Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Amerika ervaringen van Jacques

Gestart door Jacques, 24-08-2015 14:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Jullie zullen wel opgemerkt hebben dat ik de laatste weken amper of niet op het forum te vinden was. De reden was dat ik samen met mijn vrouw Ria ruim 3 weken in de Californië ben geweest. Jammer was het dat net tijdens mijn afwezigheid er zo veel storingen waren op het forum. Elke dag controleerde ik of het forum actief was en een aantal keren heb ik contact moeten zoeken met de hoster om een probleem te melden dat ik niet zelf kon verhelpen. Gelukkig lijken nu alle problemen verholpen te zijn.

Na het winnen van de Brand bierbrouwwedstrijd in 2013 stond voor mij vast was met een prijzengeld dat verbonden is aan de wedstrijd zou gaan doen: een studiereis/vakantie naar Californië om zo de Amerikaanse biercultuur van dichtbij te beleven. Aanvankelijk was het de bedoeling de reis al in 2014 te maken. Ernstige hartklachten van onze zoon zette op het allerlaatst een streep door dat plan. Gelukkig is het allemaal weer goed met hem en konden we dit jaar op reis. Vooraf heb ik mijn vrouw plechtig moeten beloven niet elke dag naar een brouwerij te gaan. Zij wilde ook wat van Californië zien en vooral de Stille oceaan omdat ze een enorme liefhebster is van de zee. Nou, dat kwam goed uit want langs de westkust van de VS zijn heel wat brouwerijen te vinden. Overdag zee en ontspannen was het idee en 's avonds eten bij een lokaal brouwerijtje.
Door het jaar uitstel had ik meer tijd om het een en ander voor te bereiden. Daarbij heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de site www.beermapping.com


 
De blauwe aanwijzers geven de locaties aan van brewpubs, kleine brouwerijen waar je bijna altijd ook kunt eten en de rode aanwijzers hebben betrekking op brouwerijen waar heel vaak ook een zogenaamde taproom te vinden is. Ook daar wordt vaak een hapje geserveerd.
Zoals je kunt zien is er aan brouwerijen geen gebrek in Californië. Uit diverse gesprekken die ik heb gevoerd met kleine brouwers bleek dat in de VS een soortgelijke evolutie heeft plaatsgevonden als die nu in Nederland en België gaande is. Steeds meer hobbybrouwers besluiten om de stoute schoenen aan te trekken en een eigen brouwerij te beginnen. Kennis wordt vooral vergaard via het internet en onderlinge contacten.

De kwaliteit van de bieren van de Amerikaanse craft brewers is zonder meer goed te noemen en ik meerdere malen uitstekende bieren gedronken. Slechts van één brouwerij vond ik de bieren onder de maat. Het betrof een brouwerij bij een casino in Las Vegas (in een ander bericht zal ik daar foto's van laten zien).

Een paar dingen vielen mij op. Craft bier is in de kroeg erg prijzig. Ergens moet er veel winst worden gemaakt want mout, hop en gist zijn er niet zo veel duurder dan hier. De glazen hebben wel een grotere inhoud (47 cl). Gemiddeld moet je voor een Amerikaanse pint zo'n $7 betalen (dat is exclusief de min of meer verplichte fooi van 10 tot 15%).
Bij veel brewpubs maakt het niet uit welk bier je kiest. Voor een bier met 4% alc betaal je net zo veel als voor een bier met 9% alc.

Het bier heeft in de regel weinig koolzuur, waardoor er weinig schuim is, en de glazen worden goed gevuld. Alleen bij Sierra Nevada was er een echte schuimkraag op het bier, maar deze brouwerij heeft dan ook Duitse roots.

