Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: Joost81 op 04-01-2012 18:24 u

Titel: Maischdikte
Bericht door: Joost81 op 04-01-2012 18:24 u
Beste brouwers,

Ik ben momenteel wat recepten aan het opstellen die ik de komende tijd wil gaan brouwen na mijn eerste (tot zo ver) geslaagde poging in december.
Nu kom ik in verschillende recepten allemaal verschillende maischdiktes tegen. Ik heb de zoekfunctie en tags van dit forum geprobeerd maar nog geen bevredigende antwoorden gevonden. Ook in het boek van Adrie (verander water in bier) vind ik eigenlijk geen informatie over de maischdikte (wel een schat aan andere informatie waarvan ik niet eens wist dat ik er naar zou moeten vragen :) ). Wie kan mij vertellen hoe het zit? Wanneer kies ik welke dikte?

Alvast bedankt

Groet,

Joost
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Oscar op 04-01-2012 18:58 u
Wie kan mij vertellen hoe het zit? Wanneer kies ik welke dikte?

Je maischdikte is helemaal niet zo heel belangrijk, behalve dan dat een dunne maisch wat makkelijker roert, en wat minder volume in neemt en dus sneller opwarmt. Een te dikke maisch roert dus lastiger (harder werken, spierballen nodig) en zal meer kans op aanbranden geven. Een dikte van 3,5 liter/kilo is comfortabel roeren, maar afhankelijk van je installatie kan het zijn dat je bij een zwaar bier, omwille van je volume, nood gedwongen bent om dikker te maischen. Geen probleem, je bier zal er niet veel anders door worden. Als je meer wilt spoelen zul je dus dikker moeten maischen, wil je minder spoelen kun je dunner maischen. Dus aan jou de keuze.

Dat Adrie dit vergeten is zeg..... >:D >:D  (zal ie bewust gedaan hebben.... ;))
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: MM op 04-01-2012 19:02 u
De dikte van het beslag heeft invloed op de body van het bier. Als je beslag dik (1 kg mout op 2-2,5 liter water) is, wordt de body van je bier voller. Naarmate je beslag dunner is, wordt de body van je bier minder vol.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Herman op 04-01-2012 19:04 u
Spoelen en niet spoelen is niet het enige aspect dat hier speelt, er speelt wel iets meer dan Oscar suggereert. Dun maischen zorgt bijv. voor een hogere eindvergistingsgraad dan dik gemaischte bieren. Mede om deze reden wordt voor zoete (vaak donkere) bieren wel bewust dikker gemaischt en voor blonde bieren dunner gemaischt.

Ik ben het met Oscar eens dat de verschillen niet enorm zijn. Ik maisch meestal tussen de 3,5 en 4,5 liter per kg met een voorkeur voor de laatste. Echter als de inhoud van mijn maischvat dit niet aankan ivm de omvang van het brouwsel, dan zak ik terug en spoel ik iets meer.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Hai op 04-01-2012 20:42 u
Als je meer water toevoegd wordt volgens BrouwVisie de maischdikte hoger!!!
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: RobinB op 04-01-2012 21:07 u
Als je meer water toevoegd wordt volgens BrouwVisie de maischdikte hoger!!!

Als in méér liter/kg?
Dat klopt dan inderdaad... ;)
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Hai op 04-01-2012 21:10 u
Als in méér liter/kg?
Dat klopt dan inderdaad... ;)
Of ik begrijp het niet, mijn redenering minder water hoe dikker de maisch, minder water moeilijker roeren
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: RobinB op 04-01-2012 21:16 u
Klopt, maar een dikkere maisch heeft minder liters per kg mout.
Dus als je meer maischwater gebruikt bij dezelfde hoeveelheid mout, wordt de maisch dunner (méér L/kg = maischdikte getal hoger)
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Oscar op 04-01-2012 21:16 u
Of ik begrijp het niet, mijn redenering minder water hoe dikker de maisch, minder water moeilijker roeren

Dat klopt ,maar een dikkere maisch houdt in een lager getalletje.. :D  is net als de pH een lager getalletje betekend een hogere zuurgraad.. ;)
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Joost81 op 04-01-2012 21:17 u
Of ik begrijp het niet, mijn redenering minder water hoe dikker de maisch, minder water moeilijker roeren

Maischdikte is uitgedrukt in liters water per kilo mout. Hoe hoger het getal in BrouwVisie hoe dunner het beslag.

