Forum Hobbybrouwen.nl
Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: Hay op 25-12-2016 01:25 u
-
In dit:
http://www.youtube.com/watch?v=ZW-YLYH_-aw (http://www.youtube.com/watch?v=ZW-YLYH_-aw)
filmpje, ergens bij de 4 minuten beweert een meneer dat deze : http://www.imperialyeast.com/ (http://www.imperialyeast.com/) gist die in een soort cola/bierblikje zit net zoveel cellen bevat als een pakje korrelgist.
Je hoeft dus geen starter te maken.
Ik had hier nog nooit van gehoord, kent iemand deze gist?
-
Interessant!
Maar, je kan het hier ook niet echt kopen toch?
-
In Europa alleen in Zweden. €12,46 per pakje en dan €25,86 verzendkosten. Beetje duur om zomaar uit te proberen volgens mij.
-
Vanaf nu ook te koop bij Brouwmarkt.
Ik ben benieuwd, het klinkt interessant.
-
Vandaag in Brouwmarkt geweest en daar is het inderdaad te krijgen. Net als Wyeast een vloeibare gist en behoorlijk wat soorten. In totaal wel 27 soorten met 2x zoveel gistcellen als Wyeast. Wel 7,95 per pak, maar als ze vers zijn dan hoef je niet zo snel een starter te maken. :D
https://www.Brouwmarkt.nl/producten/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/imperial-yeast.html (https://www.Brouwmarkt.nl/producten/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/imperial-yeast.html)
Binnenkort eens wat testen.
-
2x zoveel cellen voor zo’n beetje dezelfde prijs als Wyeast of White Labs. Interressant. Ben benieuwd naar deze gist. Keertje proberen maar.
-
Je hoeft dus geen starter te maken.
Een starter maken is niet alleen maar afhankelijk van het aantal cellen dat je hebt, maar vooral van de conditie van die cellen. Als zo'n blikje, pakje of zakje niet krakend vers is moet je toch weer aan de starter en die maak je bij voorkeur vanuit een kleine hoeveelheid cellen.
Ingo
-
Was al langere tijd op zoek naar deze gist, helaas was dit nog niet (makkelijk) verkrijgbaar in Nederland. Mooie toevoeging qua aanbod weer, een keer proberen dit!
-
Vanaf nu ook te koop bij Brouwmarkt.
Ik ben benieuwd, het klinkt interessant.
Yep.
Kreeg vandaag een nalevering en daar zat een flyertje bij met reclame voor deze gisten.
-
Ik heb de Imperial Yeast B45 Gnome vandaag gekocht. Ik ga er maar vanuit dat het de La Chouffe gist is, een van mijn favoriete gisten. binnenkort ga ik mijn favoriet bond biertje mee brouwen, geinspireerd op (heel erg origineel :)) een la Chouffe biertje ;D
-
Waarom denk je dat dit de la chouffe gist is eigenlijk?
-
Waarom denk je dat dit de la chouffe gist is eigenlijk?
Ik denk: Gnome = dwerg & Chouffe = dwerg (zie etiket)
-
Een heel goede ontwikkeling vind ik dat er meer concurrentie op de gistmarkt komt, anderzijds maakt het de keuze ook weer lastiger.
(nu nog met de mouten)
Ik ben voornamelijk blij dan The Yeast Bay gisten nu ook verkrijgbaar zijn bij Unibrew. Ze hebben helaas nog niet alles uit hun assortiment maar ik kan me dan ook voorstellen dat de gisten nog niet heel veel gekocht worden. De Vermont Ale (Conan) en Funktown Pale ale, evenals de Hessian Pils kan ik iedereen aanbevelen, mooie gisten.
Maar goed dit topic ging over Imperial, geen ervaring mee helaas nog maar het zou fijn zijn als er meer bekend wordt over de strains en/of vergelijkingen met andere gisten.