Het is niet alleen IPA wat de klok slaat. Want hoewel IPA het meest gedronken craft bier is, vloeit er bij alle brouwerijen ook andere bieren uit de gistvaten. Witbier porter, amber, american pale en red ale zijn ook populair. Ik heb met veel smaak diverse keren hiervan genoten. Ook saison wordt er steeds meer gedronken net als bewust verzuurde bieren. Maar uiteraard heb ik ook extreem hoppige IPA's gedronken. Ik heb geen notitieboekje meegenomen en ook heb ik geen Untappt account. Welke bieren ik precies gedronken heb kan ik daarom niet reproduceren. Maar ik heb er wel van genoten.

Hierna zal ik een aantal berichten posten met bierige foto's.

Jacques

De eerste brouwerij die we aandeden was de badplaats Long Beach bij Los Angeles. In deze plaats zijn 3 kleine cafébrouwerijen te vinden. Ze liggen op loopafstand van elkaar, hoewel het een behoorlijk stuk lopen is naar de Belmont Brewing Company gelegen pal naast de pier van Long Beach. Ze hebben daar lekkere biertjes. Het bier bij de Rock Bottom Brewery viel tegen. Ook de sfeer was er minder. Bij BBQ Beachwood Brewing was alles top. Zeer vriendelijk personeel, uitstekende bieren en lekkere bieren. De eigenaar kwam ons nog even langs toien hij hoorde dat een bekende hobbybrouwer uit Nederland in zijn zaak was.

Het eten in de VS viel ons 100% mee. Erg goed, smakelijk en zeker niet alleen burgers. We hebben bijna elke dag wat anders gegeten. De porties zijn wel veel te groot. Regelmatig hebben we een gerecht gedeeld.Jacques

Van LA zijn we naar Ventura gereden voor een overnachting. Uiteraard weer gegeten bij een brouwerij. Deze keer de Anacapa Brewing Company.

Great minds think a pint. Ik ben er helemaal mee eens!
Ook een shirt van de brouwerij gekocht met de tekst: Support your local IPA.brouwmus

Klinkt goed en ziet er nog beter uit! :)

Proficiat met deze reis, onvergetelijke ervaring, lijkt me.

Jacques

De volgende brouwerij die we aandeden was de SLO Brewing Company in San Louis Obispo. Ook hier weer lekker gegeten.
En hele tijd staan te kletsen met de brouwer over hun bieren en de ontwikkelingen in Nederland en België en in de VS. Zeker tussen Nederland en de VS zijn veel overeenkomsten.
Leuk om te zien dat de hop voor de dry hopping gewoon boven in de gisttank wordt ingebracht.


Jacques

Ruim van te voren was ons bezoek aan de Anchor Brewing Company gepland. Dat is ook nodig want de rondleidingen zijn steeds uitverkocht.

Schitterende brouwerij. Iedereen loopt er rond van een witte overall. Ook de mensen van marketing en het management. Goede uitleg en volop gelegenheid voor het stellen van vragen. Ze vertellen vol trots dat ze alleen hopbloemen gebruiken en geen hoppellets.
Jacques

Als je dan toch in de buurt bent wil je natuurlijk een kijkje nemen bij de tegenhanger van het Belgische Brouwland en en de Nederlandse Brouwmarkt.: More Beer in Concord. Eerlijk gezegd was de zaak niet zo heel groot, maar ze hadden wel een groots assortiment op een klein oppervlak. De echte voorraad zal wel ergens anders zijn opgeslagen.
Veel verschillende soorten moutextract. Dat hebben we hier niet. Kits zie je niet zo veel. Het lijkt er op dat de extractbrouwers in de VS wat meer doen dan alleen een blik oplossen...

Zeer vriendelijk ontvangst en heel goede tips voor de keuze van de bieren die ze in winkel verkopen. Daar heb ik echt van genoten!

Lachen bij het afrekenen. Ik zit daar als klant in het systeem omdat er een paar keer online wat aparte hoppen heb gekocht. Dat heb ik ook nu gedaan. Niet te veel want de koffer mag niet te zwaar zijn bij de luchthaven.


