Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: Thom op 23-08-2017 20:58 u

Titel: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Thom op 23-08-2017 20:58 u
Momenteel heb ik alleen nog maar ervaring met korrelgist. Ik ben nu al een tijdje op dit forum aan het inlezen over vloeibare gist, giststarters maken en de slurry hergebruiken.
Nu ben ik van plan een blond te brouwen met een SG van 1.065 Wyeast 3522. Wat is handiger om te doen:
- de 125 ml op te delen in 2, 3 of 4 delen (1 daarvan gebruiken en de rest in de koelkast voor toekomstig gebruik)
- Alle Wyeast gebruiken met een giststarter en steeds de slurry bewaren en hergebruiken.
- Beide?

Wat is hierbij het best voor de gist gezondheid? En waarom kiezen jullie voor het een of het ander?
Ik begreep dat wanneer de tijd vordert er steeds meer cellen afsterven. Is de verse gist wanneer het opgeslagen wordt in de koelkast lang houdbaar?

Alvast bedankt voor de antwoorden! :biersmile:
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Dund op 23-08-2017 21:19 u
Hoeveel liter bier ga je brouwen?

En over welke 125 ml heb je het? Bedoel je het Wyeast pack?
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: tdp op 23-08-2017 21:46 u
Gebruik de zoekfunctionaliteit, of bijvoorbeeld de tags (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=149).

Staat heel veel al over beschreven, en uiteindelijk heeft iedereen een eigen werkwijze
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Thom op 23-08-2017 22:08 u
Hoeveel liter bier ga je brouwen?

En over welke 125 ml heb je het? Bedoel je het Wyeast pack?
Wyeast 3522XL pack https://www.Brouwmarkt.nl/Wyeast-3522-xl-belgian-ardennes-biergist-activator.html (https://www.Brouwmarkt.nl/Wyeast-3522-xl-belgian-ardennes-biergist-activator.html)

Bedankt, ik ga even naar de tags kijken.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Dund op 23-08-2017 22:19 u
Zo'n zakje is voor 20-25 liter bier ik weet niet hoeveel je gaat brouwen maar om dit in delen te splitsen lijkt me niet handig.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Thom op 24-08-2017 07:54 u
Ik lees inderdaad dat enting mogelijk is tot 20 liter. Echter wanneer ik in BrouwHulp 1 Wyeast pack selecteer zie ik dat ik te weinig gist cellen heb voor 12 liter (zie foto). Een starter moet ik sowieso maken. Het idee van splitsen is dat ik hierdoor verse gist over houd voor andere brouwdagen. Maar ik kan natuurlijk ook kiezen om alles te gebruiken met een kleinere gist starter en dan de slurry te hergebruiken.

Ik vraag me alleen af wat handiger is. Bevat de slurry langer meer levende gistcellen? Of de verse gist zelf? Als ik de gist vaker wil gebruiken zijn er meerdere mogelijkheden.

(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/e60317911966317695a53bba4d94d0e7.jpg) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/e60317911966317695a53bba4d94d0e7.jpg)
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Dugraph op 24-08-2017 08:58 u
Ik lees inderdaad dat enting mogelijk is tot 20 liter. Echter wanneer ik in BrouwHulp 1 Wyeast pack selecteer zie ik dat ik te weinig gist cellen heb voor 12 liter (zie foto). Een starter moet ik sowieso maken. Het idee van splitsen is dat ik hierdoor verse gist over houd voor andere brouwdagen. Maar ik kan natuurlijk ook kiezen om alles te gebruiken met een kleinere gist starter en dan de slurry te hergebruiken.

Ik vraag me alleen af wat handiger is. Bevat de slurry langer meer levende gistcellen? Of de verse gist zelf? Als ik de gist vaker wil gebruiken zijn er meerdere mogelijkheden.

Ik zou de slurry bewaren en hergebruiken. Feitelijk is het dezelfde gist maar dan meer (en waarschijnlijk vitaler).

Let op dat bij het invoeren bij BrouwHulp geen rekening wordt gehouden met de leeftijd van de gist. In de link uit mijn vorige post gaat men uit van 10% minder vitaliteit per maand. Dat houdt in dat je 0,6 pak invult voor een gist van 4 maanden oud. Volgens mij is dit getal redelijk conservatief.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Dund op 24-08-2017 09:34 u
1 zakje met sg 1065 en 12 liter durf ik wel aan. Ik heb in het verleden wel 30 liter met 1 zakje gedaan. Gewoon op tijd laten opbollen.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: hans_nwk op 24-08-2017 09:52 u
Moet inderdaad makkelijk kunnen met 1 zakje. En dan de slurry bewaren.

