Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: PeterEngeltje op 13-05-2018 12:37 u

Titel: YouTube filmpje over nieuwe inzichten bier gist
Bericht door: PeterEngeltje op 13-05-2018 12:37 u
Ik vond dit filmpje op YouTube:
https://youtu.be/JInakA5L864

Korrelgist niet hydrateren wisten we al.
Maar David Heath spreekt ook over wort niet beluchten.
Het lijkt of hij hierover in algemeene termen spreekt, dus zowel bij korrel als vloeibare gist.
Toch denk ik dat hij alleen bij korrelgist bedoelt, of denkt iemand hier anders over?
Titel: Re: YouTube filmpje over nieuwe inzichten bier gist
Bericht door: seed7 op 13-05-2018 13:29 u
Niet echt iets nieuws eigenlijk. Korrel niet hydrateren en als wel dan niet roeren, dat laatste staat ook op de verpakking. Niet beluchten bij korrel, ja, bekend.

Niet beluchten bij vloeibaar, ja, als je op de juiste wijze een starter maakt, dus b.v. als je gist 24 u nodig heeft om tot het maximum aantal cellen te komen alleen de eerste 12 uur daarvan beluchten, dan rustig verder laten gisten tot SVG 50-55% en alles enten. Dit geeft de minste gist stress. Bij langer beluchten heb je meer gist stress. Je kunt wel langzaam blijven roeren om CO2 te verdrijven (is uiteindelijk 'gif' voor de gist).

Ook het toevoegen van extra suikers aan het jongbier idealiter voor de SVG 50% zodat de gist minimaal gestrest wordt en als het heel veel suiker is gefaseerd toevoegen.

Ingo