Adrie

Mooi fotoverslag, Jacques. Daar heb je vast genoten. Een bezoek aan de VS staat zo alleen maar hoger op mijn bucketlist.  ;)

Heb je nog iets heel bijzonders geproefd, bijvoorbeeld een bier waarvan je dacht dat het wel eens uit zou kunnen groeien tot een nieuwe bierstijl?

Jacques

Een hoogtepunt qua brouwerijbezoek was het bezoek aan de Sierra Nevada Brewing Company in Chico. Ze hebben maar liefst drie brouwinstallaties van Duitse makelarij! Heel de brouwerij ademt overigens een Duitse sfeer. Uitgebreide rondgang en goede uitleg. Er mocht wort geproefd worden en als je wilde hop. De hopkamer mochten we ook in. Wat een feest voor een liefhebber van Amerikaanse hop. De hop wordt er afgewogen en in grote bakken gedaan voor de storting in de brouwketel.
Na de rondleiding een uitgebreide productconfrontatie zoals bij de andere grotere brouwerijen die we bezocht hebben.

Erg gezellige taproom waar alle bieren verkrijgbaar zijn en je heerlijk kunt eten. Gelukkig was het hotel niet al te ver uit de buurt en hadden we de auto daar geparkeerd...

Er is een hoptuin bij de brouwerij. De hop zag er wat armetierig uit... Tijdens de rondleiding werd verteld dat de meeste hop uit de staat Washington komt.


Jacques

Een van de vele kleine brouwerijen die we bezochten was de Rubicon Brewing Company in Sacramento. We hadden een gezellig gesprek met de brouwmeester die mij de brouwerij liet zien. Normaal is deze afgesloten voor bezoekers. Het viel mij bij deze brouwerij op dat een jodium-oplossing wordt gebruikt voor het desinfecteren. De brouwerij was klein en het is er woekeren met de beschikbare ruimte.


Jacques

De bieren van Stone Brewing Co zijn, net als die van Anchor en Sierra Nevada, nationaal in de VS verkrijgbaar. Geen wonder dat we van diverse bieliefhebbers de tip kregen om zeker langs Stone te gaan.

Het vinden van de brouwerij was wat lastig omdat er geen enkele aanduiding op het gebouw staat. De eigenaar van de brouwerij wilt het niet, was het antwoord op de vraag waarom. Er zijn meer eigenzinnige zaken bij deze brouwerij. Zo wordt er alleen mout van Weyermann gebruikt en wordt alle mout handmatig gestort. Het bier is gelukkig eigenwijs lekker. In de taproom die de brouwerij hoort is het goed toeven.

Ook bij deze brouwerij hebben ze een Duitse brouwinstallatie. De installatie in in 2008 geplaatst.Jacques

Voor degenen die daarvoor belangstelling hebben ook een link voor de overige vakantiefoto's.

Jacques

Citaat van: brouwmus op 24-08-2015  14:59 uKlinkt goed en ziet er nog beter uit! :)

Proficiat met deze reis, onvergetelijke ervaring, lijkt me.

Het was een fantastische reis die we hebben gemaakt. De reis zou niet gemaakt zijn zonder het winnen van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Het geldbedrag dat gewonnen is, was het steuntje in de rug. Amerika is voor ons op dit moment door de zwakke euro een duur land. Daarom moest er nog een behoorlijk deel van ons spaargeld er aan geloven.

Op dit moment nog wel een beetje last van de jetlag, maar dat gaat ook over. Met veel genoegen kijken we terug.

Jacques

Citaat van: Adrie op 24-08-2015  15:35 uMooi fotoverslag, Jacques. Daar heb je vast genoten. Een bezoek aan de VS staat zo alleen maar hoger op mijn bucketlist.  ;)

Heb je nog iets heel bijzonders geproefd, bijvoorbeeld een bier waarvan je dacht dat het wel eens uit zou kunnen groeien tot een nieuwe bierstijl?

