Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Ik ben fan van SMaSH
« Laatste bericht door Lange1985 Gepost op Vandaag om 17:56 »
 Mijn eerste recepten waren ook SMaSH met alleen verschil in moutsoort tussen die twee... supersimpel en lekker!  :biersmile:
2
Algemeen / Re: Brouwblog: Overleeft ons bier de droogte?
« Laatste bericht door tdp Gepost op Vandaag om 15:52 »
Ja ik denk dat het koelen efficiŽnter kan. Ik brouw in de maanden november tot maart en maak telkens 44L waarbij ik ook slechts 100L koelwater verbruik. Die gaan niet in het putje maar worden 100% opgevangen om nadien een 2de maal gebruikt te worden, vloer poetsen in huis door de poetsvrouw.

Hergebruik is een goed startpunt inderdaad. Ik zie ook nog wel mogelijkheden om koelen verder te optimaliseren.
3
Algemeen / Re: Brouwblog: Overleeft ons bier de droogte?
« Laatste bericht door brouwerwaldonk Gepost op Vandaag om 15:48 »
Ja ik denk dat het koelen efficiŽnter kan. Ik brouw in de maanden november tot maart en maak telkens 44L waarbij ik ook 100L koelwater verbruik. Die gaan niet in het putje maar worden 100% opgevangen om nadien een 2de maal gebruikt te worden, vloer poetsen in huis door de poetsvrouw.
Ik koel met een dompelkoeler en tijdens het koelen wordt het wort zachtjes rondgeroerd. Ruim 44L kokend wort afkoelen tot 23įC. duurt ongeveer 20 minuten.
4
Algemeen / Re: Brouwblog: Overleeft ons bier de droogte?
« Laatste bericht door tdp Gepost op Vandaag om 15:38 »
Ik probeer, buiten het brouwen om, zo bewust mogelijk te leven, zonder concessies te doen. Groente, fruit en veel van de overige dagelijkse boodschappen haal ik bij de biologische teler in ons dorp, vlees tot een minimum teruggebracht (van 7x per week boeren porties naar 1x per week een goed stuk, 'lokaal' vlees).

Gooi weinig weg, doe netjes afvalscheiding, etc.

Maar ik ben ook een hobbybrouwer... En laten we eerlijk zijn, dat is een hobby met erg veel waterverbruik. Net 22 liter blond in de gistkast gezet. Hiervoor 35 liter brouwwater nodig zo ongeveer, en ruim 100 (!) liter koelwater. Ik heb het dit keer, meer uit nieuwsgierigheid opgevangen, maar normaal gaat dit gewoon het putje in. Ik ga hier toch eens over nadenken, of het koelen niet efficiŽnter kan!

Mooie blog verder Adrie, ik vind dit een mooi startpunt om na te denken over een meer duurzame manier van brouwen.
5
Wij rijden er speciaal een weekendje voor op en neer, maar dat combineren we wel met wat andere activiteiten (alhoewel het bierfeest wel de hoofdreden is om te gaan ).
Het vooral, door de opkomst van kleine nieuwe brouwerijen uit de omgeving, het aanbod aan onbekende nieuwe bieren die het erg leuk maakt.
6
Algemeen / Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Laatste bericht door Nick H. Gepost op Vandaag om 15:16 »
Tsja reinheitsgebot?

Ouderwets en nationalistisch vooral. Vrijwel alleen Duitse bierstijlen kunnen hieraan voldoen.
En die stiekem wellicht ook niet omdat in het reinheitsgebot geen gist voorkomt, maar dat vonden ze te lastig en hebben ze later er maar bij verzonnen :D.

Ouderwets en nationalistisch?? Waarom moeten we onze oosterburen toch zo hard aanpakken? "Traditioneel en cultureel bepaald" zou je ook kunnen zeggen. Als ze er aan vast willen houden, dan moeten ze dat toch lekker zelf weten. Ze moeten niet, maar willen het vooral omdat veel klanten het zo willen. En die willen dat omdat ze niet beter weten.
Ook de Engelsen kunnen soms erg ouderwets zijn en oude wetten handhaven. In het stadje Chester wordt nog elke avond een kleine poort in de stadsmuur afgesloten omdat dat nog in een middeleeuwse wet staat!

Ik gebruik voor Belgische bieren de traditionele toevoegingen. Verder gebruik ik ook melkzuur en brouwzouten.

En de Duitse hobbybrouwer mag van mij zelf weten wat hij doet. Lang leve de vrijheid. Die vrijheid heeft in de Verenigde Staten wel weer voor en enorme impuls gezorgd voor het (hobby)brouwen.
7
Leuke tip! Helaas ben ik al jaren niet meer in de ardennen te vinden in de zomer
8
Apparatuur / Re: Schoonmaken met de vaatwasser
« Laatste bericht door HopSwiers Gepost op Vandaag om 14:49 »
ik was alles er in. Gewoon met de klassieke tabletten er in. ooit al een aangeslagen koper in een vaatwasser gestoken? dat komt er brandschoon uit.
Zelf de flesjes was ik enkel in de vaatwasser. Niets extra. werkt perfect nog nooit problemen mee gehad.
9
Algemeen / Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Laatste bericht door tdp Gepost op Vandaag om 14:07 »
Waar ik eerst smaak vooral in toevoegingen dacht te kunnen verkrijgen, merk ik dat ik nu juist veel meer terug naar de 'basis' neig. Juist de combinatie van mout, hop en gist levert goede bieren op. Suiker kunnen we bijna niet onderuit, en toevoegingen als koriander en citrusschil vind ik voor een witbier eigenlijk ook niet mogen ontbreken.

Wel moet ik zeggen dat ik de toevoeging van Blue Stilton aan een bier, gebrouwen op de hobbybrouwdag bij Kees! wel erg bijzonder vond :)
10
Dit werkt niet volgens Brouwmarkt waar ik de filterhex vandaan heb.
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd eigenlijk. Ben toch eens benieuwd of het wel of niet werkt.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10