Als je wel starters wil/moet maken en geen gistkoek wil bewaren kun je een deel van de starter achterhouden en die bewaren.
De volgende keer maak je daar dan een starter mee en hou je weer een deel achter om te bewaren.

Er zijn meerdere wegen naar Rome maar schoon werken hoort overal bij. De ene werkzijze is wat gevoeliger dan de andere kijk hiervoor vooral naar het aantal handelingen en het aantal keren overscheppen/gieten.

Groet,
Hans
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Thom op 28-08-2017 08:06 u
Bedankt allemaal voor de reacties! Dit weekend ga ik zonder een starter de maken de Wyeast 3522 gebruiken voor de 12 liter (wel smacken). De slurry ga ik achteraf hergebruiken en een deel op glycerine zetten voor in de vriezer.
Ik blijf het alleen raar vinden dat BrouwHulp aangeeft dat het te weinig gist cellen bevat. Iemand van Brouwmarkt zei ook dat zonder starter 20 liter met gemak mogelijk is. Hoe komt het dat BrouwHulp veel meer vraagt?
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: tdp op 28-08-2017 10:06 u
Bedankt allemaal voor de reacties! Dit weekend ga ik zonder een starter de maken de Wyeast 3522 gebruiken voor de 12 liter (wel smacken). De slurry ga ik achteraf hergebruiken en een deel op glycerine zetten voor in de vriezer.
Ik blijf het alleen raar vinden dat BrouwHulp aangeeft dat het te weinig gist cellen bevat. Iemand van Brouwmarkt zei ook dat zonder starter 20 liter met gemak mogelijk is. Hoe komt het dat BrouwHulp veel meer vraagt?

Technisch gezien zul je te weinig cellen hebben, echter zal dit wel goedkomen. BrouwHulp is gebouwd door een hobbybrouwer, Brouwmarkt door een commerciële jongen ;)
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: hans_nwk op 28-08-2017 10:41 u
Technisch gezien zul je te weinig cellen hebben, echter zal dit wel goedkomen. BrouwHulp is gebouwd door een hobbybrouwer, Brouwmarkt door een commerciële jongen ;)
Als de gist vers is lukt in de praktijk vaak meer dan in theorie. Als onwetende beginner liet ik ook gewoon 20 l wort met SG 1.070 met 1 zakje WY3522 vergisten. Kwam goed.
Ook 23 l wort SG 1.053 met (nummer even kwijt) 1 zakje Wyeast bohemian lager (ondergister) ging ook goed.

Ik neem nu het risico niet meer op gestokte vergistingen maar toen ik ze onbedoeld wel nam heb ik steeds geluk gehad of het komt toch niet zo nauw.

Maar zoals gezegd, nu neem ik dat risico niet meer.

Mijn standaard manier van werken voor een zwaar bier is nu om 15 - 20 l licht bier te brouwen met een smackpack en de geoogste slurry (deels of helemaal) te gebruiken voor 16 - 20 l zwaar bier.

Groet,
Hans
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: tdp op 28-08-2017 10:53 u
Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik meestal te weinig gist ent. Laatst met een Westmalle Tripel kloon leverde dit wel problemen op, maar normaal gaat dit bij ook altijd wel goed.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Dugraph op 28-08-2017 12:18 u
Ik vind het heel lastig om goed te bepalen hoeveel gistcellen ik nodig heb en hoeveel gistcellen ik met mijn giststarter verkrijg. Alles lijkt afhankelijk te zijn van vitaliteit (productiedatum gist), berekeningsmethode en groeimodel van gist op een roerder. Als ik de productiedatum juist invul en de overige getallen conservatief dan heb ik voor mijn laatste brouwsel 128 miljard cellen beschikbaar. Als ik echter uitga van een betere vitaliteit en gunstige berekeningsmethoden dan kom ik op 288 miljard beschikbare cellen. Dat is ruim 100% meer! Ik maak hierbij gebruik van meerdere soorten rekensoftware (BrouwHulp, mrmalty, brewersfriend).