-
Ik denk: Gnome = dwerg & Chouffe = dwerg (zie etiket)
Dit was mijn redenatie ook
-
Binnenkort maar eens proberen deze gist. Gezien de naam zal het wel een Kölsch worden, gok ik zo ;)
-
De Conan gist waarnaar ik refereerde die hebben ze ook!
(Conan is bekend van de betere Amerikaanse IPA en met name NEIPA stijl bieren, bijvoorbeeld de Heady Topper.)
Het is de A04 Barbarian, dit is zeker voor mij wel een goede aanwinst want ik kan deze nu gewoon mee bestellen in plaats van opkweken uit mijn gistbankje. Fantastische gist!
-
Hier een lijst met Imperial gisten, hun Wyeast en Whitelabs equivalenten en vermoedelijke oorsprong.
(https://i.redditmedia.com/JPEc0giJN3q4HJ2FzDhsb3AqbmxJRo1FjIxwSyBxDJo.png?w=676&s=7f820c6ceff79a4c0ad58139ed04fafb)
-
Dank voor dit overzicht Adrie, ben wel benieuwd naar de resultaten van deze gisten.
Ga binnenkort maar eens weer een Bitter brouwen, de A05 is daar een mooie kandidaat voor!
-
Waarom denk je dat dit de la chouffe gist is eigenlijk?
Volgens Adries overzicht is de bron Achouffe. Klinkt als een op de markt van Alanya gekochte Rolex voor € 15
;-)
-
Volgens Adries overzicht is de bron Achouffe. Klinkt als een op de markt van Alanya gekochte Rolex voor € 15
;-)
Vind je? ;)
http://www.achouffe.be/nl
-
Vind je? ;)
http://www.achouffe.be/nl
HAAAHAAHAHAHAHA
nee joh!
Dat wist ik dus not
-
Mooi, die barbarian gist ga ik binnenkort eens in mijn volgende neipa gebruiken!
-
Erg jammer dat ze de Loki gist niet in hun vaste assortiment hebben
-
Mooi, die barbarian gist ga ik binnenkort eens in mijn volgende neipa gebruiken!
Das een mooie. Ik heb ooit eens de vermont ale van the Yeastbay (das dezelfde gist) gekocht bij een buitenlandse webshop. Deze zit nu in mijn gistbankje en gebruik ik altijd in mijn NEIPA. Starter uit laten vergisten en 3-4 dagen in de koelkast is dat ding nog niet uitgezakt :groots:
-
Zijn er al resultaten met deze gisten te melden?
-
Hey iedereen,
15 juni hebben we met de A10 Darkness een Irish Red gebrouwen, gister hebben we deze overgeheveld. Begin SG was 1.050 en het SG van gister was 1.010. De hoofdvergisting was redelijk snel klaar. Gister even geproefd en het resultaat ligt behoorlijk dicht op de vorige batch Irish red die vergist is met de 1084 van Wyeast. De A10 vergisten alleen wel wat verder door dan de 1084 waardoor hij net wat droger is van smaak.
De reden dat we voor A10 hebben gekozen was voornamelijk omdat de 1084 uit voorraad was. We hoefde nu eigenlijk geen starter te maken omdat ze claimen bijna 200 miljard cellen in een zak te hebben, we zijn hier dus ook vanuit gegaan. Enten was super simpel, uit de koelkast halen, goed schudden en enten. Nog even een beetje gekoelde wort in het zakje zodat al het gister eruit is en dat is het! Ik ben benieuwd hoe het zich zal vormen over de komende weken.
Groetjes,
Luuk
-
Ik ga vandaag de joystick gebruiken (oftewel Pacman) voor een dead guy ale (om en nabij).
Het eerste wat mij opvalt is de gebruiksaanwijzing: Pas uit de koelkast halen als je de gist gaat toevoegen.
Niet eerst zorgen dat de temperatuur van de gist en het wort zo dicht mogelijk bij elkaar liggen dus.
