Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Bier niet schuimhoudend
« Laatste bericht door Silky Gepost op Vandaag om 18:20 »
Hallo allemaal,

Na ruim anderhalf jaar activiteit mag ik met enige trots zeggen dat ik al diverse lekkere biertjes heb gebrouwd, mede dank zij de rubriek “bewezen recepten” op dit onvolprezen forum. Vergistingen met korrelgisten van diverse origine verlopen zonder uitzondering voorspoedig. Er is echter een ding dat me niet lukt - tenminste niet op constante basis - en dat is het produceren van een bier met een stevige en vooral stabiele schuimkraag.
De uitzondering op de regel zijn de Saisons (waarschijnlijk ingevolge grote hopgift + koudhop, maar uiteraard is niet elk bier van zo’n hopping gediend).
IPA’s geven wellicht een vergelijkbaar resultaat maar die brouw ik niet, simpelweg omdat ik er geen liefhebber van ben.
Voor de overige bieren (zwaar blond, zwaar donker, tripels, gemiddeld 8º alcohol) is het resultaat qua schuimhoudbaarheid matig tot zwak.
Bij het uitschenken ontstaat meestal een centimeterhoge schuimkraag, in die mate dat naar het einde van het schenken toe moet afgeremd worden om al het bier in het glas te krijgen.
Deze zakt echter binnen de 3 à 4 minuten in tot 2 à 3 millimeter of erger...
Al de klassieke “dooddoeners” heb ik inmiddels zorgvuldig afgelopen:
 - niet inmaischen onder 62º
 - deels carapilsmout van Weyerman gebruiken. Tarwemout idem.
 - voldoende lang (3 weken) warme hergisting op de fles aan +/- 21º
 - glazen reinigen met speciaal voor bierglazen ontwikkeld product (betrokken via bevriende horecauitbater) en afdrogen met een vaatdoek die gewassen is zonder wasverzachters.
 - bier niet severen met vettige snacks
 - temperatuurgecontroleerd vergisten
 - 1 g. op 10 liter carafa  gebruiken (geen carafamout maar een dropextract), mij met het oog op schuimhoudbaarheid aangeraden door een ervaren brouwer)
Ook de diverse “schuimverbeteraars” die de toeleveranciers aanbieden geven geen voldoening. Het eindresultaat blijft meestal onder de verwachtingen.
Deze week deed ik met een vriend een terrasje aan waarbij we enkele glazen Cornet (van Brouwerij Palm in Steenhuffel) hebben soldaat gemaakt. Zelfs na 20 minuten in het glas bleef er een harde en stabiele schuimkraag van 2 centimeter op het bier staan en dat is wel zo smakelijk. Wat zou ik graag dit effect bereiken!
Is het misschien zo dat professionele brouwerijen de beschikking hebben over bepaalde toevoegingen of manipulaties die voor ons hobbybrouwers niet beschikbaar zijn?
Ik zie de gewaardeerde suggesties van de collega’s hobbybrouwers met belangstelling tegemoet.
Waar ik NIET op zit te wachten zijn de (fake?) foto’s van lege glazen vol schuimkringen waar sommigen op dit forum mee afkomen. Nog niet zo lang geleden was ik te gast bij een (overigens verder zeer vriendelijke) ervaren collega hobbybrouwer die dergelijke foto’s in het verleden al eens gepost heeft. Hij schonk mij op een bepaald moment een biertje uit op een dermate woeste manier dat het glas zich voor 90% vulde met schuim, waarvan na enkele minuten ook maar enkele millimeters over bleven. Ik geef toe, helemaal “plat” werd het niet maar een stevige kraag was het allerminst...
Ook als ik de foto’s bekijk van diverse clubbijeenkomsten of kampioenschappen op dit forum of elders merk ik vaak dat deelnemers (en juryleden...) staan te poseren met “er zeer Engels uitziende” glazen bier in de hand of op de tafels (check dit gerust even als u twijfelt aan mijn woorden...).
Als Belg - en ik geef het navolgende volmondig toe - hecht ik misschien teveel belang aan het verschijnsel “Schuimhoudbaarheid” maar wij zijn met bieren als Duvel, Westmalle, Cornet en Carmeliet om er enkele te noemen dan ook verwend op dit vlak.
Na 16 brouwsels wacht ik met spanning op een gouden tip...
Terloops mijn dank aan alle regelmatig postende forumleden voor het delen van al hun wijsheid  :groots:

 :degroeten:
2
Grondstoffen / Re: Hopoogst 2018
« Laatste bericht door Lange1985 Gepost op Vandaag om 18:09 »
Ik heb laatst een afgebroken scheut Cascade op water gezet en hij begint wortel te schieten. Voor een paar flesjes homebrew mag hij worden afgehaald in Urmond (zuid limburg. Voor de Belgische leden; bij maasmechelen de grens over)  :biersmile:
3
Prikbord / bier brouw installatie te koop
« Laatste bericht door marcel-g Gepost op Vandaag om 17:41 »
wegens te weinig tijd,omdat het zijspan racen op ek niveau heel veel tijd kost,stop ik met brouwen en zet ik mijn installatie te koop.
https://link.marktplaats.nl/m1278143285
4
Apparatuur / Re: Arsegan easybrew 30
« Laatste bericht door JoepH Gepost op Vandaag om 16:43 »
Ik ga nu proberen de lauterhexe aan te sluiten op de pompingang. Het filtertje dat ik daarvoor had aangeschaft loopt dicht na het koken.
Een knietje aan de binnenkant met smalle uitloop voor de whirlpool heb ik ook net besteld :)
Die sluit ik dan na het koelen maar op de pomp aan.
Het filmpje op YouTube met het extra geboorde gat voor de whirlpool functioneerde goed, dus het zou moeten werken. Alleen dus pas na het koelen.
Hé KC, kun je als het klaar is een paar fotootjes hier posten. Ik neem aan dat meer mensen zich graag een beeld willen vormen.
5
Grondstoffen / Re: Lijst hoppen hobbytelers
« Laatste bericht door SanderH Gepost op Vandaag om 15:26 »
Vorige week een deel van de wortels met daaraan een uitloper van de Centennial er af gehaald. Staat nu een week in een pot en is door aan het groeien.
Waarschijnlijk kan ik er ook nog een van de Williamette halen.

De centennial mag weg voor een paar biertjes. Afhalen in Anna Paulowna. Eventueel afleveren in Noord Holland kan ook. Opsturen is geen optie met een plant.
6
Discussie over recepten / Re: Recept nav prijswinnend witbier recept met Amerikaanse hop
« Laatste bericht door Wolter Gepost op Vandaag om 12:46 »
Aha... Super! Dat gaan we doen. Tot nu toe ook altijd gelagerd op de fles. Ik kan er gewoon vanuit gaan dat de hoofdvergisting is gestopt wanneer het waterslot kalmeert neem ik aan? 4 a 6 dgn...

Maar dan laat je je gistvat best even staan ivm het koudhoppen...
Normaal zou ik dan al bijna gaan bottelen... Nu stel je dat dan even uit begrijp ik?

In ieder geval bedankt voor de tips!

Klopt. Als de activiteit in het waterslot rustiger wordt is de hoofdvergisting voorbij. Kan al na 1 a 2 dagen het geval zijn.
7
Het originele recept is overgeheveld na de hoofdvergisting.
De koudehop gift kan er in als er nog een klein beetje vergisting activiteit is. Er zijn ook brouwers die dit tijdens de coldcrash doen. (dus als de vergisting volledig is).
Het lageren gebeurd bij de meeste hobbybrouwers op fles. Na de hergisting op fles dus.
Aha... Super! Dat gaan we doen. Tot nu toe ook altijd gelagerd op de fles. Ik kan er gewoon vanuit gaan dat de hoofdvergisting is gestopt wanneer het waterslot kalmeert neem ik aan? 4 a 6 dgn...

Maar dan laat je je gistvat best even staan ivm het koudhoppen...
Normaal zou ik dan al bijna gaan bottelen... Nu stel je dat dan even uit begrijp ik?

In ieder geval bedankt voor de tips!
8
Apparatuur / Re: Arsegan easybrew 30
« Laatste bericht door KC Gepost op Vandaag om 12:03 »
Ik ga nu proberen de lauterhexe aan te sluiten op de pompingang. Het filtertje dat ik daarvoor had aangeschaft loopt dicht na het koken.
Een knietje aan de binnenkant met smalle uitloop voor de whirlpool heb ik ook net besteld :)
Die sluit ik dan na het koelen maar op de pomp aan.
Het filmpje op YouTube met het extra geboorde gat voor de whirlpool functioneerde goed, dus het zou moeten werken. Alleen dus pas na het koelen.
9
For our non-Dutch speaking friends / Re: Jopen Mooie Nel IPA
« Laatste bericht door Winne2 Gepost op Vandaag om 11:55 »
MJ44 doet het ook heel aardig....
10
Brouwsoftware / Re: Tooltje om vergisting te kunnen volgen via refractometer
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 11:53 »


betekent in dit geval (bij 12.8 Brix begin gisting)
4.5% alcohol en 64% SVG (83% van de potentieel vergistbare suiker is nu vergist)
Pagina's: [1] 2 3 ... 10