Ik snap echt de discussies op sommige fora niet als het gaat om ‘under-/overpitching yeast’. Volgens sommige zou je hiermee kunnen sturen op smaak. Maar als je al kunt vaststellen wat voor je brouwsel exact benodigd is dan lijkt het me onmogelijk om daar binnen een marge van 5% rekening mee te houden.  :weetniet:
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: hans_nwk op 28-08-2017 13:30 u
Ik vind het heel lastig om goed te bepalen hoeveel gistcellen ik nodig heb en hoeveel gistcellen ik met mijn giststarter verkrijg.
Hoeveel nodig dat lukt nog wel maar inderdaad, hoeveel zit er in een mm slurry die in je koelkast staat?
Het blijft bij mij vaak gokwerk.

Voor de starter vertrouw ik op BrouwHulp en ga er maar vanuit dat het klopt.

Groet,
Hans
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Jacques op 28-08-2017 21:11 u
Ik vind het heel lastig om goed te bepalen hoeveel gistcellen ik nodig heb en hoeveel gistcellen ik met mijn giststarter verkrijg. Alles lijkt afhankelijk te zijn van vitaliteit (productiedatum gist), berekeningsmethode en groeimodel van gist op een roerder. Als ik de productiedatum juist invul en de overige getallen conservatief dan heb ik voor mijn laatste brouwsel 128 miljard cellen beschikbaar. Als ik echter uitga van een betere vitaliteit en gunstige berekeningsmethoden dan kom ik op 288 miljard beschikbare cellen. Dat is ruim 100% meer! Ik maak hierbij gebruik van meerdere soorten rekensoftware (BrouwHulp, mrmalty, brewersfriend).

Ik snap echt de discussies op sommige fora niet als het gaat om ‘under-/overpitching yeast’. Volgens sommige zou je hiermee kunnen sturen op smaak. Maar als je al kunt vaststellen wat voor je brouwsel exact benodigd is dan lijkt het me onmogelijk om daar binnen een marge van 5% rekening mee te houden.  :weetniet:

De enige echt betrouwbare manier om het aantal vitale cellen te bepalen is tellen... Je hebt wel een goede microscoop nodig, een telkamer en kleurstof. En verder tijd... Dat laatste is minder nodig wanneer je een usb-camera hebt die op de microscoop past en software waarmee je het aantal cellen kunt tellen. Alles bij elkaar een flinke investering.

Een alternatieve methode bestaat uit het bepalen van het volume van de slurry na 4 uur bezinken en een proefvergisting met een klein gedeelte van de gist. Indien de gisting heel snel aanslaat weet je dat je veel vitale gist hebt.


Overigens klopt het dat je met de hoeveelheid gist de smaak van je bier kunt beïnvloeden.
Weinig gist enten betekent dat je meer hogere alcoholen, esters en andere vergistingsproducten krijgt. Voor veel Belgische bierstijlen is dat gewenst.
Veel gist enten betekent dat de mout en hop meer op de voorgrond komen. Dit is gewenst bij Duitse en Amerikaanse bierstijlen.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: EBC op 28-08-2017 21:16 u
Vloeibare gist is gewoon totaal onvoorspelbaar.
Soms zit het mee en soms zit het tegen.

Met droge gist heb je dat probleem veel minder. En de resultaten zijn over het algemeen consistenter.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Thom op 29-08-2017 07:52 u
Als ik het zo lees blijft het dus een beetje natte vinger werk. BrouwHulp of Mr malty kan een schatting geven, maar met minder kan het goed komen. Leeftijd van de gist is dus ook weer erg van belang. Moeilijk..

Misschien toch beter om dan maar voor de zekerheid een starter te maken? Hoeveel dagen voor de brouwdag is het handigste om de starter te maken met de 0,4 liter die BrouwHulp adviseert?
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: hans_nwk op 29-08-2017 08:23 u
Persoonlijk zou ik gewoon met het zakje werken. Je kunt een starter maken de avond er voor dan is de gist waarschijnlijk nog volop actief en krijgt de vergisting een vliegende start.

Of een week van te voren en de starter in de koelkast zetten. Hij zal dan bezonken zijn en je kunt hem dan afgieten voor je hem toevoegt.

Een zakje Wyeast in een starter van 0,4 l is zo'n kleine starter dat het maar weinig meer doet dan smacken voor mijn gevoel.

Groet,
Hans
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: seed7 op 29-08-2017 09:38 u
Als ik het zo lees blijft het dus een beetje natte vinger werk.