Ben benieuwd!
:degroeten:
-
Ik ga vandaag de joystick gebruiken (oftewel Pacman) voor een dead guy ale (om en nabij).
Het eerste wat mij opvalt is de gebruiksaanwijzing: Pas uit de koelkast halen als je de gist gaat toevoegen.
Niet eerst zorgen dat de temperatuur van de gist en het wort zo dicht mogelijk bij elkaar liggen dus.
Ben benieuwd!
:degroeten:
Ik vond dit in eerste instantie ook redelijk apart maar eer dat het gist uit de koelkast, goed geschud en gekneed en vervolgens na het desinfecteren in het gistvat zit, is het gist vast behoorlijk op temperatuur
-
Het is maar een kleine hoeveelheid natuurlijk en dus snel op temperatuur...
Goed punt :-)
-
Ik ga vandaag de joystick gebruiken (oftewel Pacman) voor een dead guy ale (om en nabij).
Het eerste wat mij opvalt is de gebruiksaanwijzing: Pas uit de koelkast halen als je de gist gaat toevoegen.
Niet eerst zorgen dat de temperatuur van de gist en het wort zo dicht mogelijk bij elkaar liggen dus.
Ben benieuwd!
:degroeten:
Ik vraag me af of dat misschien nog een overblijfsel is van de tijd dat ze hun gisten nog in blikjes verkochten. Kwam toen nog regelmatig verhalen tegen van mensen die die blikjes uit de koelkast haalden, volledig naar kamertemperatuur lieten komen en vervolgens het blikje openden. Resultaat: overal gist behalve in het blikje.
Ze zijn pas redelijk recent overgestapt op de Wyeast achtige zakjes, waarschijnlijk omdat ze het gezeur van mensen die niet konden lezen zat waren.
Ze gebruikten trouwens origineel blikjes omdat de oprichters eerst een mobiele bier-inblikker hadden. Deze hebben ze hergebruikt toen ze besloten gist te willen produceren.
-
Het eerste wat mij opvalt is de gebruiksaanwijzing: Pas uit de koelkast halen als je de gist gaat toevoegen.
Niet eerst zorgen dat de temperatuur van de gist en het wort zo dicht mogelijk bij elkaar liggen dus.
He he, eindelijk een goede gebruiksaanwijzing. Dat langzaam laten opwarmen van afgegoten gist is gewoon geen goed idee. Er zijn veel hongerige kelen en weinig of geen voeding. Dat gaat niet goed. De gist gaat interen op de voorraad glycogeen waardoor deze in een slechtere conditie komt en ook minder makkelijk zich vermenigvuldigt. Temperatuur shock is minder schadelijk voor de gist dan voedsel tekort.
-
Gist gaat ook snel aan de slag. Binnen 3 uur 'lift-off'. Gist was geproduceerd in april, best snel dus.
-
Dus als ik het goed begrijp hoef je bij deze gist geen starter of wat dan ook te maken en kan je het direct in het vat gooien?
-
Dus als ik het goed begrijp hoef je bij deze gist geen starter of wat dan ook te maken en kan je het direct in het vat gooien?
Dat kun je met andere vloeibare gist ook. Het gaat om de hoeveelheid gistcellen dat je ent ten opzichte van het wort dat je wilt vergisten. Een verpakking Imperial gist heeft ongeveer 2 keer zo veel gistcellen dan een verpakking Wyeast. In het geval dat je bij gebruik van Wyeast 2 verpakkingen nodig hebt kun je bij Imperial gist volstaan met 1 verpakking. I
n het geval je bijvoorbeeld 100 liter wort wilt vergisten met een begin SG van 1080 zul je toch een starter moeten maken...