Ik heb vooral veel bijzonder lekkere bieren geproefd. De kwaliteit van de bieren was uitzonderlijk goed.

De Amerikaanse brouwers kleuren veel meer over de randjes van de bierstijlen dan ik vermoedde. Toch kan ik niet zeggen dat ik bieren ben tegengekomen die een stijl op zich zijn. Wel ben ik geïnspireerd om een rogge porter of een rogge stout te gaan brouwen. 

Tjardo

Mooi verhaal Jacques, zou graag ook eens zo'n reis maken   :proost:

wilbertd

Leuk verslag Jacques :)
Mooi vooral die foto's van die hoptafels en scheppen vol hop. Heerlijk. Ik heb wel een enorme dorst gekregen nu.

Bennemans

Met genoegen door je foto's heen gegaan.
Mooie reis heb/hebben je/jullie gemaakt.

Peterrr

Wat een prachtige reis!
En mooie foto's

Grt Peter

broeder

Hoi Jacques,


Da's pas genieten...
Mooi uitgesteld reisje.


Groet, broeder Willem

Henielma

Jacques,

Dat is zo te zien een hele mooie reis geweest met allerlei lekkere bieren en interessante brouwerijen. En met heel mooi weer zo te zien. Dat is ook mooi meegenomen.

Lijkt me een heel leuke ervaring.

mbroek

Mooie foto's van een mooie reis Jacques. Jullie zijn weer een ervaring rijker.

Chiel.

Jacques

Citaat van: Henielma op 24-08-2015  19:24 uJacques,

Dat is zo te zien een hele mooie reis geweest met allerlei lekkere bieren en interessante brouwerijen. En met heel mooi weer zo te zien. Dat is ook mooi meegenomen.

Lijkt me een heel leuke ervaring.

Het was inderdaad een hele mooie reis. Het weer was goed. In Palm Spring was het 48 ºC en dat is toch wel erg heet. In Las Vegas kwamen we aan in stromende regen en onweer. Het had er in 45 jaar niet zo veel geregend. Op de lokale tv was er veel aandacht voor. De volgende dag was het bewolkt en regende het een beetje. 's Middags klaarde het weer op en was de zon er weer.

toon van den broek

Hallo Jacques,

Heel mooie foto's en erg leuk en bemoedigend om mensen zo trots en enthousiast te zien op hun bieren.
Het is je gegund zo'n reis te maken! Je doet er veel voor.
Maar ik las weinig over de zure bieren. Hoor steeds dat dat een hype is daar, maar van de andere kant ook dat het vrij slecht te krijgen is...
Misschien is de reden van die hype wel de slechte verkrijgbaarheid/exclusiviteit?

Geuzige groet uit het Noorden van ons kleine land, Toon.

Jacques

Citaat van: toon van den broek op 24-08-2015  20:37 uHallo Jacques,

Heel mooie foto's en erg leuk en bemoedigend om mensen zo trots en enthousiast te zien op hun bieren.
Het is je gegund zo'n reis te maken! Je doet er veel voor.
Maar ik las weinig over de zure bieren. Hoor steeds dat dat een hype is daar, maar van de andere kant ook dat het vrij slecht te krijgen is...
Misschien is de reden van die hype wel de slechte verkrijgbaarheid/exclusiviteit?

Geuzige groet uit het Noorden van ons kleine land, Toon.

Met de hype valt het volgens mij mee. Veel zure bieren ben ik niet tegengekomen. In Santa Cruz is er een brouwerij die veel zure bieren brouwt. Ik heb gehoord dat sommige bierhandelaren daar flessen kopen om die vervolgens voor het vier- à vijfvoudige door te verkopen. Een beetje vergelijkbaar met wat hier in Nederland gebeurt met Westvleteren.

RienP

Ziet er uit als een geweldige reis Jacques. Heel leuk om te zien.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.