Het natte vingerwerk werk deel is dat je niet weet waar je mee begint in zo'n pak. Als je zo'n pak in 1 a 2 liter wort mikt heb je nog geen echte starter, de cellen vermenigvuldigen zich te weinig, je pept ze voornamelijk een beetje op, wat op zich prima is voor de meeste van onze brouwsels. Doordat je in de relatief kleine hoeveelheid wort veel cellen hebt gaan de cellen zich amper delen maar eten zich vol en willen dan juist naar ruststand (gesimplificeerd). Voor een echte starter wil je veel groei hebben en uiteindelijk heel veel jonge cellen t.o.v. oude cellen.

Dat kun je bereiken door altijd van een hele kleine hoeveelheid cellen uit te starten. Je kunt bijvoorbeeld de cellen in je pak oppeppen en dan in kleine hoeveelheden invriezen, 2-5 ml. Dat dan voor brouwen opkweken in een aantal stappen, 10 ml - 100 ml - 1l - etc. Als je b.v. 3 l starter nodig hebt zorg dan dat de laatste stap het grootst is (ca. 10x het vorige volume). Met een dergelijke methode garandeer je ten minste dat je hoeveelheid cellen per starter constant is.

Ingo
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Thom op 03-09-2017 10:17 u
Gisteren de vloeibare gist volledig toegevoegd aan de 12 liter wort. Hij staat nu op 23 graden in de vergistingskast. Na 8 uur slapen gaat hij al flink tekeer! Ondanks dat hij te weinig aangeeft via BrouwHulp denk ik dat het wel goed gaat komen.

De slurry ga ik achteraf bewaren in de vriezer met glycerine.

Zou ik de temperatuur laten op 23 graden of later nog wat ophogen?
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: hansHalberstadt op 03-09-2017 10:39 u
Vloeibare gist is gewoon totaal onvoorspelbaar.
Soms zit het mee en soms zit het tegen.

Die ervaring heb ik niet. opkweken op de roerder volgens een vaste procedure geeft bij mij een goed reproduceerbaar resultaat. Maar de reproduceerbaarheid van de procedure die je volgt is inderdaad wel bepalend voor het resultaat. En voor elke giststam net iets anders, maar met wat ervaring goed te doen.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: hansHalberstadt op 03-09-2017 10:49 u

 2-5 ml. Dat dan voor brouwen opkweken in een aantal stappen, 10 ml - 100 ml - 1l - etc. Als je b.v. 3 l starter nodig hebt zorg dan dat de laatste stap het grootst is (ca. 10x het vorige volume). Met een dergelijke methode garandeer je ten minste dat je hoeveelheid cellen per starter constant is.

Ingo
Deze regel is voor mij ook een van de belangrijkste om tot reproduceerbare resultaten te komen. Alles op de roerder (behalve de eerste stap van enkele ml) en opschalen op het moment dat je nog in de logfase zit zodat de gist er niets van merkt. Nog beter volgens mij zou zijn om het geheel op te nemen in een feedback loop waarbij je steeds de troebelheid meet, bv met een lasertje en fotocel en dan automatisch verse wort erbij druppelt als de troebelheid boven een bepaalde waarde komt. Door de feedbackloop zal het volume van je starter dan vanzelf exponentieel toenemen en als je het eindvolume bereikt kun je nog door blijven gaan tot je de gewenste troebelheid bereikt.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Thom op 06-09-2017 08:05 u
Ik denk dat ik het ook op die manier ga doen (steeds in stappen van 10).

Wat een gist is dat die 3522 van Wyeast! Zaterdagavond geënt met een SG van 1.070 (12% suiker) en dinsdag avond zat ik al op 1.008 (dobber) en 1.006 refractometer. :o Nu al een SVG van 88,6- 91,4%. Is dit niet veel hoger als normaal?

Ik hou van een wat zoeter biertje (niet te droog). Zou het nu zin hebben om de temperatuur omhoog te brengen van 23 naar 24 of hoger voor meer ester productie?
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Brouwers op 06-09-2017 09:34 u
Ik denk dat ik het ook op die manier ga doen (steeds in stappen van 10).

Wat een gist is dat die 3522 van Wyeast! Zaterdagavond geënt met een SG van 1.070 (12% suiker) en dinsdag avond zat ik al op 1.008 (dobber) en 1.006 refractometer. :o Nu al een SVG van 88,6- 91,4%. Is dit niet veel hoger als normaal?