-
Dat kun je met andere vloeibare gist ook. Het gaat om de hoeveelheid gistcellen dat je ent ten opzichte van het wort dat je wilt vergisten. Een verpakking Imperial gist heeft ongeveer 2 keer zo veel gistcellen dan een verpakking Wyeast. In het geval dat je bij gebruik van Wyeast 2 verpakkingen nodig hebt kun je bij Imperial gist volstaan met 1 verpakking. I
n het geval je bijvoorbeeld 100 liter wort wilt vergisten met een begin SG van 1080 zul je toch een starter moeten maken...
In dit geval gaat het om 20 liter met een begin sg van 1055. Dan heb ik aan 1 verpakking dus wel voldoende lijkt mij?
-
Dat hangt ook af van hoe oud de gist is. Als de gist een paar maanden oud is dan moet je waarschijnlijk toch een starter maken. Bij Mr malty kan je het berekenen en hierbij rekening houden met de productie datum van de gist.
-
Ik heb gisteren een weizen gebotteld met de Imperial Stefon gist (G01). Zakje was al wat ouder maar hij stond toch binnen 24 uur al goed te schuimen! Heb de schuimende gist afgeschept en in een potje gestopt en deze dit weekend hergebruikt op een weizenbock en daar stond binnen een paar uur al een flinke schuimlaag op. De gist ruikt verder als de Wyeast 3068 weizengist tijdens de vergisting (voornamelijk banaan). In het SG-sampletje wat ik tijdens het bottelen heb genomen vernam ik niet veel banaan meer, en wel een duidelijk zuurtje. Ben benieuwd hoe dit op fles wordt.
-
Met de Imperial Yeast B44 ("Whiteout") heb ik een witbier gebrouwen.
De vergisting (18-21 ºC) duurde vrij lang en was erg rustig, conform wat de fabrikant vermeld: "Whiteout can be flocculent during fermentation, then become non-flocculent at the end. This may lead to slower than normal fermentation.".
Het bier kan nu gebotteld worden en mijn voorlopige conclusie is dat het een dun bier wordt met niet veel smaak, dat kan o.a. liggen aan het vrij ver doorgisten (van 1044 naar 1008).
Ik wilde deze gist een keer proberen om geen starter te hoeven maken, maar ik ben behoorlijk teleurgesteld. Volgende keer koop ik liever 2 zakjes Wyeast of ik maak een starter.
Bert
-
Met de Imperial Yeast B44 ("Whiteout") heb ik een witbier gebrouwen.
De vergisting (18-21 ºC) duurde vrij lang en was erg rustig, conform wat de fabrikant vermeld: "Whiteout can be flocculent during fermentation, then become non-flocculent at the end. This may lead to slower than normal fermentation.".
Het bier kan nu gebotteld worden en mijn voorlopige conclusie is dat het een dun bier wordt met niet veel smaak, dat kan o.a. liggen aan het vrij ver doorgisten (van 1044 naar 1008).
Ik wilde deze gist een keer proberen om geen starter te hoeven maken, maar ik ben behoorlijk teleurgesteld. Volgende keer koop ik liever 2 zakjes Wyeast of ik maak een starter.
Bert
Goeie ervaringen met de Wyeast M21 (starter gemaakt), wel met slepende gisting maar uiteindelijk prima resultaat:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36502.msg564698/topicseen.html#msg564698
-
Zijn er al resultaten met deze gisten te melden?
Had een zakje A04 Barbarian, en deze was goed, de gist ging als een speer 30l met begin SG van 1080 en twee zakjes.
Kreeg het idee dan de strain wel de conan is maar niet precies het zelfde als de Vermont Ale van Yeastbay, welke het meest lijkt op de echte strain van de Alchemist is weet ik niet zeker. Dat er bliksems goede (NE)IPA mee te brouwen is dat is niet gelogen. Ik denk ook dat er heel veel andere stylen mee te brouwen is want de gist is best wel clean de esters zijn voornamelijk fruitig en er zit ook iets peerachtigs in maar dan wel subtiel. SVG kan hoog zijn zo rond de 80 tot 85% bij een goede enthoeveelheid.
