Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bier brouwen op houtvuur

Gestart door hansHalberstadt, 13-02-2017 12:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hansHalberstadt

In samenwerking met Staatsbosbeheer ben ik aan het onderzoeken of het praktisch haalbaar is om een compleet brouwsel te brouwen inclusief maischen, filteren en koken op een houtgestookt vuur. Vraag is of iemand dit eerder gedaan heeft en wat daarbij de aandachtspunten waren of leermomenten. bv hoe doe je de constante temperatuurstappen bij het maischen, hoeveel vermogen levert een houtvuur op een vuurschaal van zeg 50 cm diameter. kan ik daar 40 liter wort op koken? etc. 

Walter1991

Citaat van: hansHalberstadt op 13-02-2017  12:59 uIn samenwerking met Staatsbosbeheer ben ik aan het onderzoeken of het praktisch haalbaar is om een compleet brouwsel te brouwen inclusief maischen, filteren en koken op een houtgestookt vuur. Vraag is of iemand dit eerder gedaan heeft en wat daarbij de aandachtspunten waren of leermomenten. bv hoe doe je de constante temperatuurstappen bij het maischen, hoeveel vermogen levert een houtvuur op een vuurschaal van zeg 50 cm diameter. kan ik daar 40 liter wort op koken? etc.

Ik zou het maischen dan op hoge temperatuur beginnen en dan gewoon langzaam laten afkoelen door de ketel goed te isoleren, niet met verschillende stappen dus. Verder de hoogte van de ketel makkelijk aan te passen maken, op/neer takelen. En is het mogelijk om een straalbuis constructie te maken om te vlam te concentreren ? Zoals bv een kolenstarter ?


zilver_brouwer

CiteerVerder de hoogte van de ketel makkelijk aan te passen maken, op/neer takelen.

Dat is 'historisch' gezien de gebruikte manier om temperatuur te beïnvloeden boven kolen/open vuur.
Al moet je wel een flink stevige constructie hebben om 40 L water + ketel veilig te takelen.

hansHalberstadt

Citaat van: zilver_brouwer op 13-02-2017  13:23 uDat is 'historisch' gezien de gebruikte manier om temperatuur te beïnvloeden boven kolen/open vuur.
Al moet je wel een flink stevige constructie hebben om 40 L water + ketel veilig te takelen.
Ja goed punt. De constructie is wel aan aandachtspunt. andere optie is misschien de vuurschaal verrijdbaar maken zodat je hem onder de ketel schuift alleen als je op moet warmen. Vuurschaal is niet zwaar en dan kun je de ketel vast ophangen aan een driepoot.

seed7

Of je moet heel goed kunnen stoken, of je zet de vuurkorf op wielen. Als de temperatuur te hoog dreigt te worden trek je het vuur onder de ketel vandaan.

Ingo

Walter1991

Citaat van: zilver_brouwer op 13-02-2017  13:23 uDat is 'historisch' gezien de gebruikte manier om temperatuur te beïnvloeden boven kolen/open vuur.
Al moet je wel een flink stevige constructie hebben om 40 L water + ketel veilig te takelen.

Liefst ook een niet brandbare constructie  ;D.

Maar 40 liter + ketel, is niet belachelijk zwaar, anders een handtakel en onder een kinderschommel gaan brouwen oid.

ciesvandekwis

Brouwerij Caracole doet dit nog, levert behoorlijk wat maillardproducten op, door plaatselijke karameliseren onderaan.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brasserie_Caracole

Zie Tournée Generale:

Walter1991

Cornelis drebbel heeft ooit der tijden een mechanische temperatuur regeling gemaakt voor een eierbroedmachine. Werkt met verschil in druk...

http://drebbel.net/2013%20Drebbels%20Athanor.pdf

Maar das wel erg lastige stof om even in te duiken ;s

SanderH

Als ruimte geen beperking is zou je ook een soort HERMS kunnen maken en het vuur onder de warmwater-tank plaatsen, in hoogte verstelbaar en dan met een driewegklep de temperatuur van de wordt na-regelen, met een minimale stand om te zorgen dat er stroming door het spiraal blijft en er geen karamelisatie kan optreden.

Wel een leuk idee!

Brouwers

Misschien niet helemaal hetzelfde maar een gildelid bij ons brouwt op de houtkachel. Weet niet hoe hij exact de temperatuur regelt, waarschijnlijk gaat de pan van de kachel als het op temperatuur is.