Ik hou van een wat zoeter biertje (niet te droog). Zou het nu zin hebben om de temperatuur omhoog te brengen van 23 naar 24 of hoger voor meer ester productie?
Nu de temperatuur verhogen heeft geen zin. Ester productie vind voornamelijk aan het begin van de vergisting plaats. Ook is de vergisting wel zo'n beetje klaar bij jou. Heb zelf nog geen ervaring met de 3522, maar voor veel Belgische gisten geldt dat je niet te warm moet vergisten omdat je anders teveel esters en hogere alcoholen krijgt.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: seed7 op 06-09-2017 11:29 u
Ik hou van een wat zoeter biertje (niet te droog). Zou het nu zin hebben om de temperatuur omhoog te brengen van 23 naar 24 of hoger voor meer ester productie?

Die zoetheid die je proeft maakt de gist en is stam afhankelijk. Neem bijvoorbeeld Belle Saison, gist extreem diep uit en geeft toch een relatief zoet bier.

Ingo
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Roodwang op 07-09-2017 00:07 u
En het hergebruik van de slurry?
Ik ben nu een IPA aan het vergisten en zou het leuk vinden om  met de slurry een tripel erachter te doen met min of meer hetzelfde recept. (Natuurlijk met minder hop en geen koudhop)
Met de slurry dus.
Kan ik gewoon het wort in hetzelfde gistvat gieten over twee weken of moet ik de gist eerst laten bezinken en afgieten en zo?
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: seed7 op 07-09-2017 07:33 u
Als je dat doet dan start je met een overmaat aan gist, je kunt er wat gist uit scheppen. Ook als je dit wilt doen ga van licht naar zwaar bier en van licht gehopt naar zwaar gehopt. De gist neemt veel bitterheid op, iets om rekening mee te houden bij een tripel.
Beter dan op de oud slurry verder te gaan is het om tijdens de hoofdvergisting gist van boven af te oogsten, versere en fittere gist krijg je niet. Dat een paar dagen in de koelkast bewaren tot je het in kunt zetten, maar geen weken bewaren. Twee tot vier dagen.

Ingo
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Roodwang op 07-09-2017 23:43 u
grappig.. dat wist ik niet. Dat gist ook de bitterheid mee kon nemen. Maar de hoofdvergisting is nu. de eerste vraag: hoe vang je die gistcellen? Zit dat in het schuim?
Tweede vraag: Heeft dat wel zin met een houdbaarheid van 3 dagen? Ik moet nog koudhoppen. Duurt nog wel 2 weken voordat ik ga bottelen (en opnieuw brouwen)

Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: seed7 op 08-09-2017 07:47 u
grappig.. dat wist ik niet. Dat gist ook de bitterheid mee kon nemen. Maar de hoofdvergisting is nu. de eerste vraag: hoe vang je die gistcellen? Zit dat in het schuim?
Tweede vraag: Heeft dat wel zin met een houdbaarheid van 3 dagen? Ik moet nog koudhoppen. Duurt nog wel 2 weken voordat ik ga bottelen (en opnieuw brouwen)

En niet alleen bitterheid. Schlenkerla's lichtste rookbier wordt zonder rookmout gebrouwen, alleen maar met de gist uit een bier met gerookte mout.

Met een goed gereinigde en gedesinfecteerde pollepel voorzichtig wat van de toplaag afromen en in een gedesinfecteerde pot doen. Bij het afromen zo min mogelijk jongbier mee scheppen. Andere methode is een jampot met twee buisjes door de deksel, aan een buisje zuig je en met het andere zuig je de gist op.

Als het twee weken duurt is het inderdaad niet heel erg zinvol. 'top cropping' zoals de Engelsen het noemen is vooral handig als je continu kort op elkaar kunt /wilt brouwen, je kunt het dan vele tientallen brouwsels volhouden. Je kunt met een beetje van de op deze manier geoogste gist wel weer een goede starter opzetten.

