Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: DP op 18-05-2009 19:11 u

Titel: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: DP op 18-05-2009 19:11 u
 :stom:

Spoed vraagje !

Brouwsel staat te koken, nu blijkt dat ik te weinig gist heb meegekregen, heb voor max 30 liter gist,
heb een brouwsel van 40 liter!

Wat nu?

 :denken:

DP
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: epiphonix op 18-05-2009 19:16 u
Gewoon toevoegen. Het zal wel werken.
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: MO op 18-05-2009 19:29 u
Korrelgist? Wat wordt het start SG van je brouwsel? Hoeveel gram gist heb je?
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: DP op 18-05-2009 20:13 u
 :bokser:

Ik heb Fermentis, saflager S-23, dat is een Dry lager yeast, korrel, van 11,5 gram

DP :groots:
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: DP op 18-05-2009 20:15 u
Het SG zou volgens Frans, van Maasland brouwerij, uit moeten komen op 1060.

DP
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: RobinB op 18-05-2009 20:17 u
Op wat voor temperatuur ga je vergisten?
Plaats je recept eens?
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: Eduard op 18-05-2009 20:18 u
Wel, je hebt eigenlijk niet veel keus. Ik zou gewoon de gist toevoegen, maar het helpt zeker om de gist eerst te rehydreren. Kook wat water op, laat het afkoelen tot ca 35 graden  (met het deksel erop) en voeg de gist toe. Deze kan dan 'wellen' gedurende ca een kwartier. Op die manier zul je tenminste zoveel mogelijk levende gist uit dit zakje aktief kunnen inzetten voor de vergisting. Veel succes!
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: William op 18-05-2009 20:19 u
Volgens MrMalty  (http://www.mrmalty.com/calc/calc.html) heb je voor een ondergister, sg=1060 en 40 liter bier ongeveer 49 gram gist nodig.
Voor een bovengister heb je 24 gram nodig.....

Of heb je een starter gemaakt? Dan kun je met minder toe.
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: DP op 18-05-2009 20:32 u
Geen giststarter gemaakt,

recept is simpel gebleven, dit is de tweede keer dat ik brouw.

pilsmout 19,10 kg
6% vol.
bitterheid, 35 IBU,

4.8 gew, 14,8 plato = 1060 sg
14,8 plato= 0.65 x stort / 0,4

Maisch.

52 grd. 20 min
63 grd. 30 min
72 grd. 30 min
78 grd. 5 min.

koken 90 min.

hop.

5.4 IBU van 44 gram Hallertau Spalt Select
17 IBU van 19 gram Hallertau Taurus.

Vegisten op 12 C

DP

Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: William op 18-05-2009 20:34 u
Op welke temperatuur ga je vergisten? Wil je met de gist uitkomen dan zou ik het zeker niet koud doen.

[edit] oh ja, ik zie het 12 grC, dat zal krapjes worden [/edit]
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: RobinB op 18-05-2009 20:37 u
Je kan niet op een of andere manier aan een 2e zakje komen?
Ken je andere brouwers in je buurt?
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: Frenky op 18-05-2009 20:38 u
Ten eerste vergeef mij mijn ondeskundigheid   <eerste biertje moet ik nog brouwen >


Maar zou je dit niet gewoon kunnen laten koelen en dan in de gisttank doen hermetisch afsluiten, vervolgens snel een giststarter kunnen maken van dit gist en evt.morgen erbij kieperen? Of bestaat de kans op een infectie dan erg groot is?

Heb namelijk wel eens ergens gelezen dat er mensen zijn die hun wort op natuurlijke weg gewoon laten afkoelen en dag erop pas gist erbij doen . <lijkt mij niet de juiste handelswijze> hoe sneller je aan het vergisten bent is natuurlijk beter.

Maar deze stelling riep bij mij deze vraag gewoon op ;)

 
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: William op 18-05-2009 20:39 u
Had je niet een koeriersbedrijfje.... morgen snel even naar Frans en het tweede en derde zakje er morgen bij kieperen.
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: DP op 18-05-2009 20:41 u
 :pan:

Nog kleine 10 minuten tot koelen.

 :shelp:

Toch maar gokken of, een litertje of 20 wegdoen....  :stom:


DP
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: DP op 18-05-2009 20:42 u
Gaat dat nog?

Nu n deel vergisten, en morgen het andere deel?

Gaat dat dan?

DP
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: wilko op 18-05-2009 20:42 u
:pan:

nog kleine 10 minuten tot koelen.

 :shelp:

toch maar gokken of, een litertje of 20 wegdoen....  :stom:


DP

Gokken is wat ik zou doen.

Wilko
Titel: Re: spoed !, brouwsel staat te koken
Bericht door: Henielma op 18-05-2009 20:46 u
Ik zou de gist die je hiervoor in huis hebt erbij doen en dan wordt het vast toch nog een alleraardigst bier.