Aankomend weekend ga ik de A24 "Dry hop" uitproberen. Dat zijn twee gisten, de A04 Barbarian en de A20 Citrus.
De citrus zou een wilde giststam zijn, en dus een beetje (cirtusachtige) funkyness toevoegen. Ben benieuwd, het bier wordt een NEIPA met begin SG1077 (Imperial Neipa :weetniet:) Daarna wil ik de "Juicy" uitproberen, ik ben immers dit jaar heel erg aan het experimenteren met gist om uiteindelijk te bepalen welke strain ik standaard voor hop forward bieren ga gebruiken en vast opneem en onderhoud in mijn gistbankje.
-
De A24 Dry Hop is uit vergist, deze zakt niet erg lekker uit. ofwel echt
een poedergist. De hopgeur en smaak ligt er dik op, van de sacc trois die erin zit heb ik weinig vernomen. Fijne gist. dun laagje fluweelzachte krausen stond erop, het leek alsof de gist niet op gang wou komen. maar de gist had ondertussen al een groot deel van de suikers verwerkt.
Het is wel volgens mij een veelzijdige gist die in hop forward bieren een prima resultaat geeft
Begin sg 1077 eind sg 1012.
2 zakjes op 25 liter, waarvan ik 37 mililiter direct in een vial heb gedaan om op te slaan.
Bierstlijl : (ne)(imp)IPA
-
Klinkt interessant, ga deze ook eens proberen (A24). Ik had ook gemerkt dat Conan bijna niet floculeerd (yeast bay vermont ale), dat helpt wel met de haze!
Zelf opkweken uit gistbank is bij mengculturen altijd een beetje tricky omdat bij het opkweken de verhouden gaat veranderen.
-
Ik heb momenteel een blond bier die vergist wordt met de imperial monastic. Het is duidelijke de Chimay gist/ Wyeast 1214. :brouwen:
-
Klinkt interessant, ga deze ook eens proberen (A24). Ik had ook gemerkt dat Conan bijna niet floculeerd (yeast bay vermont ale), dat helpt wel met de haze!
Zelf opkweken uit gistbank is bij mengculturen altijd een beetje tricky omdat bij het opkweken de verhouden gaat veranderen.
Dit is toch geen probleem bij 1 of 2 keer opkweken uit een depot? ik dacht dat dit pas na 3x veranderingen teweeg brengt die merkbaar zijn ? :brouwen:
-
Dit is toch geen probleem bij 1 of 2 keer opkweken uit een depot? ik dacht dat dit pas na 3x veranderingen teweeg brengt die merkbaar zijn? :brouwen:
Zo heel snel muteert gist niet. Er zijn brouwerijen die jarenlang hun gist steeds hergebruiken.
Andere brouwerijen kweken de gist op uit reincultuur en gebruiken die zo'n 3 keer bij ondergist en zo'n 7 tot 10 keer bij bovengist.
-
Zo heel snel muteert gist niet. Er zijn brouwerijen die jarenlang hun gist steeds hergebruiken.
Andere brouwerijen kweken de gist op uit reincultuur en gebruiken die zo'n 3 keer bij ondergist en zo'n 7 tot 10 keer bij bovengist.
Dit gaat helemaal niet over mutatie, en van een reincultuur is geen sprake. Dit is een mengcultuur waarbij de verschillende soorten een vaak een andere groeisnelheid hebben. Deze is door de fabrikant in een bepaalde verhouding in het pakje gedaan. Als je die gaat opkweken groeit 1 stam sneller dan de andere en veranderd die verhouding. Je resultaat zal dus anders zijn. Of dit na 1 of 4x pas gebeurt hangt af van het verschil in groeisnelheid.