Verder bedankt voor de tips. Ik zal zo rond de 4 - 4.5 L/kg aanhouden. Mijn maischpan (70 L) is groot genoeg voor mijn brouwsels van 20 L met een wat dunner beslag.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Joost81 op 04-01-2012 21:20 u
Dat klopt ,maar een dikkere maisch houdt in een lager getalletje.. :D  is net als de pH een lager getalletje betekend een hogere zuurgraad.. ;)
Klopt, maar een dikkere maisch heeft minder liters per kg mout.
Dus als je meer maischwater gebruikt bij dezelfde hoeveelheid mout, wordt de maisch dunner ( méér L/kg)

Tegelijk 3x hetzelfde antwoord, blij dat ik dat stuk al begrepen heb :D
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Hai op 04-01-2012 21:40 u
Ja helder, zelfs ik begrijp het nu ;)
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: ypenga op 16-06-2012 22:58 u
Dun maischen zorgt bijv. voor een hogere eindvergistingsgraad dan dik gemaischte bieren. Mede om deze reden wordt voor zoete (vaak donkere) bieren wel bewust dikker gemaischt en voor blonde bieren dunner gemaischt.
Kan iemand dit verder onderbouwen?
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Jacques op 16-06-2012 23:16 u
Kan iemand dit verder onderbouwen?

Heeft te maken met inhibitie (http://www.encyclo.nl/begrip/inhibitie) van enzymen. In een dik beslag heb je meer inhibitie.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: ypenga op 16-06-2012 23:50 u
Huh?



inhibitie:   remming
inhibitie:   ontbreken van respons van een zintuig of een deel van dat zintuig, ondanks een stimulus met een hogere intensiteit dan de drempelwaarde
inhibitie:   geremdheid, remming, verhindering
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: William op 16-06-2012 23:58 u
Zoals ik het zie: enzymen werken vooral op zetmelen als de zetmelen in het water zitten. Er is een evenwicht tussen de zetmelen die nog in de korrel zitten en zetmelen die in het water zitten. Als er meer water aanwezig gaan de zetmelen gemakkelijker naar de waterfase en zullen ze gemakkelijker worden omgezet in suikers. De enzymen kunnen er gemakkelijker bij en worden minder geremd (inhibitie)
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Jacques op 17-06-2012 00:13 u
Even een link (http://www.byo.com/stories/techniques/article/indices/9-all-grain-brewing/1091-make-those-enzymes-dance) over de invloed van maischdikte en inhibitie.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Albertus op 17-06-2012 10:38 u
Bedankt voor de link Jacques. Ik brouw nogal eens laag-alcoholische bieren en dit artikel geeft daarvoor goede tips.

Bert
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: pincopallino op 17-06-2012 12:17 u
Voordelen dunne maisch:
makkelijk roeren
minder spoelen
hoger rendement
 Ik doe 5 l/kg.
Osmotische processen spelen hier ook een belangrijke rol.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Albertus op 17-06-2012 13:26 u
Voordelen dunne maisch:
makkelijk roeren
minder spoelen
hoger rendement
 Ik doe 5 l/kg.
Osmotische processen spelen hier ook een belangrijke rol.

En volgens het artikel een lagere vergistingsgraad, wat belangrijk is voor alcoholarme bieren.

Bert
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: seed7 op 02-09-2012 23:03 u
Even een link (http://www.byo.com/stories/techniques/article/indices/9-all-grain-brewing/1091-make-those-enzymes-dance) over de invloed van maischdikte en inhibitie.

