Forum Hobbybrouwen.nl

Algemeen => Boekbesprekingen => Topic gestart door: hans100w op 06-05-2019 17:14 u

Titel: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: hans100w op 06-05-2019 17:14 u
https://books.google.nl/books?id=2ACSutWpafcC&dq=bier&hl=nl&pg=PP7#v=onepage&q&f=false (https://books.google.nl/books?id=2ACSutWpafcC&dq=bier&hl=nl&pg=PP7#v=onepage&q&f=false)

Google heeft veel scans van oude boeken online staan, zo ontdekte ik dit boek waarin het mouten, eesten en brouwen uit de 18de eeuw uitvoerig wordt bescheven. Het is oud-hollands, dus niet erg makkelijk te lezen, maar als je er wat tijd in steekt leest het als een spannend boek  :brouwen:  :)
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: Koen S op 06-05-2019 18:54 u
Ik wist niet dat Vlaemsch Oud-Hollands is. 😁

Als je leest welke additieven (zoals pek)  ze toen gebruikten, dan ga je discussies over waterbehandeling op dit forum met heel andere ogen bekijken.
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: Belg op 06-05-2019 19:07 u
Pagina 74-76 voor wie wil weten wat men vroeger allemaal in het brouwsel dropte van smaakmakers.

Bekende en totaal onbekende specerijen en varia.
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: wiliam op 06-05-2019 21:17 u
Ik wist niet dat Vlaemsch Oud-Hollands is. 😁


1831 vertelt ons dat BelgiŽ zich afscheidde van de Nederlanden, 1793 was de Fransche tijd. (1792-1815)
Dus ja oud Nederlandsch.
Pagina 74-76 voor wie wil weten wat men vroeger allemaal in het brouwsel dropte van smaakmakers.

Bekende en totaal onbekende specerijen en varia.

Alleen de Cucube is (nog) niet te vinden.
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: Koen S op 06-05-2019 21:45 u
1831 vertelt ons dat BelgiŽ zich afscheidde van de Nederlanden, 1793 was de Fransche tijd. (1792-1815)
Dus ja oud Nederlandsch.
In de inleiding noemt de auteur het Vlaemsch, een regionale versie van het Nederduitsch, voorloper van het Nederlands.
Maar dat is allemaal niet zo relevant. Het is gewoon een heel boeiend boek.
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: jaapz op 07-05-2019 16:49 u
Wat een prachtig boek! Bedankt voor het delen :groots:
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: jaapz op 08-05-2019 13:46 u
(http://tinyimg.io/i/RkpHfHa.png)

Een manier van het drogen van gist op hout, zoals ook nu nog met sommige Kveiks gedaan wordt, wordt in dit boek ook beschreven!

Ook deden ze destijds al aan "dry hoppen" met kruiden:

(http://tinyimg.io/i/DYk8iL3.png)
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: Guppie op 08-05-2019 15:22 u
Hilarisch

En een drooghop ;-)
(https://books.google.nl/books/content?id=2ACSutWpafcC&hl=nl&pg=PA22&img=1&zoom=3&sig=ACfU3U3BHQEkVzukuosDpB0rjYiWB0PV0Q&ci=151%2C158%2C843%2C630&edge=0)
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: Belg op 08-05-2019 17:06 u
IPA voordat het hip was ;)
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: Wildor op 08-05-2019 17:50 u
Handje zuiver zand in een kan water en in het vat gieten, met een stok omroeren en het wordt weer goed.

Prachtig!
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: Davester op 09-05-2019 19:16 u
Gaaf, thanks voor sharing, ga er eens rustig voor zitten.
Titel: Re: Den Volmaekten Bier-Brouwer (1793)
Bericht door: Ronnie op 10-05-2019 10:53 u
Prachtig!
Mooi om dat hier te delen, dank je!