Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Geen schuim op Quadrupel

Gestart door KingKarel, 16-08-2018 15:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

KingKarel

Hallo,

Ik heb eind maart een Quadrupel gebrouwen.
Voor de eerste keer gist opgekweekt met een flinke starter en dat heeft zich uitbetaald. De vergisting is vlot verlopen en ver doorvergist (van 1096 tot 1011). Ik kom daarmee op 11,1% alcohol.

Een betrekkelijk kleine hoeveelheid bottelsuiker toegevoegd en geen bottelgist!

Op de flessen is wel koolzuurdruk, maar geen schuim... Is het gebruikelijk dat bij zware bieren een schuimkraag niet of minder aanwezig is?

Zie hier recept:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk010.D
Naam receptQuadrupel - Ora Drako 9000
Brouwdatum02-04-2018
BierstijlQuadrupel
Volume15,3
Begin SG1,096 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad88,6%
Alcoholgehalte11,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)31 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement73,4 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Bergeijk
5,63 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l1 mg/l6 mg/l88 mg/l13 mg/l25 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,44 kgPilsmoutBrewferm3 EBC52,5 %
1,64 kgPale Ale moutBrewferm7 EBC25,0 %
0,98 kgCaraBelge 30-40Weyermann35 EBC15,0 %
0,49 kgD-45 kandijsiroopCandy Syrup inc.89 EBC7,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust, inmaischen51,0 °C1 min.15 min.3,0 l/kg
Beta & alfaamylase69,0 °C9 min.30 min.3,0 l/kg
Alfa amylase72,0 °C2 min.15 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C3 min.15 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gNorthern Brewerbellen8,4%60 min.15,3 IBU
15,0 gSpalt Selectbellen4,9%30 min.6,9 IBU
15,0 gHallertau Mittelfrühpellets4,2%10 min.3,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,6 l starterFlanders Golden Ale (3736)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting27,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,5%
Temp. nagisting0,0 °C
Start lagering21-05-2018
Temp. lagering0,0 °C


Bertje Bier

Ik denk dat je vergistingstemperatuur misschien een beetje te hoog is geweest.
 

snowdog2006

Als ik de specs zie op http://www.wyeastlab.com/yeast-strain/flanders-golden-ale staat er 64-80 bij de temperature range wat communiceert met 17-26 graden. Jij bent gestart op 22 en oplopend tot 27 kan misschien gezorgd hebben dat er veel hogere alcoholen gevormd zijn die schuimnegatief werken. Ik weet niet of het voor deze gist ook kenmerkend is

brouwerwaldonk

De mouten van tegenwoordig hebben geen eiwitrust meer nodig. Je hebt met uw rust op 51°C. de eiwitketens nodig voor het schuim veel te ver verkleint of afgebroken. Het schuim op een glas bier bestaat uit een dun vliesje bier wat samen gehouden wordt door eiwitten. Omdat de eiwitketen te kort is ploft het belletje heel vlug kapot. 
Dit samen met een zeer hoge vergisting temperatuur heeft u (of uw schuim) de das omgedaan.

Uw eind densiteit vind ik heel erg hoog. Ik heb ook de Flanders Golden Ale in mijn gistbank en daarmee bekom ik een einddensiteit van 1002


KingKarel

De temperatuur van 27 ºC is enkel aan de start van de hoofdvergisting het geval geweest. De hoeveelheid koelwater moet ik in het vervolg verhogen. De hoofdvergisting heeft verder in een klimaatkast bij 18 ºC plaatsgevonden.

De Flanders Golden Ale op 1002 is fors. Ook bij zo'n hoge begindensiteit?

Weet iemand of deze gist de neiging heeft om veel hogere alcoholen te maken?

De eiwitrust zou dit schuim wellicht de das om hebben gedaan, maar verder heeft niemand ooit problemen met zware bieren zonder schuim?

 

brouwerwaldonk

Begin densiteit 1065
Eind densiteit na 1 maand rijpen 1001
Suiker gehalte in recept 5,8%
Vergist op 23°C. duur 5 dagen
Gebrouwen 16/2/2016 met 9,5 kg mout en ,8 kg suiker
Gebotteld 19/3/2016
Gebottelde hoeveelheid bier 42,5L
Alcohol gehalte 9,1 vol%
Is sterk genoeg voor mij, sterker bier heeft voor mij geen meerwaarde.

Jacques

Citaat van: KingKarel op 16-08-2018  19:33 uDe temperatuur van 27 ºC is enkel aan de start van de hoofdvergisting het geval geweest. De hoeveelheid koelwater moet ik in het vervolg verhogen. De hoofdvergisting heeft verder in een klimaatkast bij 18 ºC plaatsgevonden.

De Flanders Golden Ale op 1002 is fors. Ook bij zo'n hoge begindensiteit?

Weet iemand of deze gist de neiging heeft om veel hogere alcoholen te maken?

De eiwitrust zou dit schuim wellicht de das om hebben gedaan, maar verder heeft niemand ooit problemen met zware bieren zonder schuim?

Gouden Draak (een bier dat vergist wordt met deze gist) heeft redelijk veel hogere alcoholen. Bij een hoge temperatuur aan het begin van de vergisting (27 ºC is hoog) worden veel hogere alcoholen gevormd.