De volgende keer heb je dan alweer een idee hoe het beter kan. Dus dan wel meer gist toevoegen.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: JeroenCV op 18-05-2009 20:47 u
Gewoon gokken. Eventueel morgen nog naar een brouwzaak gaan en extra gist zakje kopen en toevoegen.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: Jacques op 18-05-2009 20:52 u
Geen paniek. Gewoon de gist die hebt toevoegen. Niets wegdoen en zeker niet een gedeelte apart houden en pas morgen voorzien van gist.

De vergisting duurt dan wel wat langer maar dat hoeft geen probleem te zijn als het gistvat goed gesloten is.

Als je morgen aan meer gist kunt komen is dat handig maar niet per se noodzakelijk. In het verleden werd er wel meer gebrouwen met te weinig gist. Die brouwsels werden toch wel drinkbaar. En soms zelfs goed...
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: DP op 18-05-2009 21:12 u
 :pan:

Nou, komt het!

Laat ik maar 32 liter overhouden.... ergens een foutje gemaakt denk ik.
SG is 1062.

Moet dus qua gist geen probleem zijn. lijkt me.
Maar wat zit dan die fout van 8 liter?

Zal dadelijk wel eens mijn logboek openbaar maken.

MAAR TOP HOOR! Jullie hulp tijdens het heen en weer lopen, SUPER dank je wel.

DP
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: EBC op 18-05-2009 21:16 u
Heb je een manier om je gistvat te koelen?

Dan kan je nu je gist inzaaien op 20 C. Dan vermenigvuldigt hij sneller. Als je dan morgenavond de eerste gistingsverschijnselen ziet, dan koel je het vat langzaam naar 12 C. Koelen met maximaal 1  C per uur. Doe er maar een uur of 12 over, dan zit het wel goed.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: DP op 18-05-2009 21:21 u
Heb je een manier om je gistvat te koelen?

Dan kan je nu je gist inzaaien op 20 C. Dan vermenigvuldigt hij sneller. Als je dan morgenavond de eerste gistingsverschijnselen ziet, dan koel je het vat langzaam naar 12 C. Koelen met maximaal 1  C per uur. Doe er maar een uur of 12 over, dan zit het wel goed.

Ok goede tip,

Zal ik doen, de gist zit erin.
Zal zo de boekhouding eens goed nakijken.

DP nu eerst een Grolsch... helaas nog geen zelf brouw brouwsel n zit net in de keg.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: EBC op 18-05-2009 21:22 u
Een hoger begin SG... hou er rekening mee dat dit ook een hoger eind SG betekent.

Zeker ondergisten gisten niet zo ver uit. Met 72% heb je het meestal wel gehad. Dan blijf je al snel rond de 1017 steken. Dat is een vrij stevig zoetig bier, niet echt een dorstlesser.

Als je dat niet prettig vind, leng dan met water aan tot het SG dat je wilde hebben.
Ook de bitterheid is nu hoger dan je had gepland. 8 liter op 40, dat is 20% meer IBUs.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: Tsjerk op 18-05-2009 21:24 u
Als je morgen in de gelegenheid bent om nog een zakje te bemachtigen zou ik die er alsnog bij kieperen.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: JeroenCV op 18-05-2009 21:26 u
moet dus qua gist geen probleem zijn. lijkt me.
maar wat zit dan die fout van 8 liter?


Vertel eens wat over je spoelen en verdampen bij het koelen. Dat zijn de verliespunten van vocht.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: DP op 18-05-2009 21:31 u
Een hoger begin SG... hou er rekening mee dat dit ook een hoger eind SG betekent.

Zeker ondergisten gisten niet zo ver uit. Met 72% heb je het meestal wel gehad. Dan blijf je al snel rond de 1017 steken. Dat is een vrij stevig zoetig bier, niet echt een dorstlesser.

Als je dat niet prettig vind, leng dan met water aan tot het SG dat je wilde hebben.
Ook de bitterheid is nu hoger dan je had gepland. 8 liter op 40, dat is 20% meer IBUs.


Moet dat gekookt water zijn? Ik heb eventueel twee liter op staan.

DP
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: Tsjerk op 18-05-2009 21:35 u
Moet dat gekookt water zijn? Ik heb eventueel twee liter op staan.
DP

Nee, ik gooi er altijd koud kraanwater bij en heb nog nooit een infectie gehad.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: DP op 18-05-2009 22:04 u
Net te laat, ik heb 1250 ml gekookt en weer gekoeld water bijgegeven,
SG nu 1061.

Ik laat het zo.

DP
nu het logboek:

Warmwaterketel bevat: 25 liter water.
Maischketel bevat: 23 liter water.

