Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoeveelheid gist Quadrupel

Gestart door Gadiot, 16-12-2014 12:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gadiot

Hallo,

Ik ben op dit moment een Quadrupel (bijna aan de kook) aan het brouwen volgens het recept van Rene Geilings (zie onderaan deze post). Ik heb het recept aangepast naar 15 liter omdat ik in een zak brouw en de oorspronkelijke hoeveelheden daar waarschijnlijk niet in zouden passen.

Ik wil nu een giststarter maken maar na veel gegoogle twijfel ik tussen 1 of 2 zakjes Safale S04. Zou iemand mij kunnen adviseren?

Alvast dank!
Jules


Het recept:

Het is een recept voor 20 liter bier.

ingrediënten:
   50 gram Chocolade mout     800 EBC
  400 gram CaraMunuich        300 EBC
  750 gram CaraMunich         100 EBC
 6000 gram PilsMout             3 EBC
  290 gram Mais vlokken
  770 gram Donkere rietsuiker 200 EBC


15 liter maischwater van 63 graden

Maischschema:
 30 minuten op 60 graden
 60 minuten op 68 graden
 15 minuten op 75 graden
 
14 liter spoelwater van 78 graden

24 liter wort voor het koken

Hop toegevoegd voor het koken
80 gram pellets Hallertau Hersbrucker     2,0% Alpha
20 gram pellets Styrian Goldings       4,5% Alpha

90 minuten koken

suiker 15 minuten voor einde koken toegevoegd.

Na het koken 17 liter wort over met SG 1110 aangevuld met 5 liter water

Gist: safale-s04

OSG = 1085  (formule (17*1110) + (5*1000) / 22)
ESG = 1018

Met vriendelijke groeten,
René Geilings

hobbybob

Giststarter met korrelgist? Niet Doen!

Gewoon er droog over strooien 22 liter van 1085 dan heb je aan 1 zakje te weinig, 1,5 zakje is genoeg ( dus 2 )

Gadiot

Waarom raad je het af een starter te maken van korrelgist? Ik heb leren brouwen met de Brewferm kits. Daarin staat dat je een starter moet maken met water en een beetje suiker. Tot nu toe werkt dat prima voor me.

Ik heb een recept van 15 liter. Mijn ervaring tot nu toe is dat ik dan zo'n 85-90% van dat volume haal. Dus ik veracht zo'n 13 liter.
Is dan 1 zakje genoeg?

Hay

Met de brewfermkits maak je geen starter maar hydrateer je de korrelgist.
Maar dat is niet nodig gewoon over het wort strooien.
Maar bovenaan schrijf je na koken 17 liter en bijgevuld met 5 liter.
Dan kom ik net als hobbybob op 22 liter dus dat begrijp ik niet.

Gadiot

Excuses voor de onduidelijkheid. Ik heb het recept van Rene gekopieerd. Die staat onderaan mijn post en dat recept is voor 22 liter bier. Ik heb het aangepast naar 15 liter.

Wat is nu eigenlijk de "regel" over hoeveel gist je toe moet voegen? Ik las iets over 1 gram per liter bij bieren van boven de 1050 en 0,5 gram voor daaronder. Is dat een goede vuistregel om aan te houden?

Hay

Ik weet niet wat je sg is , maar mr malty zegt met 13l wort van 1.095 13 gram oftewel 1.1 zakje.

hobbybob

13 ltr gewoon 1 zakje dan droog erover strooien

RobinB

Citaat van: Gadiot op 16-12-2014  13:03 uWaarom raad je het af een starter te maken van korrelgist?
Omdat je bij een korrelgist starter vitaliteit verliest.
Handiger, maar waarschijnlijk ook effectiever, is om gewoon wat hoger te doseren.

Ps. Wat je beschrijft is inderdaad geen starter maar hydrateren.

Gadiot

Dank allen voor de tips.
Ik zal voortaan mijn gist er gewoon in strooien en niet meer hydrateren. Weer wat geleerd. Het werkt inderdaad prima.
Gister middag heb ik 13,5 liter weggezet bij 21 graden en vanochtend borrelde het al lekker.

Ik ben benieuwd hoe mijn eerste Quadrupel uit gaat pakken.

Zijn er nog andere tips die niet in de boekjes staan voor dit soort bieren?

Vergelijkbare Topics (7)

34818

Reacties: 9
Gelezen: 2054

25722

Reacties: 33
Gelezen: 9546

20406

Gestart door KC


Reacties: 17
Gelezen: 6340

15255

Gestart door NewLine


Reacties: 17
Gelezen: 6016

6211

Reacties: 39
Gelezen: 11842

40633

Gestart door Kokkebil


Reacties: 13
Gelezen: 1708


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.