-
Dit gaat helemaal niet over mutatie, en van een reincultuur is geen sprake. Dit is een mengcultuur waarbij de verschillende soorten een vaak een andere groeisnelheid hebben. Deze is door de fabrikant in een bepaalde verhouding in het pakje gedaan. Als je die gaat opkweken groeit 1 stam sneller dan de andere en veranderd die verhouding. Je resultaat zal dus anders zijn. Of dit na 1 of 4x pas gebeurt hangt af van het verschil in groeisnelheid.
Ok. Ik heb er overheen gelezen dat het gaat om een menggist. Overigens wel interessant voor de leverancier.
-
Ik heb de Imperial A20 Citrus in de koelkast liggen. Ik wil een licht biertje gaan maken met Pilsmout, beetje tarwe en Hersbrucker hop.
Ik wil vooral het gistprofiel laten doorschijnen, want het klinkt interessant. Hoge temperatuur en een beetje onderenten?(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181104/fec7959a03f9e69a4e4a5f5e7c330e93.jpg)
-
Ik heb de Imperial A20 Citrus in de koelkast liggen. Ik wil een licht biertje gaan maken met Pilsmout, beetje tarwe en Hersbrucker hop.
Ik wil vooral het gistprofiel laten doorschijnen, want het klinkt interessant. Hoge temperatuur en een beetje onderenten?
Die combinatie zorgt inderdaad voor meer hogere alcoholen en esters. Bij Belgische bierstijlen gewenst bij Amerikaanse en Duitse meestal niet.
Wat heb je in gedachten? Een Kölsch?
De hoeveelheid esters is namelijk ook afhankelijk van de zwaarte van je bier. Een zwaar bier heeft veel meer esters dan een laag alcoholisch bier.
-
Goed punt. Had inderdaad de sterkte van een kölsch in gedachten, maar denk dat ik hem toch maar iets sterker maak. Bedankt voor de tip.
-
De A20 Citrus = WLP644 Saccharomyces "bruxellensis" Trois voeger werd die verkocht als de WLP644 Brettanomyces bruxellensis Trois maar na onderzoek bleek deze dus geen Brett te zijn.
This Belgian strain produces a slightly tart beer with delicate characteristics of mango and pineapple. Can also be used to produce effervescence when bottle-conditioning. Formally named Brettanomyces bruxellensis Trois, it was re-classified to be Saccharomyces, and probably S. cerevisiae . White Labs classifies this as a "wild Saccharomyces" Trois cannot ferment lactose. It does not produce significant amounts of acetic or lactic acid, even under aerobic conditions. Therefore if acid (lactic or acetic) is found in a Trois beer, contamination would be the cause. It also does not produce phenols (POF-), but does produce higher amounts of esters than most strains of S. cerevisiae. Determined to be Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus .
Je moet echt niet tegen een hoger temperatuur vergisten of onder-enten om dit specifiek smaakprofiel te hebben.
Ik vond de bieren die er zuiver mee gebouwen waren niet echt lekker, de bieren waarbij deze in combinatie gebruikt waren met een andere Sachh (vb de A24) veel lekkerder!!
:weetniet:
-
Ik heb zat lekkere 'Trois' bieren gedronken, brewpub de Kromme Haring in Utrecht brouwt er een aantal mooie bieren mee bijvoorbeeld.
Het gaat wel een beetje richting de funky brett kant. Als je daar niet van houdt dan zou ik hem niet gebruiken. Dat wil echter niet zeggen dat je geen mooie bieren kan brouwen met enkel deze gist!
-
Ik ga toch wel alleen deze giststam gebruiken, al is het maar omdat ik straks anders nog steeds de smaak van deze gist niet ken. Ik zal niet gaan overenten of hogere temperaturen gaan gebruiken, maar ik maak wel een bier met een start SG van 1070.
Heeft dit bier ook zo'n lange rijping nodig als een Brett-bier, of is dat in het geval van een wilde Sacch minder nodig?
-
Ik ga toch wel alleen deze giststam gebruiken, al is het maar omdat ik straks anders nog steeds de smaak van deze gist niet ken. Ik zal niet gaan overenten of hogere temperaturen gaan gebruiken, maar ik maak wel een bier met een start SG van 1070.