Mag ik op basis hiervan de conclusie trekken dat hoe beter ik de temperatuur in de maischketel onder controle heb, in absolute zin en qua verdeling (ook tijdens opwarmen), hoe dunner ik kan maischen? Of is dat net wat te kort door de bocht?

s7.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Jacques op 02-09-2012 23:14 u
Mag ik op basis hiervan de conclusie trekken dat hoe beter ik de temperatuur in de maischketel onder controle heb, in absolute zin en qua verdeling (ook tijdens opwarmen), hoe dunner ik kan maischen?

Nee. Bij een heel dun beslag komen de enzymen en het substraat elkaar niet zo snel tegen. De afbraak wordt daardoor vertraagd. Er is dus ergens een optimum dat zo rond de 4 à 4,5 liter per kg ligt.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: seed7 op 02-09-2012 23:19 u
Nee. Bij een heel dun beslag komen de enzymen en het substraat elkaar niet zo snel tegen. De afbraak wordt daardoor vertraagd. Er is dus ergens een optimum dat zo rond de 4 à 4,5 liter per kg ligt.

Ok, duidelijk.

Ik las ergens dat je schreef dat je helemaal niet meer spoelt, hoe doe je dat dan zonder heel dun te maischen? "Dikker" maischen en bij/na koken aanvullen met water? ... of alleen maar zware bieren?

s7.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Jacques op 02-09-2012 23:30 u
Ik las ergens dat je schreef dat je helemaal niet meer spoelt, hoe doe je dat dan zonder heel dun te maischen? "Dikker" maischen en bij/na koken aanvullen met water? ... of alleen maar zware bieren?

Ik heb inderdaad een tijd niet gespoeld. In die tijd verdunde ik vaak het wort met wat water tijdens het koken.

Inmiddels spoel ik weer. Zij het met wat minder water dan gebruikelijk. Ik doe dit vooral om net iets meer looistoffen uit de mout te krijgen voor een iets pittigere smaak. Daarnaast heb je een wat beter rendement.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Dirtbag op 19-12-2013 20:26 u
Ik zou graag nog even willen inhaken op dit oude gesprek.

Ik ben een Barley Wine aan het plannen, een recept van 't Wort Wat. http://www.twortwat.nl/recepten?id=150 (http://www.twortwat.nl/recepten?id=150)

Nu brouw ik bij voorkeur 20 liter per brouwsel en beschik ik over twee (1 maisch en 1 kook) weckpannen van 27 liter per stuk.

Aangezien het een volmout recept is met een begin SG van 1091 g/l kom ik een beetje laag uit met de maischdikte. Op dit moment kom ik uit op een dikte van 1.8 l/kg. Nu is eigenlijk de vraag,k kan dit of is dit te hoog gegrepen en kan ik beter een kleinere batch maken?

Als ik hem schaal op 15 liter kan ik hem op 2.5 kg/l maischen.

De vraag is eigenlijk, is het mogelijk om op 1,7 l/kg te maischen of krijg ik dan pudding en krijg ik dat niet meer gefilterd of geroerd? Ik hou er al rekening mee dat ik een lager rendement ga krijgen dan ik normaal heb.

Een andere mogelijkheid misschien is om te werken met slechts een deel palemout volmout en tijdens het koken nog wat moutextract toe te voegen?

(Hum, ik zag net de prijs van extract, ik was nog niet helemaal van plan om voor 30 euro aan extract er in te doen.)

Gaarne advies :)

db
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: RobinB op 19-12-2013 21:12 u
Ik zou dan voor wat minder liters gaan. :)
Is de kans groter dat je het ook haalt en mocht je rendement toch meevallen, dan heb je wat extra liters er weer bij.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Ronald_ op 20-12-2013 08:51 u
1,7 kg/l lijkt mij echt te weinig. Vorige week een bier gebrouwen op 2,75/kg en dat is hard roeren!
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Jeukstaardt op 20-12-2013 12:17 u
1,7 kg/l lijkt mij echt te weinig. Vorige week een bier gebrouwen op 2,75/kg en dat is hard roeren!