Dat zware bieren een slechte schuimhoudbaarheid hebben is een bekend verschijnsel. Alcohol en zeker hogere alcoholen zijn schuimnegatief.

Verder heeft ook de duur van de nagisting invloed op de schuimhoudbaarheid. Zware bieren staan vaak langer op de gist omdat het even duurt voordat deze bieren uitgegist zijn.

Meer over schuimhoudbaarheid kun je vinden via http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=schuimhoudbaarheid


snowdog2006

Citaat van: Jacques op 16-08-2018  23:40 uGouden Draak (een bier dat vergist wordt met deze gist) heeft redelijk veel hogere alcoholen. Bij een hoge temperatuur aan het begin van de vergisting (27 ºC is hoog) worden veel hogere alcoholen gevormd.


Ah goeie tip. Ik wil namelijk eens proeven wat nou hogere alcoholen zijn itt een warme alcohol (ethanol) sensatie in de mond. Ik ga dit bier eens kopen.

Eric v B

Citaat van: snowdog2006 op 17-08-2018  09:39 uAh goeie tip. Ik wil nl eens proeven wat nou hogere alcoholen zijn itt een warme alcohol (ethanol) sensatie in de mond. Ik ga dit bier eens kopen.
Een aantal maanden geleden heb ik een eigen interpretatie van een Zuster Agatha gebrouwen. In mijn geval heb ik Danstar Nottingham gebruikt als gist en ook vergist op max. 27 ºC. Dat was voor mij een leermoment. Dat doe ik nooit meer! Veel te veel esters en hoge alcoholen. Het bier is drinkbaar maar mijn beste bier is het zeker niet . Ik merk wel dat de smaak beter wordt na verloop van tijd.

snowdog2006

Is dat die van Muiffel? Heeft die ook veel hogere alcholen?

Koen S

Citaat van: Eric v B op 17-08-2018  09:50 uEen aantal maanden geleden heb ik een eigen interpretatie van een Zuster Agatha gebrouwen. In mijn geval heb ik Danstar Nottingham gebruikt als gist en ook vergist op max. 27 ºC. Dat was voor mij een leermoment. Dat doe ik nooit meer! Veel te veel esters en hoge alcoholen. Het bier is drinkbaar maar mijn beste bier is het zeker niet . Ik merk wel dat de smaak beter wordt na verloop van tijd.
De Danstar Nottingham werkt als bovengist best tussen 14 en 21°C. Ik heb hem gebruikt voor een Porter en een RIS en telkens vergist op 16°C. De vergisting verliep prima, geen hogere alcoholen of bijsmaakjes, prima schuim.

Hopfenfox

Trapje omhoog. Ik heb begin juni een quadrupel gebrouwen met La Trappe gist. 9% alcohol en vergist op 19 graden (3 dagen) en 22 graden (3 dagen). Daarna op 18 graden laten uitgisten. Deze is eind juni op fles gegaan en gisteren eens geproefd. Smaak is prima (banaan) en flink koolzuur, had 9 gram/liter toegevoegd. Bij inschenken goed schuim maar dat is in enkele seconden weg tot er niks over is. Zwaar bier heeft weinig schuim, maar met lage vergistingstemp, wat had ik meer kunnen doen? Beetje tarwemout in de stort? Hij smaakt prima, maar het oog wil ook wat...

Gossi

Als je een quadrupel brouwt kan je na een maand niet verwachten dat hij al in balans is. Dat duurt minimaal 6 maanden voordat je er iets van kan zeggen.
Bij zware bieren is geduld het beste middel.
Ik had op een zwaarder biertje met Wiener malt "colaschuim" , Een maand later toen hij haast op was een prachtige schuimkraag en veel lekkerder.

Hopfenfox

Dat geeft de burger moed. Dat ik geduld moest hebben voor een gebalanceerd bier wist ik, dat het ook uit zou maken voor schuim had ik niet verwacht. De koolzuurdruk is overigens prima, daar ben ik blij mee. Ik wacht af!

MaJa

Saarom die 22 gr C hogere temperaturen kunnen ook wel wat negatief werken...  en 6 maand wachten? ???  Ga dan maar niet pro werken.

Hopfenfox

Gelukkig ben ik maar een amateur die van zijn eigen voorraad snoept  :) Die 22 graden was na 3 dagen toen een groot deel van de vergisting er op 19 graden al op zat. Dan zal het toch wel meevallen?

Jacques

Citaat van: Hopfenfox op 28-07-2021  08:59 uGelukkig ben ik maar een amateur die van zijn eigen voorraad snoept  :) Die 22 graden was na 3 dagen toen een groot deel van de vergisting er op 19 graden al op zat. Dan zal het toch wel meevallen?

De meeste hogere alcoholen worden inderdaad aan het begin van de vergisting gevormd.

lier

Ik ga deze gist ook eens gebruiken, ik kan de Goudendraak bieren altijd wel waarderen

Vergelijkbare Topics (7)

43482

Gestart door Theo Mol


Reacties: 8
Gelezen: 1283

31583

Gestart door Augus


Reacties: 8
Gelezen: 1281

5039

Gestart door bazje


Reacties: 7
Gelezen: 2584

25833

Reacties: 16
Gelezen: 5414


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.