Heeft dit bier ook zo'n lange rijping nodig als een Brett-bier, of is dat in het geval van een wilde Sacch minder nodig?
Het is een diastaticus, dus hij vergist ook maltodextrines net als een saison. Daardoor kan het wel langer duren voordat de laatste sg puntjes opgesnoept zijn en wil je niet te vroeg bottelen. Het zal wel helpen om tegen het einde van de vergisting de temperatuur wat te verhogen.
-
Ik heb de Imperial A20 Citrus in de koelkast liggen.
Interesante gist... :)
-
Omdat ik voor mijn brouwsels van 27 liter vaak minimaal 200 miljard cellen (bovengistend) nodig heb ben ik laatste tijd overgegaan op imperial yeasts. Mijn ervaring is dat er vergeleken Wyeast de gisten een langere lagtijd meebrengen maar de cellcount kan goed kloppen. Ik heb de tabel gebruikt op de eerste pagina van dit topic om de Wyeast vergelijkingen te op te zoeken. Graag wil ik deze ervaring delen.
Brouwsels van 27 liter:
Tripel : B48 triple double (Wyeast 3787 high trappist): 12.5 % suiker in stort en SVG van 85% (1086 naar 1010)
ESB: A09 Pub (Wyeast 1968 Londen esb: SVG van 66% (1055 naar 1019)
Amber Ale: A15 Independence (Wyeast 1272 american ale II): SVG 72% (1054 naar 1015)
NEIPA: A20 Citrus (WLP 644 "unicorn dust") SVG 79% (1056 naar 1012) (gist kan 85% halen, ik vermoed dat de stort van 20 procent havervlokken de SVG iets heeft laten dalen. NEIPA met el dorado single hop, echt een tropisch sapje van geworden! Blijft toch verbazingwekkend om smaken als passievrucht te halen uit hop en gist zonder toevoegen van fruit of smaakstoffen)
Utryp pilsner: 2L Starter met: L28 Urkel (ik vermoed Urquell H strain): SVG van 73% (1050 naar 1014).
Ik kan niet anders zeggen dan dat zowel fermentatie als smaak naar behoren zijn van deze gisten. Als het gist ouder is dan 3 maanden kan de lagtijd langer zijn en dat kan dan niet opgevangen worden door paar dagen eerder te smackpacken (starter ben ik dan te lui voor). Voor mij is een enkele verpakking imperial yeast voordeliger dan twee pakken Wyeast.
Gr Paul :biersmile:
-
Vandaag na een week het SG bepaald en ik blijk al op op een SVG van 84 te zitten. En stuk hoger dan de fabrikant aangeeft maar hierboven werd ook al aangegeven dat hij een stuk hoger kan. Ben benieuwd!
-
Ik heb de Imperial A20 Citrus in de koelkast liggen. Ik wil een licht biertje gaan maken met Pilsmout, beetje tarwe en Hersbrucker hop.
Ik wil vooral het gistprofiel laten doorschijnen, want het klinkt interessant. Hoge temperatuur en een beetje onderenten?(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181104/fec7959a03f9e69a4e4a5f5e7c330e93.jpg)
Goed. Mijn bier is nu eindelijk op dronk. De flesgisting was erg langzaam en pas na ongeveer 4 weken zat er genoeg druk op. Misschien door een te lange coldcrash?
Proefnotitie:
Donkerblond bier, troebel, stevig glasplakkend schuim. (Waarschijnlijk door gezamenlijk 20% gerste- en tarwevlokken)
Bier is niet bitter genoeg, daardoor te plakkerig. Ik zweer korianderzaad te proeven, terwijl ik het niet gebruikt heb. Dit zal dan door de gist komen denk ik. Smaak blijft lang hangen in mijn mond.