Ik ga binnenkort een blonde brouwen met 2,8 l/kg... wordt werken dus ;)
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Dirtbag op 20-12-2013 15:24 u
Hehe, ik heb het "probleem" al opgelost. 13e maand was binnen dus bij de "bekende Duitse ebay verkoper" een 50 liter pan gekocht, inclusief verzending net boven de euro de liter ;)

Ik hoef me dus voorlopig geen zorgen te maken over de capaciteit van mijn maischpan :)

db
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Etn82 op 21-12-2013 13:16 u
Het dikste wat ik gemaischt heb, is 2,5 liter/kg. Dat was al aardig hard werken. Dus het lijkt me dat je voor 1,7 liter/kg wel heel erg grote spierballen moet hebben. ^-^
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: harry op 09-02-2014 12:56 u
Nu brouw ik bij voorkeur 20 liter per brouwsel en beschik ik over twee (1 maisch en 1 kook) weckpannen van 27 liter per stuk.

Aangezien het een volmout recept is met een begin SG van 1091 g/l kom ik een beetje laag uit met de maischdikte. Op dit moment kom ik uit op een dikte van 1.8 l/kg. Nu is eigenlijk de vraag,k kan dit of is dit te hoog gegrepen en kan ik beter een kleinere batch maken?

Hoe kom je aan die 1,8 l/kg?

Als ik in BrouwVisie invul: 20 ltr en SG 1091 en rendement 76%  kom ik op 8 kg mout en bij maischen kan ik dan invullen 19 ltr water. Zo zit ik dan met 2,4 l/kg en 24,3 liter totaal in mijn maischpan van 27 ltr. Dat moet kunnen, denk ik.

Pas bij een rendement van ca. 60 %  kom ik in de richting van jouw waarde. Dat lijkt mij een erg laag rendement.

Ook het recept van 't wortwat geeft 6,7 kg voor 20 liter. Dat rendement is misschien wel een beetje erg hoog.

Dus ben benieuwd naar jouw berekening.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Zooms op 09-02-2014 18:33 u
Ik heb zelf wel eens onder de twee liter per kg mout gezeten (1,8 om precies te zijn). Het gaat... maar daar is dan ook alles mee gezegd. Klaren (filteren) kostte me ongeveer drie uur... Voordat het op gang was gekomen wel te verstaan. Als ik een tip mag geven: blijf boven de twee liter/kg stort. Daaronder roep je enorme problemen over je af. Echt lekker vind ik het gaan vanaf zo'n drie liter/kg.
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: Dirtbag op 09-02-2014 20:52 u
Hoe kom je aan die 1,8 l/kg?

Als ik in BrouwVisie invul: 20 ltr en SG 1091 en rendement 76%  kom ik op 8 kg mout en bij maischen kan ik dan invullen 19 ltr water. Zo zit ik dan met 2,4 l/kg en 24,3 liter totaal in mijn maischpan van 27 ltr. Dat moet kunnen, denk ik.

Pas bij een rendement van ca. 60 %  kom ik in de richting van jouw waarde. Dat lijkt mij een erg laag rendement.

Ook het recept van 't wortwat geeft 6,7 kg voor 20 liter. Dat rendement is misschien wel een beetje erg hoog.

Dus ben benieuwd naar jouw berekening.

Jouw berekeningen komen exact overeen met de mijne. :)

Standaard reken ik met 65% brouw efficiëntie, omdat het zo'n zwaar brouwsel en er maar beperkt spoelen mogelijk was heb ik de verwachting terug geschroefd naar 60%

De barley wine is al gebrouwen en is een dezer dagen gereed om te bottelen. Het rendement is nog wel opgevijzeld doordat ik uiteindelijk op 20 liter en iets van 1105 uitkwam en ik heb nog een 5 liter afloop bier kunnen maken.

Van de week ook nog een witbier gebrouwen SG 1045 en kwam daarbij uit op een efficiëntie van 68%

mvg
db
Titel: Re: Maischdikte
Bericht door: harry op 11-02-2014 18:26 u
Okee, dank je