Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hopgift - wordt bitterheid vergroot tijdens het koelen?

Gestart door Timonneke, 21-11-2013 08:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Timonneke

Hallo brouwbroeders!

Zaterdag ga ik mijn 2e brouwsel maken. Een meibok/blonde - 80% pils 20 % munchener, Northern brewer en aroma met Saaz.
Tijdens het koelen heb ik de hop nog niet uit het wort gehaald. Ik hevel dat wanneer het gekoeld is in mijn gistvat.
Dit betekent dat de hop ca 30 minuten langer zich in het wort bevindt.
Heeft dit effect op de bitterheid? Of heeft hop enkel effect tijdens het koken. Ik moest eraan denken om dat ik niet wil dat mijn bier door de laatste hopgift van enkele minuten uiteindelijk toch te bitter wordt.

Adrie

De isomerisatie van alfazuren gaat inderdaad door tijdens het koelen, maar langzamer naarmate het wort afkoelt. En onder de 70(?) graden gebeurt er niets meer. Als je dus vlot koelt, dan merk je niets van extra bitterheid uit de hoppen die nog in het wort zitten.

Timonneke

Kijk, helder duidelijk antwoord. Dank je Adrie.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.