Als het op een open vuur moet gebeuren zou je ook au bain marie kunnen gaan maischen om verbranding te voorkomen.

seed7


Walter1991

Citaat van: seed7 op 13-02-2017  15:24 u

Ingo

Ghehehhe nice one. Maar waar haalt ze haar hout vandaan? ???

beermenke

Als ze hulp nodig heeft met stoken hoeft ze maar te bellen😉

Superbeun

Misschien zou je iets kunnen maken van een pelletkachel?
Houtgestookt, temperatuur is regelbaar en verplaatsbaar.

HopHop

Citaat van: Walter1991 op 13-02-2017  15:31 uGhehehhe nice one. Maar waar haalt ze haar hout vandaan? ???

Misschien heeft ze genoeg 'hout voor de deur'.

Mooi idee! Koelen lijkt me ook nog wel een uitdaging, in een grotere kuip met genoeg ijs?

hansHalberstadt

Ik zal denk ik uit moeten gaan van redelijk standaard middelen zoals weckketel en directe verwarming vanaf een vuurschaal. mbt maillard wordt het denk ik een donker bier, dan hoef ik daar niet verder over na te denken. Waar ik nog oa mee zit is spoelwater opwarmen. zou je misschien met koperspiraal direct in het vuur kunnen doen zodat je het vuur dubbel gebruikt. anders krijg je 2 vuren en weer een aparte waterketel. Ik wil ook liefst alleen een beslagketel en kookketel gebruiken om het niet al te ingewikkeld te maken.
 

hansHalberstadt

Citaat van: seed7 op 13-02-2017  13:44 uOf je moet heel goed kunnen stoken, of je zet de vuurkorf op wielen. Als de temperatuur te hoog dreigt te worden trek je het vuur onder de ketel vandaan.

Ingo
Lijkt mij ook de beste optie. En goed droog hout zodat je snel het vuur groter kunt maken als het moet.

Eric v B

Succes! Ideeën genoeg!  ;)


SanderH

Citaat van: Eric v B op 13-02-2017  16:32 uSucces! Ideeën genoeg!  ;)Zit dit filmpje met veel vermaak te bekijken. Even los van dat het Duits al een hoog slapstickgehalte geeft... Dit is een goed weekend vermaak ;)

Cisdevésser

CiteerSucces! Ideeën genoeg!  ;)


Van dezelfde makers, de mobiele versie groetjes....Cis

Brouwers

Je kan een technische oplossing bedenken voor de temperatuurcontrole maar je kan het ook simpel houden en voor decoctie brouwen kiezen. Dan hoef je nauwelijks zorgen te maken over je temperatuur controle. Er zijn korte decoctie schema's dus heel veel extra tijd hoef je dan niet kwijt te zijn.

Underdike

Citaat van: SanderH op 13-02-2017  15:16 uAls ruimte geen beperking is zou je ook een soort HERMS kunnen maken en het vuur onder de warmwater-tank plaatsen, in hoogte verstelbaar en dan met een driewegklep de temperatuur van de wordt na-regelen, met een minimale stand om te zorgen dat er stroming door het spiraal blijft en er geen karamelisatie kan optreden.

Wel een leuk idee!
Dat idee schoot ook bij mij binnen  ;)

RuudB

Ik was 2 jaar geleden in een openluchtmuseum in Frankrijk waar (naast de bakker en de smit) ook een brouwerij staat. Het gaat om Le Bournat, een Frans dorpje omsteeks 1900: lebournat.fr.

Toen ik daar was was de brouwer aanwezig, helaas brouwde hij deze dag niet. Wat ik begreep in mijn slechte Frans en zijn slechte Engels is dat de brouwer houtgestookte ketels gebruikt om water te koken. Dit kokende water mengt hij met koud water om daarna in te maischen en tot een beslag van 63 graden te komen. Dit mengen en maischen doet hij in een houten ton (Frans wijnvat denk ik), niet in de ketel.
Na de 63 graden stap (60 minuten) brengt hij het beslag naar 78 graden, ik neem aan door kokend water toe te voegen. Wort koken doet hij dan weer in de ketel.
De wijnvaten werden opgetakeld tbv filtering (javalfilter) en bottelen.

De verdere gang van zaken had weinig te maken met het jaar 1900: het bier wordt vergist in een houten ton, maar wel ondergistend en gekoeld met een waterbadkoeler en koelspiraal, allemaal goed verstopt voor de museumbezoeker. Ook had hij in zijn lade een catalogus van Brouwland liggen... ;D

Eric v B

Citaat van: Cisdevésser op 13-02-2017  18:07 uvan dezelfde makers, de mobiele versie 


groetjes....Cis
...en alles wetenschappelijk onderbouwd!  ;D

Oscar

Geen probleem. Is reeds gedaan in 2009... :brouwen: :)
Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.