Ingo
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: hansHalberstadt op 08-09-2017 08:40 u
Wat ik soms doe als ik 2 x achter elkaar brouw is inderdaad de slurry eerst in de koelkast bewaren en daarna ca 1/3 van de slurry voorzien van wat verse wort aan het begin van de brouwdag en dan goed beluchten. dan gist deze flink als je hem aan het brouwsel toevoegt. dan brouwsel ook goed beluchten, voor zware bieren herbeluchten na ca 4-6 uur liefst ca een uurtje voordat de gisting zichtbaar begint.
geeft dan bij mij een vlotte gisting. Doel is vooral om veel verjonging van cellen te krijgen, dus niet alle slurry gebruiken. Beluchten op die manier geeft nauwelijks nadelen omdat de zuurstof vrijwel direct door de gist wordt opgenomen en niet de kans krijgt om het wort te oxideren.
De slurry kun je best 2 weken bewaren omdat hij toch daarna weer geheractiveerd wordt.

 
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Lange Möpper op 27-11-2017 20:51 u
Voor een echte starter wil je veel groei hebben en uiteindelijk heel veel jonge cellen t.o.v. oude cellen. Dat kun je bereiken door altijd van een hele kleine hoeveelheid cellen uit te starten. Je kunt bijvoorbeeld de cellen in je pak oppeppen en dan in kleine hoeveelheden invriezen, 2-5 ml. Dat dan voor brouwen opkweken in een aantal stappen, 10 ml - 100 ml - 1l - etc. Als je b.v. 3 l starter nodig hebt zorg dan dat de laatste stap het grootst is (ca. 10x het vorige volume). Met een dergelijke methode garandeer je ten minste dat je hoeveelheid cellen per starter constant is.

Ingo

Paar domme vragen misschien...

Kan je gist invriezen? Ik dacht altijd dat gist dat niet overleefde. Zo ja, hoe doe ik dat?

Kan ik op die manier gist langer bewaren, en zo ja, hoe lang?

Ik brouw ongeveer 10 a 12 keer er jaar, en meestal met een andere gist, omdat dit dan ook ansdere en seizoensbieren zijn.
Koop dus elke keer weer een zakje Wyeast a 7 euro... zou ik graag willen besparen.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: tdp op 27-11-2017 21:31 u
Geen domme vraag op zich, wel een vraag die al meermaals beantwoord (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=12) is ;) De tags zijn zo waardevol, maar blijkbaar niet bij iedereen bekend...
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Jacques op 27-11-2017 22:03 u
Geen domme vraag op zich, wel een vraag die al meermaals beantwoord (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=12) is ;) De tags zijn zo waardevol, maar blijkbaar niet bij iedereen bekend...

Naast de tags (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags) kun je ook de zoekfunctie gebruiken. Zoek maar eens op "invriezen gist".

(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/b1fe3dc73781564e0fabe412e2f077e0.PNG) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/b1fe3dc73781564e0fabe412e2f077e0.PNG)
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Lange Möpper op 28-11-2017 12:18 u
Geen domme vraag op zich, wel een vraag die al meermaals beantwoord (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=12) is ;) De tags zijn zo waardevol, maar blijkbaar niet bij iedereen bekend...

Was inderdaad niet bekend, maar hou ook meer van de interactie...

Net als bij mijn vrouw... die zegt ook altijd als ik niet weet waar iets is: "Waarom zoek je eerst zelf niet even."
Waarom zou ik zelf zoeken als zij precies weet waar het ligt.
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: tdp op 28-11-2017 12:24 u
Was inderdaad niet bekend, maar hou ook meer van de interactie...

Net als bij mijn vrouw... die zegt ook altijd als ik niet weet waar iets is: "Waarom zoek je eerst zelf niet even."
Waarom zou ik zelf zoeken als zij precies weet waar het ligt.

Probleem is dan dat we meerdere onderwerpen voor de zoveelste keer gaan door akkeren. En juist daar wordt het forum niet overzichtelijker van...
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: hansHalberstadt op 28-11-2017 16:16 u
De tags zijn zo waardevol, maar blijkbaar niet bij iedereen bekend...
Als ik bv op 'weegschaal' kijk bij tags dan vind ik niets. terwijl gisting volgen via de weegschaal toch wel bestaat. 
Titel: Re: Vloeibare gist vragen
Bericht door: Jacques op 28-11-2017 22:38 u
Als ik bv op 'weegschaal' kijk bij tags dan vind ik niets. terwijl gisting volgen via de weegschaal toch wel bestaat.

Geprobeerd wordt het aantal tag beperkt te houden omdat je anders door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Een weegschaal is weegapparatuur, en er is een tag meet- en weegapparatuur (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=192). Daar staat het door jou bedoelde topic bij...

Verder kun je ook de zoekfunctie gebruiken. Langs die weg kun je ook snel het een andere terugvinden.