Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Quadrupel met nog wat vragen

Gestart door RobbinR, 02-07-2020 13:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobbinR

Dag medebrouwers,

Voor komende zondag willen we, na een aantal "relatief simpele" bieren te hebben gebrouwen, een keer een quadrupel brouwen.
Ondanks de ervaringen die we met onze vorige brouwsels hebben opgedaan, zijn er een paar vraagjes die we zelf niet kunnen beantwoorden.
Ik hoop wat kennis van jullie te mogen lenen voor zondag met de volgende vragen:
- Volgens Brewfather dien ik 5 pakjes T-58 te gebruiken maar dit lijkt mij uitzonderlijk veel voor 30 liter (wat we vaak niet eens halen door het lage brouwzaalrendement). Ik kan het mij nog ergens voorstellen dat er meer gist nodig is door de hoge hoeveelheid suiker die te vergisten is, maar dat klinkt toch vreemd. Zijn 2 pakjes niet genoeg?
- Het eind SG zou uit moeten komen rond de 1021. Is dat niet nog best veel?
- Zou het beter zijn om het suiker in de laatste 10 minuten van het koken toe te voegen, of na de hoofdvergisting?

Ik zou het fijn vinden als iemand me zou kunnen helpen met bovenstaande vragen.

Met vriendelijke groeten,

Robbin

Bij deze het recept: 

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptZwoar moar woar
Brouwdatum05-07-2020
BiertypeQuadrupel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1097 (10,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement65,2%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater40,15L
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater40,15 liter
Spoelwater6,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur65 EBC
Berekende bitterheid31 EBU

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,15 literWater uit Vessem
1,4 mlMelkzuur
6,9 literSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l6 mg/l16 mg/l147 mg/l25 mg/l74 mg/l

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Dingemans Pale Ale 64,5 %8,673 kg7 EBC
Kandijsuiker 9,1% %1,229 kg100 EBC
Weyermann Caramunich I 9,1 %1,221 kg101 EBC
Dingemans Tarwe Licht6,2 %0,828 kg3 EBC
Special B5,1 %0,679 kg300 EBC
Amber mout5,1 %0,679 kg50 EBC
Chocolade mout1 %0,136 kg900 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz3,8 %53,6 gr90 minuten14,5 EBU
Fuggle4,8 %24,5 gr90 minuten8,4 EBU
East Kent Goldings5,0 %21,4 gr90 minuten7,7 EBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
22,5 grKorianderzaad specerijkoken (2 min)
4,5 grSinaasschil Bitterspecerijkoken (2 min)

Gist
HoeveelheidNaamType
5 pakjesFermenstis T-58Korrelgist

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C60minuten3,0 l/kg
272°C20 minuten3,0 l/kg
378°C10 minuten3,0 l/kg


Jacques

Citaat van: RobbinR op 02-07-2020  13:57 u1 Volgens Brewfather dien ik 5 pakjes T-58 te gebruiken maar dit lijkt mij uitzonderlijk veel voor 30 liter (wat we vaak niet eens halen door het lage brouwzaalrendement). Ik kan het mij nog ergens voorstellen dat er meer gist nodig is door de hoge hoeveelheid suiker die te vergisten is, maar dat klinkt toch vreemd. Zijn 2 pakjes niet genoeg?
2 Het eind SG zou uit moeten komen rond de 1021. Is dat niet nog best veel?
3 Zou het beter zijn om het suiker in de laatste 10 minuten van het koken toe te voegen, of na de hoofdvergisting?

ad 1
Je hebt al aan 2,5 zakje voldoende. Het is mij overigens opgevallen dat Brewfather veel meer gist berekend als je niet hydrateert. Dat is niet nodig. Wel of niet niet hydrateren maakt niet uit voor de benodigde hoeveelheid gist.

Ad 2
De T-58 heeft volgens Fermentis een vergistingsgraad van 70%.
Een eind SG van 1021 is gelet hierop niet hoog, zeker niet omdat in het recept ook veel caramout en Special B zit. Het zou mij niet verbazen als je hoger gaat uitkomen...

Ad 3
Het moment van de suikergift is een keuze. Het toevoegen van de suiker na de hoofdgisting kan zorgen voor een iets lager eind SG.

RobbinR

Dag Jacques,

Dank voor je reactie!

Aangezien ik voor een eind SG richtte van net iets onder de 1020, zal ik de suiker na de hoofdvergisting toevoegen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.