Gestort pilsmout 19,10 kilo bij 35 grd.
30 min nodig gehad tot 52 grd...loopt langzaam door naar..
Gemiascht op 54 grd. 20 min.
30 min nodig gehad tot 64 grd....
Gemaischt op 62 grd. 30 min.
25 min nodig gehad tot 76 grd.
Gemaischt op 74 grd.
20  min nodig gehad tot 82 grd.
Gemaischt op 78 grd. 5 min.

Spoelen:

met 25 liter uit de warmwater ketel gespoeld.

Door naar koken, ongeveer 30 minuten
Hop n Hallertau Spalt Select 44 gram toegevoegd bij koken,
45 minuten gekookt,
Hop twee Hallertau Taurus 19 gram toegevoegd na 45 minuten koken,
45 minuten door gekookt.
totaal koken 90 minuten.

Koelen:

Met tegenstroomkoeler gekoeld, twee liter (gekookt)water bijgevoegd om tegenstroomkoeler
verder leeg te krijgen.

SG: 1062.

1250 ml gekookt water toegevoegd, zodat SG veranderende naar 1061.

Nu 33,5 liter overgehouden.

Wie helpt met verder ??
waar is het (mis) gegaan, de bedoeling was SG 1060 bij 40 liter, IBU 35.

Groet,
DP  :proost2:







Gestort pilsmout 19,1 bij 35 grd.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: William op 18-05-2009 22:10 u
Met 19.1 kg mout en 23 liter maischwater heb je wel heel dik gemaischt. Je houdt waarschijnlijk te weinig wort over omdat er door de mout veel vocht wordt vastgehouden (reken op 0.7 - 1 liter per kg mout). Dus dunner inmaischen (=meer maischwater gebruiken). Tip: gebruik brouwsoftware bv BrouwVisie
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: Oscar op 18-05-2009 22:11 u
Wie helpt met verder ??
waar is het (mis) gegaan, de bedoeling was SG 1060 bij 40 liter, IBU 35.

Waarom denk je dat er wat mis is gegaan? Er is helemaal niets mis gegaan. Je hebt een prima wort gebrouwen. Paniek voor niets dus. Je hebt alleen je waterhuishouding nog niet in beeld (Kookverlies e.d.) maar dat is een kwestie van ervaring en je installatie leren kennen.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: Tsjerk op 18-05-2009 22:21 u
Oscar, niet overdrijven! 19 kg mout voor 40 liter met een sg van 1060 is toch echt wel een beetje heel veel.

Ik zit touwens nu aan een lekkere Engelse ale van jou. (6-10-2008)  :biersmile:
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: DP op 18-05-2009 22:23 u
Met 19.1 kg mout en 23 liter maischwater heb je wel heel dik gemaischt. Je houdt waarschijnlijk te weinig wort over omdat er door de mout veel vocht wordt vastgehouden (reken op 0.7 - 1 liter per kg mout). Dus dunner inmaischen (=meer maischwater gebruiken). Tip: gebruik brouwsoftware bijvoorbeeld BrouwVisie

BrouwVisie! Tja moet ik nog induiken weet nog niet hoe dit werkt, ik hoop door te brouwen meer inzicht in BrouwVisie te krijgen, moet eigenlijk anders om h  :stom:
De pomp vond het inderdaad niet zo leuk, ik had wat moeite om voldoende vocht te krijgen voor de pomp.

DP  :degroeten:
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: DP op 18-05-2009 22:24 u
Oscar, niet overdrijven! 19 kg mout voor 40 liter met een sg van 1060 is toch echt wel een beetje heel veel.

Ik zit touwens nu aan een lekkere Engelse ale van jou. (6-10-2008)  :biersmile:

Hoi Tsjerk,

Hoeveel maischwater zou jij gebruikt hebben?

DP
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: Tsjerk op 18-05-2009 22:29 u
Je wilde een pils brouwen neem ik aan? Dan zou ik zelf ongeveer 1-4 brouwen. (4 liter op 1 kilo mout) In jouw geval 19,1 x 4 liter= 76,4 liter.
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: Oscar op 18-05-2009 22:46 u
Ik zit touwens nu aan een lekkere Engelse ale van jou. (6-10-2008)  :biersmile:

 :biersmile:  Die is lekker he...is bij mij al op.... :lekkerbier:
Titel: Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
Bericht door: DP op 27-05-2009 16:43 u
Oscar, niet overdrijven! 19 kg mout voor 40 liter met een sg van 1060 is toch echt wel een beetje heel veel.

 :pan:

Correctie, alles weer eens doorgenomen met Wilko, deze kwam tot de ondekking dat ik te weinig zou hebben afgerekend
bij Maasland brouwerij, eens goed alles onder de loep genomen..... BLIJKT DAT IK GEEN 19,1 KG MOUT HAD MAAR 9,10 KG. :stom:

Bij deze dus even een correctie.

Groet DP  :degroeten: