Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Beginnersvraag over Wyeast

Gestart door arluijen, 10-03-2011 09:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

arluijen

Ok, Vraagje:

Ik ben geen groot scheikundige maar wil heel graag eens Wyeast proberen (tot nog toe korrelgist geprobeerd). Als ik op Brouwland kijk, zie ik een groot scala. Vraag is: hoeveel heb ik nodig voor een batch van 20-23 liter ? Is 1 zo'n smackpack voldoende ?

Ik wil nog niet gaan opkweken, dat komt wel als dit bevalt ? (allles in stapjes...)

Adrie

Als je nog niet wilt opkweken, neem dan in ieder geval een activator en geen propagator. In een activator zit net genoeg gist voor 20 liter, mits het bier niet te zwaar is. Houd het bier dus lichter dan 1.060, liefst 1.050. Bij een propagator, de naam zegt het al, moet je altijd giststarters maken.

RGeraads

Ik heb een keer voor aan APA een propagator gebruikt van Wyeast en hier is een prima bier uit voort gekomen. Ik heb de avond tevoren het pak gesmackt en direct over het wort uitgeschonken. Binnenkort als ik ons nieuwe huis op orde heb ga ik eens proberen een giststarter te maken. Ik wil dan eens een proef gaan doen met twee batches (zelfde recept), elk 10 liter, de een met een gesmackte propagator, direct uitgeschonken en de ander met een giststarter. Eens kijken wat het verschil is tussen deze twee bieren.

Adrie

Citaat van: RGeraads op 10-03-2011  10:12 uIk heb een keer voor aan APA een propagator gebruikt van Wyeast en hier is een prima bier uit voort gekomen.

Tja, dat is dan meer geluk dan wijsheid. Neem geen risico,  neem een activator. Zonde van de moeite en de ingrediënten als het mis gaat, toch?

arluijen

Dank voor de snelle reactie, maar zijn dit:

http://www.Brouwmarkt.nl/catalog/biergist-Wyeast-c-208_213_226.html

Nu activators? Maw, pakje kneden, laten opbollen en op het wordt schenken?

Groet

Adrie

Citaat van: arluijen op 10-03-2011  10:19 uDank voor de snelle reactie, maar zijn dit:

http://www.Brouwmarkt.nl/catalog/biergist-Wyeast-c-208_213_226.html

nu activators ? Maw, pakje kneden, laten opbollen en op het wordt schenken ?

Nee, dat zijn propagators. Activators zien er zo uit:


arluijen

Ok. Er staat eigenlijk best groot "Propagator" en "Activator" op. Had ik best zelf wel kunnen zien.

Dank.

Hans VH

Mijn eerste keren dat ik Wyeast gebruikte heb ik diverse activators en propagators gebruikt. Ik had niet door dat er een verschil was. Met beide had ik goede resultaten.
Vorig jaar zelfs een Belgian Saison gebruikt die in één keer uitgistte.

Nu vond ik dat ik de gebruiksaanwijzing moest volgen en heb vorige week gebrouwen met een Belgian Saison waarvan ik een starter gemaakt had. Na drie dagen gisten bleek de gisting stil te vallen. Schijn normaal te zijn voor een saison, dus ik panikeer (voorlopig) niet.

Maar ik begin me de vraag te stellen waarom ik in de toekomst starters zou maken als ik (voor 20l bier) zowel met propagator als met activator goede resultaten had?

Oscar

Citaat van: Hans VH op 10-03-2011  12:30 uMaar ik begin me de vraag te stellen waarom ik in de toekomst starters zou maken als ik (voor 20l bier) zowel met propagator als met activator goede resultaten had?

Als jij tevreden bent met je behaalde resultaat en de andere mensen die jou bier drinken hoor je ook niet klagen, dan is er geen reden om je werkwijze te wijzigen. Echter zie je kans om verbeteringen aan te brengen, dan kun je het overwegen.

Jacques

Klik ook eens op de tags die je onder het topic kunt vinden. Je vindt zo onder andere meer informatie over het maken van een giststarter.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.