Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Recepten per biertype zonder discussie (Rebie) => Groep A => Topic gestart door: Jacques op 02-10-2004 13:27 u

Titel: Bitter (Ordinary & Best (GB))
Bericht door: Jacques op 02-10-2004 13:27 u
Kenmerken biertype Bitter (Ordinary & Best (GB))


Zwaarte
SG 1033 - 1044     Plato 8,25 - 11

Bitterheid
30 - 40 EBU

Kleur
10 - 25 EBC

Smaakomschrijving
Geur: hop
Smaak: bitter, iets moutig-fruitig (hopkarakter door dry hopping met Engelse bitterhop)
Mondgevoel: droog en soms wrangig
Nasmaak: bitter tot zeer bitter

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=biertypen:biertypen_omschrijvingen#ordinary_best_bitter) behorende bij dit forum.
Titel: Hoopoe Best Bitter
Bericht door: Adrie op 19-01-2005 11:39 u
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Adrie (http://home.tiscali.nl/adrieotte/wp/)
Bron van het recept:    Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1980.0.html

Naam brouwsel:   Hoopoe Best Bitter
Biertype: Best Bitter
Begin SG: 1040
Eind SG:   1013
Kleur (berekend):      20 EBC
Berekende bitterheid: 31 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
940 gram    59%    Pilsmout                 3 EBC
380 gram    24%    Münichmout           15 EBC
150 gram    10%    Maisvlokken             1 EBC
80 gram       5%    CaraMünichmout   120 EBC
40 gram       2%    Aromamout          112 EBC

Water
6,0 L maischwater
7,3 L spoelwater

Maischschema
15 min   50 gr C
90 min   66 gr C

Hop
5,8 gram   Target         10,5 % alfa   pellets   kooktijd   75 min
3,9 gram   Challenger      6,9 % alfa   pellets   kooktijd   75 min
5,8 gram   Fuggles         5,0 % alfa   pellets   kooktijd   10 min
5,8 gram   E.K. Goldings      4,7 % alfa   bloemen   kooktijd   5 min
5,8 gram   Fuggles         5,0 % alfa   pellets   dry hop

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Danstar Windsor   gedroogde gist, 1 gram gist per liter wort

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   2   dagen bij 21 gr C
lagering   14   dagen bij 16 gr C

Bijzonderheden: Eigenlijk moet dit biertype gebrouwen worden met Pale mout, maar omdat ik die niet (tijdig) voorhanden had heb ik het vervangen door 2/3 pilsmout en 1/3 Münichmout. Wil je het echt volgens de stijl doen, vervang de pilsmout en Münichmout dan door 1320 gram Pale mout.

Groeten,

A3