18:53 u
Hallo medebrouwers,
ik wil een bier gaan brouwen met een gruyt mengsel. Een beetje in de sfeer van Jopen Koyt. Ik heb de gagel struik in mijn tuin staan en vanmiddag een klein experiment gedaan met de gagel blaadjes. Ik heb wat blaadjes 10 minuten gedroogd in de oven. Bij het drogen kwam een bijna medicinale geur vrij. Van de gedroogde blaadjes daar heb ik een thee van getrokken.Dit heb ik ook gedaan met verse blaadjes . Het verschil in smaak was erg groot. De thee van gedroogde blaadjes was redelijk bitter maar de thee van de verse blaadjes was enorm bitter. En dan bedoel ik mond samentrekkend bitter.I k wil het gruytmengsel gaan maken met verse gagelblaadjes, koriander, salie, zoethout en citroenschil. Eigenlijk wilde ik Bergamot gebruiken maar dat kan ik nergens kopen dus vandaar citroenschil. Als jullie ervaring hebben met gruyt hoor ik dat graag. Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn brouwpoging.
Titel: Re: Gagel
Bericht door: Henielma op 04-10-2020 19:01 u
Ik dacht dat vooral de katjes van de gagelplant gebruikt werden. Lang geleden heb ik daar iets van een koyt achtig bier mee gemaakt. Maar met de blaadjes gaat het mogelijk ook goed.
Titel: Re: Gagel
Bericht door: Pieter1954 op 04-10-2020 21:13 u
Ik heb een fantastische tripel gemaakt met gagelkatjes, 5 gram op 25 liter.
Titel: Re: Gagel
Bericht door: André de Laat op 04-10-2020 21:16 u
https://www.schurenhof.nl/gagelbier
Titel: Re: Gagel
Bericht door: Pieter1954 op 05-10-2020 10:10 u
In Brugge Tripel zit ook gagel.