Was het bier wat bitterder geweest, was het en mooi bier. Nu is het niet hoppig genoeg voor een pale ale, maar ook niet kruidig genoeg voor een Belgische blonde.
Maar aangezien dit topic over de gist gaat: interessante smaak, die waarschijnlijk uit het gistingsproces komt. Ik denk dat het in een bitterder bier mooier tot uiting komt.
-
De gnome is de La chouffe gist (3522). Heerlijk om een grotere verpakking te hebben.
-
Afgelopen zaterdag bij Braumarkt 5 Imperial gisten meegenomen. De Gnome, Monastic, Harvest, Stefon en Pub. Waren tegen de datum, starter moet er wel gemaakt worden dus. Aankomende maanden dus een Imperial testperiode voor mij!
-
Op dit moment staat een La Chouffe kloon te vergisten met de Gnome. +/- 24l met een begin SG van 1.071. Daar deze gist redelijk oud was, een starter gemaakt. Na 11 dagen op een SG van 1.011, en nog steeds vrolijk aan het vergisten. Moutstort bevatte 13% suiker, dus verwacht nog wel een paar puntjes. Begonnen op 18 graden, na een week naar 19, nu op 20 graden gezet.
Smaak is onmiskenbaar la Chouffe.
-
Helaas heb ik gisteren van Braumarkt vernomen dat de Imperial gisten alweer uit het assortiment gaan. De exacte reden is bij mij (nog) niet bekend.
-
Helaas heb ik gisteren van Braumarkt vernomen dat de Imperial gisten alweer uit het assortiment gaan. De exacte reden is bij mij (nog) niet bekend.
Dat zou heel jammer zijn, mooie gisten en goede grootte qua verpakking!
-
Dat zou heel jammer zijn, mooie gisten en goede grootte qua verpakking!
De reden is dat wij deze gisten tegen bijna de kostprijs verkochten en telkens grote hoeveelheden moesten weggooien ivm met de houdbaarheid. Hiermee hadden wij wel nog een tijdje mee door willen gaan ware het niet dat Imperial op de verpakking heeft staan dat het Organic is waardoor wij allerlei registraties en certificeringen moesten doen om het nog te mogen importeren.
Dit en de achterblijvende verkopen hebben ons doen besluiten deze producten helaas uit het assortiment te halen.
Met vriendelijke groet,
Sebastian
-
De reden is dat wij deze gisten tegen bijna de kostprijs verkochten en telkens grote hoeveelheden moesten weggooien ivm met de houdbaarheid. Hiermee hadden wij wel nog een tijdje mee door willen gaan ware het niet dat Imperial op de verpakking heeft staan dat het Organic is waardoor wij allerlei registraties en certificeringen moesten doen om het nog te mogen importeren.
Dit en de achterblijvende verkopen hebben ons doen besluiten deze producten helaas uit het assortiment te halen.
Met vriendelijke groet,
Sebastian
Jammer, maar begrijpelijk. Zal vast wel weer een mooi product voor in de plek komen.
-
Ja we vinden het zelf ook erg jammer! Het is een mooi product.
-
Jammer, ik kocht alleen nog maar imerial yeast (als ik vloeibare kocht). Dubbel zoveel gist en maar iets duurder.
-
Kennelijk voert Braumarkt niet meer deze gisten, balen! ik kom er nu pas achter.
Gelukkig is Europa kleiner geworden dankzij het internet en kunnen we daarvan profiteren, ik koop bijna geen spullen meer in Nederland wat brouwen betreft. Het aanbod is toch te klein vind ik.
Vervelend voor Braumarkt dat ze vanwege de papiercriminaliteit de gisten niet kunnen voeren.
-
Heb jij dan een plek gevonden die Imperial nog verkoopt in Europa?
-
Onder andere bij hobbybrauerversand (https://www.hobbybrauerversand.de/Bier-Fluessighefe::Imperial-Yeast), was namelijk ook al op zoek ;)